Oude (E)IDE kaarten...

EISA? Weet je dat *heel* zeker? EISA is *niet* de naam voor 16-bits ISA, en is nooit echt doorgebroken. Ik vermoed eerlijk gezegd dat het om "gewone"

16-bits ISA sloten gaat.

Aannemelijker is dat het om een risercard van een oud desktopje gaat. Zeker als er verder weinig electronica op die kaart zit betwijfel ik dat het om een brige gaat.

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul
Loading thread data ...

Inderdaad dat is vast zo'n risercard van een platte kast waarin twee ISA kaarten horizontaal liggen ipv dat ze rechtop staan. Daar kun je verder niks mee.

Die kaart op die Chinese site waarnaar verwezen werd is wel geschikt, maar met dit soort kaarten heb je altijd een mechanisch probleem. Het werkt wel maar je ISA kaart bungelt in de vrije ruimte en het deksel kan niet meer op de kast. Leuk voor een test of om bijvoorbeeld data van een oude harddisk te halen waar je alleen een ISA controller voor hebt, maar voor permanente inzet lijkt zo iets me onbruikbaar.

Ik heb ooit een paar jaar een moederbord gehad waar een Pentium4 op zat en zowel ISA als PCI slots. Dat was vrij bijzonder want de meeste Pentium4 borden waren al volledig PCI. Het was een "industrieel moederbord" wat extra duur was (hoewel niet extreem) en wat aanbevolen werd met als eigenschap een lange levensduur. Maar het was wel voorzien van de bekende "rotte elco's" en na een paar jaar hield het bord er mee op. Ik had de elco's natuurlijk kunnen vervangen maar toen heb ik toch maar een gewoon Core2 bord gekocht zonder ISA slots, en de ISA kaarten definitief bij het oud vuil gemikt.

Op deze site is dat bord nog te vinden:

formatting link
Ik kan me het orginele merk van het bord niet meer herrinneren maar het werd verkocht door allerlei "industrial PC" verkopers vaak ook zonder het merk te noem (dwz alsof het hun eigen merk was). Zo ook die ADEK van die site die ik noemde, ik heb hem daar niet gekocht. Het originele merk had een site in .tw

Reply to
Rob

Als de slots EISA (of ISA) zijn, en de (card edge) connector is PCI, dan zou je toch verwachten dat het om een conversiekaart gaat. Overigens is een echt EISA slot ook voor ISA-kaarten te gebruiken.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Eh... nee. Ik dacht dat de korte 8bits versie ISA was en de 16-bits EISA. Dit is duidelijk 16 bits. Maar het is ook al zo lang geleden, dus als het anders heet, kan het.

Veel elektronica zit er idd niet op.

Reply to
joop g

In een kleine chip kan veel elektronica zitten. Maar als dat niet zo is, wat is dan de functie van dat kaartje? Een riserkaart met PCI in en EISA uit kan niet uit alleen maar wat doorverbindingen en eventueel een paar simpele poortjes bestaan. Of is PCI EISA wel makkelijk als je de ISA functionaliteit van de EISA weglaat? Zover ik weet is dat niet het geval maar ik heb me nooit erg in EISA verdiept. De riserkaartjes die zowel ISA als PCI aankunnen, hebben een eigen slot op het MB en dat is ISA noch PCI.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Dat is ook mijn ervaring met 'industriele computers'. De kwaliteit is nog slechter dan de low budget computers bij de witgoed zaak om de hoek.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
nico@nctdevpuntnl (punt=.)
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel

Ik herrinner me de uitspraken van een (controversiele) collega uit het verre verleden die zeer sterk de mening was toegedaan dat alle "professionele" apparatuur inferieur was aan consumenten electronica omdat de producenten ervan slechts zeer kleine series maakten en totaal geen ervaring hadden met afhandelen van mogelijk in the field optredende issues.

Hij had altijd zeer specifieke voorbeelden van defensie spullen aan boord van kruisers en duikboten e.d. waar de hoofdprijs voor betaald werd maar waar altijd gedonder mee was.

Reply to
Rob

Precies, dat iemand van een riserkaartje zegt dat het PCI is dat zegt niet zoveel als hij het niet zelf in zijn handen heeft en naast een PCI kaartje houdt, of de proef neemt om het riserkaartje eruit te halen en een PCI kaartje in het moederbord te steken.

Die risrerkaartjes hadden meestal card-edge connectoren die wel wat weg hadden van PCI maar beslist niet hetzelfde waren.

Reply to
Rob

Om dat nou meteen door te trekken naar *alle* professionele apparatuur gaat mij een brug te ver, maar ergens kan ik mij (zeker bij moederborden e.d.) wel vinden in die gedachtengang.

Martijn (Heeft bijna een half jaar moeten wachten op een BIOS update van een industriele PC. En dat is niet de eerste keer.)

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Ja ik zei het al hij was controversieel.

Maar hij had het met name over spullen die in principe standaard waren, maar toch speciaal gemaakt werden op militaire spec. Monitoren bijvoorbeeld. Daar was dan niks dan gedonder mee hoewel ze heel duur waren, terwijl je met een vergelijkbaar standaard consumenten "tv" nooit problemen had. Volgens hem omdat ze bij Philips (door jarenlange ervaring) heel goed wisten wat je wel en niet moest doen in een TV ontwerp, en bij die bedrijven die professionele spullen maken veel minder. En daar zat wel wat in.

Reply to
Rob

Wellicht is 'alle' wat overdreven, maar het komt wel overeen met mijn ervaring. Ook mijn ervaring met industriële PC's is nu niet bijster positief; als Dell verhoudingsgewijs even veel problemen had gehad dan waren ze allang ten ondergegaan.

Mijn ervaring is dat industriële PC's zich niet onderscheiden door degelijke of betrouwbare elektronica (integendeel), maar meer door zaken als een zeer degelijke 19" kast, filters voor de fans, pieper die afgaat als een fan niet meer draait (niet dat je die ooit zal horen in een industriële omgeving) en support voor legacy aansluitingen zoals ISA, RS-232...etc.

Reply to
Dombo

mwa, een heleboel, ook gerenommeerde merken zijn in de val van "goedkope mooie specs" elco's getrapt.

--
pim.
Reply to
tuinkabouter

Dat is nog het minste probleem. Wat te denken aan 19" kasten die doorhangen, gebrek aan support, slechte airflow, PCI riser kaarten die niet werken, vervanging van onderdelen, etc, etc.

Nee, als je goed spul wil hebben dan kom je bij Dell of -nog beter- bij HP uit.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
nico@nctdevpuntnl (punt=.)
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel

Ach ja, HP. MSI moederborden en zo. Misschien zijn ze nu beter, maar de HP's voor de consumentenmarkt werden door HP louter volgestouwd met B merken en dat voor een prijs waar ik zelf een PC met louter A merken voor samenstel. Met een goede SB kaart ipv het mobo geluid of een echte videokaart ipv On-board video.

Of het spul voor de zakelijke markt ook door B merk fabrikanten wordt gemaakt? Vaak is het tailor made, aangepast aan de kast. Overigens heeft men bij ons op kantoor jarenlang gewerkt met HP's. Onze IT afdeling was destijds genoodzaakt een ruime voorraad voedingen op voorraad te hebben, elke week was er wel weer eens eentje kapot.

Dan DELL. Ik heb onlangs nog een serie GX-1 (Intel 440 BX chipset uit 1998 of zo) bakken naar de milieudienst gebracht. Maar ook in 2011 deden deze machines het nog prima maar traag. Alsook de WD 8, 10 en 20 GB harde schijven. Deze DELL's hadden jarenlang bij Philips Winschoten op kantoor gestaan en hebben daarna bij heel wat jonge kids uit mijn familie- en kennissenkring als eerste eigen computer dienst gedaan, totdat Pa en Ma er van overtuigd waren dat de kids wat beters verdienden dan de afdankers van Flipse.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
ben doedens

Computers voor de consumentenmarkt moet je niet kopen. Het enige probleem is dat computers voor de zakelijke markt wat duurder zijn en de specificaties op het eerste gezicht minder lijken. Helaas kijken veel mensen alleen naar de prijs en niet naar de kwaliteit. Goedkoop is duurkoop.

Hoeveel computers in totaal? Als dat er 10.000 zijn dan kan ik me voorstellen dat er elke week wel 1 defect raakt.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
nico@nctdevpuntnl (punt=.)
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel

90 fte's, dus plm. 100 bakkies incl. die voor de gem. bestuurders. Dan is elke week eentje gesneuveld wel veel.

Maar goed, dat was al weer 2001. Het kan een problematische reeks geweest zijn. De computers bij de gemeente zijn inmiddels tig keer vervangen, net als ik die in 2001 ging Vutten en plaats maakte voor een jongere. Ik was wel onder de indruk van de solide opbouw van een Compaq die ik onlangs onder handen had. Zelfs (inbus)schroeven van topkwaliteit, niet het goedkope spul waarmee computers meestal mee zijn uitgerust.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
ben doedens

Degelijk gebouwde computers dat vind ik verspilling van grondstoffen.

Een computer veroudert zo snel om puur performance redenen dat de tijd dat hij mechanisch nog goed in orde is totaal onbelangrijk is. Na 3-5 jaar gooi je al die mooie inbus schroefjes in dat prachtige chassis weer weg, en een plastic kast had het in die tijd ook wel uitgehouden.

Je moet dit soort dingen in balans houden. Een apparaat hoeft niet mooier gebouwd te worden dan nodig om zijn levensduur vol te maken.

Een auto bouw je zo degelijk dat ie 10-15 jaar mee gaat. De mechanica kan dat makkelijk aan en dan moet de carrosserie ook zo lang meegaan. Maar een computer, daarbij heeft dat geen zin. Na 10 jaar heb je er toch niks meer aan en ligt al dat moois weer op de schroothoop.

Daarnaast is het zo dat wij op het werk in het verleden ook HP en Compaq computers hadden en later Dell, en met die dure HP en Compaq machines was minstens net zo veel ellende als met Dell alleen was dat veel goedkoper en had je er veel betere service op. (alles in 1 hand in plaats van dat je het bij een dealer koopt en dan weer afhankelijk bent van de service kwaliteiten van die dealer)

Eruit knallende voedingen in peperdure servers dat hadden wij ook bij Compaq. Met Dell nooit gehad. Bij Dell wel "rotte elco's" maar dat was een 2004-probleem wat HP en Compaq ook hadden maar die kochten we toevallig niet in dat jaar. En deze spullen zij door Dell allemaal keurig vervangen zelfs na garantie.

Reply to
Rob

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.