PC op LCD-tv aansluiten

Hallo, Ik wil een LCD-tv aanschaffen, is het wel aan te raden om daar mijn pc op aan te sluiten? Zo ja, welke schermgrootte en resolutie kan ik het beste nemen i.v.m. de beeldkwaliteit? Voor wat betreft de resolutie dacht ik zelf aan 1920x1080 of

1920x1200 (full hd dus). Mijn bedoeling is vooral computergebruik en vaak tegelijkertijd niet-beeldvullend tv te kunnen kijken. Mijn systemspecs:
formatting link
Bvd, Anton
Reply to
Anton
Loading thread data ...

Een TV is geen monitor! Als je een TV als monitor wilt gaan gebruiken dan moet je eerst goed controleren of de TV een pixel-voor-pixel correct beeld van de input kan weergeven. Veel TV's snijden een rand van ongeveer 16 pixels rondom van het 1920x1080 beeld af wat ze aangeboden krijgen en "scalen" het resultaat dan weer naar de resolutie van het scherm (wederom 1920x1080). Dit doet men omdat het in de HDTV standaard staat (overscan). Het gevolg is dat er randen van je menubalk of startbalk missen en dat het hele beeld er modderig uitziet als je naar kleine fonts zit te kijken.

Wil je deze ellende niet koop dan geen TV maar een PC monitor, eventueel met TV functie erin. Dan wel controleer heel goed of de te kopen TV geen problemen heeft op dit vlak. (in sommige TV's kun je de PC ingang configureren of ie wel of niet die overscan moet doen)

Reply to
Rob

"Rob" schreef

Bedankt, een soortgelijk iets had ik ook begrepen, maar vandaag las ik ergens -ik meen op Tweakers- dat dat toch al weer achterhaald is. Verreweg de meeste LCD-tv's schijnen dit probleem niet meer te hebben op dit vlak. Overigens heb ik vandaag de Samsung T260HD besteld:

formatting link
Bij de Mediamarkt, dus kan hem binnen 2 weken altijd terugbrengen als hij onverhoopt toch niet bevalt :-) Meer advies uiteraard zeer welkom. Mvg, Anton

Reply to
Anton

Hallo, Ik heb een (LCD-) TV gekocht die ik overigens vooral als computerscherm gebruik, het gaat om de Samsung T260HD. Het scherm is nu via een coaxkabel verbonden met de CAI in de muur, wat op zich een redelijke beeldkwaliteit geeft. Nu heeft het scherm ook een scart-aansluiting. Zou ik een beter beeld krijgen als ik het tv-signaal aansluit op de scart-aansluiting (weet niet eens of dat kan en of zo'n kabel bestaat)? Mvg, Anton

Reply to
Anton

Dat gaat niet. Wel kun je evt. digitale TV nemen, je krijgt dan, afhankelijk van hoe je die gaat ontvangen (kabel, schotel of DVB-t), een apparaat erbij wat wel een scartuitgang heeft die je met de scartingang van de tv kunt verbinden. Kwaliteit van DVB-t schijnt ook niet al te best te zijn.

Als je analoog wilt kijken, dan moet je met die coaxkabel blijven werken. En dan had je beter gewoon een CRT-toestel gehad.

Goede kabel en goede stekkers kunnen ook helpen het beeld nog wat te verbeteren. Hirschmann is wat dat betreft een zeer goed merk.

Groeten, Rene

Reply to
Rene

"Rene" schreef

OK Rene, da's duidelijk en ik kan er wat mee. Bedankt! Mvg, Anton

Reply to
Anton

Even misschien een kleine aanvulling op wat René zei: vriend van mij heeft digitale ontvanger voor kabel-tv van UPC en hij gebruikt inderdaad de scart van die ontvanger om tv te kijken en op te nemen. Maarrr! die scart-out van de ontvanger geeft s-video kwaliteit en zoals bekend is dat minder dan de RGB-kwaliteit die je via de coaxkabel binnen krijgt!

Je moet dus goed informeren of de digitale ontvanger die je van je kabelexploitant kan huren (of bij Ziggo schijn je er gelukkig een zelfstandig te kunnen aanschaffen), of die een scart-out met RGB-kwaliteit heeft.

Overigens gebruik je een lcd-tv, op voorwaarde dat ie minstens hd-ready is, pas goed als je hd-video uitzendingen gaat bekijken en die zijn via kabelaars schaars te bekomen (en via een duurder abonnement).

Massimo

Reply to
Massimo

Dit klopt niet. In toenemende volgorde van kwaliteit heb je:

- coax

- cvbs (gecombineerd video)

- s-video

- rgb

- vga

- hdmi/dvi

De kwaliteit van RGB is beter dan die van S-Video maar via de coax krijg je geen RGB binnen, dat gaat ook via SCART.

Als de kwaliteit via coax slecht is dan is er (zoals al vermeld) vaak nog wel wat te bereiken door in ieder geval goede kabel, connectoren en indien van toepassing splitters te gebruiken. Geen plastic spullen maar uitsluitend metalen afgeschermde spullen.

Reply to
Rob

Zoals Rob al opmerkte, krijg je via coax ook geen RGB binnen, weet niet waar je dat vandaan hebt gehaald.

Daarnaast zou je vriend eens kunnen kijken of hij misschien de scart heeft aangesloten op een ingang van zijn televisie die geen RGB kan ontvangen. Klinkt onduidelijk, wat ik bedoel is dat er op mijn TV meerdere scarts zitten maar slechts via een daarvan kun je ook RGB insturen, de andere twee geven slechts cvbs door. Ik vermoed dat hij denkt dat de box enkel s-video doorgeeft omdat zijn TV bij omschakeling naar die ingang "s-video" zegt; Dat kan echter ook betekenen dat die ingang niet geschikt is om RGB op aan te sluiten, het hoeft niet per se te betekenen dat er op de scart van de ontvanger geen RGB aanwezig zou zijn (het zou mij zelfs enorm verbazen als het niet zo is). Laat hem maar eens ook de andere scarts proberen. Of misschien hebben jullie dat al geprobeerd, kan natuurlijk zijn dat ik mij vergis, dan heb ik niks gezegd. Het is maar een suggestie.

Hoop dat mijn verhaal een beetje duidelijk is, vind het zelf een beetje warrig geformuleerd maar krijg het nu niet beter.

Groeten, Rene

Reply to
Rene

Dat heb ik maar aangenomen. Als de kwaliteit die je via de coaxkabel van de kabelaar krijgt niet (minstens) RGB-kwaliteit is, waarom zit er dan een scart met rgb-out op mijn tv!??

Dank voor je suggestie. :-) Ik zal hem voor alle zekerheid eens vragen of dat wel goed aangesloten is. Waarschijnlijk is dat wel; hij heeft ooit een cursus kleuren-tv gevolgd dus weet er meer van dan ik (leek). Verder lijkt me toch dat hij de handleiding van de UPC-decoder en die van zijn lcd-tv wel gelezen zal hebben,maar je weet maar niet.

Is toch o.k. :-)

Massimo

Reply to
Massimo

Dan was dat van mij een foute aanname... Ik vraag me wel af wat de scart rgb-out dan op mijn tv doet? En verder, krijg je dan geen beeldverslechtering op de tv (en op de dvd-recorder) als je beeld aanvoert via een s-video-out i.p.v. via rgb-out?

Mee eens.

Massimo

Reply to
Massimo

Er zit geen RGB-out op jouw TV! Wel een RGB-IN wellicht. Die is om beeld met een betere kwaliteit dan een normaal kabel tv signaal te kunnen aanbieden. Dit zou bijvoorbeeld uit een DVD speler, computer, of digitale TV ontvanger kunnen komen.

Eerst moet je een signaal hebben dat beter is dan s-video dan pas kun je een beter beeld krijgen. Het feit dat een signaal in een bepaalde mode zit maakt het nog niet beter. De kwaliteit moet ook beter zijn, anders zie je geen verschil.

Dus bijvoorbeeld als je een externe analoge tuner met RGB out op je TV zou aansluiten dan is het wel een RGB signaal maar de kwaliteit is niet beter dan een analoog coax signaal en dus gelijk aan wat je ook krijgt via de normale antenne ingang van een TV.

Sluit je een digitale tuner aan dan KAN het wel beter zijn. Maar vaak valt dat nog tegen omdat digitale signalen vaak te sterk gecomprimeerd zijn voor goed beeld. Men kan dan meer programma's uitzenden en dus meer verdienen, dat is belangrijker dan een goed beeld want daar let 99% van de klanten toch niet op.

Digitenne is daar een goed voorbeeld van.

Reply to
Rob

"Anton" schreef in bericht news:h05pbv$1nrj$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

In het kort: signaal via de CAI/coax is een composiet signaal (CVBS) dwz alle informatie gaat over 1 draadje. Dit is altijd minder dan scart-RBG signaal (elk signaal een apart draadje). RBG via scart kun je alleen ontvangen als digitaal signaal vanaf een decoder box. Wel is het zo dat een moderne LCD tv meestal een ruisonderdrukker heeft waardoor het analoge signaal zichtbaar beter word. Het digitale aanbod is echter altijd beter, zeker bij Ned 1,2,3, BBC 1,2, Belgie etc. omdat hier een ruisvrij anamorf beeld wordt aangeboden wat alleen horizontaal moet worden opgeschaald, terwijl dat bij analoog in beide richtingen moet gebeuren (er wordt ahw een verkleind breedbeeld aangeboden). Dus als je aanvaardbaar breedbeeld wilt zien, ga dan digitaal! Om nog maar te zwijgen over de HDMI aansluiting die je straks nodig hebt voor HD-tv.

formatting link

Reply to
Dirk Sybrands

Ik denk dat je bedoelt "vanaf een digitale ontvanger/decoder", want RGB is gewoon analoog.

-p

Reply to
Piet Beertema

Sorry, foutje.

Reply to
Dirk Sybrands

Zoals Rob al aangaf, zit er geen rgb-out op je tv. Een scartaansluiting is niet per definitie gelijk aan rgb. Het is wel de enige aansluiting die rgb KAN zijn maar het hoeft niet. Er zit ook een pinnetje in met cvbs (composiet-video, dat wil zeggen het hele signaal zit in een draadje) en dat zit er bij jouw televisie in de "rgb-out" (daarnaast kna er in een scart ook een s-video zitten, dat hoorde officieel niet bij de standaard maar is later toegevoegd). Een videorecorder b.v. werkt ook niet met rgb maar heeft wel een scartaansluiting -> daar is dan ook alleen die cvbs in aangesloten.

Hier

formatting link
staat nuttige info over de scartaansluiting. Als het Engels een probleem is, kun je ook kijken op
formatting link
het Engelstalige artikel staat mij echter meer aan.

In het antennesignaal zit eigenlijk het cvbs-signaal verpakt, dit is dan nog op een hoge frequentie gemoduleerd zodat het een HF-signaal (hoogfrequent) is en er meerdere van die signalen door een kabel (of de lucht, maar daar zit geen analoge tv meer) gestuurd kunnen worden en naderhand weer uit elkaar gehaald kunnen worden.

Graag gedaan!

Tja, nogmaals, ik kan het me echt niet voorstellen dat het zo zou zijn, heb eens op de website van UPC gekeken maar echt veel wijzer wordt je van die "gebruiksaanwijzingen" niet. Wel zitten er twee scarts op dat kastje, eentje voor de tv en eentje voor DVD/VCR. Die laatste geeft waarschijnlijk alleen maar cvbs uit zodat je ook kunt opnemen van de decoder, de DVD geeft mogelijk wel RGB door maar dat is dan de decoder in en niet er uit. Als ik een beetje google dan kom ik b.v. ook op een pagina als

formatting link
waar staat dat de decoder wel rgb zou hebben, kan natuurlijk zijn dat het daar over een andere decoder gaat, ook op
formatting link
wordt erover gesproken, maar die pagina vind ik weer zo'n typische NL-wikipedia-pagina. Daarentegen kom ik overal tegen dat deze decoders juist geen s-video zouden ondersteunen (bij jouw vriend zou het dan wellicht toch over cvbs gaan?). Nu kan het zijn dat ze bedoelen dat er geen s-video aansluiting op zit (zo'n minidinding) en dat er wel s-video over scart mogelijk is.

Nu ja, ik kan filosoferen wat ik wil, schiet niemand wat mee op. Ben in elk geval wel heeeel benieuwd of het helpt om eens een andere scartaansluiting op de tv te proberen, of evt. ook de andere op de decoder.

Groetjes, Rene

Ah gelukkig ;-).

Reply to
Rene

Ziggo kwam bij een CB onderzoek als beste uit de bus. Overigens hebben alle kabelaars een eigen digitale aansluiting op het verspreidingsnet van de nederlandse zenders in Hilversum waar de publieke omroep en de bekende nederlandse commerciële omroepen (RTL, SBS, Net 5 enz.) hun programma's verspreiden. Andere zenders worden van de satelliet ontvangen en dan is de kwaliteit daarvan afhankelijk.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
ben doedens

"Dirk Sybrands" schreef in

Dank je, wat digitale tv betreft: op termijn zal ik hier wel naar overstappen. De nadelen (qua prijs en beperkt aanbod) zijn me nu nog te groot. Hier werd ik overigens ook nog wel iets wijzer van:

formatting link
Mvg, Anton

Reply to
Anton

Rene ( snipped-for-privacy@b.c) schreef: [ UPC Mediabox zou geen RGB aankunnen ]

Ik heb zo'n kreng, en ze kunnen wel degelijk RGB aan. Je moet het wel even opgeven in het menuutje (ergens in "TV instellingen" kun je dat instellen. Exacte entry weet ik zo niet (ben op mijn werk), maar ik kan het wel even achterhalen als ik vanavond thuis ben), en de standaardinstelling is geloof ik verkeerd ;)

NL-wikipedia wordt geschreven voor jip-en-janneke en ander volk dat erop staat dat ze een veel te simpele voorstelling van zaken krijgen, geloof ik. Bijzonder nutteloos vaak.

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Wat in het geval van een Consumentenbond onderzoek betekent dat de handleiding in het Nederlands is (maar best onvolledig en foutief kan zijn), en de verpakking geen PVC bevat. Veel meer zegt het niet, geloof ik. De tijd dat een consumentenbond test nog zinnig was, en dat je met een consumentengids van een half jaartje oud onder je arm een goede keuze kon maken is al lang voorbij.

(En verder is het een vrij nutteloze vergelijking; je kunt je kabelaar immers niet vrij kiezen)

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.