OT: niet af te lezen klokradio

Hoeveel daarvan zullen er nu weer in de hens gaan?

Reply to
O. Udeman
Loading thread data ...
  • Piet:

ObFix: peltier element achterop het zonnepaneel monteren, en het paneel koelen ;) Ik voel een perpetuum mobile aankomen...

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul
  • O. Udeman:

Dat wordt dus geinvesteerd in het scheef lopen van klokken :)

De meeste zonnepanelen (nouja, de meeste inverters van zonnepanelen) schakelen af als de netfrequentie te hoog wordt (> 50.2 geloof ik, maar ik kan me vergissen).

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Onze panelen wekken op een dat als deze ongeveer 2300kWh stroom per dag op met een piekvermogen van ongeveer 250kW zo rond 13:30.

Dat is minder dan de 380kW die ze theoretisch piek zouden moeten leveren maar volgens mij houdt die spec geen rekening met de hellingshoek en richting van de daadwerkelijke montage van de panelen. Maar het zou ook kunnen dat dit gedeeltelijk komt door de temperatuur.

Echter die 250kW is wel voldoende om de koelinstallatie en andere infra op te laten draaien (ook de netwerk infra). Echter niet genoeg voor het totale verbruik van het bedrijf.

Als het alleen maar zo licht zou zijn en niet zo warm, dan lukt dat wel.

Echter, in de winter zit de dagelijkse opbrengst maar zo rond de

800-1000 kWh per dag en redden we het er lang niet mee. Als er dan ook nog mee verwarmd zou moeten worden dan helemaal niet, maar dat gebeurt op gas.
Reply to
Rob

De zonnepaneel installaties beinvloeden niet de netfrekwentie, maar wel de netspanning. Als je in een GroenLinks wijk woont kan het best zijn dat je geen energie kunt terugleveren omdat de spanning te hoog wordt, en dan schakelen ze af inderdaad. Immers als iedereen alleen maar wil terugleveren en nergens is er iemand die flink verbruikt, dan loopt de spanning op. Dus als alle Tesla's op de zaak staan en de zon hoog aan de hemel heb je een probleem!

Daar wordt meestal niet aan gedacht bij ideeen die men daarover uit, net zoals er niet bedacht wordt dat subsidie alleen maar werkt als er een klein deel van de bevolking gebruik van maakt, en niet meer ingezet kan worden als het gaat om totale ombouw van een systeem.

Reply to
Rob

Ik heb er ook een aantal, maar op meerdere plaatsen in huis pikken ze de zender niet op. moet ik ze in de vensterbank leggen, of zo draaien dat ze niet goed afleesbaar zijn. Ik denk er serieus over om weer over stappen op klassieke quartz klokken.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

Ik heb een klok in de keuken die soms hikt (totaal de verkeerde tijd aangeeft) en als dat erg wordt dan is de batterij bijna leeg en doet ie het weer een jaartje op een nieuwe, die hangt ook niet optimaal en kan niet gedraaid worden. Voor de rest geen last.

Als ik ergens een klok zou willen hebben en het lukt daar niet zou ik onderzoeken of er al NTP klokken via WiFi bestaan en zo niet kijken of ik er zelf een kon maken.

Reply to
Rob

Overcapaciteit van zonnepanelen kan gewoon afgeschakeld worden,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Moet je hem wel kunnen vinden...

Jan

--
Star Trekking...
Reply to
J. J. Lodder

Waar blijft de opgewekte energie dan?

Reply to
O. Udeman

Als je de netspanning opdrijft drijf je onvermijdelijk ook de netfrequentie op. Weinig, want de regelsystemen werken dat tegen. Maar er moet eerst een afwijking zijn voor er teruggeregeld kan worden.

Jan

PS Het is al voorgekomen dat de prijs op de spotmarkt negatief gegaan is. MAW, je krijgt dan betaald om vermogen op te nemen.

Reply to
J. J. Lodder

Onzin! De spanning en frekwentie dat zijn twee totaal onafhankelijke grootheden. Als je een apparaat aansluit op het stopcontact en daardoor zakt de spanning, dan zakt de frekwentie toch ook niet!

De frekwentie wordt bepaald door het toerental van de generator, en de spanning in dit geval voornamelijk door de inwendige weerstand van het circuit. Als je vanuit je zonnepanelen energie gaat invoeren dan stijgt locaal de spanning doordat er spanning valt over de inwendige weerstand. Lokaal bij jou stijgt de spanning het meest, verderop in de straat (richting de wijktrafo) wat minder, op de wijktrafo nog wat minder, etc. Echter als iedereen dat doet is deze spanningstoename wel degelijk de beperking voor het terugleveren van energie.

Er is geen afwijking die terug geregeld moet worden want deze omvormers bieden hun spanning precies in fase aan met het netwerk. Afwijking is er alleen als er een bron is zoals een centrale waarin een generator zit die te snel of langzaam kan draaien. Daarvan is in een omvormer geen sprake.

Reply to
Rob

Een afgeschakeld zonnepaneel wekt geen enrgie op, dus er is niets om 'ergens te blijven'. Het wordt alleen warm in de zon, maar dat werd het toch al want het rendement is op zijn best 20%,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Dat brengt me op een vraag. Ondaks dat ons dak geisoleerd is, is het voelbaar warm van binnen als op zo'n hete dag de zon er op heeft staan bakken. Als je zonnepanelen plaatst op een pannendak, wordt het dan merkbaar koeler eronder?

a) de pannen zitten in de schaduw, tenminste waar er een paneel boven zit. Er zit toch een kleine ruimte tussen pannen en achterkant paneel?

b) een gedeelte ven de zonneenergie wordt electriciteit.

Heeft iemand ervaring daar mee?

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

Inderdaad. Heel vroeger had ik een staande Phlips klokradio met een LDR die de verlichting continue aanpaste aan de herderheid van de kamer. Tegenwoordig mag je blij zijn als je 2 standen hebt die je manueel moet installen.

Daarnaast vind ik groene LEDs veel storender dan rode. We hebben ook niet-dimbare rode, en die storen niet, Maar een groene verlicht de hele kamer.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

Het zal vast iets schelen, maar ik weet niet of het veel is. Wat wel veel uitmaakt is waar je de omvormer ophangt. Dat ding heeft

verliezen die de omvormer op je zolder dumpt merk je wel.

--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

Kun je dan je radiohobby wel vergeten?

Reply to
O. Udeman

Maar de achterkant van de panelen straalt wel infrarood.

Denk dat zoveel van details van de opstelling afhangt dat er in het algemeen niks over te zeggen valt,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Maar wat is het alternatief, zolang je geen ventilatiegaten naar buiten maakt?

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Het kan nog erger: Conrad had er eentje met per seconde knipperende dubbele punt. Knipper niet af te zetten, en ook niet te dimmer.

Ik zou hem terug gestuurd hebben, als ik niet het verstand gehad had om vooraf te informeren,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.