Ontladen condensator in magnetron oven

Hoi,

Ik wil even een beetje rommelen in een magnetron oven en nu zie ik binnenin staan als waarschuwing om de condensator te ontladen voor eraan te werken. Hoe doe je dat in dit geval het beste? Dank.

Reply to
Funprice
Loading thread data ...

Gloeilamp met twee draadjes.

Reply to
Sjouke Burry

Ik zie een waarschuwing voor hoge spanning: is de spanning waarop de condensator werkt wel normaal, dus 220/230V en dus inderdaad met een gloeilamp te ontladen? Dank voor de reactie.

Reply to
Funprice

Als je dit hier moet vragen, kan je er misschien beter vanaf blijven....

--
Edward
Reply to
Edward

"Funprice" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Ik snap niet dat een mens zonder enig verstand van zaken hier gaat zitten knoeien. Op die condensator kan zo en zo 3 tot 4000 volt op staan. Eén verkeerde handeling en je bent er niet meer. Wees gewaarschuwd!!!!

Reply to
J.v.Gelderen

Een magnetron is zo ongeveer het gevaarlijkste apparaat dat je in een huishouden kunt tegenkomen qua techniek: hoge spanning bij hoge stroom. Je eerste fout kan gemakkelijk ook meteen de laatste zijn die je ooit zult maken.

Wat wil je er eigenlijk 'even een beetje in rommelen'? Dit klinkt allemaal niet echt alsof je weet waar je aan begint, en dan kun je er maar beter afblijven...

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

Ik moet even lampjes vervangen en een beetje schoonmaken. Doe dat het liefst op een ongevaarlijke manier.

Reply to
Funprice

OK, dat klinkt tenminste wat minder zorgwekkend dan 'een beetje rommelen', en goed dat je rekening houdt met de veiligheid. Het is inderdaad zaak dat je jezelf ervan verzekert dat de condensator inderdaad ontladen is. Als het ding minstens een paar dagen uit staat, is de condensator waarschijnlijk al wel vanzelf grotendeels ontladen; toch kan het geen kwaad om het ding met een lamp definitief te ontladen, zoals Sjouke ook al aangaf (officieel wordt aangeraden om een magnetroncondensator te ontladen met een weerstand van 100K bij 25 watt, maar ik ken maar weinig mensen die zo'n ding in huis hebben). Overigens hoef je lichte sporen van stof en vet in het interieur niet schoon te maken. Een klein beetje vuil kan weinig kwaad.

Succes met de reparatie, en blijf voor de zekerheid toch maar uit de buurt van alles wat direct verbonden is met de hoogspanningscondensator, ontladen of niet.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

Top, 100k/25W klinkt goed, handig om te hebben. Dank voor de reactie.

Reply to
Funprice

"Funprice" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Brrr, Als ik dit zo lees ben ik er niet gerust op... "100k/25W klinkt goed, handig om te hebben" Heb je wel enig idee wat voor een bakbeest dit is? En hoe wil je hem in vredesnaam over de C plaatsen? Met een 220 V snoertje waarbij de isolatie absoluut niet voor hoogspanning geschikt is?

Laat de magnetron op z'n minst een week uit staan, dus los van de 220. Draag schone latex/rubber handschoenen, draag schoenen met schone rubber zolen, en hang de kast aan de aarde. Mischien dat je dan er veilig in kan...

Maar ik kan me haast niet voorstellen dat je in zijn ingewanden moet rommelen om een lampje te vervangen, meestal kan dit wel vanuit de overnruimte na het verwijderen van een glaasje.

Eigenlijk raad ik je aan -gezien je verhaal- om er gewoon vanaf te blijven en het door een specialist te laten doen.

Mvrg, Frits

Reply to
Frits

...

Eh, mijn punt is kennelijk niet helemaal overgekomen: vrijwel niemand heeft zo'n weerstand, en ze zullen je waarschijnlijk ook wat raar aankijken als je er bij een elektronicazaak om vraagt. Bovendien moet het ding niet alleen een hoog vermogen hebben, maar ook een goede isolatie -- je wilt niet dat de eventuele 4000 volt vrolijk over de weerstand springt in plaats van erdoorheen.

Verder gaat het niet alleen om de weerstand, maar ook om de procedure (altijd EERST de aardverbinding aansluiten, en deze goed controleren) en de aansluitspullen (kabels enzovoort met dikke isolatie). Als je bij het ontladen eerst contact maakt met de hoogspanningsaansluiting, loop je nog steeds een groot risico, en dat geldt ook als je bijvoorbeeld snoertjes gebruikt van zo'n 5-euro multimetertje van de bouwmarkt.

Nogmaals: dit zijn erg gevaarlijke apparaten, en een kleine vergissing kan je je leven kosten. Zie ook de raadgevingen van de anderen -- deze zijn uiterst serieus bedoeld, en beslist niet betuttelend.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

Hoi,

Ik was nog niet tot actie overgegaan, dus had nog geen idee omtrent de praktische bezwaren die een dergelijke weerstand blijkbaar heeft, zal me zeker beraden. Dank.

Inderdaad wel een klus voor de man die weet wat hij doet, maar die lampjes vervangen is mijn eer te na om te laten doen, kan echter enkel van buiten de oven ruimte bij dit model.

Reply to
Funprice

Reply to
Funprice

Hoi,

Het is duidelijk, moet het welhaast professioneel aanpakken, zal me nog eens beraden. Dank.

Reply to
Funprice

Als je het niet weet, zou je dan aub nooit een dergelijk advies willen geven?!!

Zoals gelukkig door anderen reeds vermeld staat er een hoge spanning op. Rond 2kV bij de gangbare ovens. Althans, als het goed is staat die spanning er niet op, want er zit eigenlijk altijd een ontlaadweerstandje in. Maar "better safe than sorry", dus bij de geringste twijfel ontladen via de hv-probe van een voltmeter.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Hmm.... Ik schreef daarnet nog dat dat gevaarlijk advies was, maar aangezien je al de tweede bent die dat geeft vraag ik me toch nogmaals af hoe dat zit. Ik blijf er toch bij dat het gevaarlijk advies is. Er staat maximaal 2kV over zo'n condensator. Ik ben even niet zo goed in rekenen met joules, maar het lijkt me toch dat een lamp er voor zo'n condensator net zo uitziet als een schroevendraaier, maar dan eentje die met een korte felle flits "plop" zegt, waarna je condensator alsnog maar half ontladen is.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dan heb je dus 2 lampen nodig om de C geheel leeg te maken ;-) Ik lees hier vel verschillende adviezen die soms tegenstrijdig zijn. Dat kan komen omdat echt veilig werken in zo'n apparaat heel wat kennis en ervaring vereist, dat leg je niet zo maar uit in een paar zinnen.

Het advies om een apparaat waarin nog spanning op bepaalde onderdelen staat te aarden vooraleer eraan te werken, kan ook net verkeerd uitvallen: Wanneer het apparaat niet geaard is, staat de spanning tussen de onderdelen in het apparaat en verder niet (bij hoogspanning gaat dit niet helemaal op). De reparateur kan dan niet via het lichaam een gesloten kring maken. Beetje hetzelfde idee dat je aan spanningvoerende delen in b.v een groepenkast altijd maar 1 hand moet gebruiken en de andere op de rug houden (dat wordt lastig werken, maar je begrijpt het idee ;-)

Maar ook met een defecte magnetron kan je dus nog best 1 keer iets roosteren.

Reply to
Gerard

Je verhaal klopt indien de persoon zelf niet geaard is. Ik gaf daarom ook aan handschoenen en rubberzolen (schoon) om inderdaad de kans op geleiding tussen spanningsvoerende delen en aarde via de mens te minimaliseren. Voordeel van de geaarde tron is dat bij 'prutsen' ->"en een beetje schoonmaken" ik liever zie dat de ontlading via de kast wordt afgevoerd. Maar ik blijf een heilig ontzag houden voor dit soort apparaten; ook al gezien het feit dat ik uit mijn reparatie tijd het nodige vonkenwerk en geblakende schroevendraaiers uit de eerste -buizen, met die stalen kooien- ktv's ken. Zelfs één hand kan al te veel zijn als er drie vingers in de weg zitten :-)

Frits

Reply to
Frits

"Frits" schreef in bericht news:4bb4514f$0$731$ snipped-for-privacy@textreader.nntp.internl.net...

Oeps, "de persoon zelf niet geaard" moet natuurlijk zijn "indien de persoon zelf wél geleidend is"

frits

Reply to
Frits

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.