Peiling: Kwaliteit Elro-produkten

Er is gesuggereerd dat de produkten van Elro van een mindere kwaliteit zijn. Ik wil eens de meningen hierover peilen. Is Elro een B-merk dat over het algemeen minder goede artikelen levert?

Hierbij moet er rekening mee gehouden worden dat produkten van een bepaald merk verschillende kwaliteiten kunnen hebben en dat ook een B- merk een bestaansrecht heeft. Je moet kunnen kiezen voor goedkoper merk als je dat wilt. Bovendien: een goedkoop produkt hoeft niet perse slechter te zijn of minder bruikbaar. Het gaat hier dus om meningen over Elro in het algemeen.

Fred.

P.S. Zelf heb ik niet voldoende ervaring met Elro-produkten om iets over de kwaliteit hiervan te zeggen. Maar de aankoop van stroomverbruiksmeter M10 van Elro is mij tot nu toe niet goed bevallen.

Reply to
Fred
Loading thread data ...

Is gewoon te goedkope bagger. heb een paar universele adapters van gehad . als je ze belast ernaar de spec's gaan ze in rook op.

-- Nee momenteel effe geen XT

Reply to
Arrebeest

"Fred" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@l53g2000cwa.googlegroups.com...

Dit merk verkoopt goedkopere producten. En zoals zo vaak is hier ook goedkoop duurkoop. Kortom ondeugdelijk en niet duurzaam! Uit eigen ervaring gekonstateerd.

GHA

Reply to
Thaora

Ik heb alleen ervaring met de spaarlampen van Elro (verkopen ze o.a. bij gamma en/of praxis). Die waren zwaar waardeloos. Gingen allen binnen een jaar stuk, de meesten haalden amper een half jaar.

Bram

Reply to
Bram Avontuur

"Fred" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@l53g2000cwa.googlegroups.com...

Kamerthermostaat na 6 jaar nog prima. Afstand bediende schakelaar na 2 jaar ter ziele. SL lamp binnen 1 seconde uit en nooit meer aan. Nog een SL lamp na 1 dag stuk ( en ook de hele groep stroomloos). Buitenlamp(met sensor) met Phillips SL lamp brand al 5 jaar elke nacht Ghost

Reply to
Ghost

De allergoedkoopste (en enige denk ik) digitale universeelmeter uit de bouwsuper die alle kanten opgesleept wordt (niet aan het snoer):

Werkt feilloos, alleen incidenteel het snoer opnieuw vastsolderen, als het weer is afgebroken, maar dat had ik ook met een veel duurdere meter.

--
Groeten,
            -  DizTRacT  -

Light thinks it travels faster than anything but it is wrong.
No matter how fast light travels it finds the darkness has
always got there first, and is waiting for it.

Voor antwoord per e-mail, eerst het voor de hand liggende deel uit het adres
verwijderen !
Reply to
DizTRacT

Eh, ja, de Lidl en aanverwante zaken verkoopt zo'n ding ook wel eens, vaak voor ongeveer dezelfde prijs als de 9v blokbatterij die erin zit. Op zich handig om achter de hand te hebben, maar meer dan "eh, staat er prik op deze leiding" danwel "heb ik een kortsluiting gebouwd?" zou ik er niet mee willen doen. Die dingen zijn geen van alle gecalibreerd, dus wat er aan meetwaarde uit komt rollen geeft hooguit een ordegrootte aan.

Ik heb er ooit eentje gehad die *plof* zei toen ik op de 1KV DC stand een spanning van +/- 400 V DC wou meten.

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Ik heb eens zo'n heel goedkoop metertje met een hele nauwkeurige meter vergeleken. Het betreffende metertje bleek in alle geteste bereiken (ik had niet alles voorhanden) een verschil van minder dan 1% te hebben met de nauwkeurige meter. Het zal wel geluk zijn geweest.

De hele goedkope hebben toch niet eens een 1000V bereik? (ik heb de mijne even niet bij de hand dus kan het even niet controleren).

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)
Reply to
Stef

Elektuur heeft deze maand een test van zo'n goedkope bouwmarktmeter.

MRe

Reply to
MRe

Dat komt me erg bekend voor van een draaispoelmetertje uit de tijd dat de goedkope prut nog niet digitaal was ;-)

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Een bouwmarktmeter he? Hmm..

"Deze bouwmarkt heeft welliswaar een groot assortiment en een duidelijke indeling, maar de kwaliteit van de artikelen laat te wensen over. Tevens zijn de prijzen aan de hoge kant. Het personeel is goed op de hoogte en vriendelijk.

assortiment: 9.0 indeling : 8.0 kwaliteit : 5.0 prijsindex : 6.0 personeel : 9.0 "

Gat in de (bouw)markt! :)

Bram

Reply to
Bram Avontuur

Dat was degelijk spul. Die ploften niet, maar de wijzer stond na de meting wel in een fraaie bocht. ;-)

-p

Reply to
Piet Beertema

Nee hoor. Heb ik ook gedaan (met een duurdere, niet een hele nauwkeurige). Is ook te verwachten, al die apparaten zijn van een nagenoeg identieke aanstuurchip voorzien. De daarin aanwezige A/D omzetter is al vele jaren een standaard circuit, net als de mogelijkheid om nauwkeurige on-chip weerstanden en condensatoren te fabriceren. Onnauwkeurig zou duurder zijn, want dan zouden ze het fabrikageproces moeten aanpassen. Ook 1% meetweerstanden voor de meetbereikomschakeling kosten gewoon in de elektronikawinkel maar 5 a 10 cent (stuksprijs). Wat de bulk aantallen aankoopprijzen zijn, kan je op Internet vast wel uitzoeken.

0,1 % is wat anders, dan ga je in euro's rekenen (stuksprijs, winkel). Sterker, de fabrikant zou een hoop moeite moeten doen, en de meter nog duurder worden ook, wilde hij hem onnauwkeuriger dan 1% maken. Voor die paar centen (letterlijk) verschil zou je nog koolweerstanden kunnen gebruiken, maar waarom. De fabrikage zelf van het apparaat is de hoofdkostenfaktor.
--
Groeten,
            -  DizTRacT  -

Carrot took the arrow from the werewolf and looked at it
critically. 'Huh. Peacock feathers and a plated point. It's
the sort of thing an amateur buys because he thinks it'll
magically improve his shot. Showy.'

Voor antwoord per e-mail, eerst het voor de hand liggende deel uit het adres
verwijderen !
Reply to
DizTRacT

Ik geloof dat ik ook zo'n exemplaar heb. Volgens mij werkt hij goed. Zou dit een voorbeeld zijn van een apparaat dat omdat je er minder hoge eisen aan stelt toch een bruikbaar ding is?

Fred.

Reply to
Fred

Als je een onbekende meter vergelijkt met een meter waarvan je blijkbaar weet dat hij "niet heel nauwkeurig" is, wat ben je dan aan het vergelijken eigenlijk? Hoe heb je het gemeten? Hoeveel metingen heb je gedaan?

Leuk geprobeerd, maar daar heb je dus niets aan. Nog even afgezien van de observatie dat de beschikbaarheid van een schema niets zegt over de kwaliteit van de uitwerking ervan, en even afgezien van het feit dat toleranties in on-chip weerstanden en condensatoren bedroevend zijn: Een multimeter is meer dan alleen een chipje met een draadje eraan; er zit nog wel meer spul in, en dat is precies waar het mis gaat. Of dacht jij dat een chipje direct een 10A meting kan doen? Daar zit dus een dikke vette shuntweerstand in, en de tolerantie van dat ding is in z'n eentje al bepalend voor het gedrag van de hele meter. Hetzelfde geldt voor de weerstandsbank voor de verschillende voltmetingen. Wat voor meter dat je ook bouwt, toleranties in je componenten zorgen onherroepelijk voor afwijkingen die, tenzij je ze corrigeert dmv calibratie, op de koop moet toenemen.

Denk nou eens na. Sinds wanneer is het *duurder* om dingen minder nauwkeurig te maken?

Ah, kijk. En jij vindt 1% nauwkeurig? En jij denkt dat als meneer de Taiwanees

3 cent kan besparen door 5% weerstanden te gebruiken, hij dat zal nalaten? Dit soort besparingen worden al toegepast op producten waar een *veel* grotere winstmarge op zit.

Heel goed. Hold that thought!

Omdat dat geld oplevert? Omdat "die paar centen (letterlijk)" een belangrijk deel uitmaken van de totale prijs van het apparaat? Omdat het voor de fabrikant weinig uitmaakt hoe nauwkeurig zijn meter is, aangezien iedere schadeclaim lachend naar de prullenbak verwezen kan worden, omdat mensen op hun klompen kunnen aanvoelen dat ze wel heel veel verwachten van een apparaat van 3 euro 95?

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Alle waar is naar zijn geld, en zolang je dat in het achterhoofd houdt is er niets aan de hand. Zo is er ook niets mis met een

271-verschillende-scrhroefbitjes set van de Aldi, zolang je maar in de gaten hebt dat het kwalitatief prut is. Van de andere kant, mocht je toevallig bitje 270 eens nodig hebben, heb je 'em _wel_ liggen. Dat 'ie na 1 schroef waarschijnlijk naar de galemiezen is maakt niet uit, als het je om die ene schroef te doen is.

Je moet alleen niet denken dat een 271-bitjes-voor-een-tientje set ook maar in de *buurt* komt van de nauwkeurigheid, kwaliteit en levensduur van een fatsoenlijke bittenset. Maar de prijs is er dan ook naar. En dat is niet anders voor een multimeter.

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

"Martijn van Buul" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@mud.stack.nl...

Veel aziatische bedrijven zetten in opdracht elektronische zut in elkaar. Het is daarbij heel gewoon om als de vereiste aantallen gemaakt zijn, de productielijn nog even door te laten lopen en er, zeg, 5000 stuks extra in elkaar te zetten. Niks machines opnieuw instellen, niks andere onderdelen. Alleen op het einde komt er een ander silkscreen voor de opdruk.

Dit zijn dan apparaten die op de low-budget markt komen. In dit geval is het voor de fabrikant inderdaad duurder om het onnauwkeuriger te maken (gewoon om het duurder is om de productielijn te veranderen dan om 'm hetzelfde te laten).

Leen

Reply to
Leen de Vries

Nee, dat is het niet. Een onnauwkeurig apparaat kan best toevallig een juiste meting doen. Wat een nauwkeurig apparaat een nauwkeurig apparaat maakt zijn de *garanties* die worden gegeven aan de correctheid van de gedane meting, niet de meting zelf.

Een apparaat met kwalitatief hoogwaardige componenten[1] dat niet is afgeregeld is *ook* onnauwkeurig.

[1] Al is het erg naief om te denken dat het hierom gaat. Die budgetmeters zijn op ruime afstand herkenbaar, en een rolletje weerstanden vervangen kost geen geld.
--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

"Martijn van Buul" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@mud.stack.nl...

Je hebt natuurlijk gelijk. Waar ik op doelde dat het voor een fabrikant niet loont om de productielijn om te bouwen waarbij ruime toleranties toegestaan zijn als de band toch al loopt. Zet 'm gewoon een paar uur later uit en klaar zijn je low-budget apparaten.

En die goedkope dingen zullen ongetwijfeld niet gecontroleerd en gecalibreerd worden, die gaan echt zo van de band het doosje in.

Strikt genomen weet je niet of 'ie nauwkeurig is of niet. Maar dat is gevoelsmatig wel hetzelfde als wat jij zegt! ;-)

Oh, er zullen zat fabrikanten zijn die speciaal voor de rommelbakken in de bouwmarkt zo goedkoop mogelijke brol in elkaar zetten. Als er een markt voor is, dan wordt het gemaakt.

Toch is het scenario wat ik eerder schetste niet zo ongebruikelijk. Het wordt zowel in de electronica als de textielsector gedaan. Bij spijkerbroeken is het vooral de stof die de (kost)prijs bepaalt, in elkaar zetten moet je het toch. Maar als de rol "merkstof" er toch al op zit terwijl het quotum gehaald is, dan gaan ze echt nog wel even door. En dat ligt dan vervolgens met een ander merkje als goedkope handel op de markt, terwijl ze *exact* hetzelfde zijn als de grote merken. En inderdaad, ook daar worden er natuurlijk bewust heel goedkope partijen (dus met slechtere (=goedkopere) stof) gemaakt, maar soms heb je een mazzeltje.

In de electronica is het niet anders: voor weinig geld heb je vaak prut, maar soms een prima apparaat dat niet onder doet voor de betere merken.

Leen

Reply to
Leen de Vries

Afhankelijk van het bereik 0,5, 0,8, 1, 1,2 (~V) of 2 % (10A bereik) + of - 2 digits is "niet heel nauwkeurig" in dit geval.

Een klein aantal metingen uiteraard, ik was niet met een testrapport bezig :-)

Verder wilde ik eigenlijk alleen maar betogen dat de gebruikte chips op zich best wel redelijk nauwkeurige A/D omzetters aan boord hebben.

Wat de rest betreft heb je wel gelijk natuurlijk.

--
Groeten,
            -  DizTRacT  -

Ik drink voornamelijk water :-)

Voor antwoord per e-mail, eerst het voor de hand liggende deel uit het adres
verwijderen !
Reply to
DizTRacT

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.