Noodstroomvoorziening

Ja om die reden zul je in een kleine UPS ook meestal een accu van

24 volt aantreffen (twee van 12 volt in serie) en in een wat grotere UPS zitten nog meer accu's in serie.

Met een hogere spanning wordt de stroom kleiner en daarmee allerlei ellende minder.

Reply to
Rob
Loading thread data ...

Er zijn nog steeds plaatsen in Nederland waar de stroom al uitvalt als iemand kucht. Hier bijvoorbeeld....:)

Je breekt dan in het donker meteen je nek, zodat er nu op de meest cruciale plekken in ieder geval een noodverlichting aanfloept. En dat gebeurt niet 1 keer in de 10 jaar, maar eerder 10 keer in 1 jaar....:)

Reply to
post2u

Afgaand op de meldingen van de locale TV (TV Rijnmond) betreffen de storingen doorgaans een paar honderd adressen. Het lijkt eigenlijk wel iedere week ergens in de regio raak te zijn. (Storingen bij een handvol woningen halen de locale teletekst niet eens.)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Zo goed als.. Je bent je al aan het indekken... Maar hier valt dus _echt het hele dorp uit_. Al 3x gebeurd in vijf jaar tijd... En voordat die las is opgegraven... En weer opnieuw aangelegd is... Dat duurt wel een paar uur.. Maar goed, het went... :-)

Reply to
Pasq

Nog maar een heel klein gedeelte van Nederland heeft een ster net. Dat zijn meestal de uithoeken die niet intressant zijn om te gaan lussen. Er zal waarschijnlijk weinig bevolking en industrie zijn waar je woont. Het heeft dus niets te maken met indekken, maar ik tref net die ene die in een uithoek woont.

--
CU, Rob / Gompy
Reply to
Rob / Gompy

Het is zò dat Rob / Gompy formuleerde :

Leuke discussie..! Ik woon in Ede en ik kan me niet meer goed herinneren wanneer de laatste storing hier is geweest. Zo lang geleden dus. Toen betaalkaartjes niet terug kwamen uit de automaat, de slager bij kaarslicht met muntjes stond af te rekenen. We hebben nog heet koffiewater bij de buren gehaald, want die hadden gas. Heb wel eens gedacht aan een Golf dieselmotor met generator in te graven in een betonnen put in de tuin, maar het lijkt me nu nog niet nodig. Groeten, Dirk

Reply to
Dirk

Mooi voorbeeld. Een jaar of 15 geleden heeft een groot deel van het noorden van de gemeente Ede dagen ( ja sommige meer dan 5 dagen) geheel zonder stroom gezeten. Dit door een sluiting in het verdeelstation aan de Knuttelweg. Inmiddels is het station behoorlijk gemoderniseerd, maar dit geeft geen enkele garantie dat het niet nog eens kan voorkomen.

Kleien kortstondige stroomuitvallen, dus zeg maar van hoogyuit een uur of 2 geven niet zo'n grote overlast, het wordt pas erg als het in de winter dagen gaat duren ( CV werkt dan ook niet)

Toet (vlak bij Ede)

Reply to
Toeternietoe
[...]

Ik denk het niet. Ik woon zelf in Duitsland, op het platteland, en hier zijn nog heel wat boerderijen die met draden over palen gevoed worden. Het zijn i.h.a. wel drie draden, dus drie fasen, neem ik aan. Maar de afstanden zijn redelijk fors, toch echt wel honderden meters.

Reply to
joop g

In Frankrijk zie ik vaak een flinke trafo aan een hoge, betonnen paal hangen, de secundaire draden lopen dan vlgns mij alleen naar de aangrenzende boerderij. In de stad is het natuurlijk anders, daar kan je best een paar honderd huizen op een verdeelkast zetten. Ik meen dat de 3 fases om en om op de huizenrij worden aangesloten. En dat een driefasen meter extra geld kost.

Maurits

Reply to
Maurits

Hoe het in gewone woonhuizen zit, weet ik niet. Wij hebben een omgebouwd boerderijtje en daar zitten ook drie fasen in. Gelukkig niet "aan de paal", maar toch valt bij ons de spanning ook nog wel eens uit. En in DE waaien ook nog wel eens hoogspanningsmasten om.

Reply to
joop g

Niet het omwaaien maar winterse omstandigheden in ons vochtig zeeklimaat (ijzel) eistte de meeste slachtoffers in het bovengrondse leidingnet, zowel van PTT als van de laag- en middenspanningsnetten. Meest extreem wat ik tot nu toe gezien heb was de ijzelstorm in de nacht van 1 op 2 maart 1987 waarbij in het 110 kV net tussen Meeden en Veendam diverse hoogspanningsmasten als lucifershoutjes afknapten.

Maar ijzel- en windchade was de reden voor de electriciteitsdistributiebedrijven om de transportleidingen van het laag- en middenspanningsnet ondergronds te brengen.

Ik snap de Amerikanen dan ook niet die ook in plaatsen waar vaak en veel extreem weer voorkomt (tornadogebieden, orkanen, extreme koude etc.) dat men daar de boel nog bovengronds laat hangen. Altijd weer hoor je dan over grote gebieden die nog zonder stroom zitten. Terwijl iedereen de beelden kent van een tornado die over een stad trekt en in de diverse wijken de vonken van de stroomleidingen te zien zijn als er weer een stadswijk zonder stroom komt te zitten omdat er weer een masttrafo uitfikt. enz. enz.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
ben doedens

Amerikanen snappen is makkelijk: wat kost het minste en levert het meeste op? Dat gaan ze doen.

Overwegingen als "dan zitten de mensen niet zo vaak zonder stroom" die tellen daar totaal niet mee. Ze hebben daar geen "nutsbedrijven", alles is er commercieel.

De energieprijzen en belastingen zijn er dan ook maar een fractie van wat ze hier zijn.

Reply to
Rob

Je hebt waarschijnlijk gelijk. Duurzaam denken is er daar nog steeds niet bij.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
ben doedens

En als die US stad ook nog eens op rotsgrond is gebouwd wordt het wel heel erg kostbaar daar leidingen in te leggen.

Maurits

Reply to
Maurits

Wel es geprobeerd leidingen aan te leggen in graniet/basalt? Niet veel landen hebben zo'n leuke ondergrond als wij.

Reply to
Sjouke Burry

Dat lijkt me nou juist ideaal. Gewoon in "ducts", gaat prima. Amerikanen vragen zich altijd af waarom wij onze kabels gewoon in de grond leggen. Anrwoord: hier moet je ducts onderheien.

En rond Zoetermeer moet je zelfs zeekabels leggen, want de grond wordt daar per m3 verkocht :-)

Reply to
joop g

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.