Re: koopt weer een buizenradio mensen.

Megawatts bij hoge frequenties gaan veel eenvoudiger met een buis.

P.

Reply to
P.
Loading thread data ...

Maar eenvoudiger is meestal niet het enige criterium.

Men wil ook graag een goed rendement.

En dat is bij eem moderne zender veel en veel beter.

Reply to
Rob

Wie weet wat er bij middengolfzender Flevoland in de eindtrap gebruikt wordt?

P.

Reply to
P.

De "Hilversum 1 en 2" zenders van vroeger zijn nog buizen zenders met normale eindtrap, maar de later bij geplaatste middengolfzender voor een of andere commerciele partij is een moderne halfgeleider zender met hoog rendement.

Reply to
Rob

formatting link

400kW ERP De zender is een exemplaar van AEG Telefunken. Het is van hetzelfde type als de 'Kortegolf"zenders van Radio Nederland Wereldomroep welke iets verderop staan. Als je genoeg exploitatiekosten kunt dragen kun je er maximaal 500 kW uitpersen. That's it.

Maurits

Reply to
Maurits

kwoot:

The transmitter GNR uses is the S4006 from AEG-Telefunken . Normally operated on 400 kW daytime and 600 kW nighttime. The thing is 35 years of age. GNR operates on a reduced power of 200 kW 24/7.

Geen transistors, zie voor de specs: S4006 (Google)

Maurits

Reply to
Maurits

Dat is dus geen moderne zender.

Reply to
Rob

Stonden. Die dingen zijn afgebroken.

Reply to
Rob

Bij hoge frequenties?? Noujah.. In elk geval.. Een buis kun je nog wat mishandelen bij een misaanpassing aan de antenne.. Een transistor gaat gelijk indianensignalen geven.. :-)

Reply to
Pasq

Weet je dat zeker?? Een buis, en een tor hebben beiden een rendement van rond de 40%... Voordeel van een tor tov een buis is dat je over het algemeen met lagere spanningen kunt werken. Nadeel van een tor is dan weer wel, dat bij een misaanpassing de tor heel snel indianensignalen gaat geven. Een buis kun je nog wel eens mishandelen..

Reply to
Pasq

Voor 400kW/600kW zijn buizen nodig, geen halfgeleiders. Net zoals je een Xray tube nodig hebt om mensen door te lichten in een ziekenhuis. Klystron tubes en microwaves hebben ook vacuum nodig. Sometimes ther's no subsititute tubes. Heeft nix met modern times te maken. (Ik loop pas een jaartje of 40 mee in dit wereldje )

Maurits

Reply to
Maurits

Heb je wel eens een schakelende voeding gezien? Op dezelfde manier kun je ook een schakelende zender maken.

Die heeft dan een flink wat hoger rendement, meer dan 90%.

Dat maakt nogal een verschil als je een paar honderd kW maakt.

Reply to
Rob

40 jaar geleden was dat ook wel zo.

Maar de tijden zijn veranderd. Zie hier bijvoorbeeld voor een 400 kW solid state zender:

formatting link

Reply to
Rob

Wow, dat zou ik graag eens van binnen bekijken!

Maurits

Reply to
Maurits

Even doorklikken naar de pdf. "The building block of the NX400 is an integrated RF amplifier/ modulator with a carrier power capability of 2500W. These power modules plug into the front of the transmitter, making service easy. The Class-D RF amplifier uses four transistors that can be replaced without soldering using only a screw driver. Due to advances in amplifier technology, this amplifier is so efficient (98%) that it is capable of operating at over 10kW continuously. This power capability results in very low transistor junction temperatures assuring reliable operation even in the highest ambient temperatures".

Een aantal parallel klaar...

--
pim. Was het maar zo eenvoudig.
Reply to
pim

Dat moet bij de lagere frequenties wel gaan. Ik wist niet dat ze dat al deden. Dat moeten wel ultrasnelle powertorren zijn.

P.

Reply to
P.

Yep, gelezen en *twee* stuks S4006 doen hetzelfde, maar dat ie oude techniek met branduren.... Helemaal zonder glas gaat het niet, een magnetron op halfgeleiders, hihi.

Maurits

Reply to
Maurits

Hu.. Is dat zo??? Ik begrijp dat een schakelende voeding een hoog rendement heeft... Maar een schakelende zender???? Nooit van gehoord... Jah.. Eentje die om 12 uur aangaat, en een paar uur later weer uit.. ;-) Dus je wilt zeggen dat met een schakelende zender, die meer dan 90% rendement heeft, je een zender van, pak em beet, 10KW, bijna niet meer hoeft te koelen?

Reply to
Pasq

Uiteraard schakelt deze zender veel sneller, de output golfvorm wordt gesynthetiseerd door snel in en uitschakelen van de MOSFETs in de eindtrap.

Dat zijn jouw woorden. Maar het maakt een heel verschil of je 1kW of

6kW moet wegwerken. (die 90% is het overall rendement van de zender, dus niet alleen de eindtrap)
Reply to
Rob

Het is geen uitspraak, het was een vraag. :-)

Hmmzzz... Dan vraag ik mij toch af hoe ze aan dat 90% rendement komen. Inderdaad, met schakelende voedingen win je al een heel deel.. Maar dan nog vraag ik het mij af hoe dat geregeld is met de einttorren/ buizen... Ikke niet snappe nie he.. Maar ik ben nooit te oud om bij te leren.....

Reply to
Pasq

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.