vraag over beeldkwaliteit breedbeeld versus 4:3 (2)

Gezien het niet lukte om in het vorige topic te posten(post verscheen niet?), maak ik even een nieuwe. Heb nog een paar vraagjes/ opmerkingen.

Hoe krijgt een 4/3 tv het voorelkaar om 16/9 plat te drukken en toch zo zuiver weer te geven? Over het 4:3 kader heb je 576 beeldlijnen, en in dat 4:3 kader kun je een kader maken met 432 beeldlijnen. Door het vertikaal plat te drukken, zet je dus de volledige 576 lijnen in dat kader. Dan zul je toch lijnen moeten gaan overlappen wat een complete chaos oplevert? Mijn kennis zal waarschijnlijk te beperkt zijn.

Niet dat ik dit systeem tegenspreek, maak er zelf zeer tevrede gebuik van. Geeft veeeeel minder scanlines(zichtbare beeldlijnen) vooral bij grotere 4:3's Ook pc crt monitoren kunnen zowat elke resolutie zonder gezeur perfect weergeven, op videobandbreedte na als die tekort komt.

Wat beteft PALplus waar over gesproken werd, waar wordt dat precies toegevoegd? In de studio of in de zendmast zelf? Als je bijv. de VRT neemt, die stuurt vanuit brussel digitale signalen naar analoge masten in bijv. Egem, waar het signaal door een D/A converter gaat. Volgens mij kun je P+ niet digitaal versturen, maar mijn gevoel zegt dat het direct uit brussel(dus studio) komt.

PALplus wordt nog altijd netjes door de VRT uitgezonden en via Ziggo nog altijd keurig doorgegeven. UPC heeft er wat van en neemt ondertussen al een jaartje het DVB-t signaal, gelukkig woon ik niet in het UPC gebied.

Nederland was trouwens altijd al opvallend anti-breedbeeld, vooral de NOS die altijd alles wist te verpesten door 16/9 in 4/3 om te zetten. Al ruim een jaar voordat de analoge tv de nek omgedraaid was, stopten ze al met PALplus, en in bijv. belgie en engeland is het al sinds eind jaren 90 standaard.

Reply to
bert.heeren
Loading thread data ...

kwartier later wordt blijkbaar m'n bericht in een nieuw topic gepost wat in het oude moest.

Sorry voor de dubbelpost, maar m'n pc doet nogal raar.

Reply to
bert.heeren

Je kan het wel analoge scaling noemen. Afhankelijk van het type buis kan een schaduwmasker meer gaatjes hebben dan nodig, zodat 1 lijn meerdere dots verlicht en er dus 'ruimte' is voor meer lijnen.

Alles dat wel wegvalt als je het beeld verkleint, doet dat echter in principe zonder dat het echt opvalt omdat het zeer gelijkmatig en zonder artefacten gebeurt.

Helaas kan ik hier in de technische data die ik vind (voornamelijk Panasonic buizen) niets over terugvinden. Als iemand nog Philips/LPD datasheets voor me heeft houd ik me zeer aanbevolen.

Het mijne ook, puur gebaseerd op het idee dat de encoder het liefst direct achter de bron staat en bovendien commercieel geen onderdeel uitmaakt van het antennenetwerk (als de Belgen het net zo geregeld hebben als de Nederlanders).

Dat zal verschillen (per uitzending of per kabelnet), ik kijk eigenlijk vrijwel nooit Belgie dus heb het nu even aangezet. Ik heb hier ZigZag (voormalig Casema) en kan op dit moment geen PAL+ ontdekken.

Dat zou je zeggen, maar ik vond op het internet een bron die het erover had dat Nederland vanaf het begin in de top 3 van de breedbeeldlanden stond. Ik denk zelfs dat de URL wel eerder in de discussie langsgekomen is.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Vaak staat er zoiets als 'suitable for 525/625 line system'. Een Tesla sheet dat ik hier heb zegt het iets beter: 'Optimized for minimum Moire effects on 525 & 625 line systems'

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik zou er niet wakker van liggen, het is een "noodmaatregel" in beide richtingen op eem 4:3 buis verlies je resolutie, een richting, omdat het fijn geknepen wordt, andere richting, dat het opgerekt wordt, het voordeel is, dat degene die op een 16:9 scherm kijkt, wel de vertikale resolutie (aantal horizontale lijnen) heeft, maar in geval van anamorph (ook tussen oplossing) geen voordeel heeft van het "opgerekte" 4:3 beeld heeft, wordt ook nog eens vergroot, maar de waarnemer merkt dit minder. Dus, als alles eenmaal 1:1 uitgezonden en bekeken wordt , zijn we er.... Anders zou je een orgineel 16:9 beeld, zowel horizontaal als vertikaal, in een 4:3 kader moeten verkleinen, wat decodering/CPU kracht kost...

--
Bedankt, Thanks,

The Fug.


  VoIP/SIP switched by: www.mysipswitch.com
   A free service sponsored by www.blueface.ie
Reply to
TheFug

PAL én NTSC dus... Moiré effect mag je zowiezo niet hebben, je ontkomt er welliswaar niet aan, maar Moiré is het "conflict" dat je hebt waar een patroon in zit, lijnen dus,welke beide hetzelfde zijn, of bijna, [OT]je ziet dit effect ook bij het scannen van drukwerk, waar een kleur wordt samen gesteld dmv punten, ook in een bepaald patroon, bij het scannen geeft dit een "conflict" met de pixels, hoger inscannen, en gausian-blur toepassen is dan de remedie.[OT]

--
Bedankt, Thanks,

The Fug.


  VoIP/SIP switched by: www.mysipswitch.com
   A free service sponsored by www.blueface.ie
Reply to
TheFug

Heb een datasheet van een thomson buis, geen philips maar misschien kun je er wat mee

formatting link

Hier staan er nog wat meer

formatting link

t

PALplus kan dus wel digitaal verstuurd worden? Via NL ging het met straalverbindingen (digitaal), in belgie volgens mij met glasvezel maar veel verschil geeft dat niet, beide zijn/waren digitaal

hmm, hier @home gebied, in de zwarte balken zie ik duidelijk blauw/ grijs gekriebel. Maar de naam ziggo is nu wel =E9=E9n, maar de ontvangststations, headends enzo zijn nog los van elkaar dus kan best kloppen dat casema dat al veranderd heeft.

hmm, letterbox meegerekend?

Reply to
bert.heeren

Helaas, 0,8mm horizontal pitch is het enige dat ik daar kan vinden.

Ik herinner me nu dat ik daar al eens geweest ben en daar ook al het nodige weg heb gehaald. Helaas niet de Philips data die ik nog steeds zoek.

Ik zie geen reden waarom niet, het signaal is verregaand compatible (elders in deze thread al aan de orde geweest).

In principe kunnen zowel straalverbindingen als glasvezel desgewenst ook analoog worden uitgevoerd.

Nu nog even gekeken, op geen van beiden blauw gekriebel. Mogelijk al in de Kaashema-tijd afgeschaft.

Volgens mij niet... Maar Philips was natuurlijk wel een anthousiaste promotor, net als Sony. Beide veelverkochte merken hier.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Maar als ik goed begrijp, is het wel mogelijk om 576 lijnen 16:9 onvervormd op een 4:3 scherm weer te geven?

Verklaard o.a. ook waarom je de beeldlijnen veel minder ziet van dichtbij in de 16:9 stand. Later had philips ook iets gevonden om de meetlijnen (die rgb streep) bovenin het beeld te laten verdwijnen in 16:9, maar zeker ben ik daar niet van. Zal wel gewoon letterbox omzetting zijn.

Philips tube-datesheets kan ik zo snel niet vinden, misschien ergens op bittorent of dergelijke p2p

Wat betreft ziggo, wat ik daar over kan vinden is dat Casema/ multikabel technisch compleet gescheiden is van @home, dus inderdaad zullen ze ergens anders hun signalen vandaan halen

Reply to
bert.heeren

Er kan eens wat ontbreken, afhankelijk van de dot pitch, maar vervorming zal niet optreden.

Als het bij 50Hz toestellen was, kon het als ik het goed heb alleen maar door de meetlijnen uit te schakelen. Bij 100Hz chipsets zijn er al meer mogelijkheden.

Heb ik ook al eens geprobeerd, lijkt nog moeilijk te zijn.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Als ik zo rondkijk door de datasheets van de bovenstaande site is

0,8MM(horizontaal) redelijk standaard? Bij 16:9 gaat dat zeker ook via de afbuiging? bijv. 14:9 of dergelijke oprek opties?

Hmm, die lijnen hebben toch enkel nut bij het opstarten? Zal dan goed kunnen dat dat die truc was.

Worden/werden volgens mij digitaal uitgevoerd. Als die verbinding verbroken werd bleef het beeld altijd eerst even digitaal stilstaan voordat zo'n beeld kwam met plaatsnaam van de zender. In belgie lijkt de zender altijd te gaan flippen als die verbinding onderbroken wordt. Beeld blijft dan ook hangen maar gaat flitsen, van positie veranderen, groene horizontale strepen, en met overbelicht beeld weer terug komen. Gebeurde erg vaak als men ergens naar overschakelde, bijv. van donna-studio naar programma-overzicht. Nu hebben ze dat 99% van alle gevallen onder controle. Iets met synchronisatie?

Reply to
bert.heeren

Bij 50Hz sets gaat dit eigenlijk altijd via de afbuiging, ongeacht de maat van de beeldbuis zelf. Bij de oudere 100Hz sets die ik goed ken trouwens ook, over de nieuwere generaties durf ik geen stellige uitspraak te doen.

Ze worden bij mijn weten doorgaans continu gebruikt, maar dat is geen technische noodzaak, dus afschakelen nadat de straalstroom zich gestabiliseerd heeft zou geen probleem mogen zijn.

Heb ik inderdaad ook wel gezien. Vrij duidelijk dat dat digitaal is.

Geen idee, ik zou het eens moeten zien.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Denk dat je bij de modernere philipsen wel goed zult zitten, klinkt typisch philips dit soort dingetjes. Zal vast geen beko zijn die ermee komt. hmm, voordeel via de afbuiging ook is dat je minder voltage er door heen pompt, al ben ik niet zeker om hoeveel het gaat. Lagere belasting betekend minder slijtage . . . Maar volgens mij ging dat maar om een heel klein verschil.

Enkel als de buis versleten is, bij mijn weten zorgen die lijnen er ook voor dat de kleuren gelijk blijven.

Op hele hoge bitrate volgens mij, vroeger was dit uiteraard wel analoog. De BBC werd vroeger via analoge straalzenders via calais- belgie-kabelbedrijf verstuurd. Veel ellende gaf dat.

Denk niet dat ik zoiets toevallig heb opgenomen, maar zal eens kijken.

Reply to
bert.heeren

=E9=E9n stukje gevonden, van direct na een journaal herhaling, niet zo spectaculair als vroeger(deze is van mei 2008) maar meer heb ik niet

formatting link

Volgens mij hebben de zenders (daar) gewoon moeite met ontbreken van signaal wat modulatie en synschronisatie fouten geeft.

Reply to
bert.heeren

Duidelijk geen compressie-artefacten rondom de uitval, dus uitval na decompressie of in een ongecomprimeerde analoge of digitale verbinding.

Overigens is het misschien ook wel logisch dat er geen (lossy) compressie plaatsvindt, want dat zou wel eens met PAL+ kunnen conflicteren. Achteraf bezien had je dat misschien in gedachten toen je je afvroeg of het wel digitaal kon. Mijn antwoord had dus niet ja moeten zijn, maar ja mits lossless of niet gecomprimeerd.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ongecomprimeerd is inderdaad goed mogelijk, is uiteraard een profesionele verbinding en niet een huis tuin en keuken digitenne zendertje. Zender heeft er blijkbaar wel moeite mee, is te zien dat het beeld de eerste keer dat ie terug komt erg overbelicht is. Modulatie probleem? Totzover ik weet vraag je minder van een zender bij wit beeld, dan bij zwart(negatieve modulatie?) vandaar dat witte/overbelichte.

Zat ook een hoop atmosferische rommel over heen. Dat heeft ziggo niet onder control, maar dat kan ook niet altijd.

Reply to
bert.heeren

Ik heb hier een Grundig 50Hz 4:3 TV met Beko 16.1 chassis en een STV2246H jungle IC van ST. Deze herkent automatisch anamorf en stelt dan de beeldhoogte via de afbuiging bij. De meetlijnen staan nauwelijks opvallend in het bovenste gedeelte van het beeld en worden na een seconde of 30 vervangen door de bovenste lijnen van het beeld. Keurig opgelost dus.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ok=E9, ik ken de STV2247 die vestel gebruikt, maar daar blijven de lijnen wel gewoon in beeld. Maar is uiteraard dan ook een iets ander type.

16.1 kleinbeeld?(21inch), ging heel vaak mis mee, met echt vanalles.
Reply to
bert.heeren

Ik weet zo uit m'n hoofd niet de verschillen tussen de 2246 en 2247, maar het kan ook goed dat het een functie is die aangestuurd moet worden door de controller. Wellicht heeft Beko wel extra zijn best gedaan op de software omdat Grundig tenslotte een high-end merk was... De 16.1 is inderdaad een 90 graden chassis, in mijn geval gecombineerd met een 21" SDIHU volledig vlakke buis.

De storing die ik er op het moment nog mee heb, kan je teruglezen op electronica-online en betreft een vaag voedingsprobleem waarbij de TDA18647 defect was (niet opstartte door een laagohmig pad naar massa vanaf pen 11). Na vervanging speelt het toestel perfect (met het nodige pompen van hetbeeld zoals gebruikelijk bij deze toestellen), alleen in standby gaat het ding op ongeveer 68 hertz staan te hikken en te knorren. Ik heb al een suggestie van Zoef gehad om de hoogohmige weerstanden na te meten, dat ga ik zo maar eens even doen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dan heb ik zo'n toestel wel eens gezien(bij vriend) is het een MF

55-2502 ? Qua beeld zijn die 90graden 50hz niet zo misselijk over de tuner, en zelfs erg goed via scart. Dat beko beter wordt door grundig, denk het niet, vestel in jvc wordt ook niet beter, maar grundig was dan wel veel beter dan jvc.

Pompen(beeldgrootte) en geometrie kun je volgens mij verbeteren door ruimere elco's met name in de voeding te plaatsen. Helderheidspompen weet ik niet, maar als de helderheid onstabiel is(bekend bij vestel) blijft de beeldgrootte meestal wel opvallend stabiel, maar ook wel logisch, fel wit is niet mogelijk.

Toestel is zeker net buiten de garantie? Hebben vaak ook last van kleurvlekken, heel vaak.

Reply to
bert.heeren

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.