Radio-controlled wekker mist omschakeling zomertijd?

Een paar jaar geleden heb ik voor mijn moeder een Braun wekkertje gekocht dat zichzelf op een radiosignaal synchroniseert. Daar heb ik inmiddels spijt van, omdat ik tweemaal per jaar moet uitleggen dat ze het ding niet hoeft te verzetten bij in/uitgaan van de wintertijd.

Echter, het is nu al de tweede keer dat haar bange vermoedens bewaarheid worden: de tijd wordt niet aangepast op de zomertijd. De vorige keer duurde het geloof ik een dag, deze keer staat het ding al twee dagen verkeerd.

Ik zal er 'ns andere batterijen in prutsen, maar is er nog iets anders dat ik kan proberen, behalve een boze email die bij Braun in de prullie terechtkomt?

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde
Loading thread data ...

Eh, het ding een kwartslag draaien? Er zit gewoonlijk een ferriet antenne in die een dode hoek heeft,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Dat kun je normaliter heel snel zien aan het antenne symbooltje op de display, wat de moderne klokjes allemaal hebben. Als er ontvangst is zie je er kringetjes voor staan, zonder ontvangst zie je niets.

Maar er kan ook iets anders mis zijn. Ik heb hier een (van de vele) klokjes in huis die ook niet synchroniseerde met het DCF signaal, terwijl er wel ontvangst was. Had ik eerder ook al eens, toen bleek de batterij leeg te zijn. Nu was dat niet de oorzaak, maar wat dan wel? Ik had hem handmatig op de juiste tijd ingesteld, maar na enige tijd bleek hij die niet te hebben vastgehouden en was er een compleet rare tijd/datum te zien. Toen kreeg ik ineens de ingeving dat dat misschien het gevolg was van een slecht contact met de batterijen, met als gevolg een verstoring van de ontvangst van DCF. Ik heb ze er uit gehaald, even de plus- en minpolen stevig gepoetst, ze weer terug gezet en zie daar: binnen een paar minuten was er een sync en verscheen de juiste datum en tijd weer 'automatisch'. En die houdt hij inmiddels al weer een halve dag ook gewoon vast.

Reply to
O. Udeman

O. Udeman schreef op Di 30 Okt 2018 om 00:08:

Een CRT-apparaat in de buurt verstoort ook de ontvangst. Verder wordt er veel minder vaak dan vroeger een syncronisatiesignaal gestuurd dus als je die van de achteruitzetting mist kan het wel een tijdje duren voordat je klokje weer in de pas loopt.

--
            \   /          http://nieuwsgroepen.tk 
-------------///---------------------------------- 
            /   \                   Bye, BugHunter
Reply to
BugHunter

Stoorbronnen in de omgeving uitschakelen? De radioether is een zootje door alle chinese gadjets .

Reply to
Sjouke Burry

Op 30-10-2018 om 0:51 schreef BugHunter:

Daar is hier geen sprake van: DCF klokken deden en doen het hier allemaal altijd goed.

Volgens mij is dat niet veranderd. Alle andere klokken gaven binnen enkele minuten na 3 uur de juiste tijd aan en ook de 'boosdoener' liet na de schoonmaakactie al na een paar minuten de juiste tijd zien.

Reply to
O. Udeman

Er is nog wel een mogelijk probleem te noemen en dat is HR++ glas. Dat bevat metaal en vormt aldus in moderne woningen samen met het gewapende beton een kooi van Faraday. Maar dat merk je dan ook aan slechte ontvangst van radiosignalen binnen en aan een slecht bereik van mobiele telefoons.

Reply to
O. Udeman

Op maandag 29 oktober 2018 20:29:34 UTC+1 schreef Izak van Langevelde:

Ik heb het ook weleens gehad dat een een dag of zo duurde voordat de juiste tijd weer werd te zien was. Dus slechte ontvangst kan een tijdje duren. In een andere situatie ging het om zwakke batterijen, die blijkbaar niet vold oende vermogen leverde om het DCF-signaal te kunnen ontvangen. Dus nieuwe b atterijen is altijd het proberen waard.

Reply to
Fred

Complete onzin. De DCF zender verstuurt amplitude gemoduleeerd e'e'n puls per seconde, die een 0 of een 1 is. (pulslengte gemoduleerd) Ma e'e'n minuut heb je 59 bits binnen, en daarmee de complete info. Na e'e'n puls pauze begint hij van voren af aan. Dat is altijd zo geweest,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Een mail sturen heeft geen zin want het ligt niet aan die wekker maar aan de signaal/stoor verhouding ter plekke. Daar heeft Braun geen invloed op.

Zoals al geschreven kan het helpen om hem (tijdelijk) anders neer te zetten of op een andere plek. Als je ergens een raam hebt op het zuidoosten zet hem daar dan even voor en dan met de langste zijde parallel aan het raam (ivm de ferrietstaaf).

Echter het gaat niet helpen om dat een paar minuten te doen. Dit soort wekkers "luistert" om de zoveel (1, 6 of 12) uur even naar het signaal en als het in die periode niet gelukt is dan gebeurt er weer uren niks. Dit zal vaak aangegeven worden met een knipperend antenne icoontje op het display, in die periode moet ie dus ontvangen. Is het gelukt dan blijft het icoontje daarna meestal aan, is het niet gelukt dan uit.

Wel is het zo dat als je de batterijen er even uit haalt en weer in doet, de ontvangst meteen zal plaatsvinden. Dus als je er langs gaat kun je dat doen en er dan vervolgens mee experimenteren tot hij weer ontvangt.

Het kan inderdaad ook zijn dat als de batterijen bijna leeg zijn de klok het nog wel lijkt te doen maar de ontvangst niet meer.

Reply to
Rob

Een andere orientatie kiezen helpt niet, er is geen indicator voor signaalsterkte, en als het echt zo is dat dit soort wekkers slechts een paar keer per dag synchroniseren, dan zijn ze twee keer per jaar waardeloos als wekker.

Ik zal er zo dadelijk nieuwe batterijen inzetten, dan zien we wel weer.

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

Op 30-10-2018 om 10:30 schreef Izak van Langevelde:

Hou mijn ervaring/tip in gedachten en reinig eventueel ook nog even de contacten van de batterijhouder van de wekker zelf (zo nodig met een glasvezelpennetje).

Reply to
O. Udeman

Je moet niet alle onzin van bughunter geloven. Het is dus ook niet zo. Er is wel degelijk goed over nagedacht.

De zender stuurt een uur lang iedere minuut een vooraankondiging van de overgang naar zomertjd, 59 keer dus. Die kan dus vrijwel niet gemist worden, als er ueberhaupt ontvangst is. Ook als er op het moment van overgang even geen ontvangst is gaat de klok toch correct om. Schrikkelsecondes idem.

Dat forceert in ieder geval een reset,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Even ronddraaien van de batterijen in hun houder volstaat gewoonlijk. (voor pen cells) Gewoon altijd even doen. Dat wrijft de contacten schoon precies op de plek waar het nodig is. Voor 9V blokjes hoeft het niet. Die maken zelf hun contacten wel schoon,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Nee dat is niet zo het feit dat er een tijdovergang gaat komen wordt van te voren aangegeven en als de wekker goede ontvangst heeft dan weet hij dat dus.

Het gaat meestal niet zo zeer (of niet alleen) om de signaalsterkte maar meer om de signaal/stoor verhouding. Door hem optimaal uit te richten krijg je wel het beste signaal maar wellicht nog steeds storing, en die kun je soms verminderen door een andere plek te kiezen.

Mijn eigen DCF wekker doet het ook niet betrouwbaar als hij naast mijn bed in de richting waarin ik hem kan aflezen staat, maar wel als ik hem een kwartslag draai. De vorige die ik had daar zat de ferrietstaaf in de andere richting (dit is een "staand" model en dat was een "plat" model). De klokken in de woonkamer en keuken doen het wel goed.

Het is gewoon geen 100% betrouwbaar systeem met alle storing en de relatief zwakke zender. Misschien komen er ooit wel GPS gebaseerde klokjes, tegenwoordig zijn GPS ontvangers zo gevoelig dat ze het binnen vaak ook nog wel doen. Maar dan nog ben je afhankelijk van lokale omstandigheden.

Reply to
Rob

Doe ik ook altijd, maar dat was in het concrete geval dat ik heb beschreven dus niet voldoende.

Belangrijk verschil is daarbij ook dat de spanning daarvan 9 volt is waardoor een beetje overgangsweerstand minder effect heeft dan bij batterijtjes van 1,5 volt.

Reply to
O. Udeman

GPS lukt alleen goed een met externe antenne. Maar je kan GPS klokjes overal in je omgeving waarnemen. Bovenop elke windmolen staat er eentje. Ze zorgen voor de gesynchroniseerde 1 seconde lichtflits,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Je generaliseert. De ene wekker is de andere niet, en de ene situatie is de andere niet.

formatting link
(voorlaatste kopje) Sommige van die wekkers hebben trouwens zo'n zacht weksignaal dat ze elke dag waardeloos kunnen zijn als wekker.

-p

Reply to
Piet

Alle vier mijn dcf77-klokjes thuis werken probleemloos. Maar in een andere omgeving ben ik dagen aan het stoeien geweest om een dcf77-schakelklok gesynchroniseerd te krijgen. Zonder succes. Ook een van thuis meegebracht dcf77-klokje synchroniseerde niet. Er lijken dus compleet dcf77-vrije omgevingen te bestaan.

-p

Reply to
Piet

Vroeger wel inderdaad. Maar tegenwoordig werken GPS ontvangers ook binnen, zeker als je een raam in de buurt hebt liefst niet op het noorden. (en al helemaal als je alleen tijd sync wilt doen en geen positionering)

Ik heb zelf een GPS en een DCF klok in/aan mijn computer, dat is het probleem niet.

MS Name/IP address Stratum Poll Reach LastRx Last sample =============================================================================== #* PPS 0 4 377 19 -85ns[ -105ns] +/- 202ns #- DCF 0 6 377 34 +819us[ +819us] +/- 1000us ^- ntp2-1.xs4all.net 2 10 377 788 +63us[ +63us] +/- 16ms ^- ntp2-3.xs4all.nl 2 10 377 994 +121us[ +120us] +/- 43ms

Uiteraard zou je tijdsync kunnen doen via WiFi ofzo en internet. Alleen dan heb je het zomer/winter probleem nog niet opgelost, dat moet dan met tijdzone tabellen die als de officiele EU dronkelap zijn zin krijgt ook weer moeten worden aangepast.

Ik heb nog wat van die ESP8266 moduultjes liggen, misschien is het wel een leuk project om een NTP-naar-DCF77 converter te maken die je dan in plaats van het DCF77 ontvangertje in een klok kunt prutsen. Als al niet iemand dat gedaan heeft.

Als je zo'n klok openmaakt is de ontvanger vaak een apart moduultje (printje) wat is aangebracht op de hoofdprint waar de klok zelf op zit. Dat kun je er uit slopen, ofwel om het te vervangen in de klok ofwel om het te gebruiken icm een PC. Je kunt het moduultje met een kleine schakeling aansluiten op een RS232 interface en dan de tijd synhroniseren met software die algemeen beschikbaar is.

Reply to
Rob

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.