Vervangingsbatterij voor UPS - Enkele vragen

Hier zijn we weer ;)

Na herhaaldelijke spanningsuitvallen heb ik besloten om een UPS te kopen. Ik heb voor een prikje een UPS van American Power Conversion (APC) kunnen overkopen. De UPS werkt perfect, maar de batterij is vrijwel totaal op. Zulke batterijen gaan volgens APC maar een drietal jaren mee en dan moeten ze vervangen worden. Normaal moet die UPS m'n apparatuur meer dan een uur van spanning kunnen voorzien, nu haalt ie met moeite meer dan 10 minuten. Het replace battery ledje brandt dan ook vrijwel constant.

Dus een nieuwe moet er komen. Op de APC website kun je vervangingsbatterijen bestellen. Maarrr... Een vervangingsbatterij kost bij deze mensen maar liefst 265 EUR!

Ik heb de batterij dan maar eens uit de UPS gehaald en bekeken. Het gaat om twee 12 Volt lekvrije accu's in serie geschakeld (UPS werkt op 24 Volt zo te zien). APC is jammer genoeg wel verstandig genoeg geweest om verder alle specificaties te verwijderen van de batterij. Nergens staat dus hoeveel Ah de batterijen moeten kunnen leveren. Vrij irritant natuurlijk.

De afmetingen van de batterij (per stuk) zijn: 167 x 181 x 76 (mm). Als ik even door de Farnell catalogus blader, dan blijken dat standaardafmetingen te zijn voor een 12 V, 16 - 17 Ah model. Twee daarvan zouden op iets meer dan de helft van de prijs uitkomen die APC ervoor vraagt. Heel wat interessanter natuurlijk.

Maar... Hoe weet ik nu zeker dat de originele batterijen ook ~17 Ah zijn? Op de APC site staat voor mijn UPS:

- Typical backup time at half load: 51.8 minutes (300 Watts)

- Typical backup time at full load: 16.9 minutes (600 Watts)

Hoe kan ik daaruit bij benadering de Ah van de batterijen berekenen, wetende dat er twee 12 V batterijen in serie insteken?

***

Tweede vraag is, mag ik de originele batterijen zomaar vervangen door zulke batterijen als die ik in de Farnell catalogus tegenkomen (veronderstellende dat we de juiste Ah kennen)? Het enige dat ik weet over de originele APC batterij is hetvolgende:

- Maintenance-free sealed Lead-Acid battery with suspended electrolyte: leakproof

De exemplaren uit de Farnell catalogus bijvoorbeeld zijn ook onderhoudsvrije gesloten en lekvrije lood-zuur accu's. Als ik daar op let bij de aankoop, dan zou dat volgens mij geen problemen mogen geven, wel?

***

Derde en laatste vraag. Op de achterzijde van de UPS is een zware tweepolige stekker voorzien waar je extra battery packs op kan aansluiten om de runtime van de UPS aanzienlijk uit te breiden. Als je de prijs van een vervanginsbatterij al kent, dan weet je meteen dat de prijzen voor grote battery packs astronomisch zijn...

Ik heb echter nog nooit zo'n battery pack gezien en vind er helaas geen afbeeldingen van. Nu is m'n vraag hieromtrent, zit er nog elektronica in zo'n battery pack, of is het gewoon een pak batterijen die parallel op de interne batterij worden aangesloten?

Het zou me enigszins verbazen mocht er nog elektronica inzitten, maar je weet maar nooit. De battery packs hebben alleszins geen andere aansluiting dan de tweepolige stekker. Dus er is zeker al geen apart laadcircuit dat via netspanning gevoed wordt.

Als het inderdaad om een "dom" batterypack gaat, kan ik dus gewoon zelf batterijen er op aansluiten, juist? De duurste batterypacks van APC voor mijn UPS kunnen tot 48 uur (!!) spanning leveren aan half load (300 Watt), dus ik hoef me geen zorgen te maken als ik er bijvoorbeeld twee in vergelijking kleine 12 Volt 24 Ah batterijen (serie tot 24 Volt) bij aan zou hangen?

--
mahi
Reply to
mahi
Loading thread data ...

mahi wrote: [vervangen APC UPS accus]

51.8 minuten * 300 Watt = 259 Wh. Bij een 100% efficiente UPS met constante 24V komt dat neer op 259/24 = 10.8 Ah. Nu is die UPS niet 100% efficient en er zal wat reserve zijn, dus die 17Ah lijkt heel redelijk.

Lijkt me geen probleem om die accu's er in te zetten dus, let alleen nog even op dat ze geschikt zijn om de stroom te leveren. 600W/24 = 25A. Zal o.h.a. geen probleem zijn. En of ze geschikt zijn voor "stand-by use".

Stef

Reply to
Stef

Een vriend van mij heeft het gewoon met auto-accuus gedaan. Is wel iets groter, maar je wil niet weten hoelang hij vooruit kan met die dingen als de stroom uitvalt... :) Als ze echt een keer leeg zijn; hang je ze gewoon aan een acculader. (is nog niet nodig geweest :))

"mahi" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@news.telenet.be...

Reply to
Zynth!

Toevallig een smart ups 1400? Daarvan heb ik een maandje geleden ook de accu's vervangen door een tweetal standaard accu's. Werkt prima.

De bestaande accu's zijn met dubbelzijdig plakband aan elkaar geplakt. Als je ze lostrekt kun je de specs lezen. Ze zijn ook gewoon 17 Ah. Bestaande stekker en zekering kun je gewoon overzetten. Bovendien kun je met de software een calibratie-run doen. Daarmee zorg je dat de geschatte tijd weer klopt.

--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

Neen, een Smart UPS 750, maar ik heb de indruk dat APC in al die modellen dezelfde batterijen gebruikt.

Ah, zover had ik nog niet gezien :)

Bedankt voor je antwoord!

--
mahi
Reply to
mahi

Mag ik vragen welk type je bij Conrad hebt besteld? De standaard looaccu's, of de duurdere Dryfits? Is er zoveel verschil tussen deze batterijen dat dit de meerprijs rechtvaardigt?

Bv:

- LOODACCU 12V 17AH: 46,50 EUR

- DRYFIT A500 PROFF. 12V 16AH: 90,95 EUR

Bedankt voor deze toelichting!

Laadtijd is niet zo van belang, maar een lange runtime interesseert me natuurlijk wel. De spanning valt hier normaal zelden uit, maar als "ze" er aan knoeien is het meestal wel ineens voor een hele tijd :)

Wat bedoel je met "even"? Tot hoeveel percent moet ik de batterij laten werken? 5 minuutjes, of meteen tot ze bijna leeg zijn?

--
mahi
Reply to
mahi

Bedankt voor je uitleg Stef!

In de Conrad catalogus staat deze informatie er helaas niet bij. maar bij de productomschrijving staat wel:

"Overal inzetbaar en aboluut onderhoudsvrij, UL-getest. Te gebruiken bij modelbouw, beveiliging, __noodstroomvoorzieningen__, zonne-energie- installaties, noodverlichting, enz."

Dus dat zou in principe geen problemen mogen geven?

--
mahi
Reply to
mahi

Zijn auto-accu's dan ook lekvrij? Niet dat ik er veel ervaring mee heb, maar er staat me toch iets voor van dat autobatterijen kunnen lekken, of was dat enkel zo in de "goeie oude tijd"?

Ik zou het handeltje wel veilig willen houden :)

--
mahi
Reply to
mahi

Nee, autoaccu's zijn niet lekvrij. Je zult ze redelijk rechtop moeten houden. Ander aspect om op te letten is dat ze kunnen 'gassen' en dus in een geventileerde ruimte moeten staan. Andere optie is gebruik van dopjes met een aansluiting voor een slangetje. Dit slangetje wordt dan naar buiten geleid om de gassen af te voeren (wordt wel toegepast in caravans).

Mooi zo.

Stef

Reply to
Stef

Dat denk ik niet. Als je op de APC site kijkt, dan zie je verschillende soorten batterijen voor de diverse modellen. In mijn su-1400 gaat RBC-7, als die van jou RBC-22 als ik het goed heb. Maar de afmetingen van de accu's die je noemde komen blijkbaar in dit geval wel toevallig overeen. De verschillen zitten dan misschien in de zekering of stekker.

--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

De Smart UPS 750 gebruikt eveneens de RBC7, net als de Smart UPS 1000,

1400, en 1500 reeksen :)
--
mahi
Reply to
mahi

De laatste is een accu van een goed merk. Wel veel geld. De eerste kan ook goed zijn, maar het is maar afwachten welk merk je krijgt.

Thomas

Reply to
Zak

De UPS staat niet op een goed geventileerde plaats, dus autobatterijen=20 laat ik beter vallen. Die UPS moet extra veiligheid bieden voor de data=20 op m'n computersystemen, niet een potenti=EBle "vuurwerkinstallatie" ;)

--=20 mahi

Reply to
mahi

nog

producent.

worden

De loodaccu van 17 Ah, omdat dit de afmeting was die in de UPS paste. Bestelnummer 25.02.14-44 bij Conrad, prijs 46,50 euro / st

In de gemodiviseerde heb ik 2 loodaccu's gezet die ik in een autozaak heb gekocht. Wil je echt een zeer lange tijd overbruggen en niet veel geld uitgeven, ga dan eens vragen bij een bus onderneming. De accu's van bussen worden regelmatig afgeschreven en vervangen voor nieuwe. Je kan dan tegen een *vrienden prijsje* meestal die accu's overnemen. Let wel op....ze zijn 24 Volt en ongeveer 250 Ah

In de software van APS kan je een testrun draaien en duurt ongeveer 10 minuten. Gebruik je de software niet, trek dan gedurende 10 minuten de stekker uit de UPS. Hierdoor belast je de accu's waardoor deze even een optoeter krijgen en de moloculen weer aktief worden ;o))

--
CU, Rob - Vanaf 1 november is onze site
www.kabel-inter.net - alleen nog via de mirrorsite
 Click to see the full signature
Reply to
Rob / kabel-inter.net

Ik schrijf upc maar dat moet natuurlijk ups zijn (sorry)

"w. jansen" schreef in bericht news:bkq6u7$gto$ snipped-for-privacy@news.hccnet.nl...

moest

Reply to
w. jansen

"w. jansen" schreef in bericht news:bkq726$heg$ snipped-for-privacy@news.hccnet.nl...

Ach, UPC laat het ook regelmatig afweten ;o)

--
CU, Rob - Vanaf 1 november is onze site
www.kabel-inter.net - alleen nog via de mirrorsite
 Click to see the full signature
Reply to
Rob / kabel-inter.net

Ja, je moet op tijd de accu's vervangen, maar na 2 jaar moeten ze nog wel wat doen. Maar buiten dat, een ups is normaal gesproken niet bedoeld om een 'brandproces' (cd branden?) ongestoord af te maken. Wil je dat echt, dan zal je een ups met een lange overbruggingstijd moeten nemen. Lijken mij een paar weggegooide cd-r's wat goedkoper.

Een ups is meer bedoeld om korte stroomstoringen te overbruggen en ingeval van langere storingen (> paar minuten) je PC netjes af te sluiten om dataverlies tegen te gaan.

Stef

Reply to
Stef

Ieder heeft zo z'n eigen toepassing van een ups. Jij wilt continuiteit en hebt dus een forse ups aangeschaft. De meeste betaalbare UPS'en geven je echter maar even de tijd. Anderen vinden het fijn om nog net even hun uren typewerk op te kunnen slaan of een server netjes af te laten sluiten, die hebben aan 5 minuten genoeg.

Misschien dat dit UPS iets voor jou is. ;-)

formatting link

Stef

Reply to
Stef

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.