led op wisselstroom ?

Ik vraag me af, doet een ledlampje het op wisselstroom ? Zo ja, is dat van invloed op de levensduur ? Ghost

Reply to
Ghost
Loading thread data ...

Afhankelijk van het lampje: ja het doet het op wisselspanning, maar slechts heel even.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

En ik altijd gedacht hebben dat, als je ze antiparallel zet, ze best op wisselspanning kunnen -- of bedoel je dat ook?

Reply to
jjg

"Ghost" schreef in bericht news:1f1a3$4a633f4a$5ed0ad29$ snipped-for-privacy@cache120.multikabel.net...

Wisselstroom of wisselspanning. Een LED is een diode, daar komt ook de letter D vandaan in de afkorting. De LED geeft aleen licht als er stroom doorheen loopt, dus de diode in doorlaat is aangesloten. Is de spanning verkeerd, dan zal de LED sperren, er loopt geen stroom. Dus als je er wisselspanning op zet, zal er een (pulserende) gelijkstroom vloeien.

De diode van de LED is niet zo erg best, de LED dus niet als een echte diode gebruiken. Vandaar dat men vaak een diode anti-parallel schakelt aan de LED als deze op wisselspanning aan gesloten wordt.

Toet

Reply to
Toeternietoe

Op Sun, 19 Jul 2009 18:06:52 +0200, schreef Toeternietoe:

Wat een onzin.

--
73 Jim .--. . .---- .-. . .- PE1REA
Email, put amsat dot org behind the call
 Click to see the full signature
Reply to
jim

waarom?

Reply to
jjg

Heb je het over een gewone led? Die kun je niet zomaar op wisselspanning aansluiten, zelfs niet met een voorschakelweerstand.

Een led is wel een diode, maar dan eentje die niet erg goed tegen sperspanning kan; vaak is bij de 'Absolute maximum ratings' een sperspanning van slechts 5 volt gegeven.

Je kunt dit op twee manieren oplossen: een gelijkrichter gebruiken, of een diode (mag ook een led zijn) antiparallel aan de led zetten.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

Q"De diode van de LED is niet zo erg best, de LED dus niet als een echt diode gebruiken. Vandaar dat men vaak een diode anti-parallel schakelt aan de LED als deze op wisselspanning aan gesloten wordt."uQ

Dat een LED niet zo een prima diode is, hij heeft nogal wat spanningsafhankelijke capaciteit, een hoge drempelspanning en een beperkte doorlaatstroom, heeft geen zak te maken met het anti-parallel schakelen.

Het enige voordeel van een gewone diode anti-parallel is dat de sperspanning op de led nooit hoger kan worden dan de doorlaatspanning vd betreffende diode.

Als je de spanning op de LED binnen de perken houdt heb je geen extra diode nodig. Als je met een eigenlijk te hoge spanning (boven de max sper vd LED) werk zul je verplicht zijn om een extra diode te gebruiken, om de LED heel te houden. Je gebruikt de LED dan boven de specs. Maar je gebruikt dan direct 2 maal de hoeveelheid energie dan strikt noodzakelijk. Immers,door de anti-parallel diode loopt ook een stroom, gelijk of hoger (door de lagere dempelspanning) dan de LED, die je niet gebruikt.

--
73 Jim .--. . .---- .-. . .- PE1REA
Email, put amsat dot org behind the call
 Click to see the full signature
Reply to
jim

"Ghost" schreef in bericht news:1f1a3$4a633f4a$5ed0ad29$ snipped-for-privacy@cache120.multikabel.net...

Als je het over een gewone LED hebt is het antwoord: Nee. Als je er een wisselstroom doorheen krijgt, is de diode al kapot.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Dat bedoel ik met "afhankelijk van het lampje". De term ledlampje is veel te algemeen om nuttige tips te kunnen geven, er kan een enkele voorschakelweerstand in zitten of een complete schakelende voeding.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik heb nochtans een 20jaar geleden een ledje met enkel een geschikte serieweerstand op 220V gezet als indicatie lampje op een diepvries. Heeft altijd blijven branden tot een paar jaar geleden de diepvries buiten gebruikt gesteld is.

Marcel aerts

Reply to
Marcel Aerts

Wat was de waarde van die weerstand?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dat kan wel, dan heeft die led in sperrichting als zener gewerkt.

P.

Reply to
P.

Daar wilde ik met mijn vraag ook naartoe. Als de stroom maar laag genoeg is, zal de LED het overleven. Ik neem aan dat het geen 20mA was, ook al omdat de weerstand dan toch behoorlijk veel moet dissiperen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"Marcel Aerts" schreef in bericht news:h4143a$61k$ snipped-for-privacy@news.eternal-september.org...

Hmm... Hoe groot was die geschikte weerstand? Er is namelijk inderdaad een situatie waarin er wel wisselstroom door een LED kan. Dat is als de stroom in sperrichting - de sperstroom of lekstroom - maar laag genoeg blijft. In de praktijk is die stroom echter zo laag dat hij in doorlaadrichting niet of nauwelijks licht produceert. Dan is er in diodes nog het avalanche effect. Bij een bepaalde sperspanning slaat een diode door en gaat dan ook meestal gelijk kapot. Als de stroom heel klein blijft kan een diode overleven maar dat is wel een bijzonder geval. Een "gewone" LED kan het m.i. niet geweest zijn. Dus of een speciale LED of een uitschieter die een ongewoon hoge sperstroom verdroeg. Uitzonderingen bevestigen de regel en de regel is dat de diode kapot gaat.

petrus bitbyter.

Reply to
petrus bitbyter

Het avalanche effect is hier geen probleem omdat hij juist een serieweerstand heeft. De led staat gewoon te zeneren, dit is avalanche. Een avalanche diode is ervoor gemaakt, maar als een led een lage zenerspanning heeft is het vermogen ook laag en zal er niets kapot gaan.

P.

Reply to
P.

"P." schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Klopt. Er kan dus een LED zijn - of misschien wel een hele batch LEDs - waarbij dit gunstig uitpakte. Maar LEDs worden er uiteraard niet op gemaakt en in de specificaties zal je er niets van terug vinden. Een LED die het op deze manier jaren uithoudt, is derhalve een uitzondering en kun je dan ook niet als voorbeeld gebruiken voor het aansluiten van een LED op wisselspanning. (Open deur natuurlijk.) Niettemin interessant dat zoiets voorkomt en ik ben dan ook erg nieuwsgierig naar de waarde van die voorschakelweerstand. Nog nieuwsgieriger naar de LED natuurlijk maar die zal wel niet meer te achterhalen zijn.

Beantwoorden van vragen als deze is dikwijls toch wel lastig. De kennis van de OP zal gering zijn anders had hij deze vraag niet gesteld. Mijn antwoord is in zo'n geval : "Niet doen want hij gaat stuk". Wetend dat er uitzonderingen voor kunnen komen maar daar is de OP niet mee geholpen. Andere lezers kunnen dat als een tekortkoming zien waarop dan weer een hele discussie ontstaat. Nu ja, misschien wel zowel een voor- als een nadeel van nieuwsgroepen :)

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

"petrus bitbyter" schreef in bericht news:4a635e76$0$13799$ snipped-for-privacy@dreader24.news.xs4all.nl...

Ondanks mijn geringe kennis, toch met veel interesse deze dicussie gevolgd. Zelfs nog wat bij geleerd,al zal ik daar niet veel mee doen. Maar ja, Pythagoras heb ik ook maar één keer in de praktijk gebruikt,en met die kennis heb ik bijna 60 jaar rond gezeuld. Wil dat met deze kennis ook wel. Ghost

Reply to
Ghost

Ik zou zelf gewoon die serieweerstand in serie met een brugcelletje zetten (primare kant, ~/~) en de led aan de secundaire (+/-) kant. Dan gaat het zeker goed.

P.

Reply to
P.

Op Mon, 20 Jul 2009 20:40:49 +0200, schreef Ghost in artikel :

Vreemd dat niemand de tip geeft om 2 leds contraparallel te zetten. Gaat prima.

--
Met vriendelijke groeten, Jawade.             Kolibrie Software Tools:
http://jawade.nl/   1 juni: HexEditor, DiskEditors met MBR-rebuilders!
 Click to see the full signature
Reply to
Jawade

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.