Re: Wordt het toch nog wat met die supercondensators?

snipped-for-privacy@wf.dd.invalid wrote in news:c60fe$494ffd1b$d4549fe0$ snipped-for-privacy@news1.tudelft.nl:

Xim>>
formatting link
>> -offering-extensive-detail-on-its-design-and-function/ "The EESU is >> composed of 31,353 of these components arranged in parallel. It is said >> to have a total capacitance of 30.693 F and can hold 52.220 kWh of >> energy. The device is said to have a weight of 281.56 pound including >> the box and all hardware. Unlike lithium-ion cells, the technology is >> said not to degrade with cycling and thus has a functionally unlimited >> lifetime." Too good to be true? > > Ja, want het is maar al te bekend dat condensatoren (op z'n minst toch > elco's) ook slijten, weliswaar niet direct afhankelijk van cycling maar > wel van belasting, temperatuur en tijd. Bovendien is de electronica om > condensatoren effectief leeg te trekken wat gecompliceerder dan die voor > accu's en dus misschien kwetsbaarder. >

Zou het niet wat zijn als starthulp/booster, voor normale voertuigen?

--
Bye,

Willem-Jan Markerink

      The desire to understand
is sometimes far less intelligent than
     the inability to understand


[note: 'a-one' & 'en-el'!]
Reply to
Willem-Jan Markerink
Loading thread data ...

Als je ze tot 14 volt laadt, en vervolgens halfleeg start heb je nog maar

7 volt over. De stepup-converter die je erachter moet hangen blijft dus nodig ongeacht de toepassing.
--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Inderdaad, maar die 7V heb je wat langer beschikbaar dan de 7V van een "half" lege accu. Na een minuut starten is de spanning nog verder gedaald: misschien tot 5 V. De accu heeft op het punt van de 7V een veel slechtere "ontlaadkarakteristiek" dan een condensator.

In het geval van de condensator (let wel: maar liefst 30.000 F) hou je die 7V gedurende een zeer veel langere tijd.

In die tijd krijgt WJM zijn all-wheel aangedreven 4-asser wel aan de praat. :-)

(zelfs voorgloeien, kleppen lichten, van de helling af laten rijden en alles wat je verder nog kunt bedenken, zal niet eens nodig zijn).

Mermelijn

Reply to
Mermelijn

Staat daar nou 52 kWh of 52000 kWh? Altijd dat gedoe met amerikaanse komma's en punten.

Bij 52 kWh: een auto die 1 uur lang 100 km/h rijdt. Lijkt me wel genoeg als starthulp. Kun je startend naar je werk zonder te tanken. Lijkt me alleen niet zo goed voor je startmotor.

Bij 52000 kWh: een auto die 1000 uur lang 100 km/h rijdt. Lijkt me wel genoeg als starthulp. Kun je startend op vakantie zonder te tanken. Lijkt me alleen helemaal niet goed voor je startmotor. Genoeg startmotoren meenemen dus.

P.

Reply to
P.

Het is mijn vakgebied niet, maar zou het dan niet handiger zijn om een aantal condensatoren tot 14 volt te laden, om ze dan tijdens het starten een voor een bij te schakelen? Zo kun je een tijd lang ongeveer 14 volt volhouden lijkt me.

--
Peter Manders.

Have you ever noticed? Anybody going slower than you is an idiot,
and anyone going faster than you is a maniac.
Reply to
Peter Manders

Bij een gelijkblijvend afgenomen vermogen is dan wel de stroom door de condensator verdubbeld. De energy in een condensator is 0,5CV^2. Bij 7 Volt is dus reeds 75% verstookt.

Hans

Reply to
J.T. van Es

Daarom zetten ze er ook geen 14 volt op, maar 3500 volt. Er zal een electronische schakeling achter moeten die dit omzet naar een bruikbare spanning voor de motoren.

Reply to
Rob

Dank voor de correctie. Het gaat dus iets minder hard dan ik even dacht, maar een converter (een buck schakeling zou al werken) blijft wel nodig.

Ik denk dat veel slijtage aan de condensatoren gaat plaatsvinden tijdens het laden en als er de laatste paar procent energie uit wordt getrokken (opwarming door ESR).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

electronische

motoren.

Moet ik me met 3500 Volt onder mijn g@t geen zorgen gaan maken als ik door een plasje rijd?

P.

Reply to
P.

De spanning op bougiekabels is hoger... Maar als die nat worden kan het inderdaad storingen geven.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Nou als er iets fout gaat met die 3500 volt dan vallen er wel doden. Met de bougie output valt dat misschien nog mee (hoewel die ook aardig veel stroom levert).

Reply to
Rob

Bij moderne motoren zit de bobine direct en wel in het zelfde gat op de bougie. Dus geen bougiekabels meer.

Hg, Hans

Reply to
J.T. van Es

Onzin. Een LPG tank is net zo gevaarlijk. Vreemd om te lezen dat veel mensen nog steeds iets hebben van 'nieuw dus gevaarlijk'. De stroomtrein en de eerste auto werden ook met veel argwaan ontvangen.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
                     "If it doesn't fit, use a bigger hammer!"
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel

50 kW en dan 3500 Volt, daar ik ik mijn hele auto mee dooormidden lassen. Lijkt me toch wel een beetje link.

P.

Reply to
P.

Het is natuurlijk een zaak van goed aanpakken. Het probleem is meestal dat het ook betaalbaar moet blijven.

P.

Reply to
P.

Dat is inderdaad veel beter. De kring van massa-bobine-hoogspanningkabel-verdeler-bougie-massa is een grote spoel met 1 winding. En daar knal je dan snelle pulsen met een zeer hoge spanning doorheen. Niet gek dat er zoveel aan ontstoord moet worden.

Ik heb zo'n nieuwe bobine nog niet gezien. Hoe worden die aangestuurd? Gewoon 12V erop en een ingebouwde tor, en er komt dan alleen een schakellijn binnen? Het lijkt me dat die spoelen wel erg warm moeten worden.

P.

Reply to
P.

"P." schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Ik heb tot nog toe systemen gezien waarbij de driver in de CPU zat maar ook wel met een losse driver er buiten. De temperatuur van de bobine valt wel mee. Je hebt 1 bobine per bougie dus hebben ze het niet zo druk meer. Een kleppendeksel kan hooguit zo heet worden als de olie en dat houd bij 80 graden wel ongeveer op. Een bobine is een transformator achtige waarbij de maximum temperatuur bepaald wordt door de toegepaste isolatie materialen. Zo,n 150 graden lijkt mij geen probleem.

Hg, Hans

Reply to
J.T. van Es

"J.T. van Es" schreef in bericht news:3d53f$495118f5$3ea3bcb4$ snipped-for-privacy@news.chello.nl...

Correctie. De bougiegaten ziin onderdeel van de cilinderkop. De cilinderkop is watergekoeld. Blijft dus toch ongeveer 80 graden.

Hg, Hans

Reply to
J.T. van Es

Dat het flink misgaat ligt eerder aan de hoeveelheid energie, hoewel de hoge spanning natuurlijk wel meehelpt om de isolatie door te laten slaan of de afstand te overbruggen. 12 volt is weliswaar niet dodelijk als je de kabels vastpakt, maar kan ook al forse schade veroorzaken.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik denk dat het isolatie probleem niet zo groot is. Een doorslagvastheid van meer dan 50kV/mm, voor isolatiemateriaal, is vrij gewoon. Denk maar aan het HT-kabeltje in je TV. Het voordeel van 3500V tov 12V is wel duidelijk. Het scheelt ongeveer 300x in stroom en een hoop koper.

Hg, Hans

Reply to
J.T. van Es

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.