transporteren audio (digitaal) over 15 meter

allo,=20

Sinds een weekje heb ik een "sparkfun si4735 AM/FM receiver" shield voor ar= duino: zoals de naam zegt een arduino shield met daarop eeen si4735 radio o= ntvanger (FM, RDS, AM: LG, MG en KG), allemaal op =E9=E9n IC!=20

Mijn bedoeling is om te proberen om een omroep kortegolf ontvanger met gewo= ne draadantenne te maken, geplaatst in een bakje helemaal achteraan in mijn= tuin om zo ver mogelijk te zijn van alle storingsbronnen in huis.=20 Dus een eerste expertimentje met "remote controlled radio".=20

Een van de problemen is "hoe krijg ik de audio terug van de ontvanger in hu= is".=20

Mijn idee is een UTP kabel van binnen naar de ontvanger in de tuin te legge= n. Dan heb ik direct 4 koperparen: voor de stroomvoorziening, de seriele co= mmunicatie naar de arduino (eventueel kan dat via 433 Mhz), als het terug t= ransporteren van de audio naar binnen.

- Er zit op de si4835 wel een "digital out", maar die is niet doorgeschakke= ld op de arduino shield (foei sparkfun! :-()=20

- De audio komt dus uit de shield op een analoge audio connector. Jammer ge= noeg is de uitgangsspanning daarvan nogal laag.=20

Ofwel moet ik eerst ergens een analoge versterker-schakelingetje in elkaar = steken, ofwel zoek ik een andere oplossing.=20

Ik ben op dit moment nog een beetje aan het nadenken en rondneuzen hoe dit = te doen.=20

Een idee is om de audio digitaal te transporten (minder gevoelig voor stori= ngen). Gewoon samplen en serieel doorsturen lijkt mij niet echt een optie (=

8 Khz sampling @ 16 Bit =3D 128 Kbps, te veel voor RS232 over 15 meter), du= s ik dacht eerder iets in de aard van puls breedte modulatie.=20

- iemand enig ervaring hiermee? Doenbaar? Voorziene problemen?=20

- Misschien via FPGA?=20

- Eigenlijk lijkt dit mij een redelijk "standaard" probleem. Bestaan er kan= t-en-klare ICs die dit al doen? Ik ben toch niet de eerste met dit soort pr= obleem h=E9=E9.=20

Ik ben nog aan het "brainstormen", dus alle (liefst constructieve :-) ) com= mentaar welkom.=20

Cheerio! Kr. Bonne=20

Reply to
krbonne
Loading thread data ...

Allemaal veel te moeilijk. Je moet de audio differentieel transporteren. Je hebt immers twisted pair kabel. Aan het begin van de draad een transformator en aan het einde.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
 Click to see the full signature
Reply to
Nico Coesel

arduino: zoals de naam zegt een arduino shield met daarop eeen si4735 radio ontvanger (FM, RDS, AM: LG, MG en KG), allemaal op één IC!

draadantenne te maken, geplaatst in een bakje helemaal achteraan in mijn tuin om zo ver mogelijk te zijn van alle storingsbronnen in huis.

Dan heb ik direct 4 koperparen: voor de stroomvoorziening, de seriele communicatie naar de arduino (eventueel kan dat via 433 Mhz), als het terug transporteren van de audio naar binnen.

op de arduino shield (foei sparkfun! :-()

genoeg is de uitgangsspanning daarvan nogal laag.

steken, ofwel zoek ik een andere oplossing.

doen.

storingen). Gewoon samplen en serieel doorsturen lijkt mij niet echt een optie (8 Khz sampling @ 16 Bit = 128 Kbps, te veel voor RS232 over 15 meter), dus ik dacht eerder iets in de aard van puls breedte modulatie.

kant-en-klare ICs die dit al doen? Ik ben toch niet de eerste met dit soort probleem héé.

commentaar welkom.

Is er een specifieke reden waarom dat je het audio signaal digitaal wilt transporteren? De simpelste oplossing is gewoon analoog. Analoge audio is over een afstand van 15 meter over een gewone afgeschermde kabel goed te doen.

Reply to
Dombo

Hallo Nico,

Voila. Daarvoor dienen mailing-lists. Om mensen af-en-toe eens terug met hun voeten op de grond te zetten. :-)

Bedankt! Ik ga het zeker eens proberen en zien hoe goed het werkt.

Cheerio! Kr. Bonne.

Reply to
Kristoff Bonne

Dat werkt zeker goed. Bij het verplaatsen van een hoeveelheid pc's naar de serverruimte had ik er geen rekening mee gehouden dat het soms gewenst was om audio te horen bij de toetsenborden en monitoren die nu via kvm-extenders werden bediend. Een 1:1 trafootje aan elke kant en via het LAN kon het audio toch worden overgebracht. Afstand circa 60 tot 70 meter.

--
Edward
Reply to
Edward

Nico Coesel wrote: [...]

Ik ben er een beetje uit-- maar geven transformatoren niet per definitie vervorming?

Reply to
joop g

Een transformator is zoals ik het aanduid een stroom-ding. De stroom die je er in stopt komt er (vermenigvuldigt met de wikkelverhouding) ook weer uit. Wat verder belangrijk is de verzadiging van de kern (maximale stroom) en de hysteresis kromme van het kernmateriaal (maximale frequentie). Maar bij een kant & klare transformator is dat allemaal al uitgezocht.

Als je een 1 op 1 transformator neemt en die aansluit op een bron met een inwendige weerstand van bijvoorbeeld 600 Ohm dan komt hetzelfde signaal er weer uit als je de secundaire kant afsluit met 600 Ohm.

Voor de OP zou een telefoontransformator al voldoende kunnen zijn. Er zijn ook speciale audio transformatoren tekoop. Alleen even oppassen dat je geen audiofielen prijs betaald.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
 Click to see the full signature
Reply to
Nico Coesel

Ik dacht in de eerste plaats inderdaad aan nonlineariteit, maar ik kan me voorstellen dat dat voor lage stromen nog wel meevalt. Maar een telefoontrafo-- komt die boven de 4 kHz?

Reply to
joop g

Dacht je dat er een filter in zat dan?

Reply to
Rob

Een trafootje als deze zal goed voldoen. Deze gaat van 30 Hz tot 35 kHz.

formatting link

De datasheet

formatting link

--
Edward
Reply to
Edward

Uiteraard. In de vorm van parasitaire capaciteit bijvoorbeeld. Of frequentieafhankelijke verliezen in de kern. Ik kan me voorstellen dat een telefoontrafo niet ontworpen of getest wordt voor hogere frequenties.

Reply to
joop g

Afhankelijk van de kwaliteit halen sommigen ruimschoots 30kHz.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
 Click to see the full signature
Reply to
Nico Coesel

Hallo, (ook aan de anderen die geantwoord hebben in deze discussie natuurli= jk)

Op donderdag 26 januari 2012 19:36:11 UTC+1 schreef Dombo het volgende:

toringen). Gewoon samplen en serieel doorsturen lijkt mij niet echt een opt= ie (8 Khz sampling @ 16 Bit =3D 128 Kbps, te veel voor RS232 over 15 meter)= , dus ik dacht eerder iets in de aard van puls breedte modulatie.

=20

=20

Een beetje teveel in het digitaal gebied gewerkt heb, vermoed ik. Soms is a= naloog inderdaad de gemakkelijkste oplossing.

Nu, ik zit wel met het idee in mijn achterhoofd om de ontvanger ook via het= ipv6 internet beschikbaar te stellen; dus dan ga ik het op een bepaalde mo= ment toch moeten digitaliseren. Ik heb hier nog een friendlyarm mini2440 en een pandaboard liggen die event= ueel daarvoor bruikbaar zijn.

Nu, op dit moment heb ik nog andere problemen: o.a. veel instraling vanuit = de laptop over de USB en de arduino en zo naar de ontvanger. Ik ben nu als = test de ontvanger aan het aanpassen zodat hij gestuurd wordt door een afsta= ndsbediening en een IR ontvanger. Op die manier is de USB verbinding met de= computer niet meer nodig en kan ik de arduino loskoppelen van de PC.

Stap daarna is bekijken hoeveel de arduino zelf instraalt op de ontvanger e= n hoe dat verminderen (bv. arduino in slaap zetten ???)

Cheerio, Kr. Bonne.

Reply to
Kristoff Bonne

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.