Radio-controlled wekker mist omschakeling zomertijd?

Belgie dezelfde tijd als Frankrijk (en Luxemburg en Spanje) dat zou precies goed zijn. Alleen Polen (en Duitsland en de meeste andere EU landen) zouden dan een uur later moeten zitten.

"welke tijd je hebt" hangt af van je geografische locatie, niet van wie je vriendjes zijn. Engeland heeft ook een andere tijd en daar maalt niemand om.

Reply to
Rob
Loading thread data ...

Welkom in de EU: wen er maar aan...

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

Ja, maar die willen er dan ook niet bij horen.

Reply to
Rink

Op 1-11-2018 om 12:38 schreef Rink:

Engeland heeft gezien zijn ligging alle recht en reden om een andere tijd te hanteren. Net trouwens als Portugal, dat de zelfde tijd heeft

buurland met een andere tijd. Nog nooit iemand over horen klagen.

Reply to
O. Udeman

Nonsens. Er is geen enkele reden om dat wezenloze geklooi met die tweemaal per jaar tijdverschuiving nog langer voort te zetten. Het enige dat werkelijk belangrijk is, is dat alle landen die nu het MET tijdsblok vormen dat blijven doen.

Zo'n opmerking zegt meer over je eigen gebrek aan fatsoen dan over die leiders.

-p

Reply to
Piet

Nee maar toen ze dat min of meer nog wel wilden hadden ze ook al een andere tijd.

Reply to
Rob

Ik zie en snap wel hoe dat werkt in de EU maar kennelijk denkt de opper dronkelap dat hij iets kan bereiken door nu te zeggen "als jullie het anders willen dan zeg het maar dan gaan we dat doen".

Reply to
Rob

De enkele reden om wel winter/zomertijd te blijven gebruiken is dat het dan gemakkelijker is om bij zo'n veel te brede tijdzone dan toch een acceptabel resultaat voor iedereen te behalen.

Dat is ook de reden dat het nu wel goed werkt en dat als je naar 1 tijd terug wilt meteen discussie ontstaat over welke tijd dat dan moet worden.

Reply to
Rob

Die vooraankondiging is wel maar een uur, geloof ik.

Het oorspronkelijke (amplitude-gemoduleerde) signaal is nogal gevoelig. Ten eerste is de carrierfrequentie gevoelig (zie ook de relatie met CRTs), maar de oorspronkelijke amplitude-gemoduleerde encoding laat ook erg te wensen over. De bitrate is bijzonder laag ( 1 bit/s), en er is geen error correction (alleen een paar parity bits). Aangezien de time code 58 bits + 1 start bit + 1 stop bit is, heb je een correcte ontvangst van minimaal een volle minuut nodig. Mocht je als klokje willen besluiten dat het gebrek aan fatsoenlijke error correctie betekent dat je meerdere consistente frames nodig hebt voordat je het wel gelooft duurt het NOG langer.

Er is geloof ik ook nog een alternatieve codering (via PSK, op een veel hogere bitrate, details ben ik ff kwijt), die eigenlijk veel robuuster en nauwkeuriger is, maar die wordt amper gebruikt (want er is toch GPS enzo)..

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul
  • O. Udeman:

Ken uw historie.

Nederland heeft tot 1940 gebruik gemaakt van de Amsterdamse tijd (UTC+00:20); de grens met Duitsland was toen zelfs (bijzonder marginaal..) langer dan nu ;)

Duitsland heeft destijds na de inval de middel-Europeese tijd geintroduceerd; dat is na 1945 nooit afgeschaft.

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Op 1-11-2018 om 16:04 schreef Martijn van Buul:

Dat klopt: men schafte toen alleen de eveneens door de Duitse bezetter ingevoerde zomer- en wintertijd af.

Reply to
O. Udeman

Dat noemde men nog lang 'Duitse tijd'...

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

Dat zegt 'ie alleen als dat zo uitkomt...

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

De PSK codering is alleen een andere modulatie van dezelfde bits. Dus nog steeds info 1 bit per seconde maar dan als 512 fasesprongen ipv een amplitudesprong. Daarmee kan het moment van de secondepuls beter worden vastgesteld maar je hebt nog steeds een hele minuut nodig om de tijd bij elkaar te grabbelen en weinig foutdetectie.

Maar ja als je de tijd van GPS af wilt halen ben je (meestal) ook niet in een minuut klaar.

Reply to
Rob

Klopt. Dat maakt die vooraankondiging ook alleen bruikbaar bij klokken waarvan de ontvanger minstens 1x per uur is ingeschakeld en bij klokken waarbij dat op een tactisch tijdstip gebeurt: 01:00 en 02:00.

De gigantische installed base van dcf77 klokken lijkt me een belangrijker reden waarom dat alternatief amper wordt gebruikt.

-p

Reply to
Piet

Precies, als de vraag wens was "Juncker rot toch eens op samen met je vriendjes die je eringerommeld hebt" en uit een enquete kwam dat 65% van de bevolking dat wil, dan ging die dat echt niet zomaar doen.

Reply to
Rob

Mijn wekker kijkt ieder uur, altijd. Maar andere wekkers kijken maar om de 6 uur weet ik. Of daar nog slimmigheidjes in zitten weet ik niet, maar ik verwacht van niet. (slim zou bijvoorbeeld zijn om dat om de 6 uur kijken te doen op die vermelde tijdstippen +n*6 uur (en afhankelijk van de zomer/winter bits) maar dat doen ze dus niet, ze kijken altijd om 00 06 12 18 uur...)

Het alternatief PSK? Dat wordt niet gebruikt omdat een ontvanger daarvoor lastiger te maken is dan voor AM, en wellicht meer stroom gebruikt.

Voor het alternatief GPS geldt dat uiteraard in nog veel sterkere mate.

Ik denk dat voor indoor het alternatief "NTP via WiFi" eigenlijk nog slimmer/nuttiger is. Liefst uitgebreid met een "TZ info update" protocol. (op de een of andere manier komt de standaardisatie/uitrol daarvan niet echt van de grond, dan wel zijn de oplossingen zo complex dat je daar met een simpel microcontrollertje nog niet veel aan hebt)

Reply to
Rob

Toch jammer dat je die kennelijk zelf niet kent.

Fout dus. Nederland had voor 1940 Amsterdamse tijd, -met- zomertijd. (dus GMT + 00:20 of GMT 01:20, afhankelijk van het seizoen) Er was geen vaste regel, de ingangsdatum van de zomertijd werd per jaar vastgesteld, en in de Staatscourant aangekondigd.

Alleen de Amsterdamse tijd werd afgeschaft. De zomertijd bleef wat hij sinds 1916 al geweest was,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Fout, fout en fout. Dit is een mythe van de zomertijd tegenstanders. De zomertijd is NIET door de Duitse bezetters ingevoerd, hij was er al sinds 1916,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Precies. En zomertijd erbij is de enige manier om dat in zo'n 'breed' blok acceptabel te houden,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.