vermogenselektronica

El 07-08-11 22:49, alphonz escribió:

Dag Alphons,

Wat ben je van plan met die motor te gaan doen (lees, wat ga je er mee aandrijven)? Vrij heftig trouwens 24V, 25A, daar kun je flink brokken mee maken.

Om vervolgens te kunnen achterhalen wat je nodig hebt (qua stroom, spanning, aanloopstroombeperking, etc), is het ook handig om te weten wat voor type gelijkstroommotor het is (permanent magneetveld, serie, compound motor, etc).

Wim PA3DJS

formatting link
Please remove abc first in case of PM

Reply to
Wimpie
Loading thread data ...

Bleef het daar maar bij. Een stilstaande motor is te beschouwen als een flinke spoel, met lage weerstand en forse zelfinductie. Als je daar een gelijkspanning op aansluit, gaat er een stroom lopen die blijft toenemen, alleen begrensd door de ohmse weerstand van de spoel. Pas als de motor draait gaat hij als een soort transformator werken die van de aangeboden gelijkstroom een wisselstroom maakt. (Ok, een wat simplistische voorstelling.) Probeer je anders voor te stellen wat er gebeurt als je een transformator op een gelijkspanningsbron aansluit. Een stilstaande motor is daar prima mee te vergelijken. Als je de motor vastzet zodat hij niet kan gaan draaien, zal hij verbranden net als de transformator. Het is dan ook helemaal niet vreemd dat er schakelingen bestaan die de aanloopstroom begrenzen. Ik heb er zelfs nog een paar liggen die al weer vele jaren geleden voor gelijkstroommotoren van grote HDD's werden gebruikt.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

El 08-08-11 22:18, petrus bitbyter escribió:

Over die aanloopstroom, zeker niet verkeerd om daar wat aan te doen. Als je een hele zware maar lichtlopende last aandrijft, dan blijft die aanloopstroom best lang stromen. Het kan namelijk even duren voordat je toerental voldoende gestegen is om voldoende tegen EMK op te wekken.

Het beperken van de opgenomen stroom, beperkt tevens het maximaal te leveren koppel waardoor ook je mechanica wellicht wat langer meegaat.

Een dikke, eventueel overbrugbare, serieweerstand kan al een wereld van verschil maken.

Wim PA3DJS

formatting link
Please remove abc first in case of PM

Reply to
Wimpie

Zo lang je er geen stabilisatie circuit in bouwt kon dat best wel eens meevallen.

27V gelijkrichten zonder afvlakking en daar direct de pwm achter op bv 20kHz. Als je dan de dutyfactor rustig laat aanstijgen ben je ook van je aanloopstroom probleem af.

Hans

Reply to
J.T. van Es

Dat lijkt mij ook. Met een NE555 en een MOSFET die de stroom aan kan kun je al uit de voeten. Je zou e.e.a. nog kunnen opleuken met een stroommeting, toerenmeting en een microcontroller zodat je het toerental kunt regelen en de aanloopstroom c.q. maximale stroom kunt begrenzen.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
 Click to see the full signature
Reply to
Nico Coesel

Dat is dus precies wat ik al zei.

-p

Reply to
Piet Beertema

"Hal" schreef in bericht news:4e3fb7ff$0$1062$c3e8da3$ snipped-for-privacy@news.astraweb.com...

formatting link

Reply to
(on)wijs man

bedankt voor de reacties

de motor in kwestie is een seriegelijkstroommotor uit een oude veegmachine die op accu"s liep. de trafo die ik wil gebruiken is er een uit een lader van

24V- 60A. onbelast meet ik secundair 27V. ik wil de motor gebruiken om een toegangshek mee heen en weer te schuiven.

alphons

Reply to
alphonz

Klinkt misschien nogal wijsneuzerig van mijn kant maar denk je ook aan de veiligheid als er bv. een kind tussen zou komen? Aansturingen voor hekken en garagedeuren en zo zijn voorzien van elektronica die dat detecteert (hogere stroom bij blokkeren), waarbij je dan vaak (altijd?) de gevoeligheid kunt instellen, en dan het hek dat dicht aan het gaan was (of open) weer open laat gaan (of dicht, of op zijn minst stoppen). Als die motor maar door blijft duwen dan kon het wel eens tot gevaarlijke situaties leiden.

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

Helemaal mee eens. Dit gaat niet goed zonder de nodige veiligheidsvoorzieningen.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
 Click to see the full signature
Reply to
Nico Coesel

Dag Alphons,

Naast de veiligheidsaspecten zoals door anderen benoemd, is de volgende stap inschatten hoeveel kracht nodig is om het hek in beweging te krijgen (statische wrijving), hoeveel kracht je nodig hebt om het hek in beweging te houden (wellicht weinig) en hoe groot de totale massa van de bewegende delen is.

Je hebt welicht ook een voorkeur voor de maximale bewegingssnelheid van het hek en de maximale open- en sluittijd. Je wilt ook de kracht of het koppel beperken om je constructie heel te houden.

Als jij je hek met de hand eenvoudig kunt dichtschuiven en openen, is deze motor aan de zware kant. Zoals je wellicht weet neemt bij een seriemotor het toerental sterk toe bij onbelast bedrijf. Als je hek makkelijk loopt zal het veel te hard gaan en je kunt met een seriemotor niet elektrisch remmen (tenzij je de veldspoel ompoolt).

Kort samengevat een leuke klus die wel heel goede voorbereiding vereist.

We hadden op het Timmerdorp (Maarssen-dorp) een elektrisch aangedreven molenwiek boven de poort (waar honderden mensen dagelijks onderdoorgaan). Het ontwerp en uitvoering van de aandrijving komt bij mij vandaan. Ook hier is serieus aan gerekend om te zorgen dat de boel heel blijft en niet op hol slaat.

Wim PA3DJS

formatting link
Please remove abc first in case of PM

Reply to
Wimpie

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.