Spaarlamp op electronische schakelaar

Ik heb een x10 systeem aangeschaft waarin lampmodules zitten (dimmers) en apparaat modusles (relais).

Nu wil ik de spaarlampen op de dimmodule laten werken, maar dan ongedimmt (= maximale output). Dimmen hoef ik ze niet; ze moeten gewoon aan/uit kunnen. Helaas gaat dit dus niet goed: ze knipperen, ze gaan niet vol-fel, de unit zoemt etc. Kortom ze kunnen er niet op.

Nu weet ik dat spaarlampen normaal gesproken niet dimbaar zijn maar blijkbaar kunnen ze dus ook niet op een ongedimde dimmer. Kan ik op de een of andere manier zonder een zware ohmse weerstand parallel (lees gloeilamp) ze wel op zo'n dimmer zetten?

Het alternatief is om ze op de relaisunit te zetten maar die dingen geven zo'n harde 'klak' dat jeje elke keer rot schrikt. Ook dat is wel op te lossen; unit open en klein en stil relais plaatsen maar ik wil voorlopig mijn garantie op die toch al dure units niet verspillen.

Dimbare spaarlampen bestaan, maar zijn én knetter duur en maar in een enkele uitvoering te koop; dus deze is voor mij -nog- geen optie.

Mijn voorkeur gaat uit naar op de een of andere manier op de dimunit zetten, die gaat volkomen stil aan en uit.

Tips??

Frits

Reply to
Frits
Loading thread data ...

Zulke dimmers zijn bedoeld voor gloeilampen van minimaal

40 of 60 W. Ga je er (veel) lagere vermogens achter zetten, dan komt de triac niet in verzadiging, moet hij voortdurend via zijn gate worden opengestuurd, werkt hij onbetrouwbaar, wordt hij warm tot heet, enz. Dat gaat dus niet werken met spaarlampen. Wel met EcoClassic lampen met minimaal het voor de dimmer gespecificeerde vermogen.

Dat is hier eigenlijk de enige goede oplossing.

En dat noemen ze dan domotica?

Als de unit niet echt zichtbaar is: inpakken in piepschuim.

-p

Reply to
Piet Beertema

Er is nog een argument om niet de relais unit te gebruiken: Er bestaat een functie álle lampen aan (bv voor het alarmsysteem, en op de zapper voor de tv etc) die er voor zorgt dat alle lampunits aan en op volle sterkte gaan. De relais units worden hierbij níet ingeschakeld.

Feitelijk mis ik nu in deze domotica range dus een 'spaarlamp unit' (Een stil (!) relais unit die zich als 'aan/uit lampunit' gedraagt.

Ik zie nu dat deze wél bestaat van Marmitek -Amm31- maar het in een inbouw ding. Ik zal eens kijken of er kleine lege stekerunits bestaan waar deze inpassen óf proberen om 220v wcd's te vinden waarvan de uitgangen gescheiden aansluitbaar zijn. Dan kan ik een wcd maken waarbij bv de bovenste uitgang geschakeld is en de onderste rechtstreeks met het net verbonden is.

Frits

Reply to
Frits

Een (gewone) spaarlamp mag *nooit* op een dimmer, ook al staat deze op

100%.

De triac staat nooit de gehele volle cyclus open, en de steile flank zorgt voor enorme disspatie in de schakelelectronica van de lamp.

Dit idd nog afgezien van de minimale belasting die een dimmer moet zien.

Veel leesvoer:

formatting link

Reply to
Blarp

Ook daaruit wordt helaas niet duidelijk waar die hoge nominale en piekstroom door worden veroorzaakt. Bij "100% open" geeft een dimmer niet het soort steile flanken waar je steil van achterover slaat, omdat de triac al vrijwel direct aan het begin van de (halve) sinus wordt opengestuurd. Zodra je echt gaat dimmen wordt het natuurlijk een heel ander verhaal.

-p

Reply to
Piet Beertema

Wat is "vrijwel direct aan het begin"? Dit hangt sterk af van het ontwerp van de dimmer. Ik zou niet raar kijken als de triac pas opengestuurd wordt als de momentele spanning 40 volt is ofzo. Met een gewone lamp merk je dat helemaal niet...

Reply to
Rob

Je hebt gelijk. Ik had er even niet aan gedacht dat de gate van de triac meestal via een diac wordt aangestuurd, en dat die pas werkt als zijn doorslagspanning is bereikt. Volgens wikipedia is die "doorgaans ongeveer 33 volt".

-p

Reply to
Piet Beertema

Ja dat is dus bij het klassieke schema met een DIAC. Het zou eventueel kunnen dat de electronisch gestuurde dimmer een andere schakeling gebruikt waarbij er op het juiste moment een ontsteekpuls gegeven wordt, maar ook dan zal de TRIAC niet ontsteken bij 0V.

Reply to
Rob

Slimmere dimmers sturen de triac met een pulsje aan. Dat kan ook (vrijwel) op de nuldoorgangen gebeuren. (zero-voltage switch)

an

Reply to
J. J. Lodder

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.