Tandartsen aktief in deze nieuwsgroep?

Er zal altijd wel iets van een 'weerstand' naar de aarde van de chip aanwezig zijn omdat de chip vanuit de spoel wordt gevoed. Maar goed, de conclusie is dus dat een RFID tag met een onderbroken spoel niet perse onbruikbaar hoeft te zijn.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
nico@nctdevpuntnl (punt=.)
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel
Loading thread data ...

Het gaat niet om wat er na de diode zit, maar wat er voor de diode zit. Maar goed, ik begrijp dat ik je fundamentele kennis van electronica te hoog had ingeschat. Ik ga er niet meer op door.

Reply to
Rob

Dat de diode enige bias nodig heeft om te gaan geleiden is duidelijk; de ideale afsluitweerstand hangt in grote mate af van de lekstroom van de diode. De chip in de RFID tag is echter een geintegreerd geheel dat uit vele componenten bestaat. De kans is groot dat een parasitaire diode voor de gelijkrichting zorgt.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
nico@nctdevpuntnl (punt=.)
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel

Ik misschien toch mijn wietplantage gratis van energie voorzien :-)

Reply to
(on)wijs man

Ja de antenne is echt onderbroken. Ik heb vandaag met aceton wat plastik opgelost en dit is nu duidelijk geworden. De buitenste "ring" van de antenne spoel is onderbroken. Een ring meer naar binnen is zichtbaar en nog intact. Het linkje van jou naar de foto is niet de chipkaart die ik heb, dat is vast een prototype. Bij mijn Chipkaart zitten er namelijk heel dunne koperen draadjes in. De chipkaart die ik heb is opgebouwd uit een "harde" boven en onderkant. Daar tussen zit een zachtere laag van een soort schuim waar de antennespoel en de chip in ligt. Ik ga de kaart repareren en "verstevigen" door er een stukje epoxy printplaat even groot als de kaart tegenaan te plakken (niet aan de fotozijde :-)) De gebroken draadjes ga ik weer aan elkaar solderen op een in het hoekje geetst printspoortje. Dan maar hopen dat hij het weer doet en ik bij controle niet voor een gratis reizende OV-kaart hacker wordt aangezien.

Reply to
(on)wijs man

Jouw conclusie is juist, de NS in en uitcheckpalen genereren hoogst waarschijnlijk een krachtiger HF veld waardoor de Chip toch voldoende voedingsspanning krijgt en dus goed werkt. Een conducteur, met zijn handheld, kon mijn beschadigde chipkaart niet uitlezen. Bij een automaat op een station kon ik weer wel de kaart uitlezen en saldo checken. Bij Connexxion (bus) en de HTM (tram) ging het uitchecken niet inchecken wel. De bus en Tram hebben dus "zwakkere" kaartlezers.

Reply to
(on)wijs man

Die hebben een oudere generatie kaartlezers. Zie:

formatting link
onder "Overzicht lezers".

-p

Reply to
Piet Beertema

Kwestie van even een likje verf geven of je nick erop zetten. ;-)

-p

Reply to
Piet Beertema

Dit is voor mij een van de redenen om niet met het OV te reizen. Je bent overgeleverd aan het gedeelte van de bevolking wat niet vooraan stond bij het uitdelen van de intelligentie als het gaat om het beoordelen van de geldigheid van jouw vervoersbewijs.

Omdat deze mensen meestal niet de capaciteit tot beoordelen van onverwachte situaties hebben, gaan ze af op wat ze geleerd is tijdens de opleiding. Dat zal ongetwijfeld zijn: iedere kaart waaraan zichtbaar geknutseld is, is ongeldig.

Je kunt dan zo hoog en laag springen als je wilt, uitleggen dat een stukje epoxy echt niks doet, maar als zij gelijk hebben dan hebben zij gelijk. Ga je daar tegen in verweer dan zal je al snel het stempel agressieve reiziger krijgen die met geweld verwijderd moet worden.

Reply to
Rob

En ze worden daarin gesteund door de AV: "23. Het is niet toegestaan de OV-chipkaart te (doen) beschadigen, (doen) wijzigen ..."

-p

Reply to
Piet Beertema

Dat zal dan wel zo zijn maar dat zien we nog wel. Zolang er legaal, traceer, is betaald kunnen ze me toch niet arresteren. Ik weet niet of de kaart eigendom is van iemand anders dan ik. Dat zal ik moeten opzoeken in de voorwaarden. (zoals bijvoorbeeld een paspoort een staatsdocument is, uitgegeven door de overheid.)

Het beschadigen is niet opzettelijk ontstaan. (wel lastig te bewijzen) De beschadiging is gerepareerd zodat deze legale kaart weer werkt als vanouds. En dat doet hij, ik heb dat inmiddels gecontroleerd bij diverse ticket op automaten op een station.

Reply to
(on)wijs man

Er gaat niets boven een geprint kaartje, alleen een leesbril nodig.

--
groet AA
Reply to
Arend A.

Het gaat uiteraard niet om de beschadiging, maar om de wijziging (stukje epoxy enz.) die jij wilt aanbrengen. Want hoe peuter je een controleur aan zijn verstand dat het om een reparatie gaat? Verwijzen naar nl.hobby.elektronica zal naar ik vrees slechts een wereld van onbegrip doen opengaan. ;-)

Overigens is en blijft elke ov-chipkaart eigendom van Trans Link Systems B.V. Daarom mag je er ook niks aan veranderen. De ? 7,50 die je betaalt is een "bijdrage voor uitgifte en gebruik" ervan.

-p

Reply to
Piet Beertema

Op zondag 2 september 2012 12:14:43 UTC+2 schreef Ano:

Thnx! Breukje in de kaart liep dwars door de antenne heen. Mysterie onbruikbare kaart opgelost.

Reply to
yvemnea

En ook mooi snel, in nog geen 13 maanden.. :-p

--
Lies, damned lies and statistics
Reply to
O. Udeman

Je hebt daar echt een jaar mee geworsteld?

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.