Temperatuur voorschakelapparaat tl buizen

Weet iemand wat een 'normale' temperatuur voor een voorschakelspoel voor tl buizen is?

Ik heb zo'n ding voor mijn aquarium in serie met twee tl buizen van elk 20 W met seriestarters.

Maar hij wordt behoorlijk heet: 69 Graden C. Is dit normaal voor zo'n ding? Er wordt op deze manier wel gruwelijk veel energie verstookt c.q verspilt!

Frits

Reply to
Frits
Loading thread data ...

Dat is wel erg warm. Er zijn al jaren electronische voorschakelapparaten tekoop. Dat scheelt een hoop energie en de buizen gaan minstens 4x langer mee.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
nico@nctdevpuntnl (punt=.)
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel

Dat is wel vrij warm maar kan net.

In dat ding word de stroom begrensd door je TL buizen. Die wervelstromen die worden opgewekt worden omgezet in warmte. Als de kwaliteit van de laminering van de (week)ijzerkern wat aan de "goedkope" kant is krijg je dit. Overigens gaat die opgewekte warmte niet helemaal verloren, het draagt bij aan het op temperatuur houden van het aquariumwater.

Reply to
(on)wijs man

Ehhh... Hoe dan? Moet ik IN het aquarium hangen? Lijkt mer geen best plan, of heb je een mooi radiatortje waar hij op gemonteerd kan worden en waar het water van de bak door stroomt?

Frits

Reply to
Frits

Natuurlijk niet in het water hangen :-) en zeker zorgen dat hij deugdelijk geaard is. De warmte is ook voor een deel infrarode straling die het water bereikt en zo opwarmt. Als je de verlichting aan de bovenkant hebt in een lichtbak.

Reply to
(on)wijs man

Ik heb hem juist uit de lichtbak gehaald aangezien deboel daar dus veel te heet werd. Mede daardoor is de vorige overleden, en het nodige plastic uitgedroogd.

Ik heb een niewe opgehaald en ga deze nu dus ergens buiten de bak monteren, maar ik speel dus wel met de gedachte (gezien de enorme hoeveelheid afgegeven warmte) om deze via een soort radiatortje aan het water af te geven.Een sss-vormige koperen buis op een plaat waar de spoel opzit oid. Moet er nog ff over nadenken.

Frits

Reply to
Frits

Water en elekticiteit is in deze tak van hobbyisme vaak een gevaarlijke combinatie.

Je vissen overleven het wel maar jij? (of iemand anders die ze voert.)

Ik zou toch eens denken aan een elektronische uitvoering. Voordelen:

  • start sneller
  • veel minder warm.
  • efficienter, minder verliezen.
  • lichter en kleiner.
Reply to
(on)wijs man

"Frits" schreef in bericht news:5064c2c1$0$717$ snipped-for-privacy@textreader.nntp.internl.net...

Als dan de verwarmingscapaciteit te groot is voor de hoeveelheid water heb je een probleem wanneer je licht een aantal uren aan is, de temperatuur is niet makkelijk terug te regelen! 's Nachts kan je wel een verwarmingselement bijschakelen.

Ed

Reply to
Ed van der Veen

"Frits" schreef in bericht news:50649477$0$715$ snipped-for-privacy@textreader.nntp.internl.net...

69C is heel normaal voor goedkope voorschakelapparaten. Zolang het niet gaat stinken, kan er niet veel mee misgaan. Natuurlijk verstoken ze energie maar gloeilampen die dezelfde hoeveelheid licht geven verstoken veel meer.

Als je energie en geld wilt besparen, kun je deze dingen beter naar het milieustation brengen. Elektronische voorschakelapparaten worden veel minder heet en verlengen de levensduur van je lamp enorm. Zelf heb ik voor een 22W TL de elektronica uit een 20W spaarlamp gesloopt. Dat heeft me al minstens drie nieuwe TLs bespaard. In dit geval van de nogal prijzige, cirkelvormige lampen.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Hangt van de maat af. Hoe kleiner hoe heter.

Jawel, tegenwoordig. Antiek, met meer ijzer, werd minder heet.

10% ongeveer. Nog altijd heilig vgl met gloeilampen.

Jan

Reply to
J. J. Lodder

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.