rowenta koffiezetapparaat

hallo iedereen ik heb hier een rowenta milano koffiezetapparaat dat niets meer doet zelfs geen indicatielampje heb het apparaat geopend en er zit een printplaatje in, de voeding naar het printplaatje is ok dus waarschijnlijk zit de fout in deze printplaat die oa een ic,weerstanden,elco's,diodes bevat er zit ook een blokje op waarvan ik vermoed dat het een zekering zou kunnen zijn maar zeker ben ik niet een schema van deze print of iets dergelijk zou natuurlijk veel duidelijk maken dus als iemand dit zou hebben of wat meer uitleg over deze soort van storingen zou welkom zijn groeten,rudy

Reply to
rudje
Loading thread data ...

Omdat het apparaat volgens mij is voorzien van een automatische uitschakeling denk ik hier eerder aan een relais. Een zekering hoeft niet meer dan 2 aansluitingen te hebben en ik denk dat er hier al gauw

4 of 6 zitten.

Voor dat je er te diep in duikt even het volgende. (laat de print nog even buiten beschouwing). Nagenoeg alle apparaten die elektrisch warmte opwekken zijn voorzien van een temperatuurzekering. Dit is een klein componentje van +/- 1cm lang en een ronde doorsnede van krap de helft met aan een kant een spits uiteinde. Allebeide einden een elektr. aansluiting. Deze zijn veelal verpakt in een transparant kunststof slangetje tegen het warmteelement gemonteerd. In 9 van de 10 gevallen is dit het probleem. Je kunt ze net als een gewone zekering doormeten met een weerstandsmeter. Geeft deze 0,00 O dan vervangen liefst met de zelfde waarde of wat er het dichtst in de buurt komt, > afronden. Kosten 1a' 2 euro. Tip bestaande is vaak gelast maar die mogelijkheid hebben de meeste mensen niet dus of monteren met kroonsteentje, krimpen of solderen maar hou de nieuwe verbinding nu zo ver mogelijk van het warmte element. Geen van deze mogelijkheden is nu echt hittebestendig en zou kunnen leiden tot een volgend probleem. Succes Gr. Bernd.

Reply to
Bernd

"Bernd" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@b28g2000cwb.googlegroups.com...

0,00 Ohm is okay. Oneindig betekent defect.
--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and '.invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

"Bernd" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@b28g2000cwb.googlegroups.com...

Die zijn er in diverse temperaturen. Die zitten vaak 'gepuntlast' omdat een soldeerverbinding te warm wordt.

Maurits

Reply to
Maurits

"Maurits" schreef in bericht news:edefcu$25o9$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Als je maar snel genoeg soldeert, blijven ze wel heel. Eenmaal in bedrijf blijft de temperatuur wel onder het smeltpunt van soldeertin.

Puntlasjes of krimpverbindingen zijn m.i. een methode die beter past in een productielijn.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and '.invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Soldeer kan echter wel kristalvorming geven en poreus worden als je het lange tijd onder het smeltpunt verhit, ik gok dat dat toch ook mee zal spelen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"Frank Bemelman" schreef in bericht news:44fac325$0$17850$ snipped-for-privacy@dreader32.news.xs4all.nl...

Ik heb er weleens een bevestigd met het binnenwerk van een kroonsteentje, zo'n metalen hulsje met twee boutjes. Daar moet je wel de ruikmte voor hebben. En ik wilde niet het risico lopen dat de soldeerverbinding het begaf. Vooral dat krimpen en uitzetten van een soldering is niet erg betrouwbaar op de lange duur.

Maurits

Reply to
Maurits

Misschien. Ik weet niet wat zo de gangbare waarden zijn van die zekeringen in koffiezetters. In het algemeen zie je maar weinig soldeerwerk in huishoudelijke apparaten. Het begint al bij het binnenkomende netsnoer, aangeperste adereindhulsjes. Ik denk dat productielijn bouwers er alles aan doen om te voorkomen dat er ergens gesoldeerd moet worden, omdat het een lastig klusje is voor een robot/machine, dosering van soldeer, voorkomen van spetters (kortsluiting!), de noodzaak van een plaatselijke afzuiging enz. Handmatig solderen is een optie, maar introduceert ook weer slechte solderingen. In China waar de arbeid niet veel kost, zal het wel vaker gebeuren, dat handmatig solderen. Dat ziet er dan ook vaak niet uit. Trek maar eens een simpel adapterje open, de tranen springen in je ogen...

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and '.invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Inderdaad, dat die dingen het doen mag een wonder heten.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Frank heeft helemaal gelijk met;

0,00 Ohm is okay. Oneindig betekent defect. Dus terecht en goed gecorrigeerd. Kijk voor onderdelen o.a. eens op de site van
formatting link
Bij; Witgoed Onderdelen / Temperatuur Zekeringen Nagenoeg onderaan staan daar Knijp Konektoren deze had ik in gedachten bij de term krimpen. Ik wou aangeven dat het een moeilijke verbinding is die wat extra aandacht vergt omdat het steeds weer opwarmt en weer afkoelt met als gevolg materiaal zet uit en krimpt weer. Hiermee kan elke verbinding weer los gaan. Dus als er na verloop van tijd wat anders pruttelt dan de koffie, wordt het de hoogste tijd de verbindingen eens na te zien.
Reply to
Bernd

6 euro 50 stuks ;-) Maar dat is een veel betere bevestiging dan solderen. Altijd doen.

Maurits

Reply to
Maurits

"Maurits" schreef in bericht news:edfk3g$a50$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Voor 6 euro koop je een nieuwe koffiezetter.

formatting link

Nou okay... 8,95 dan. 3 jaar garantie.

Aangezien het inmiddels verjaard is, kan ik het nu wel bekennen. Ik heb ooit mijn eigen koffiezetter 'gerepareerd' door de defecte temperatuurzekering in elkaar te twisten. Klusje van 3 minuten.

Wat is er toch mis met dat solderen. Zo heet worden die koffiezetters niet, het is geen frituurpan die tot 190 graden gaat. Je kunt ze prima solderen.

Die krimpverbindingen die je ziet zijn uit productie overwegingen toegepast. En een koffiezetter hoeft geen 25 jaar mee. Zeker niet als ie al een keer gesneuveld is.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and '.invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Misschien sluit de klant hem wel aan op een ongeaarde wandkontaktdoos, dan kan een loszittende 230 V soldering voor rare dingen zorgen. Safety first....

Maurits

Reply to
Maurits

"Maurits" schreef in bericht news:edh6ma$1gvf$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Als, als, als.

Maar vertel mij eens wat de temperatuur van een zekering in een koffiezetter is, en wat de smelt-temperatuur van tin is.

Gezond verstand eerst. De veiligheid is met solderen nergens in het geding.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and '.invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Wel als er 230 V doorheen loopt. Dan zorg je ervoor dat het systeem in originele staat is. Die hulsjes worden niet vor nix voor die tempbreakers erbij verkocht. dat is voor reparatiewerk bedoeld, in de fabriek wordt meestal gepuntlast. Alleen prutsers nemen een loopje met de veiligheidsvoorschriften. Hetzelfde geldt bij het monteren van safety resitors/ non flameble resistors, condensators, dikte van bedrading ed. Ik stel klanten niet bloot aan xtra risico's door slecht reparatiewerk. Nog afgezien van claims als een huis uitbrand ;-) SAFETY FIRST!!!!!!!!!

Maurits

Reply to
Maurits

"Maurits" schreef in bericht news:edh7m2$1hr2$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Volten lopen nergens doorheen, maar da's flauw.

Ik heb je al uitgelegd dat die puntlasjes uit productie gemak worden gebruikt. En de zekeringen die ik kocht, waren altijd los, zonder hulsjes.

Maar, nogmaals, wat is de temperatuurwaarde van zo'n koffiezetter zekering, gemiddeld? Je doet alsof je een heleboel ervaring hebt, dus dat is een makkelijke vraag voor jou.

[snip]

GEZOND VERSTAND EERST!!!!! DE VEILIGHEID IS MET SOLDEREN NERGENS IN GEVAAR!!!!

Leermoment:

formatting link

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and '.invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Mijn eerste argument was dat tin vanaf 150 graden aan mechanische sterkte verliest, maar ik keek eens in een koffiezetter (goedkoop Chinees model) en tot m'n verbazing zat er een zekering in van maar liefst 226 graden! Bij die temperatuur begint tin al gewoon te smelten.

Kennelijk heeft m'n vader (ook in het vak gezeten, maar meer van het grovere werk) me niet voor niks geleerd niet te solderen aan die dingen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"Frank Bemelman" schreef in bericht news:44fc5b1f$0$3242$ snipped-for-privacy@dreader27.news.xs4all.nl...

Ga gerust zo door, vriendelijke vrind. Je mag best van mij het laatste woord hebben. Hopelijk breng je geen mensenlevens in gevaar met je pruts 'reparaties'

Maurits

Reply to
Maurits

Heb je dan geen dubbele veiligheid? Knapt ie niet, dan soldeert ie zichzelf wel los. Als ware het de bekende springweerstanden ;)

Ik meen me te herinneren dat in bijv. philips koffiezetters een waarde van 150 graden zat. De tip van je vader had misschien ook betrekking op het sneuvelen van die dingen als je ze insoldeert zonder een punttangetje te gebruiken ter afkoeling?

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and '.invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

"Maurits" schreef in bericht news:edhoqt$22ms$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Maar je vertikt het om de temperatuurwaarde te verklappen. Alleen maar blaten "SAFETY FIRST" zonder onderbouwing maakt op mij geen indruk. Ik blijf dan ook bij mijn stelling dat je ze makkelijk kunt solderen, mits snel (of punttangetje) zodat je ze niet door het solderen zelf al om zeep helpt. Ik denk dat dat ook de reden is dat met bij vervangers knijpbusjes levert, om te voorkomen dat de zekering al bij het insolderen sneuvelt.

Wat van belang is om te weten is de normale bedrijfstemperatuur rondom de zekering en de waarde van de zekering zelf.

Overigens repareer ik geen koffiezetters of andere huishoudelijke apparaten, anders dan een doodenkele keer mijn eigen spullen. Ongefundeerde praat over veiligheid zonder argumenten, daar heb ik wel een grote aversie tegen.

Dus, kom op, wat is de waarde van zo'n zekering. Maarten heeft er een gevonden van 226 graden, dat lijkt mij uitzonderlijk hoog, en je kunt je zelfs afvragen of dat uberhaupt wel een veilig apparaat is.

Dus, vertel, wat voor waardes?

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and '.invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.