Re: Oldtimers die tzt total-loss raken vanwege electronica-veroudering: Oldtimer Markt 10/2010

500(VIJFHONDERD!) uur puzzelen en studeren later deden alle electronische

> componenten weer wat ze moesten doen. > Waarbij men overigens van de ene verbazing in de andere viel, want er > werden tig functies ontdekt die nog nooit iemand had beschreven, laat > staan > de fabrikant zelf. > (lijkt wel wat op een recent project op
formatting link
> (forum/J20/Econ-Lock), waarbij een hobbyist Toyota zwaar blameert door een > tig keer betere automaat-software te schrijven, met significant lager > verbruik, en die nu zelfs in Dakar zal worden gebruikt)

Ach, die olttimers zitten vaak eenvoudig in elkaar. Lastiger wordt het als er ic's e.d. defect zijn die niet meer leverbaar zijn. Met enige kennins kan dat ook nog wel worden opgelost. Moeilijker wordt het als er ook nog software bijkomt. Probleem is denk ik groter bij de duurdere auto's van toen die voor die tijd al heel wat electronica hadden. Motorisch is er denk ik geen probleem. Met de huidige aftermarket ecu's kan je iedere motor (beter,schoner) laten draaien. Tenzij je een orgineel freak bent natuurlijk....

SFC

Reply to
SFC
Loading thread data ...

Welnee. Je moet gewoon de kronkel dat alles wat ooit gemaakt eens ook bewaard moet worden uit je gedachte verwijderen. En dat zal jou misschien niet meer lukken omdat je te vastgeroest bent, maar de huidige generatie lukt dat echt wel hoor! Wat niet meer werkt dat recycle je tot materialen om nieuwe, betere, minder vervuilende, zuiniger auto's te bouwen.

Veel betere oplossing dan alles maar restaureren en bewaren. Dat kost allemaal geld, en denk er aan: dat hebben we niet meer.

Er IS geen geld meer voor niet-essentiele activiteiten, vraag dat maar aan Rutte. Cultuur, de zwakkere medemens, het moet allemaal wijken want het is heel belangrijk dat de rijke sterke mens minder belasting betaalt en subsidie krijgt op zijn villa. Dat zijn de normen en waarden van nu. Oldtimers passen daar absoluut niet meer in.

Reply to
Rob

Ja, dat is de messiaanse boodschap van de marketingboy die blij verkondigt dat de verlossing nabij is en te vinden in het volgende product dat van de band rolt van zijn broodheer.

Reply to
Omnibus

electronische

een

kan

tijd

kan

freak

Het probleem is dat standaardisering ontbreekt. Vóór het fenomeen OBD zijn intrede deed, was er helemaal niets. En sinds die tijd lijkt het wel iets, maar is het nog steeds niets. Een OBD systeem van voor rond

1996 is incompatibel met systemen van later. Toen kwam OBDII en de eerste uitvoeringen daarvan (tot ongeveer 2001) zijn weer niet compatibel met die van na dat jaar. Hoe moet je daar over een x-aantal jaar dan nog uit komen? Zeker als je een zeldzamere auto hebt en niet beschikt over de originele data die in de ecu gebakken waren. Plus dat er overal nog electronica zit ingebakken in allerlei ondergeschikte onderdelen. En de rampzalige systemen die gebruik maken van de bedrading die eigenlijk alleen voor het licht bedoeld is maar die men tegenwoordig gebruikt om allerlei andere signalen door heen te sturen. Zoek dat maar uit tegen de tijd dat dat allemaal al lang weer is achterhaald. Het gaat met auto's net als met telefoons: het worden steeds meer verbruiksartikelen in plaats van gebruiksartikelen. Zo gauw er iets nieuws op de markt komt (en dat gaat in steeds rapper tempo, fabrikanten leven nou eenmaal van de verkoop van zo veel mogelijk producten) maakt dat de vorige editie verouderd, irreparabel en rijp voor de sloop.
Reply to
Omnibus

Sta ik niet van te kijken, fabrikanten -ook Toyota - schijnen zich niet echt in te zetten voor lage verbruikscijfers met automaten.

Ooit heb ik een speedboot met een dikke 6 cil moeten bedraden. Na enig onderzoek heb ik simpel alles eraf geknipt en alles zelf opnieuw gemaakt, stukken simpeler dan de (on) logica van de fabrikant proberen te doorgronden.

Edmund

Reply to
Edmund

In zulke gevallen is het verstandiger de oude meuk weg te gooien en iets opnieuw te ontwerpen. Er zijn diverse open source projecten voor vervangende motorsturingssystemen. Dan kun je er meteen nog allerlei leuke features bijmaken zoals richtingaanwijzers die niet aan/uit knipperen maar langzamer aan en uit gaan (faden). Of automatisch verlichting aan als het donker wordt. Regensensor, cruise-control, climate-control noem het maar op. Moderne microcontrollers hebben tientallen malen meer verwerkingscapaciteit dan de originele microcontrollers. De mogelijkheden zijn eindeloos. Had ik de tellers vervangen door een breedbeeld TFT scherm al genoemd? Ik heb zoiets al eens gezien in een rij-simulator. Rete cool!

Eigenlijk is elektronica in een auto helemaal niet slecht. Dan kun je er als elektronicus nog wat aan doen.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
nico@nctdevpuntnl (punt=.)
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel

Dat lijkt mij toch wel een leuk beroep. Als ik niet al wat anders te doen had, wist ik het wel. En met wat ervaring, oefening en documentatie zal die 500 uur nog best terug te brengen zijn.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ga je mond spoelen ;-)

Nee, serieus, indien je dat niet cynisch bedoelde zou ik moeten janken inplaats van knipogen om jouw instelling. Heritage is een groot goed. Vraag desnoods maar aan de Britten. Je hoeft natuurlijk niet letterlijk alles te bewaren, maar een leuke representatieve verzameling liefst in rijdende (of in mijn geval spelende) staat is toch prachtig? Ook voor de mensen die ernaar kunnen kijken en zo even een nostalgisch momentje beleven "die auto heeft opa ook nog gehad".

De mens die zijn geschiedenis vergeet, is gedoemd deze -inclusief alle of meer ellende- te herhalen. Dat geldt ook voor technische en industrieele geschiedenis (behalve verzamelen bestudeer ik ook sommige bedrijven, errug leerzaam kan ik je melden). En het is "gewoon leuk".

Hier spreekt indoctrinatie door de afgelopen 3 waardeloze flutkabinetten inclusief de socialistische minister van bankzaken die nu alweer een rijkbetaalde baan gevonden heeft. Puur vergif voor de hersenen. Gaat nog jaren duren voordat je doorhebt wat je overkomen is.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik ben het er niet mee eens. Wat ik vind dat bewaard moet blijven is de mogelijkheid om in eigen land of regio te produceren wat je nodig hebt. Dus niet alle fabrieken sluiten en de productie naar buitenland of zelfs naar China te verplaatsen.

Niet alle ouwe meuk bewaren. Een auto uit 1970 is gewoon slecht in vergelijking met een auto van nu. Een foto of misschien een exemplaar bewaren is leuk, maar deze dingen aan het rijden houden is gewoon misdadig voor veiligheid en milieu. Weg ermee.

Maar je productie verplaatsen, dat is dom. Kijk maar wat er nu weer speelt. Alle mijnen zijn gesloten want dat is zo duur en daar kunnen we toch niet mee concurreren tegen China, en nou zegt China leuk: we gaan die dure metalen niet meer exporteren naar jullie, we gaan er zelf mee produceren.

En dat heeft dan geen enkele beslisser zien aankomen. Dat is nog de grootste schande. De domste figuren bepalen het beleid.

Dus niet de ouwe auto's redden, maar de fabrieken. Anders zitten we straks onder de plak van de Chinezen.

Reply to
Rob

lang

het

van

of

errug

verplaatsen.

Ik dacht dat je eerdere betoog een poging was tot satire en vond dat wel een leuke! Maar nu blijkt dat je het echt serieus meent, is de aardigheid er af: je bent geen grapjas maar een cultuurbarbaar.

Nou, je bent echt nog onnozeler dan ik dacht. Ik durf de weddenschap wel aan dat we hier over tien jaar voornamelijk in Chinese auto's zullen rijden.

Reply to
Omnibus

Het betrof wellicht een taakstraf. :-)

Reply to
Johannes

In mijn villa passen wel twee old-timers ;)

X.

Reply to
Ximinez

Dat ben ik op mijn beurt dan weer wel van harte met jou eens, en opzich is dat _ook_ een vorm van erfgoed.

Grapjas. De invloed op het milieu van die paar oldtimers (ik heb het niet over al die oude slecht onderhouden oliezuipende volvolijken die een paar jaar geleden erg populair waren voor dagelijks gebruik, maar nu weer verdwenen lijken te zijn), is nihil. Er zijn trouwens op het moment al klassieke auto's die af fabriek een katalysator hadden. Bovendien is de invloed op de veiligheid hooguit positief als er al invloed is: iemand die zijn collectie lief heeft, zal er bovengemiddeld zuinig op zijn en bovendien niet overdreven veel mee aan het verkeer deelnemen.

Helemaal mee eens, en zoals gezegd heeft dat wel iets met erfgoed te maken maar is verder volkomen ongerelateerd aan het bewaren van hier en daar een stukje historie.

En ook hier weer roerend mee eens.

Wat is er mis met allebei redden/bewaren?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ook niet te geloven dat diezelfde persoon geheel op eigen houtje (lees: stelltje boeven onde elkaar) in een weekeind de belastingbetalers miljarden armer heeft gemaakt zonder dat er ook maar een 2e kamer aan te pas is gekomen. Ook geen enkel daadkrachtig protest.

Reply to
Gerard

Wat dat betreft kan een portierslot wel veel moeilijker aftermarket te vervangen zijn dan een relais. Dat laatste is vaak simpel om te bouwen of pas te maken, juist omdat het electronisch is, terwijl je voor een portierslot toch al gauw naar de sloop moet om iets te vinden dat past (voor een model als de Marbella zou dat geen probleem moeten zijn, als FIAT-sloten tenminste ook passen).

Overigens heb je wel gelijk, en jouw probleem speelt in de electronica ook. Vrijwel alle onderdelen kan je wel op enige manier vervangen, maar als van bijvoorbeeld een TV de processor of een andere customchip stuk is, kan je deze soms zelfs binnen 5 jaar, of afhankelijk van het merk al meteen niet meer krijgen. Het aanhouden van een sloopvoorraad loont gezien de lage marges maar beperkt.

Zulke fabrikanten verdienen in elk geval alle lof. Mercedes schijnt ook veel oude onderdelen op voorraad te houden.

Dat kan een kortsluiting in de bedrading zijn, of een voorbode van ernstiger problemen met je instrumentenpaneel. Wat dat betreft dus geen vreemd idee dat er eigenlijk naar gekeken zou moeten worden (al vind ik afkeur wel overdreven).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Nee. En die zit nu weer vrolijk uit een andere en hele grote ruif te eten, een ruif waar de massa der stemmers op zijn partij slechts van kan dromen.

Reply to
Omnibus

Ik rijd maar weinig km maar ik kom op mijn ritjes naar mijn werk heel regelmatig van die ouwe bakken met stinkende blauwe walm erachter tegen. Er moeten er heel wat rondrijden. We krijgen allerlei beperkingen opgelegd (bijvoorbeeld snelheidsbeperking tegen fijnstof vervuiling) maar dit soort bakken mogen wel rijden. Dat is scheef.

Dit gaat inderdaad niet om een stukje historie maar om een stukje zelfstandigheid. Die fabrieken moeten uiteraard wel gemoderniseerd worden.

Als er gekozen moet worden dan ken ik aan ouwe troep een lage prioriteit toe.

Reply to
Rob

Ik rij elke dag 160 km op en neer naar de Botlek en kom nooit ouwe stinkende blauwe walm uitbrakende bakken tegen. Je lult zomaar uit je nek zonder enige onderbouwing.

Reply to
Bozweb

Nee hoor ik rijd op wat locale stadsrondwegen en ik denk dat je ze daar veel vaker tegenkomt dan op snelwegen die naar industriegebieden leiden.

Reply to
Rob

Rob wrote in news: snipped-for-privacy@xs8.xsall.nl:

Slopen dat smerige paleis op de dam.

--
Bye,

Willem-Jan Markerink

      The desire to understand
is sometimes far less intelligent than
     the inability to understand


[note: 'a-one' & 'en-el'!]
Reply to
Willem-Jan Markerink

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.