Lattemento LM-150

Hallo,

Ik heb hier een Lattemento LM-150 melkopschuimer/opwarmer die het niet meer doet. Op het printje is R2 doorgebrand. Ik kan de waarde niet meer lezen. Weer iemand de waarde? Weerstand staat samen met een condensator in serie met de 220v om van de 220V een lagere voedingsspanning te maken voor de elektronica op het printje...

Heb twee keer een email gestuurd naar Foremost, maar geen reactie helaas.... (ze verkopen liever een nieuwe)

Gr.

Arjan

Reply to
Arjan
Loading thread data ...

Je moet de condensator ook vervangen. Ik denk dat die condensator doorslaat, is erg typisch voor chinese prul, en dat verklaart het dooorbranden van de weerstand.

Die condensator is het regelende element. Die weerstand zorgt alleen voor tegengaan van piekstromen bij inschakelen.

Hoe groot is de condensator, capaciteit?

P.

Reply to
P.

Vaak kun je ook een doorgebrande weerstand nog doormeten. Hij brandt namelijk normaal gezien maar op een plekje door. Tussen ene pootje en dat plekje en tussen ander pootje en dat plekje heb je dan nog twee stukken die nog min of meer heel zijn, die stukken kun je vaak nog doormeten door met een pen van de multimeter vanaf de brandplek een beetje naar buiten toe te gaan frunniken (andere pen op pootje weerstand natuurlijk), verf beetje wegkrabben kan nodig zijn. Tel die twee op en je komt vaak aardig in de buurt van een standaardwaarde die het dan voor doorbranden zal zijn geweest.

Succes!

Groetjes, Rene

Reply to
Rene

Zie ook mijn vorige antwoord over de condensator. DIE vervangen!

Een schatting van de weerstand: Stel dat je een maximale inrush-current van (effectief) 1A wil (stel C is leeg, netspanning net op effectieve waarde van 230V) dan moet hij 230 (neem 220) ohm zijn. Bij een continue verbruik van 50 mA verstookt de weerstand dan 0,6 Watt.

Als je 2A toelaat neem 100 Ohm, verstookt I*I*R = 0,25 Watt.

Het zal wel rond de 100 Ohm zitten bij een GEGOKT stroomverbruik van

50 mA. Je kunt het zien aan de condensator. Voor 50 mA zal die rond de 0,5 tot 1,0 uF zitten.

Bij andeer stroomverbruik gewoon waardes aanpassen.

P.

Reply to
P.

Rene: dat wilde ik ook proberen. Volgens de ringen zou de weerstand 18 ohm (bruin?(moeilijk te zien)-grijs-zwart) moeten zijn. Echter als ik ga meten op deze methode (tussen het pootje en koolfim), dan kom ik uit op 10 ohm aan de ene kant en 38 ohm aan de andere kant, dus ca. 48 ohm totaal....

P: de condensator is 0,82 uF

Groeten,

Arjan

Reply to
Arjan

En neem voor die weerstand geen gewone, maar eentje die geschikt is voor pulsbelasting. Tijdens die inschakelpiek krijgt de weerstand soms (als je net in de top van de netspanning inschakelt) in bovenstaand voorbeeld gedurende zeer korte tijd 2A*230V*wortel(2)=650W te verwerken. Een gewone weerstand kan daar niet tegen, kijk in de datasheet. Dit is mogelijk ook de oorzaak van het defect raken, goedkope gemaakt met een weerstand die er toch niet zo heel goed tegen kan. Naast die pulslast ook even opletten dat de toelaatbare spanning minimaal 350V is.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

Will the third world war keep "Bosom Buddies" off the air?
Reply to
Stef

Inderdaad. Philips heeft dergelijke weerstanden.

Soms zie je ook wel 2 weerstanden in serie ivm max. spanning.

P.

Reply to
P.

Dan zul je met een 50 tot max 100 ohm wel een heel eind komen. Zie andere posting, neem wel goede weestanden, of zet er gewoon een powerweerstand in.

P.

Reply to
P.

Ik denk dat de originele weerstand 47 ohm geweest kan zijn. Ringen verkleuren namelijk als de weerstand staat te bakken.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Inderdaad. Ik denk echt dat je met 47 Ohm niet mis kunt gaan. Maar ik zou zeker ook die condensator vervangen, kost weinig.

P.

Reply to
P.

Volgens mij heeft Philips al een tijdje helemaal geen weerstanden meer. ;-)

Vishay zal wel wat hebben, maar als ik naar dit soort weerstanden zoek, dan kijk ik toch het eerst bij Welwyn of Koa.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

Walk softly and carry a big stick.
		-- Theodore Roosevelt
Reply to
Stef

Ze liggen nog in veel winkels hoor. Anders inderdaad de ex-philips. Vishay dus (BC Components daarvoor geloof ik). Philips heeft altijd zeer goede weerstanden gehad, wat de nieuwe eigenaren ermee doen weet ik niet.

Philips is inderdaad niet veel meer wat productie van elektronische componenten betreft. Alles gaat weg en wordt verkocht. Zelfs Semiconductors, werd NXP en is nu weer gedeeltelijk doorverkocht. Wel is er hier veel spin-off en daardoor toch veel business, maar niet in componenten. Door de zeer hoge kosten en belastingdruk kun je hier eigenlijk alleen nog maar dure high-tech apparatuur bouwen, ASML etc.

P.

Reply to
P.

"Arjan" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@14g2000yqp.googlegroups.com...

Zit er ook een verwarmings element in? dan is het verbruik veel hoger... dan wordt het een ander verhaal met die weerstand. Digiman

Reply to
Digiman

De stroom voor het verwarmingselement loopt uiteraard niet door een printje met een weerstand.

Reply to
Rob

Nee, want dat komt niet overeen met de waarde van de condensator.

P.

Reply to
P.

er...

Ik had eindelijk weer eens tijd om er mee verder te gaan. Ik heb een weerstand van 47ohm / 1w genomen, hiermee werkt het apparaat goed. Er kwam wel een rooksignaaltje van het verwarmingselement, misschien zat er een draadje tegenaan, of misschien omdat er geen melk inzat. Met water erin (melk was net op) ging het goed.... Weerstand werd niet warm...

Reply to
Arjan

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.