voeding verbouwen.

"ik" schreef in bericht news:bfe88$4a3e7024$541bf619$ snipped-for-privacy@cache3.tilbu.nb.home.nl...

Wat ik niet echt begrijp, is dat als je een batterij paralel plaats over de originele, zij het dan met een diode ertussen, dan moet die diode zo zitten dat er laadstroom naar de extra batterij kan lopen. Juist toch?

Maar dan loopt voor zover ik volg, bij niet draaiende motor de stroom van de originele batterij naar de extra batterij. Met leegloop, en niet starten als mogelijk gevolg. Of kan je jezelf, maar vooral de wagen daarvoor beschermen? Maar dan wel door iets dat echt werkt voor de wagen niet meer start. De spullen die daarvoor aangeboden worden laten het wel eens afweten met platte batterij als gevolg.

Dank,

MP

Reply to
Marco Polo
Loading thread data ...

"Marco Polo" schreef in bericht news:jvk0m.80561$L snipped-for-privacy@newsfe18.ams...

Tja, als de motor uit staat en de PC aan, zal (ook) de hoofdaccu langzaam leeglopen... maar dat doet hij ook zonder de extra accu.

Je kunt zelf wel verzinnen wat er gebeurt als:

- de motor aan staat en de PC uit

- de motor en de PC beide aan staan

- de motor en de PC beide uit staan

Het wordt pas interessant als de PC aan staat en de motor, die uit staat, gestart wordt. Dan stort de spanning van de hoofdaccu even helemaal in, maar de hulpaccu blijft op spanning omdat de diode voorkomt dat die hulpaccu stroom aan het boordnet gaat leveren.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

"petrus bitbyter" schreef in bericht news:4a41fab2$0$5592$ snipped-for-privacy@dreader20.news.xs4all.nl...

Dat snap ik wel Petrus, omdat natuurlijk die diode voor een sperring zorgt naar het boordnet. Maar is er voor dat leeglopen een voorzorg? Buiten het uitschakelen van de pc natuurlijk.

Reply to
Marco Polo

Ja. Maar dan moet je met relais gaan werken. Voor een camper heb ik ooit een schakeling gemaakt die dat heel netjes oploste. Daarbij sprak ik niet over een hulpaccu maar over een boordaccu. Dat was bovendien geen startaccu maar een zogenaamde bootaccu, die voor dit doel betere eigenschappen heeft.

Alle gebruikers die bij uitgeschakelde motor stroom konden verbruiken, werden gevoed vanuit de boordaccu.

Wat simpele elektronica deed de volgende controles:

- staat het contactslot in de stand "contact"

- is de laadstroomlamp gedoofd

- is de spanning van de dynamo/hoofdaccu hoger dan die van de boordaccu Zodra aan alle drie de eisen voldaan werd, ging er een timer lopen, en na dertig seconden werd een relais aangetrokken waarvan het 60A contact de boordaccu met de hoofdaccu verbond.

Voordeel: geen spanningsval over een diode, en zelfs met een lege boordaccu probleemloos starten omdat de hoofdaccu gewoon geladen was gebleven.

Het schema heb ik helaas niet meer, maar met een paar comparators / opamps, een 555je en een BDxxx voor het relais ben je er. Deze schakeling werd overigens gevoed vanuit de hoofdaccu, en met het contactslot mee uitgeschakeld.

Reply to
Dirk

Jawel!

Nog steeds goed!

Sedert mensenheugnis lossen kampeerders dit op (voor caravan of kampeerbus/auto) als volgt:

Een stevig relais (70 amp of zo) tussen de pluspolen van beide batterijen. Flinke zekering vlakbij elke batterij, en gevlochten koperdraad van 6 of zelfs 10 carré zowel voor de plus als voor de min; zoiets verkopen ze wel om boenkeboenkauto's op te zetten, maar erg duur.

De spoel van het relais gaat van massa naar de DF, dat is de aansluiting met een veel dunnere draad op de alternator die naar het laadcontrolelampje gaat. Deze geeft spanning zodra de motor draait, dus de hulpbatterij wordt parallel gezet aan de voertuigbatterij als en slechts als de motor draait. Simpel en efficient!

Graag gedaan! Pintje?

Reply to
jan olieslagers

Als je ervoor zorgt dat de converter alleen aan kan als de motor draait, dan ben je van het hele probleem af. Niet knoeien met hulpaccu's maar gewoon een simpele UPS gebruiken.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
                     "If it doesn't fit, use a bigger hammer!"
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel

Waarbij de hulpaccu in het doosje zit - maar ze is er dus evenzeer. Die keuze komt er maar op aan wat het goedkoopst is.

Reply to
jan olieslagers

Hij moet juist ook werken als de motor uit staat. Ik mag namelijk niet de motor laten draaien als ik in een bedrijf sta.

Reply to
Marco Polo

Ja, maar het zijn gesealde accu's met een goede lader, beveiliging tegen te diep ontladen, in een goede behuizing, geen geknoei met diodes, etc.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
                     "If it doesn't fit, use a bigger hammer!"
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel

Dat is een kwestie van de UPS juist dimensioneren. Maar waarom koop je geen aggregaat? Als je toch stil staat tijdens bedrijf.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
                     "If it doesn't fit, use a bigger hammer!"
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel

Als je even de PC weg denkt, dan loopt er bij uit geschakelde motor net zolang stroom van de hoofaccu naar de hulpaccu tot dat de spanningen gelijk zijn (op 0,4 volt na). De Hulp accu is dan opgeladen tot het maximaal haalbare.

Ga je de pc dan gebruiken, dan zullen beide accus stroom leveren aan de Pc, maar dat heb je ook als er geen hulpaccu gebruikt word.

Word de motor gestart, dan daalt de spanning van de hoofaccu en gaat de diode sperren en zorgt zo voor het niet in elkaar storten van de hulpaccuspanning.

--
pim.
Reply to
Pim Schaeffer

Hij mag de motor niet laten draaien slimpie. Dat geld ook voor een aggregaat denk ik.

--
pim.
Reply to
Pim Schaeffer

Moet ALTIJD kunnen werken. Met motor als ik aan het rijden ben, maar evengoed als ik stilsta, en de motor dus uit is. Zelfs als ik slaap moet de pc verder werken, maar daar echter niet ten koste van startproblemen 's morgens na de nachtrust. Het grootste probleem is dat de omvormers van 24 V= naar 240V~ door het dipje bij het starten even er uitgaan. Dus geen spanning leveren.

Ik zet het nog even op een rijtje, want je hebt blijkbaar een deel van het verhaal gemist. Door welke reden dan ook ( ik ken ze momenteel nog niet de voeding in naar de fabrikant opgestuurd ) heeft de "speciaal ontworpen" voeding van een pc die in de vrachtwagen staat, het laten afweten. Die heeft bij zijn doodstrijd ook een scherm in de dood meegesleurd. Ik heb dus, en dat zal je wel begrijpen, geen vertrouwen meer in wat ze noemen "speciaal ontworpen". Dus zoek ik een oplossing om de pc op een voeding te laten werken zoals die in een "normale" pc zit. Vandaar de titel in de onderwerplijn "Voeding ombouwen" Nu komen ze hier af met invertor toestanden, maar dat wil ik niet omdat er bij het starten van de motor een spanningsdipje komt, en de invertor geeft dan kortstondig geen spanning af. Gevolg, pc uit. Daarom wou ik dus een degelijke voeding ombouwen zodat die rechtstreek op 24 V= kon worden aangesloten.

Dus nog even resumeren. PC moet steeds kunnen werken. Mag geen hinder ondervinden van starten. Maar, mag het boordnet niet zover uitputten dat startproblemen aan de orde zijn. Groetjes,

MP

PS, voor het geval u zou aandraven met een laptop als optie. Die is ook al in gebruik in de wagen. Die loopt op een gemodifeerde DC-DC convertor die van 24 V= naar 19 V= gaat.

Reply to
Marco Polo

Dan dien je de capaciteit van de hulp accu zo te dimensioneren dat de PC altijd de periode tussen twee rust periodes kan overbruggen. Een relais moet de verbinding tussen de accu's verbreken als de motor niet loopt. Je kunt bv. de schakel draad van de radio daarvoor gebruiken.

--
pim.
Reply to
Pim Schaeffer

Let wel, als je de schakeldraad van de radio gebruikt, èn de hulpaccu is onverhoopt toch uitgeput, dan moet je wel zeker weten dat de lege accu geen te zware belasting is voor de hoofdaccu waardoor je alsnog startproblemen krijgt.

Reply to
Dirk

Er dient natuurlijk wel een passende zekering gebruikt te worden. Bovendien weet je al dat er iets ernstigs kan gebeuren omdat de PC het niet meer doet.

--
pim.
Reply to
Pim Schaeffer

Even resumeren: dat is erg ingewikkeld, en niet betrouwbaarder dan een voeding die je op maat koopt. Je zal alleen een goed merk moeten vinden, en/of beveiligingen moeten toevoegen.

Dan zakt je spanning ook kortstondig in...

Of je bouwt je inverter om zodat hij niet afschakelt maar alleen inzakt. Nog altijd simpeler dan een voeding ombouwem.

Maargoed, je hebt het altijd al in ingewikkelde oplossingen gezocht dus ik ga het je niet uit het hoofd praten.

Kijk, dat is nou een simpele en betrouwbare oplossing.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dus: omvormer (die alleen aan kan als de motor draait) -> UPS met extra accu's -> PC + apparatuur

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
                     "If it doesn't fit, use a bigger hammer!"
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel

Je hebt gelijk wat betreft de menselijke natuur, en soms lijkt de ingewikkelde oplossing ook wel degelijk degene die het beste aan je wensen voldoet. Maar ik ga - zelf ook erg eigenwijs ;-) - toch even terug naar het begin van het probleem.

Die voeding die bij jou stuk is gegaan, voldeed opzich aan je wensen, begreep ik? Behalve dan dat hij stuk ging en de nodige gevolgschade gaf.

Het zou wel eens veel simpeler kunnen zijn om een dergelijk exemplaar van betere onderdelen (koeling en elco's vooral denk ik en misschien nog een filter aan de ingang of zwaardere FET's) te voorzien en van een overspanningsbeveiliging (crowbar) dan om er zelf een te willen bouwen (ombouwen van een 230V voeding naar een ingangsspanning lager dan 90V is ongeveer net zoveel werk als from-the-scratch zelf een 24V computervoeding bouwen).

Zorg in dat geval ook wel dat hij zwaar genoeg is voor het vermogen dat je er uit wil trekken. Ik herinner me uit het verleden een groot aantal harde schijven, en dat kan natuurlijk voor problemen zorgen bij de wat lichtere varianten.

Is dat niet meer aan de orde en gaat het vooral om een moederbord met 1 of

2 schijven eraan, zou je ook eens naar een PicoPSU kunnen kijken, of eventueel een PicoPSU met een omzetter van 24 naar 12V ervoor als er geen zijn die dat rechtstreeks accepteren. Voorzover mij bekend zijn die van huis uit al vrij goed beveiligd, maar ook hier geldt dat je altijd een crowbar kan toevoegen.
--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

schreef in bericht news:c304a$4a43b292$d4549fe0$ snipped-for-privacy@news1.tudelft.nl...

Klopt.

Dat van die barierre van 90 V wist ik dus niet.

Klopt, maar die harde schijven zijn niet meer op hetzelfde moment aan gesloten. De pc is voorzien van een laptop S-ATA hdd, en een "gewone" S-ATA hdd. Verder zijn het allemaal low energie verbruikers. Zoals daar zijn een slimline DVD player recorder ( deze gebruik ik dan enkel om weer te geven, dus niet om op te nemen ).Er zit ook geen FDD in, en de enige uitbreiding die er in zit, is een Wlan kaart.

Ik had eerst een 120 watt pico, maar op sommige momenten van het converteren van mpeg2 naar divx viel die uit, melding geheugen fout. Geheugen nagekeken, en niets mis mee. Dan deze

formatting link
er in, en geen geheugenfouten meer gezien. Ik besluit daaruit, dat de 120 watt tekort schoot.

Wat is, en hoe maak ik dan zo'n crowbar?

Dank je,

MP

Reply to
Marco Polo

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.