Moet IR signaal gemoduleerd zijn?

Ik heb een IR led en een IR sensor

formatting link
De LED zit met een 100 Ohm weerstand aan een 6 volt voeding. De sensor zit met de irrecv.h library op een arduino.

Als ik gewone afstandsbedieningen voor de sensor houd, wordt de code netjes ontdekt. De LED geeft echter geen sjoege. Als ik er met mijn smartphone naar kijk, licht hij wel op, dus hij zendt licht uit.

Ik wil de LED gebruiken om een robot te laten weten waar hij heen moet, dus een code heeft hij niet nodig - denk ik tenminste.

Vraag: willen die sensors in combinatie met de library alleen maar reageren op LEDs die een code uitzenden, d.w.z. moet ik onder die LED ook noodzakelijkerwijs een Arduino duwen?

Paai

Reply to
hari seldon
Loading thread data ...

On 2017-11-05 hari seldon wrote in nl.hobby.elektronica:

Met een typical forward spanning van 1.2V van de LED stuur je dus 48mA door die LED. Dat is wel op het maximum van wat hij (continu) mag.

Dat ken ik niet.

Er wordt een code ontdekt. Dus blijkbaar is er software die iets met het signaal doet.

Maar jouw LED zal geen code uitzenden, slechts een continu signaal.

Ongecodeerd zenden heeft het probleem dat dit niet te onderscheiden is van andere bronnen, zoals bijv. zonlicht.

Normale IR afstandsbedieningen zijn in feite dubbel gecodeerd. Er is een dragerfrequentie van bijv. 38kHz (maar er worden ook andere frequenties gebruikt) die dan nog eens met de te zenden code wordt gemoduleerd. De bijbehorende ontvanger regaeert alleen op die 38kHz waardoor bijv. zonlicht geen invloed meer heeft. Het met 38kHz gedemoduleerde signaal is dan weer de code die oorspronkelijk uitgezonden moest worden.

Speciale ontvangermodules maken dat ontvangen eenvoudiger, bijv.:

formatting link

Aangezien jouw arduino met aangesloten simpele BPW41 ontvangerdiode wel de code van een afstandsbediening ziet, zal de demodulatie in de library software gebeuren. Probleem van achtergrondlicht wordt mogelijk ondervangen door het fotodiodesignaal AC in te koppelen op de Arduino.

Beide punten (SW demodulatie en AC koppeling) verhinderen mogelijk dat jouw LED 'gezien' wordt.

Hoe zit de fotodiode op de Arduino aangesloten?

Voor een betrouwbare werking zou ik toch die 38kHz modulatie toepassen, evt. aangevuld met een codering zodat je echt het juiste station volgt en niet de afstandsbediening van je TV. ;-)

Gebruik je alleen 38kHz (zonder code), dan zou je zo'n ontvangermodule kunnen gebruiken en de uitgang aan een ingang van de Arduino kunnen aansluiten en 0/1 inlezen zonder die irrecv library te gebruiken.

Let wel op dat die LED slechts een openingshoek heeft van 20 graden en dus niet van opzij zichtbaar is. Aan de andere kant kun je weer last van reflecties hebben, afstandsbedieningen werken vaak ook prima als je ze via een muur laat kaatsen.

Ah, da's lang geleden!

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail) 

Did YOU find a DIGITAL WATCH in YOUR box of VELVEETA?
Reply to
Stef

...

Dank voor de opmerkingen. Ik begrijp nu dat ik met een 38kHz sensor zit te hannessen in plaats van met een gewone fotodiode. Heb er intussen een paar besteld.

Zo leer je elke dag iets bij.

Wat is lang geleden?

Reply to
hari seldon

De link die jij plaatste was naar een gewone fotodiode, maar dat is dus niet wat je in handen had? Klinkt ook wel logischer met het verhaal dat je de code van een AB wel kunt ontvangen. De Arduino hoeft met zo'n sensor alleen de code te detecteren, de 38kHz modulatie is al gedaan. Scheelt een stukje software en processorkracht.

Maar zou je die 38kHz sensor niet liever behouden en je LED met 38kHz aansturen? Dat lijkt me toch betrouwbaarder.

Gelukkig wel. :-)

Dat ik die naam in deze groep of een linux groep zag staan. Nog wel steeds met linux bezig zo te zien.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail) 

The Army needs leaders the way a foot needs a big toe. 
		-- Bill Murray
Reply to
Stef

...

Jazeker. En twintig jaar geleden werd ik door mijn tiener-dochters uitgelachen omdat ik geen Microsoft gebruikte en nu zitten ze allebei in de harde wetenschap - raad eens? Laatst moest ik mijn jongste dochter nog vragen naar een bash-trucje,

Na mijn pensioen ben ik met Arduinos gaan klooien, hoewel ik niks, nada, niente van electronica weet. Maar dat is het leuke van Arduinos, je HOEFT niets van electronica te weten om de gekste dingen te hacken.

Wel maak ik me steeds meer zorgen over de IoT tsunami. Ik weet nog een beetje over de problemen en risico's, maar mijn buurman die zijn hele erf heeft volgehangen met Kruidvatcameras...

Reply to
hari seldon

:-)

Het HOEFT misschien niet, maar zoals je gemerkt heb kan het wel handig zijn als je probeert te interfacen met andere elektronica(componenten). Maar via iets als deze nieuwsgroep kom je er dan ook wel weer.

Ja, daar gaan we waarschijnlijk nog aardig wat problemen mee krijgen. Er zijn tekenen dat er iets nog veel groters aan zit te komen dan dat Mirai botnet. :-(

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail) 

Humor in the Court: 
Q.  And who is this person you are speaking of? 
A.  My ex-widow said it.
Reply to
Stef

Heel praktisch: kan de halve wereld meekijken of er soms inbrekers rondlopen. :-)

-p

Reply to
Piet

Heel geruststellend, vooral...

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

Tja, voor die buurman wel ja.

Dat die dingen in grote getalen gehackt worden en bijv. ingezet worden voor DDOS aanvallen zal voor die buurman niet zo'n probleem zijn, echter wel voor het doelwit van zo'n aanval. Door het niet goed beveiligen van dat spul zadel je dus vooral anderen met jouw gaten op. Er even vanuit gaande dat je dat meekijken dan weer geen probleem vindt. "Crowd Surveillance" zullen we maar zeggen ;-)

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail) 

I want to dress you up as TALLULAH BANKHEAD and cover you with VASELINE 
and WHEAT THINS ...
Reply to
Stef

"privacy not included":

formatting link

Zelfs een deurbel kan data voor marketing opleveren:

formatting link

-p

Reply to
Piet

Een lange stok met daarop een spuitbus met verf kan veel inkijk problemen oplossen.........

Reply to
Sjouke Burry

Dat gaat ook met een lange stok zonder die spuitbus...

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

...

Hoe zit het eigenlijk met al die esp8266-jes (waarik er ook een paar aan mijn rolluiken heb hangen). Als je die hebt geprogrammeerd, gewoon met de arduino-IDE kan er dan nog iets engs ergens zitten?

Reply to
hari seldon

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.