Trafo uit een UPS andersom gebruiken maar welk vermogen.

"(on)wijs man" schreef in bericht news:49d11400$1 snipped-for-privacy@news4us.nl...

Maar als je weet hoeveel vermogen de UPS kan leveren, weet je ook hoeveel stroom er loopt, ruwweg. Bijv. UPS = max 250 W

Je meet onbelast 25 V AC dan kan je er 10 A uittrekken. (P=U*I) Het ding mag best flink heet worden onder volle belasting. Een trafo die niet warm wordt is te licht gedimensioneerd.

Maurits

Reply to
Maurits
Loading thread data ...

"Maurits" schreef in bericht news:gqr4o7$d89$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Errata: is overgedimensioneerd.

Maurits

Reply to
Maurits

Hallo medetechneuten, Ik heb het plan opgevat om een rinkerntrafo uit een kapotte UPS andersom te willen gebruiken omdat hij zo'n dikke wikkeling heeft. Die werd als primair gebruikt in de UPS en gaat nu als secundaire gebruikt worden. De diameter van de dikke draad is zonder lak 2,8 mm (doorsnede dus 6mm2) Ik heb 228 V AC aangesloten op de wilkkeling waar normaal (als hij in de UPS zit) de netspanning uitkomt. Er komt bijna 25 volt uit, de UPS had 36 volt aan accu's aan boord. Wie heeft een idee welke stroom ik ongestraft kan afnemen van de "nieuwe" secundaire wikkeling en hoe te testen? Op de ringkern staat gedrukt: Toroide International TI-74042-D (de 0 zou ook een O kunnen zijn) produced for Victron IP 00 T40/ E. Uiteraard niets bruikbaars gevonden na wat googelen.

Reply to
(on)wijs man

Ja daar zeg je zoiets, de oude behuizing is al een tijdje geleden in de oud ijzerbak terecht gekomen. Ik weet niet of hij al is geleegd maar ik zal morgen eens kijken of hij er nog in ligt. Stom dat ik daar niet zelf aan heb gedacht.

Reply to
(on)wijs man

Het hangt natuurlijk van verschillende factoren af maar 2A per mm² is een gangbare waarde. Testen doe je door een steeds zwaardere belasting aan te sluiten en de temperatuur in het oog te houden.

--
inox
Reply to
inox

"Maurits" schreef in bericht news:gqr4v2$dc0$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Errata? Er was toch maar een enkele vergissing in het spel?

Reply to
bestweter

"bestweter" schreef in bericht news:gqrblh$gqu$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Grr, erratum ik moet nodig de klassiekers ophalen....

Maurits

Reply to
Maurits

Wel eens van Mierofielen gehoord? welnu, Bestweter is er een.. ;-)

--
Groet, salut, Wim.
Reply to
Wim van Bemmel

Nee, 2:

1) overgedimensioneerd 2) Errata

P.

Reply to
P.

Bij Unitran werd voor op EI-blik gewikkelde trafo's 3A/mm aangehouden. Voor ringkerntrafo's mag je, door de betere koeling, best naar 4A/mm gaan.

Hans

Reply to
J.T. van Es

mm moet mm² ziin.

Hans

Reply to
J.T. van Es

Nou ik had geluk, de kast lag er nog hij was 1000VA, typenummer onbekend. Als ik zo reken als Maurits hierboven, zou dat betekenen dat er 40 ampere mag lopen bij een secundaire spanning van 25 volt. Dat lijkt me wel wat veel. Maar een dikke 12 volt voeding van 25 ampere er mee bouwen moet toch wel kunnen lijkt me. Wat vinden jullie?

Reply to
(on)wijs man

Als je een 12V voeding van 25 ampere wilt hebben dan kun je makkelijker een moderne PC voeding pakken. Weegt bijna niks en heeft een veel hoger rendement. Dit vergt dan nog wel wat (miniem) knutselwerk. Je kunt ook kant en klare voedingen kopen voor dit soort spanning en stroom voor minder dan

100 euro, bijvoorbeeld bij Conrad of bij een winkel waar ze spullen voor radiozendamateurs verkopen.
Reply to
Rob

Ik wil graag een voeding met een "schone" DC spanning geen schakelbak. De trafo heb ik nu en koste niets, een paar vette elko's en een 35 ampere brugcel heb ik ook nog en zelfbouwen vind ik leuk. Alleen is de uitgangsspanning wat hoog maar misschien is het een idee om er wat windingen bij te leggen (5 volt) en deze dan in tegenfase in serie te zetten met de secundaire wikkeling, zodat er ongeveer 20 volt AC uit de trafo komt.

Reply to
(on)wijs man

Leuk ja. Heb je al bedacht wat er gebeurt als je die nieuwe voeding aan gaat zetten ? (Ik verwacht een klap.)

Heb je er trouwens aan gedacht, dat die trafo (uit een UPS toch ?) misschien helemaal niet geschikt is als lichtnettrafo ? Bij een off-line UPS is lichtnetscheiding geen issue. Daar staat de belasting of op het lichtnet, of op de converter. (Ja, hier horen streepjes op de of :-)

Ga jij 40 ampere windingen met het handje om een ringkern leggen ? Het zou meer voor de hand liggen om wat van de laagspannings- wikkelingen af te halen om de gewenste spanning te krijgen :-)

Bovendien: bij 20 volt uit de trafo ga je nog steeds een dikke

400 Watt wegregelen om aan 12 volt / 25 amp te komen.
--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

"Gerard Bok" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@News.Individual.NET...

óf doe je met de dooie toets. Die trafo is prima geschikt voor 230 V toepassingen doordat beide wikkelingen gescheiden zijn is er geen gevaar voor overslag. Was dat wel zo dan zou de UPS zichzelf opblazen en dat wil een fabrikant niet. Hee, die streep kan ook zo! ó ò

Maurits

Reply to
Maurits

Het is secundair maar 6mm2 en massief 2,8mm dik is best te buigen. Als ik erbij ga wikkelen gebruik ik 6mm2 soepel draad.

Ja dat is makkelijker bij een EI trafo dan bij een ringkern. Dan moet ik al die folie eraf halen, en voor elke volt 2,44 winding eraf halen. Daarna de folie er weer strak om wikkelen wordt knoeien denk ik.

Klopt, is erg veel maar ik kan ook lager gaan door meer windingen er bij te leggen en in tegenfase aan te sluiten. Het is misschien een beetje "krom" om het zo te willen maar ik wilde ook andere meningen horen en of het in principe wel kan zo en niet weer andere nadelen oplevert. ( bijvoorbeeld een te hoge inwendige secundaire weerstand) Ik heb intussen wat zitten meten. Met 2,44 winding per volt gaat het om 12 windingen om 5 volt kwijt te raken. Blijft wel de vraag of er tussen primair en secundair voldoende isolatie zit om de trafo veilig te kunnen gebruiken. Daar had ik nog niet aan gedacht maar dat zal toch wel goed zitten?

Reply to
(on)wijs man

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.