Ledlamp in gebruik genomen

Als er op een computerspeakertje een muziekvermogen van

500W staat, dan moet dat gewoon kloppen...

-p

Reply to
Piet Beertema
Loading thread data ...

Is die Ectron een rondstraler? Zo niet, dan zit je appels met peren te vergelijken. Ik schat dat als je een gloeilamp van

5 W neemt en het licht bundelt zoals die ledlamp doet, je een aardig vergelijkbare verlichtinggsterkte zult waarnemen.

-p

Reply to
Piet Beertema

Inderdaad. Wat wil je daar mee zeggen?

I vind dat als iets op de verpakking staat, het moet kloppen. Of het nu vermogen, calorieen, kg of liter is.

Nu vind ik de vergelijking van lamp met speaker niet erg gelukkig. Bij speaker wordt meestal het maximaal toegestane opgenomen vermogen gegeven. Handig als dat groter is dan max. uitgangsvermogen van je versterker, anders gaat de speaker kapot. Theoretisch zou dus een computer boxje 500W op de verpakking kunnen hebben, met intern een speakertje van 1 W en een weerstand van 499 W parallel.

Vergezocht? In de 60-er jaren, toen draagbare transistorradios hot waren, stond er op de radio vaak het aantal transistoren. Die waren nl. prijzig en "hoe meer transistors, hoe beter". Op een bepaald type radio van Japanse afkomst stond "4 transistors" Wat bleek: De schakeling bevatte 3 transistors en ergens afgezonderd op een eilandje zat nog een kapotte transistor gesoldeerd. Wat belazeren betreft is de mens behoorlijk inventief :-)

Hans

Reply to
Hans

Nee, het is een peertje. Straalt niet merkbaar (door mij) anders dan een gloeilamp. Ik vergelijk dus peren met peren. Een meetapparaat zou handig zijn

Hans

Reply to
Hans

Die neon lampjes bestaan nog steeds, maar geven naar mijn mening toch een stuk minder licht. Bovendien is het spectrum niet bepaald prettig ( slechts 1 lijn? ) Dat stop ik niet in een schemerlampje.

Hans

Reply to
Hans

Ah, duidelijk.

peertjes met peertjes. ;-)

Maak een opstelling met een lamp en en een digitale camera. Maak een foto van de "lichtplas" van een 25 W gloeilamp, verwissel hem voor de ledlamp en maak weer een foto van de "lichtplas". Kijk dan naar de exif info van beide foto's. Het is een ruwe methode, maar ik verwacht toch dat er een duidelijk verschil zal zijn, in het nadeel van de ledlamp.

-p

Reply to
Piet Beertema

De vergelijking betrof de verpakking dan wel het opschrift, of beter gezegd: verkoopargumenten.

Bij normale speakers is dat het geval, voor computerspeakertjes gelden andere wetten. Het is ook vooral in die laatste categorie dat het vermogen in PMPO (Pre Mortem Power Output) wordt gegeven.

-p

Reply to
Piet Beertema

Op Vrijdag 7 Augustus 2009 22:47:54 +0200, schreef Hans in artikel :

Het is een Philips, ook bij Blokker vandaan. De waarde lumen of lux zegt veel mensen niet zoveel, vergelijkbaar met 25W gloeilamp wel. Maar in elk geval klopt de opgave niet, erg slordig. Je kunt het gerust misleiding noemen.

--
Met vriendelijke groeten, Jawade.             Kolibrie Software Tools:
http://jawade.nl/   1 juni: HexEditor, Diskeditors met MBR-rebuilders!
Bootmanager (+Vista +Linux +Engels), ClrMBR, SDir(DIRsize), POP3lezer,
Console-filebrowser, Kalender, Webtellers en IP-log, USB-stick tester.
Reply to
Jawade

Het ging toch om een nachtlampje? Daar zijn ze ideaal voor. Een LED geeft in die toepassing ook maar 1 spectrumlijn en straalt niet rond. Qua zuinigheid zou je tegenwoordig wel in de buurt kunnen komen (high efficiencyLED met 470k weerstandje in serie). Voor nachtlampjes zijn witte LEDs volstrekt ongewenst.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Er zijn nachtlampjes en nachtlampjes. Die neondingetjes zijn prima om als orientatiepunt te fungeren; voor ledlampjes geldt hetzelfde. Maar als je bijv. een gang wilt "nachtverlichten", dan moet je een rondstraler hebben. Ik gebruik voor dat doel al sinds jaar en dag 5 W gloeilampjes. Met een 5 W spaarlamp zou ik niets opschieten: niet alleen past zo'n ding niet in de armatuur, het is voor het doel ook nog eens veel te fel, en de stroombesparing is nul.

-p

Reply to
Piet Beertema

Grappig, ik had ook overwogen om iets met een fototoestel te doen, nl. beide bijv. 1 m van elkaar ophangen en daar een foto van maken. Dan is ook goed het intensiteits verschil te zien. Helaas zit 1 v/d schemerlampjes vast aan de muur. Ik heb ook geen zin om voor dit experiment in de muur te gaan boren. Nadeel v/h apart fotograferen is dat de camera automatisch de de belichting instelt. Ik ken de camera niet goed genoeg om dat uit te zetten (als dat uberhaupt mogelijk is) Maar je zou inderdaad wel een ruwe indruk van de "lichtplas" kunnen krijgen. Mischien dat ik volgende week wat meer tijd heb.

Groeten, Hans

Reply to
Hans

Precies, dat was ook mijn 2e toepassing (naast het schemerlampje) Bij mijn moeder verlicht een 5W gloeilamp de overloop + trap naar beneden,

  • stukje v/d gang. Zo kan ze s'nachts naar beneden voor de WC. Als dat 5W lampje + 2 reserve lampjes kapot zijn, stop ik er een LED lampje in.

Een LED lampje geeft trouwens niet slechts 1 spectraallijn, want dan zou ik het nooit als gelig wit ervaren.

Reply to
Hans

Verreweg de meeste witte LED's zijn blauwe LED's met geel fosfor zodat deze voor het oog wit(achtig) licht uitstralen. Het spectrum van een witte LED heeft een paar pieken en grote dalen, dit in tegenstelling tot een gloeilamp waarbij het spectrum begin met veel (infra)rood en heel gelijkmatig afloopt naar relatief weinig blauw.

Reply to
Dombo

Dat de camera automatisch de belichting is nu precies de crux van de methode die Piet voorstelt. De camera regelt automatisch de belichting zodat de foto's (hopelijk) ongeveer even licht zouden moeten zijn. Aan de hand van de EXIF data in de foto kan je achterhalen welke belichtingsinstellingen (sluitertijd, diafragma en gevoeligheid (ISO)) de camera gekozen heeft, en daarmee (zeer grof) afleiden wat de lichtopbrengst van de lamp is.

Reply to
Dombo

Ik heb voor de komende 15 jaar gloeilampjes ingeslagen. ;-) Alleen zijn die dingen niet meer 5 W (wat klopte!), maar 7 W; kennelijk in het kader van de energiebesparing...

-p

Reply to
Piet Beertema

Nee, dat klopt niet en ja, je wordt belazerd. Je bent niet de enige hoor, alle Nederlandse en Europese politici zijn er ook ingestonken.

P.

Reply to
P.

Het piekvermogen dat ervoor zorgt dat de spreekspoel na de ontploffing

10 kilometer weggeslingerd wordt.

P.

Reply to
P.

Nee. Het is gemeten door Chiezen met een heel rekbare elastiek. Het is gewoon 100% gelogen.

Maakt niet uit of het rechtsmatig is of niet. Daar hebben ze lak aan. Ze willen verkopen en dan moeten er betere cijfers uitkomen.

P.

Reply to
P.

Inderdaad, sowieso niet als wit. Ik geloof dat we allemaal een beetje langselkaar heen praten. Waar ik op doelde was een orientatielichtje. Die zijn doorgaans oranje of groen met neonlampje, en zou je ook met een monochrome LED kunnen uitvoeren. Het voordeel is dat dit soort lampjes ook in de slaapkamer kunnen branden zonder in de slaap te storen. In tegenstelling tot blauwe of wittige lampjes die acuut of op lange termijn voor (slaap)problemen zouden kunnen zorgen.

Jij zoekt echter geen orientatielicht maar een ganglampje voor toiletbezoek e.d. Daar heb je wat meer licht nodig en dat zal wel soort van wit moeten zijn om goed te werken.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

En inplaats van het eeuwige leven te hebben, gaan die smalle 7W buislampjes behoorlijk snel stuk. Die 5W kogellampjes had je in uitvoeringen die zo inefficient gedimensioneerd waren dat ze zomaar een paar jaar continu bleven branden.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.