straling achter de beeldbuis schadelijker dan ervoor ?

Ik vroeg me af of er aan de achterkant van een beeldbuis bij de hals bijv van een normaal tv toestel of bijv 17 monito meer straling vrijkomt in de buurt bijv van de cathode dan aan de voorkant. Dit bijv bij storingmeten met bijv helder wit rasterstroring er gevaar kan optreden voor de gezondheid.....(verhoogde rontgenstraling) En of bijvoorbeeld hier een verschil is bij breedbeeld tv of normale beeldbuizen....

Reply to
EdTec
Loading thread data ...

De straling komt vrij op de plaats waar de elektronen inslaan, dus aan de voorkant van de beeldbuis. De (lood)glaslaag aan de voorkant is zo dik, dat hier geen significante verhoging van de achtergrondstraling meetbaar is; de glaslaag aan de achterkant is iets minder dik, en hier schijnt enige straling meetbaar te zijn, maar nog steeds niet genoeg om je zorgen over te maken (als ik me goed herinner, moet je echt maandenlang permanent boven een werkende beeldbuis hangen om dezelfde stralingsdosis op te lopen die je normaal krijgt van één röntgenfoto of een vliegreis van een dag).

De hardheid van de straling die wordt geproduceerd, is afhankelijk van de energie waarmee de elektronen inslaan (en dus de anodespanning); de hoeveelheid straling is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid elektronen, oftewel de stroom. Zolang de hoogspanning de 25kV niet te veel overstijgt, is er bij een gewone beeldbuis weinig aan de hand. Boven de

30kV neemt de straling echter snel toe - de elektronenenergie neemt immers toe met het kwadraat van de snelheid, en dus de spanning.

Bij de oude K7-toestellen van Philips zat achterin een doos met hoogspannings-gelijkrichterbuizen, voorzien van een waarschuwing voor röntgenstraling. Dit was nodig omdat die buizen geen afschermend glas bevatten - en met het doosje open was er wél sprake van meetbare röntgenstraling, maar nog steeds geen acuut gevaarlijke hoeveelheid.

--
http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Alleen gevaarlijk als er een hoogspanningsfout is. Bij moderne TV's zal dat nooit erg lang duren, want er gaat dan genoeg verder stuk.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Het is belangrijk te bedenken dat het gaat om "remstraling" ook wel gamma-stralen genoemd. Nu is de biologische werking van die straling afhankelijk van de golflengte. Hoe langer de golflengte (hoe lager de energie van de elektronen) hoe hoger de biologische werkzaamheid, echter het doordringingsvermogen neemt snel af. Van een beeldbuis zal dus weinig gamma-stralen te verwachten zijn omdat deze door (deelslood)glas is omhult. Anders wordt het met buizen die vanwege de koeling een koperenanode als omhulling hebben. Maarja daar ga je nu niet direct de hele dag met je handen bij zitten.

Reply to
janmaris

Dank je voor je uitleg..... .

bijv

de

dat

de

te

je

Reply to
EdTec

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.