[rant] Digitale tv ...

Waarschuwing vooraf: dit is een lange rant door een niet-blije consument.

Tot voor kort hebben we het hier in huis gedaan met een Philips 2A-chassis uit 1986, tot algemene tevredenheid (al zeurde mijn stiefdochter de laatste paar jaar wel over de zegeningen van een Groter Digitaal Beeld -- maar ach, pubers hè ...).

Het was een lekker simpel toestel dat het domweg goed deed. Ja OK, eens in de tien jaar een nieuwe accu voor het zendergeheugen en twee keer wat rotte solderingen, maar voor de rest altijd acceptabel beeld en geluid, zonder fratsen. Die gezegende toestand hield dus abrupt op toen de lijntrafo er een paar maanden geleden de brui aan gaf en dat onderdeel ook niet meer redelijkerwijs verkrijgbaar bleek.

Mede wegens het vooruitzicht van een steeds verder krimpend analoog aanbod (zoals de door monopolist Ziggo geschrapte analoge signalen van BBC2, CNN, ZDF en WDR, waar bij ons nog regelmatig naar werd gekeken) moest er dus toch maar 'digitale tv' komen. En tjonge jonge, wat ben ik daar blij van geworden ... Niet dus.

[rant]

- Vooronderzoek: er blijken maar liefst 36 (ZESENDERTIG!) HD-'(sub)standaarden' te zijn: zie

formatting link
En ik maar denken dat het vroeger zo'n gedoe was met PAL, SECAM en NTSC ... Ik kreeg hierna al zo'n voorgevoel dat dit allemaal geen leuke dag shoppen zou worden ... niet wetende dat het nog veel erger zou worden.

In de winkel:

Verkoper: "wat voor digitale tv wilt u? HD Ready, HD, Full HD?" Ik: "Doe maar gewone HD, want er wordt toch nog niet uitgezonden in Full HD. Verkoper: "Eh, ja, maar wat voor aanbieder wilt u dan? Ziggo-kabel? Glasvezel? Digitenne?" Ik: "Waar we de minste extra kastjes en afstandsbedieningen voor nodig hebben. We willen gewoon digitale tv kunnen kijken, zonder gedoe." Verkoper: "Dat zou dan Ziggo-kabel worden met een CI+-module en smartcard. Ik: "OK, doe ons maar zo 'n toestel van zeg maar 32 inch. Die Philips bijvoorbeeld ziet er wel aardig uit." Verkoper: "Nee, zo simpel is dat niet. Wat u ziet is een analoog signaal." Ik: "Hoezo? Kijken we nu dan niet naar een digitale uitzending?" Verkoper [zucht]: "Nee, meneer, we kunnen alle toestellen hier niet zomaar digitaal beeld laten weergeven. Ik: "Hoezo niet?" Verkoper: "Dan moeten we voor elk van deze toestellen een smart card activeren, en daar kunnen we natuurlijk niet aan beginnen." Ik: "OK, dus het beeld wordt nog beter als we *wel* digitaal kijken?" Verkoper [enigszins opgelucht dat ik niet doorvroeg over 'activeren']: "Ja!" Ik: Nou, best, doet u ons dan maar dit toestel, met CI+-module en smart card." Verkoper [rammelt een minuutje op een pc]: "Nou, dat kan, ik zie dat dit toestel is gecertificeerd door Ziggo." Ik: "Huh? Wat bedoelt u? Wat heeft Ziggo te maken met het merk en type tv?" Verkoper: "Nou, Ziggo biedt het digitale signaal aan, maar ook de CI+-module en smart card, en dan moet de tv daar ook weer voor gecertificeerd zijn."

(Dit is dus al Zeer Diep Triest .... vroeger had je iets wat een 'standaard' heette, en als je een toestel kocht dat voldeed aan een gangbare standaard -- zeg PAL, werkte het. Punt. Nu moet datgene wat je koopt dus expliciet gezegend zijn door de aanbieder van de content voor dat apparaat, anders werkt het niet, of mits, of maar, of misschien later .... om gek van te worden ....)

Ik [al bijna op het punt op de winkel te verlaten en op Marktplaats gewoon weer een beeldbuisbak te scoren]: "OK OK, het is al best. Doe ons dit dan maar, met CI+-module en smart card. Ik ben al dit gezeur inmiddels een beetje beu aan het worden. Wat kost dit bij elkaar?" Verkoper: "Eh, sorry, maar dat gaat niet zomaar. Dan moet ik wel eerst uw naam, adres, geboortedatum en bankrekeningnummer hebben." Ik: "Waarvoor hebt u dat *#%*& allemaal weer nodig? Ik HEB al een kabelabonnement bij Ziggo, en ik WEET dat het digitale standaardaanbod gewoon gratis is! Waar is deze nonsens voor nodig? Zal ik u ook meteen maar een DNA-monster geven?" Verkoper: "Tja, we moeten uw smartcard bij Ziggo aanmelden, want alleen dan kunt u digitale tv kijken. Als u niet al uw gegevens wilt opgeven, kunt u helaas ook geen digitale tv kijken. Zo werkt het nu eenmaal." Ik: "Pff ... Ik geef het op. Doe allemaal maar, het is wel best."

... afrekenen ... naar huis ...

Installatie thuis:

- Tv uitgepakt: geen handleiding. Ja, een 'getting started'-boekje dat achterlijke lieden uitlegt hoe je een antennekabel in een antenne-aansluiting steekt enzovoort. Voor de rest: niks. Erg bemoedigend. CI+-module aangesloten, zenders ingesteld, wat geneuzel over geluidsinstellingen (klonken allemaal even slecht) ...

Evengoed was dit zo ongeveer de minst ergerlijke fase van het hele HDTV-gebeuren, want het ging redelijk vlot. Na een half uurtje was alles klaar en konden we eindelijk Genieten van Digitale Tv. Niet dus.

"Kijkplezier":

- AANZETTEN vanuit stand-by (er is geen andere optie): het duurt bijna een halve minuut voordat je beeld hebt -- twee keer zo lang als mijn oude tv.

- ZAPPEN duurt eindeloos lang: vijf. hele. seconden. om gewoon naar de vorige/volgende zender te gaan -- als je geluk hebt. Soms duurt dit tien seconden, reden onbekend. Als je zelf een nummer intoetst, duurt het MINIMAAL 8 seconden. Als je op een zender belandt die gecodeerd is, krijg je een scherm van waaruit je eerst weer op een rode knop Annuleren moet drukken alvorens verder te kunnen zappen. Dit is om helemaal knettergek van te worden.

- Het GELUID is bar en boos en klinkt alsof het door een wc-rol wordt weergegeven. Na enig zoeken de handleiding van de tv op internet kunnen vinden, maar ondanks bas/treble enzovoort blijkt zo'n platte doos domweg niet in staat om een beetje redelijk geluid te produceren. Dan dus maar aansluiten op de stereoversterker -- die staat er immers naast.

- Een EXTERNE VERSTERKER blijkt echter niet eenvoudig aangesloten te kunnen worden. Er zitten weliswaar een paar audio-tulp-connectoren achter op de tv, maar daar komt geen geluid uit. Dit blijken alleen ingangen te zijn. De uitgang voor de hoofdtelefoon werkt wel, maar dan worden de tv-luidsprekers automatisch uitgeschakeld (tenzij je bereid bent om bij iedere gewenste volumewisseling drie menu's te doorlopen om dit te omzeilen). Uiteindelijk blijkt dat de prehistorische SCART-aansluiting uitkomst biedt: via een SCART-connector met tulp-connectoren kan het audiosignaal naar de versterker worden gestuurd.

- En dan blijkt er een volgend probleem te zijn met het geluid: het loopt bijna nooit synchroon met met beeld; gemiddeld zit er een afwijking van ongeveer een tiende seconde in. En het vreselijk ergerlijke is dat * de afwijking varieert van uitzending tot uitzending * er ALTIJD een verschil is tussen de audio op de tv-speakers (c.q. hoofdtelefoonuitgang) en wat er op de SCART wordt uitgestuurd, en * de afwijking nog groter wordt als je de digitale uitgang gebruikt.

Er is wel een optie om de audio/video-tijdsvertraging voor de digitale geluidsuitgang in te stellen (t.b.v. 'home cinema'), maar die lijkt niets te doen voor de 'gewone' geluidsuitgangen -- en dan nog merk ik dat de digitale audio-uitgang bij allerlei HD-uitzendingen gewoon niets doet. Zal wel een of andere achterlijke kopieerbeveiliging zijn ... dus die uitgang gebruiken we maar niet meer.

Mijn ervaring met digitale tv kan eigenlijk heel simpel worden samengevat:

- Het beeld ziet er iets beter uit dan analoge tv.

- Voor de rest is alles heel veel slechter geworden.

Ik denk dat ik maar eens op Marktplaats op zoek ga naar een goedkoop beeldbuistoestelletje ...

[/rant]

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker
Loading thread data ...

Een 2e hands Humax digitaal kassie (plm. 25 Euro op Markplaats) had volstaan. Aansluiten via SCART. Evt. SCART kabel met tulp Audio uitgang gebruiken om op de Stereo aan te sluiten. Kabel aansluiten en doorlussen naar de TV net als bij de ouwe Video-Recorder. Aanwezige Videorecorder kan op de Scart van de Humax worden aangesloten. Smartcard kopen van Ziggo (29,95) en activeren via Mijn Ziggo op de website van Ziggo. Dat hoeft een verkoper niet te doen, kun je zelf.

Een simpel Humax kassie (ik heb er hier 3 van, allemaal gewoon op een ouwerwetse glasbak aangesloten) schakelt voor een digitaal kastje betrekkelijk snel. Het beeld van een oude glasbak wordt wat mooier en stabieler, meer voordeel is er niet. Wel standaard zonder extra kosten een pakket van een 40 digitale zenders w.o. BBC2, NDR, WDR etc. Kun je nazien op de Ziggo website.

Ik heb jaren geleden een SONY HD Ready gekocht. Direct er van uit gegaan dat een platte bak alleen maar een geluidskwaliteit type Zeepdoos heeft. Goed gelet op de aansluitingen van de TV. Deze SONY had audio uit. Omdat we in de diverse hobby kamers ook TV's hebben, langzaam het digitale gebeuren uitgebreid. Omdat mijn vrouw en ik verschillende smaken hebben hebben we ieders nu een HUMAX PVR (Personal Video Recorder). Zender wissel gaat bij HUMAX altijd redelijk snel. De PVR's hebben 2 tuners, zodat je naar 1 programma kunt kijken en 1 programma kunt opnemen. Ben je niet thuis dan kun je zelfs 2 programma's gelijktijdig opnemen. Het opnemen en zoeken in de EPG is heel erg simpel. Opnames zijn digitaal gelijk aan het origineel, wat je van een VHS recorder niet kunt zeggen. Dit was allemaal al aanwezig voor het HD tijdperk goed aansloeg en ZIGGO steeds meer zenders ook als HD ging aanbieden.

Daarom gebruik gemaakt van de ZIGGO "Alles in één" aanbieding. TV, Internet en Telefoon in één pakket en voor 99 Euro een HD kastje met PVR ingebouwd. Dat bleek een Cisco PVR (kennen we het merk niet van de Internet producten als routers etc.) te zijn. Het ding heeft een goede HD weergave, alleen is ie retetraag in de zenderwisseling. Omdat ik geen Full HD TV heb geeft ie HD Ready weer, geen 1080p maar 1080i(nterleaved). Weergave en geluidskwaliteit op de Stereo verder OK. Alleen de bediening is een ramp. Het instellen van opnames gaat traag. Via de zoekopdracht gevonden programma's kunnen niet simpel worden "getagd" zoals bij de Humax om dan in een keer op op te nemen worden gezet, maar moeten stuk voor stuk en erg omslachtig worden ingsteld. Ben dus al aan het sparen voor een echte Humax HD PVR, (maar die is duurder dan 300 Euro). Voorlopig voldoet de Cisco, de traagheid nemen we voor lief. Ik heb geen last van tijdsverschillen. Bij de Cisco kan het trouwens worden ingesteld.

Omdat de DVD speler er mee ophield een nieuwe Panasonic Blue Ray speler gekocht. Op de ouwe SONY HD Ready TV (4 jaar oud) op 1080i is de weergave van een Blue Ray disk gewoon schitterrend. Loeischerp.

Overigens is digitale radio van Ziggo niet beter dan de weergave van een goede FM Tuner.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

....................langeknip................

Ik heb net twee weken lopen leuren voor liefhebbers van een amper gebruikte Panasonic 32" breedbeeld, meer dan subliem beeld. Niemand, maar dan ook niemand wilde het gevaarte nog hebben...:(

Je had mij gelukkig gemaakt als ik zo'n diehard had gevonden...:)

Reply to
post2u

De overduidelijke weerzin tegen de idioterie die er op de verschillende HD platforms heersen maar even geknipt. Een begrijpelijke reactie als je een abonnemnet bij Ziggo hebt.

Toen het hier nog Casema was in plaats van Ziggo had ik al de grootste moeite met dat bedrijf. Internet werkte vaker niet dan wel, telefoon deed het ongeveer 1 dag in de maand en het analoge tv-signaal was om te huilen. De onbeschofte harken van de helpdesk konden alleen vertellen dat het allemaal toch alleen aan mezelf lag. Na twee jaar en twee rechtszaken verder was ik eindelijk van Casema/Ziggo verlost. Rechtszaken, want ze doen er alles aan om je als klant te behouden, maar een goede dienstverlening en technisch functionele infrastructuur horen daar niet bij. Dat je heel veel betaalt voor een baggerservice en -kwaliteit is het enige dat telt.

Na al die ellende ben ik overgestapt naar satelliet-tv en -radio via Canal Digitaal (14,95 per maand), analoge telefoon via KPN (21 euro per maand) en internet via XS4ALL (25 euro per maand). = 60,95 per maand exclusief gesprekskosten. Voor de satellietontvangst moet er nog wel een ontvanger bij komen, maar voor 319 euro (zonder harde schijf) heb je al een VU+Duo. Nog een 100 euro erbij voor een schotel met lnb's en je bent voor de komende jaren onder de pannen. Hdmi-kabel in je tv prikken en je bent klaar. Ik wil nooit meer terug naar die bagger kabel-tv.

--
Edward
Reply to
Edward

Ik heb een jaar geleden een grote Philips 40" gekocht, maar kijk gewoon via de analoge kabel. Je hebt dan geen probleem meer met dat trage zappen. Op de afstand dat ik van de tv zit ziet analoog beeld er gewoon erg goed uit (ja, als ik met mijn neus erop ga zitten niet meer zo Ik gebruik ook de koptelefoonuitgang, maar de speakers blijven dan gewoon werken. Het trage opstarten van de tv blijft irritant...

Reply to
Ano

Hoi

Richard Rasker wrote:

Ik denk dat advies vragen aan een verkoper, uitzonderingen daargelaten, geen goed plan is. Inlezen op Wikipedia, een beetje googelen en een beetje usenet is dan een slimmer plan.

Zelf heb ik zo'n Humax settopbox box. Was aanbieding voor ? 15,-. Scart zit aan de TV. Toslink via externe DAC aan stereo. Geluid van TV zelf is kut.

Ik denk niet dat ik ooit nog een TV ga kopen. Als deze stuk gaat koop ik een groot scherm voor mijn PC. Als er dan een nieuwe standaard komt is het kwestie van verse software en evt een kaartje in de PC vervangen. En gedurende de inleestijd kijk ik dan tijdelijk op mijn oude K11. Die doet het nog steeds.

Vr.Gr, Rob

--
Calories suck. Use Joules instead.
Reply to
Rob van der Putten

Dit is niet iets waar je als kijker normaalgesproken last van hebt.

Wel goed onderzoek doen natuurlijk. Je moet een Full HD hebben, geen HD Ready. Ik weet niet wat je met een gewone HD bedoelt maar de huidige uitzendingen zijn 1920x1080 interlaced en dat kan een TV die je tegenwoordig in de winkel vindt meestal wel weergeven.

Je weet het wel, marktwerking. De politici denken dat de wereld beter wordt als iedereen mekaar kapot concurreert op prijs, maar dat er ook mensen zijn die gewoon een goed product willen tegen acceptabele prijs dat snappen die lui niet. Dus word je geconfronteerd met keuzes waar je niet om vraagt, inclusief keuzes tussen meerdere kwaden.

Dit is een advies van een verkoper. Doe er mee wat je wilt. Je kunt ook besluiten dat advies niet te volgen.

Beetje onzin verhaal, als hij alle TV's op Nederland 1 zet hoeft hij niks te activeren.

Je hebt je laten misleiden door de verkoper. Je kunt je smartcard ook zelf activeren bij Ziggo en dan hoef je de verkoper niks te vertellen. De verkoper wil je hier bij helpen maar dat is niet verplicht.

Dat zal zo'n moderne tv zijn met internet enzo. Mijn oudere philips LCD geeft in een paar tellen beeld.

Het is mij ook onduidelijk waarom alle commerciele fabrikanten een sleep(5); in de zap functie inbouwen. Ik heb zelf een digitale ontvanger van Dream Multimedia voor mijn TV hangen en ik kan heel snel zappen, ook tussen HD kanalen, gecodeerde kanelen, enz. Als ik op een kanaal kom waar ik geen rechten voor heb dan krijg ik alleen een zwart beeld, ook niet altijd fijn, maar dat kan ik ergens configureren.

Ik heb al veel langer ervaring met digitale TV dan jij, en ik weet dit soort dingen van te voren. Ik zou dat eerst bekeken hebben bij de TV die ik wil kopen, en de verkoper er op aangesproken hebben. Als meer mensen dat zouden doen zou er misschien een keer een verhaaltje bij de fabrikant doorkomen dat ze toch eens naar de software moeten kijken, want echt: dit is onnodig.

Tja dat zijn natuurkundige wetten waar je als fabrikant niks aan kunt doen. Als je ooit wel eens gekeken hebt naar "wat geeft goed geluid" dan weet je al dat kleine speakers en kleine kasten altijd een slecht geluid geven, en dat je dus van een dergelijke TV slecht geluid kunt verwachten. Mijn TV is nog wat dikker en heeft een aparte bas speaker, maar als ik de versterker en een paar normale KEF boxen inschakel is het toch nog een wereld van verschil. Maar dat was bij de oude "Matchline HiFi project" tv die ik daar voor had ook al zo hoor!

Dat is inderdaad een ergernis met Philips. Mijn TV heeft nog geregelde lijn uitgangen op tulp maar dat is een oudere generatie, tegenwoordig zit er alleen nog op de SCART een ongeregelde output en op de headphone een die weliswaar geregeld is maar met een andere volumeregelaar die zo moeilijk mogelijk werkt.

Ja dit is moeilijk perfect te krijgen. In mijn Dream box zit een instel mogelijkheid om dit per zender bij te regelen en dat heb ik op bepaalde kanalen ook inderdaad in gebruik, maar dan nog gaat het soms mis.

Dit is een gevolg van het gebruik van uitzendnormen (dolby surround enzo) waar je achterliggende apparatuur geen chocola van kan maken. In de Dreambox kun je dat laten omzetten naar wat je wel hebt.

VEEL beter. Zeker t.o.v. een TV van de soort die je eerst had.

Er zijn een paar dingen anders geworden, maar wat de overhand heeft is dat er voor de gewone man onbruikbare spullen in de markt gezet worden en dat de gewone man daar niet over klaagt, nee alleen maar staat te juichen als het weer goedkoper geworden is. De paar fabrikanten die nog goede spullen maken gaan ten onder in de prijsconcurrentie. Dit heeft niks te maken met digitale tv maar alles met het marktmechanisme wat tegenwoordig heilig is.

Reply to
Rob

Ben ik het mee eens, en ik had bij de voorbereiding ook al wel meer info verzameld dan gemeld (ik wilde het verhaal niet langer maken dan het toch al is).

Zelfs voor mij als techneut met 30+ jaar ervaring op het gebied van tv's (vooral reparatie) geeft dat 'inlezen' alleen maar meer verwarring. De gewone consument heeft geen schijn van kans om een geïnformeerde keuze te kunnen maken -- die gooit er maar gewoon een berg geld achteraan, hoopt er het beste van en leert leven met alle ergernissen en tekortkomingen.

Vroeger kon je gewoon een willekeurig toestel kopen en wist je zeker dat je gewoon tv kon kijken -- de enige standaard waarmee je te maken had, was PAL, en alles wat hier werd aangeboden kon dat weergeven. Voor de rest kon je nog kiezen uit een paar simpele extra features (wel/geen stereo, teletekst en SCART-aansluitingen) die domweg werkten. Geen gedoe met smart cards en weet ik wat allemaal.

Nu echter word je als aspirant-koper geconfronteerd met een HD-'standaard' die in zijn eentje al het krankzinnige aantal van 36 verschillende varianten kent -- en dat is dan alleen nog maar de beeldweergave. Voor het signaalaanbod zijn los hiervan ook weer een half dozijn DVB-'standaarden' in het leven geroepen, met daarbij weer een 'Common Interface' -- echter inmiddels alweer verkracht tot CI+ (waar die 'plus' voor staat is me een raadsel, want CI+ is juist ontworpen om dingen te

*beperken*, niet om *meer* te bieden). En dan is er dus het probleem dat een bepaald merk en type tv door een monopolistische kabelaar gezegend moet zijn, anders heb je nog niks aan CI+. Bovendien is dat 'Common' hiermee ook een scherts geworden -- van Wikipedia: "CI+ is geen door de industrie algemeen aanvaarde specificatie."

Tja, of dan toch maar een set-top-box met glasvezel? Of digitenne? Of satelliet? Nog weer meer 'keuzes' -- maar wat je ook kiest, het een is bij mijn weten 100% NIET uitwisselbaar met het ander, en in alle gevallen zit je voor langere tijd vast aan een of ander contract bij de aanbieder van het signaal.

Ach, ik keek al niet zo veel tv meer -- het aanbod is voor 99% oninteressant voor mij, en twee minuten na het begin van een reclameblok is mijn geduld doorgaans op en ga ik andere dingen doen -- maar door de bijkomende ergernissen van dit digitale gedoe is mijn tv-consumptie nu dus feitelijk tot nul gereduceerd. Maar goed, de andere huisgenoten hebben er minder problemen mee, en de jongere generatie is zo te zien helemaal gewend aan de achteruitgang: mijn stiefdochter zapt niet weg bij reclameblokken, kijkt bij een 4:3-uitzending doodleuk naar platte koppen zonder het beeldformaat aan te passen en stoort zich totaal niet aan het niet-sync zijn van het geluid. Het hele begrip 'kwaliteit' zegt haar niets; het gaat haar erom dat we digitale tv hebben, net zoals ieder ander vooruitstrevend huishouden.

Ik denk eigenlijk ook dat dit de laatste tv is die ik ooit zal kopen.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

Wat een gejammer.

Mijn HD kastje van Cisco heeft een keuze voor 4:3 uitzendingen. Aanpassen of gewoon in 4:3 laten zien. Laatste keuze betekent een gewoon 4:3 beeld op de breedbeeld met 2 zwarte blokken aan weerskanten. Geen platte koppen. 16:9 uitzendingen gaan automatisch goed. Nooit problemen. Het Cisco kastje kent ook instellingen voor de geluidsvertraging. Je TV heeft vast en zeker ook instellingen voor het beeldformaat. Eenmaal instellen en het komt altijd goed.

CI+ is een Ziggo monopolie. CI insteekkaarten werden al illegaal of door andere aanbieders aangeboden. Mijn SONY heeft een CI interface, geen CI+. Destijds hield Ziggo zich nog niet met deze TV's bezig maar verkocht alleen settop boxen maar liet dit ook aan de vakhandel over. In tegenstelling tot UPC waar je alleen maar een UPC kassie kunt huren.(!)

Voorheen had ik een 66 cm SONY, 4:3, geen breedbeeld. Door het toenemende aantal 16:9 uitzendingen zaten wij steeds meer naar een kleinbeeld TV te kijken met een smal beeld met 2 dikke zwarte randen boven en onder. Daarom zijn we op LCD overgegaan in 2008. Ik heb bij familie en kennissen al veel andere merken gezien, maar vind het beeld van onze SONY nog steeds het best. Scherp, goede kleuren. Veel aansluitmogelijkheden wo een VGA PC aansluiting. Maar ook een composiet aansluiting voor b.v. de Nintendo Wii spelcomputer (die wat Video mogelijkheden technisch reeds achterhaald is. Full HD is bij de concurrentie al standaard.

Voorzover ik weet (zie ook Wikipedia) wordt er in Europa uitgezonden in

1080i (en dat is dus geschikt voor HD ready TV's). Full HD (1080p) wordt nog niet uitgezonden. Daar heb je alleen wat aan als er een Blue Ray speler op wordt aangesloten. Ook meer en meer digitale camera's hebben een mogelijk in HD formaat te filmen.

Wikipedia

1920 × 1080, Interlaced, 50 en 60 Hz, aangeduid als 1080i50 of 1080i60, bitrate 1,24Gbps (50Hz) In Nederland worden alle hdtv-zenders uitgezonden in dit formaat.
--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

UPC biedt al weer een jaar of wat ook de CI+ module aan, zie bijv.

formatting link

Reply to
Ano

Nou nee dat heeft een Philips niet. Dat noemen ze "sense and simplicity" geloof ik. Alleen een "automatisch" stand waarbij alle 4:3 uitzendingen in breedbek kikkers veranderen, en een handmatige 4:3 stand waar je hem iedere keer zelf op moet zetten.

HD Ready of Full HD dat is NIET hetzelfde als interlaced of progressive.

HD Ready betekent minimaal 1280x720 en Full HD is 1920x1080.

Een Full HD TV kan ook als maximale norm 1080i hebben.

In commerciele resolutie specificaties betekent p 'pixels' en niet 'progressive'.

Dus 1920x1080p kan best wel '1080i' zijn.

Reply to
Rob

Op mijn tv staat hij ingesteld op "Auto zoom", alle uitzendingen en DVD's worden dan correct weergegeven in de juiste verhouding. Maar mogelijk geldt dat niet voor alle tv's die Philips tot nu toe heeft gemaakt. Ik gebruik analoog kabelsignaal van UPC.

Reply to
Ano

Het ligt er maar aan wat je correct noemt. Een 4:3 uitzending wordt door een philips TV op "auto zoom" naar mijn mening niet correct weergegeven. Maar kan best zijn dat jij dat wel goed vindt, net als de ontwerpers van het ding.

Reply to
Rob

Ik blijf voorlopig maar even bij Digitenne, Eztv en Piratebay. Overigens zijn we hier nooit echt te spreken geweest over het bedieningsgemak van Philips TVs. LG bleek wat dat betreft veel beter.

Als ik dat zo hoor dan denk ik dat wanneer Digitenne nog duurder wordt het abonnement maar opzeg en de TVs opruim. TV is zowieso een zwaar achterhaald medium. Het is optische en acoustische stimulatie om bejaarden in het bejaardentehuis bezig te houden maar meer ook niet.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
nico@nctdevpuntnl (punt=.)
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel

Wat noem jij correct? Op mijn Philips TV zie ik in dat geval zwarte balken aan de zijkant en het beeld in de juiste verhouding. Voor mij is dat correct.

--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

Heb je het dan net als Ano over een analoge PAL uitzending? Of kijk je inmiddels al digitaal. Dat maakt namelijk een hoop verschil.

De Philips TV's die ik ken die rekken een analoge PAL uitzending, of een analoog aangeboden signaal op de SCART, in "auto zoom" mode op tot beeldvullend. Het wordt horizontaal vervormd uitgerekt en er wordt boven en onder een stuk afgesneden. Geen gezicht.

Maar als er een digitaal kastje tussen zit wat er altijd 16:9 van maakt dan gebeurt dit uiteraard niet, de balken komen dan uit het kastje en niet uit de TV.

Zo werkt het hier ook, en dan is het beeld goed. Maar het standaard beeld wat Philips geeft vind ik niet goed.

Reply to
Rob

Ja ik heb hier ook zowel een Philips als een LG en de LG is inderdaad veel handiger.

Maar nu heb je een extra criterium: hoe goed werkt de ingebouwde internet mode. Dat willen de mensen tegenwoordig ook hebben: appjes op de TV waarmee je uitzending gemist en youtube kunt bekijken.

En dan heeft de Philips op het moment weer voordelen, want die richten zich toch nog op de Nederlandse markt (al heeft het verder allemaal weinig meer met Nederland te maken) terwijl je bij LG niet alle voor Nederland nodige appjes kunt krijgen.

Reply to
Rob

Dat is hier toch echt niet het geval. Wat jij beschrijft (dat irritante vervormen) heet bij mij "Auto-fill". Bij de "Auto-zoom" optie blijft de verhouding goed, en heb je dus zwarte balken bij een 4:3 uitzending. Mijn TV is een Philips 40PFL7605.

Reply to
Ano

Dat is een vrij nieuw ding. Kennelijk hebben ze op den duur toch wat geleerd.

(hoewel het probleem eigenlijk niet meer speelt)

Reply to
Rob

Voor mensen - ook niet echte techneuten - die behoorlijk beslagen ten ijs willen komen, is er voldoende informatie om zich goed en grondig te informeren, zonder dat dat noodzakelijkerwijs leidt tot verwarring. Ze beginnen dan met zich te verdiepen in zaken als "HD-ready" en "full-HD". Mensen die zich om wat voor reden dan ook van tevoren niet willen informeren, laten zich door verkopers informeren en gaan toestellen kijken waarop vrijwel altijd blu-ray films worden afgespeeld en die ook vrijwel altijd in 'shop mode' staan. Zulke mensen kijken verder ook niet zo nauw. En vooral: luisteren niet zo nauw. Als ze maar naar voetbal kunnen kijken en het geschreeuw horen.

Overdreven: zo'n gedoe zijn smart cards nou ook weer niet.

Wat Wikipedia zegt klopt als een bus. Maar CI+ beschrijft dan ook niet meer dan een interface. Maar het geval dat je daarin prikt moet wel met je kabelboer kunnen praten, of dat nu Ziggo of UPC is, en daar zit hem nu de snek: een deel van die taak wordt uitgevoerd door de firmware in de tv zelf. Om er zeker van te zijn dat dat goed werkt dient die certificering. Als je daar niet van gediend bent is er een simpel alternatief van een extern kastje - je krijgt er dan wel de zoveelste afstandsbediening bij.

Beeld waarschijnlijk ook, want scart geeft geen HD door. Alleen hdmi doet dat. En de kwaliteit van het geluid had je bij de eerste aanblik al aardig kunnen beoordelen aan de dikte van het toestel.

Ik ook niet: ik zet het geluid uit. ;-)

Maar afgezien van een heel enkele 'mismatch' uitzending ben ik uiterst tevreden over mijn digitale tv met CI+ Ziggo-module. Af en toe zappen naar een van de analoge kanalen, en ik weet precies waarom ik nimmer meer terug wil en waarom ik digitale tv als pure *vooruitgang* zie, zeker met full-HD. En dan laat ik lieden die daarop zitten te ranten maar lekker ranten.

Dat denk ik ook.

-p

Reply to
Piet Beertema

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.