solid state relais of gewoon relais

Hallo,

Even een situatieschets: De circulatiepomp van mijn centrale verwarming word geschakeld door een thermostate, het is echter zo dat de brander van de ketel aan kan zijn zonder dat de thermostate geschakeld is, dus zonder er water circulatie is over het systeem wat op zich niet gezond is. Nu wilde ik een circuit inbouwen dat de pomp ook schakeld als er een signaal naar de brander gaat. Dus circulatiepomp start door geschakelde thermostate of door signaal naar de brander. De circulatiepomp werkt op 220Vac en de schakeling van de thermostate naar de circ.pomp zit op de min. Via de sturing gaat

220Vac naar de brander trafo zodat 24Vac de gasklep opend. Deze 24Vac zou nu een relais moeten bedienen welke de thermostate als het ware bypast. Kan dit wisselspanning ter bediening van een relais of moet deze eerst gelijkgericht worden, idem dito voor een solid state relais wat ik eventueel zou gebruiken uit veiligheidsoverweging.

Alvast bedankt voor de reaktie

Reply to
ALBERT EYCKMANS
Loading thread data ...

Wat voor merk en type ketel is dit?? De bekende Eyckmans Special LR?

Met een relais op hetzij 220 hetzij 24 volt, moet je jouw thermostaat kunnen overbruggen, zodat er zo gauw de brander spanning krijgt, in ieder geval circulatie is. Lijkt mij een hoop nattigheid te kunnen voorkomen....

Reply to
witte

"ALBERT EYCKMANS" schreef in bericht news:LZz5d.257726$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

Weet je zeker dat er geen defect aan de ketel is? Het lijkt me namelijk nogal onveilig als de brander aan kan gaan zonder dat de pomp werkt en ik verwacht eigenlijk dat daar een beveiliging voor aanwezig moet zijn. Ik heb een dergelijk verschijnsel met een ketel gehad en daar bleek inderdaad iets defect te zijn. Wat dat was weet ik helaas niet want ik kon er niet bij zijn toen de gasman langskwam.

Een ander punt is dat je problemen kunt verwachten als je zelf iets in de ketel verandert. Zolang alles goed gaat merk je daar niets van maar als er iets mis gaat krijg jij de schuld. Ik weet nog uit de tijd van de pompregelaars dat deze buiten de ketel in de netaansluiting opgenomen moest worden.

petrus bitbyter

--
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
 Click to see the full signature
Reply to
petrus bitbyter

"ALBERT EYCKMANS" schreef in bericht news:LZz5d.257726$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

word

signaal

eventueel

Misschien stomme opmerking van mij, maar kan je met een solid-state een inductieve belasting schakelen ? nee toch.

Gilbert

Reply to
Gilbert

"Gilbert" schreef in bericht news:cj7av2$2i5a$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Met een beetje een solid state relais kun je wel degelijk een inductieve belasting schakelen. Motoren, transformatoren enzovoorts. In geval van twijfel dien je uiteraard de datasheet te raadplegen.Ik sluit niet uit dat er eenvoudige/goedkope zijn die het niet kunnen. Je bent misschien in de war met gloeilampdimmers die inderdaad als regel geen inductieve belasting aankunnen.

petrus bitbyter

--
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
 Click to see the full signature
Reply to
petrus bitbyter

Nee het is wel degelijk zo dat de gasbrander van de ketel (Vaillant VK31) aan kon zijn met de circulatiepomp gestopt dus zonder circulatie van water over de ketel. Dit is door de installateur indertijd alsdus geinstalleerd en heeft lange tijd geen probleem gegeven, maar nu heeft zich mijn inziens door die toestand ketelsteen ontwikkeld op het verwarmingsoppervlak van de ketel met alle gevolgen vandien. Ik ben hierover met hem dan ook in discussie en er werden reeds enkele aanpassingen uitgevoerd zoals het continu laten draaien van de circulatiepomp en plaatsen van een overdrukventiel welke het water rondstuurt als er geen afname is naar de radiators. Mijn bedoeling is deze enkel te laten schakelen wanneer nodig en niet continu te laten draaien. Uiteraard ga ik deze schakeling niet inbrengen zolang de discussie open is maar informeer ik me vooraf. Mij gaat het er voorlopig enkel om hoe een dergelijke schakeling er ongeveer moet uitzien, kan 24 V wisselspanning een relais bedienen, moeten er nog condensators voorzien worden om inbranden der schakelpunten te voorkomen of zijn er nog andere eenvoudige manieren om de schakeling te verwezelijken.

Met vriendelijke groet

Albert

"ALBERT EYCKMANS" schreef in bericht news:LZz5d.257726$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

word

signaal

eventueel

Reply to
ALBERT EYCKMANS

Ik ben er van overtuigd dat dit verkeerd is, al heeft Sinterklaas het aangesloten. Wat zijn trouwens nu problemen die jij verklaart door "ketelsteen" en waar zit die ketelsteen? In je warmtewisselaar?

Reply to
witte

Uiteraard heeft de ketelsteen zich gevormd in de warmtewisselaar, waardoor rendementsverlies en onregelmatige warmteoverdracht wat dan weer kloppend geluid gaf wat enkel kon verholpen worden door de gaskraan manueel te knijpen. Ik denk dan ook te weten dat een dergelijke installatie niet conform het goede vakmansschap is. Zoals eerder vermeld is er nu wel continu circulatie ook als dit niet strikt nodig is.

groet

Albert

"witte" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

water

met

Reply to
ALBERT EYCKMANS

het feit dat de brander aan kan zonder dat de pomp draait, geeft dat wel aan ja.

--
groet, Marcel.
Reply to
Marcel

Ja hoor, wij schakelen er zelf in het bedrijf elektromotoren mee het grote voordeel zit hem in de nuldoorgang inschakeling. en ook voor 3 fase motoren.

Reply to
Henk

Nee hoor dat werkt zo ook bij mijn Intergas-combi ketel uit 1980. De pomp gaat pas lopen als het ketelwater de 50 graden bereikt. en ik heb het orginele schema waar het ook zo in getekend is.

henk

Reply to
Henk

"ALBERT EYCKMANS" schreef in bericht news:aKS5d.258618$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

Bij die oude installaties stond de pomp continu aan. Zuinige mensen zetten hem dan ook 's zomers uit door de stekker er uit te halen. Met als gevolg dat het nogal eens voorkwam dat de pomp in de herfst niet meer aan het draaien te krijgen was. Toen deze verkwisting eenmaal aan de kaak gesteld was, werd de CV-pompschakelaar een poosje populair. Die werd zoals eerder gezegd buiten de ketel gehouden. Meestal was het een kastje met een stekker en een stopcontact. De stekker kwam in het stopcontact van de elektrische huisinstallatie en de stekker van de ketel in het stopcontact van het kastje. De draadjes van de thermostaat werden op het kastje aangesloten, zodat het kastje ook tussen de thermostaat en de ketel zat. Zolang de thermostaat geen warmte vroeg, stond de hele ketel gewoon uit. Vroeg de thermostaat wel warmte dan werd de ketel aangezet, ging de pomp draaien en werd de brander ontstoken. Had de thermostaat genoeg dan ging de brander uit maar de ketel - en dus de pomp - bleven nog een kwartiertje of zo aan. Verder zat er nog een timer in die vierentwintig uur doortelde. Was er in al die tijd geen warmte nodig dan werd de ketel toch een kwartiertje aangezet. De brander bleef dan wel uit maar de pomp niet en kon op die manier niet zo makkelijk vast gaan zitten. Nieuwere ketels hadden deze - en meer - voorzieningen standaard al aan boord en ik denk niet dat je nu nog ergens zo'n CV-pompschakelaar kunt kopen.

In deze pompschakelaars werd vaak een gewoon relais voor het schakelen van de netspanning gebruikt. Uiteraard wel een waarvan de kontakten de benodigde stroom konden schakelen. Zo'n relais werd aangestuurd door een transistorschakeling die op de voeding van het kastje werkte. In oude Elektuurs van zo'n twintig jaar geleden kun je nog wel een voorbeeld van zo'n pompschakelaar vinden.

petrus bitbyter

--
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
 Click to see the full signature
Reply to
petrus bitbyter

Bedankt voor de info maar gezien mijn ketel niet enkel radiators van warmte voorziet, maar ook over een driewegklep de vloerverwarming hier niet toepasbaar, bovendien wil ik dat ook in het stookseizoen de circulatiepomp van de radiators enkel in dienst is wanneer echt nodig.

"petrus bitbyter" schreef in bericht news:Vc06d.32611$ snipped-for-privacy@amsnews02.chello.com...

waardoor

kloppend

stekker

uit

al

aangezet.

zo

benodigde

Reply to
ALBERT EYCKMANS

"ALBERT EYCKMANS" schreef in bericht news:W386d.259361$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

Dat extra kwartiertje in het stookseizoen is misschien niet strikt nodig, maar wel energiebesparend. Het laatste heetgestookte water in de ketel wordt zo nog over de radiators verdeeld en verwarmt het huis. Buiten het stookseizoen is een kwartiertje draaien per dag goedkoper dan in de herfst een vastzittende pomp weer aan de gang te krijgen of zelfs te moeten vervangen.

Bij een combiketel gaat dit verhaal uiteraard niet op. Je zou dan zo'n schakeling in de ketel aan moeten brengen en die alleen de pomp laten bedienen. Maar, als gezegd, dit soort ingrepen is officieel verboden.

Intussen blijf ik vermoeden dat er iets in de ketel stuk is. In een van de andere antwoorden lees ik dat sommige pompen niet alleen naar de kamerthermostaat maar ook naar de ketelthermostaat kijken en pas gaan draaien als de keteltemperatuur boven de 50C komt. We praten dan over een minder oude ketel, één waar al een pompschakelaar ingebouwd is. Dat heeft een hele poos goed gewerkt maar nu dus niet meer. Een defect in de schakeling of een kapotte ketelthermostaat behoort tot de mogelijkheden. Hier komt ook het ketelsteen om de hoek kijken. Als de warmteoverdracht in de warmtewisselaar zo slecht is geworden dat de ketelthermostaat de pomp veel te laat aanzet, is dat een mogelijke verklaring voor jouw probleem. Het rendement van de ketel is in dit geval al dusdanig laag dat het beetje extra energie dat de pomp gebruikt er bij in het niet valt. Erger is dat je een onveilige ketel hebt. Vervangen is dan de enige echte oplossing.

(Er is best nog iets met een kortsluitinkje, overbrugging of relais te verzinnen. Met een grote kans dat je uitkomt met een ontplofte ketel en een verzekering die het vertikt de schade te betalen. Die kans is aanzienlijk groter dan miljonair worden in een loterij.)

petrus bitbyter.

--
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
 Click to see the full signature
Reply to
petrus bitbyter

De ketel heeft ondertussen reeds een zogenaamde "chemical cleaning" ondergaan om de ketelsteen te verwijderen en dit lijkt mij vrij goed gelukt te zijn . Alle andere ketelveiligheden en thermostaten werden reeds nagezien en goed bevonden. Het systeem is dusdanig dat de circulatiepomp van de vloerverwarming altijd in dienst is (zolang de spanning niet afgeschakeld wordt) en de circulatiepomp van de radiatoren buiten het stookseizoen (pomp stopt wanneer ingestelde buitentemperatuur overschreden wordt) via zijn controleunit enkele minuten per dag gestart wordt om vastzitten te voorkomen.

"petrus bitbyter" schreef in bericht news:VPc6d.144596$ snipped-for-privacy@amsnews05.chello.com...

circulatiepomp

wordt

Het

extra

een

gevolg

gesteld

eerder

elektrische

aangesloten,

brander

in

niet

ergens

van

Reply to
ALBERT EYCKMANS

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.