Uitval lampen, spanningszoeker brandt in beide polen

Alvast bedankt voor het lezen van dit bericht. Ik heb een raar probleempje in een deel van mijn huis met de stroomaansluitingen.

Sinds kort is een deel van mijn zolder zonder stroom komen te zitten. Er gaan vanuit beneden meerdere leidingen naar zolder, en alle stopcontacten en lampen via één specifieke leiding doen het 'ineens' niet meer. Nou kan ik dat redelijk makkelijk omzeilen door gewoon vanuit een wel werkend punt verder te gaan vertakken, maar zo makkelijk wil ik mezelf er niet vanaf maken. Bovendien wil ik het gewoon begrijpen.

Als ik mijn spanningszoekertje in zo'n stopcontact steek gaat bij beide polen het lampje branden. Steek ik er vervolgens een normale lamp in, dan brandt ie niet.

Zijn er oorzaken te noemen waardoor zo'n verschijnsel optreedt? Verder in het huis werkt alles prima. Niet al te lang geleden heb ik een verdieping lager iets aan de wand gemonteerd met keilbouten. Misschien heb ik hiermee een leiding geraakt? Kan zoiets daardoor ontstaan? Zijn er tips om daar achter te komen?

Bedankt voor je reactie,

SLI

Reply to
SLI
Loading thread data ...

"SLI" schreef in bericht news:1fdf7$4232e58e$d47ff1eb$ snipped-for-privacy@news.multikabel.nl...

en

Dat in beide gaten van het stopcontact het lampje van de spanningszoeker gaat branden komt doordat waarschijnlijk de nul-draad ergens onderbroken is. Er zit waarschijnlijk ook nog iets meer op aangesloten, b.v. een lamp. Deze lamp zorgt ervoor dat de eigenlijke nul aansluiting in het stopcontact ook 'fase' wordt, de lamp zorgt n.l. voor die doorverbinding.

De rede waarom dat de nul draad los ligt, tja. Ik denk dat je eens moet beginnen met de stopcontacten, kijken of daar nergens een draad los zit. Zo niet dan in de dozen in het plafond bekijken. Misschien zit hier ergens iets los.

Door boren/keilbouten zou het misschien veroorzaakt kunnen zijn, maar je krijgt eerder een korstluiting dan dat je een draad door snijd.

suc6 al

Reply to
The Al Bundy

Kijk ook eens naar die verschrikkelijke insteeklasdoppen. Daar wil nog wel eens een draad uit loswerken...

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Let wel op bij het zoeken naar de fout. In het deel na het losse contact (gezien vanuit de meterkast) staat er wel 230 V op de nul.

--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

Gevonden!!

Dankzij de tips!

Enorm bedankt!

Groet,

Sli

PS Voor de geinteresseerden:

Mijn schoonmoeder (kan ik me herinneren) heeft enige tijd geleden een lamp opgehangen in de kinderslaapkamer. Blijkt nou: dit is een soort verzamelpunt van waaruit verbindingen naar boven lopen. De blauwe draad die naar zolder loopt, bungelde hier gewoon los bij! Wat kan er toch veel ellende bij een schoonmoeder vandaan komen ;-)

Maar hier kwam ik pas op dankzij de tip van Al, want dat was de reden waarom ik naar die aansluitingen ben gaan kijken. Zaten dus ook veel van die grijze lasblokjes in (bedankt Maarten) waar voor je het weet e.e.a. uit floept. Dus toch maar even eerst de hoofdschakelaar omgezet, met de woorden van Maurice in het achterhoofd. Ik ben echt blij! Thanks.

Misschien nog even 1 vraagje: ik moet zometeen die lamp (3 spotjes in 1) natuurlijk nog ff terughangen, maar nou zag ik dat de draadjes van elk spotje bij elkaar geknoopt zijn zodat er een bundeltje blauw en een bundeltje bruin in een kroonsteentje gepropt is. Kan ik niet gewoon steeds 1 pool van die spotjes met elkaar doorlussen en zo aan het einde twee draadjes overhouden?

probleempje

stopcontacten

ik

dan

in

verdieping

hiermee

is.

Deze

Zo

iets

Reply to
SLI

Mooi dat het weer werkt.

Kun je doen, maar dan wordt iedere lamp gevoed met 1/3 deel van de 230 V en komt er maar heel weinig licht uit de spotjes.

--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

Eeehm, ook als de draden voor minstens 8 mm (of wat is het) in het koperen snijcontact doorgeduwd zijn? M.a.w. als de draad correct gemonteerd is?

Heb je misschien een bron?

Ik vind het namelijk nogal kwalijk en bijna niet te geloven dat die dingen niet betrouwbaar zouden zijn.

T.

Reply to
Telcofan

ik weet alleen dat die antiek draai lasdoppen rot dingen zijn. zowel monteren als loshalen.

die klik dingen werken goed, als je maar minstens 1 cm gestript draad neemt en dat er in stopt. zelf uit die insteeklasdoppen zijn de draden zelden makkelijk los te krijgen.

ik denk toch dat er dan iets met de montage niet goe dgedaan is, of het zijn oudere type doppen. die zijn slap.

Reply to
Spacebug

Tja, da's een kunstje dat je moet leren. Losmaken is minder problematisch. Tenminste als je de ouwe lasdop nog wilt gebruiken. Als het een weggooi ding is, zet dan de tang stevig op het buitenste uiteinde van het koperrondje waar al die draden ingedraaid zijn. Hou met je andere hand de draden stevig vast en trek met je tang dat koperrondje van het draad af. Stevig trekken !! Je trekt het spiraaltje er dan zo af. Wilt je ze nog eens gebruiken dan moet je ze van de draden afdraaien en da's stukken moeilijker. Maar op die manier zijn ze er ook opgedraaid, ook dat moet lukken. Maar als een hele woning moet bedraden zijn het inderdaad ondingen en zijn de steekdingen een stuk makkelijker. Je hebt ze bovendien in kleur, dus kun je de hete draden goed markeren.

Precies.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

Als je enkel trekt, dan lukt het bijna niet. Als je echter tegelijk wat draait en trekt, dan vliegt de draad eruit.

Groeten, Rene

Reply to
Rene

't is maar wat je gewend bent... Ik doe niet veel installaties, maar heb een paar jaar terug bij een klant kabelgoten aangelegd voor de automatisering. Daar heb ik alles met draaidoppen gedaan en het wordt een handigheidje na een paar keer oefenen. Dat beviel goed, en 0 storingen na 5 jaar ondanks dat dat mijn grootste electricijnsklus was tot nu toe.

Behalve 1cm strippen moet je er ook op letten dat de draden volledig recht en zonder mechanische dwarskrachten in de dop zitten. Anders werken ze weliswaar niet echt los, maar kunnen ze na een aantal jaar gaan vonken als je ze zwaar belast.

Het luistert in mijn ogen net iets te nauw, dwz. Het dwingt de monteur niet tot netjes werken, want scheef en kort gestript werkt het ook. Wellicht dat de slappe doppen die jij nu noemt tot mijn voororrdelen hebben geleid (mijn vader was installateur en die had wel wat anecdotes over verkoolde lasdozen enzo).

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

schreef in bericht news:59b74$4234c29f$82a12456$ snipped-for-privacy@news1.tudelft.nl...

Ik weet dat jaren geleden de Rijksgebouwendienst de steekdoppen niet mocht gebruiken, vanwege de grote mogelijkheid van slechte contacten, met verbrande draden als resultaat. De doppen waarbij de draden eerst in elkaar gedraaid moeten worden zouden een veel beter contact maken (mits goed verwerkt, maar dat geldt voor alles).

Reply to
Rob

Die ervaring heb ik ook. Bij mij ouders in huis zat een lasdop blijkbaar ook niet helemaal goed aangesloten, maar daar kwamen we pas achter nadat er een zonnebank op de slaapkamer was neergezet (brandlucht in de gang, lasdop geheel verkoold). De 20 jaar daarvoor heeft hij nooit problemen gegeven...

--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

Dat is inderdaad de bedoeling. Als je goed kijkt staat het ook op de dop aangegeven met een paar symbolen.

T
Reply to
Telcofan
[...]

Precies. Ze doen denken aan de net iets te slap uitgevoerde contactdozen en schakelaars van sommige bouwmarkten. Je bespaart een euro maar je krijgt ervoor terug dat je alles voorzichtig moet monteren, precies zoals het bedoeld is. Anders breekt er iets af, of draait er een aansluitschroef van een 230V-draad los.

Hetzelfde geldt voor de oude PTT-stopcontacten en stekkers die je daar kunt krijgen.

Als ik zo'n platte lasdop gebruik, voel ik me niet helemaal safe (zit die draad er nu echt 100% in? - en dan toch maar weer eens naduwen met een tang). Als ik een "ouderwetse" lasdop gebruik, zie ik precies hoe alle draden zitten voordat de dop erop gaat, en dat bevalt me veel beter.

T
Reply to
Telcofan

Ook in een bouwmarkt is merkspul te koop. En zelfs artikelen van dat zgn. merkspul worden al zodanig goedkoop gefabriceerd, dat je inderdaad voorzichtig moet zijn met de montage.

Het gebruik van platte lasdoppen is wel wat ruimtebesparend. Dat kan in dozen waar veel draden bij elkaar komen net DAT beetje ruimte schelen die je TEKORT komt om een doos netjes te sluiten. Platte lasdoppen check ik altijd door even aan de draad te trekken. Komt er een draad dan met geringe kracht toch spontaan los, dan zat er inderdaad wat fout. Als je overigens voor een installateur werkt die grote projecten doet, heb je geen keus; je krijgt de platte lasdoppen voorgeschreven. Er moet productie gemaakt worden. Het ouderwetse vakwerk kost te veel tijd. En ook heel veel installatiemateriaal, vooral schakelaars, is gemaakt om de draden er zo in te steken, al zit er daar vaak ook een "release" knop op.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

Dan zijn ze aan een brand ontsnapt... Als je overgangsweerstand hebt wordt daar warmte in gedissipeerd. Die warmte neemt kwadratisch toe met de stroom die er door loopt.

--
Joop van der Velden
pe1dna@amsat.org
Reply to
Joop van der Velden

Enigszins tot mijn verbazing kom ik juist weer meer installatiemateriaal met schroefjes tegen...

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dat realiseerden we ons maar al te goed. Ik vermoed dat het een lasdop was die hergebruikt is. Zelf gooi ik dingen altijd weg als er een draad uitgetrokken is. De klemverbinding is dan toch minder dan bij een nieuwe dop.

--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.