lader doormeten

bij ons bedrijf gaan ze beginnen met het doormeten van laadapparaten van heftrucks. Nu is er wat onduidelijkheid over het meten van de beschermingsleiding. We hebben hiervoor een Mit200

formatting link
tester gekregen. Sommigen meten met de de meter in de Megger stand, zeg maar waar je 500V door de draad stuurt en anderen in de stand van Ohm meting. In mijn ogen moet je de meter op Ohm zetten, volgens mij is de megger stand bedoelt voor het meten van isolatieweerstanden tussen de fase(n) en de aarde. Wie kan me helpen?

dan 2e vraag. Kan het doormeten van de beschermingsleiding hoogfrequent laders beschadigen? Dit was mensen overkomen, maar volgens mij kan dit alleen als je tussen fase en aarde gaat meggeren?

als ik het plaatje bekijk van de meter is de bovenste stand (mOhm) bedoelt voor isolatieweerstand, en de oranje (Ohm) stand voor de beschermingsleiding meting?

Reply to
sidkl301
Loading thread data ...

"sidkl301" schreef in bericht news:jag916$1975$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Normaal gesproken megger je alleen tussen aarde en de fase(s), niet tussen de fase(s) onderling. Even uitgaan dat je NEN3140 keuren bedoelt. Tussen de fases onderling mag er in de Ohm stand gemeten worden.

Bij geschakelde voedingen blaas je de filters op die tussen de aarde en fase(s) zitten.

De orange stand is normaal Ohmse meting, de rode stand is meggeren met de aangegeven Voltage waarde.

Reply to
BOFH

okeej, volgens mij meten wij met de beschermingsleiding alleen maar of de aard-draad geoed aangesloten zit? Dus gewoon Ohm meten? Dit doen we tussen de aarde-aansluiting in de stekker en het chassis van de lader.

maar als wij de beschermingsleiding meten met de stand dan moet dit in de Ohm stand? En dan blaas je toch niets op als je meet zoals hierboven?

----------------- Wat wij ook meten is met een lekstroom meter de lekstroom, de hoogfrequentladers lekker hierbij altijd heel veel stroom, denk hierbij aan 8mA, is dit normaal en mag dit, normaal geldt voor een apparaat 0,5 mA of 1 mA. Wij meten dit door een speciaal gemaakt snoer waarbij de aardraad buiten de mantel gehaald is en met een speciala lekstroomtang wordt dan de stroom gemeten door deze draad.

Reply to
sidkl301

"sidkl301" schreef in bericht news:jagcl2$1k2q$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Die wordt juist gemeggerd, je meet nl de doorslagspanning en die is 2 of 3x de aangelegde spanning.

Bij geschakelde voedingen zitten er spoelen en condensatroren tussen de aarde en de fase(s). Als je die gaat meggeren slaan ze gegarandeerd door en is de voeding dus stuk.

Zoals je hierboven in mijn beracht kan lezen, smoorspoelen en condensatoren zijn de boosdoeners. Meestal zit de aarde van het chasis niet aan de aarde van het snoer, vandaar de aarde die buitenom loopt. Bij veel testers, vooral automatische, zite er een apparte aarde vanuit het meetinstrument welke je aan de behuizing moet aansluiten. Deze meters meten met een vast milliAmpere, afhankelijk van het apparaat wat je hebt gekozen in het menu.

Reply to
BOFH

BOFH bracht volgend idée uit :

kan je proberen het simpeler uit te leggen? hoe meten we de beschermingsleiding nu dan?

Reply to
sidkl301

"sidkl301" schreef in bericht news:jaj7p2$1115$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Hier staan een heleboel netfilters waarbij je kan zien dat aarde niet altijd ook een echte aarde is.

formatting link
Er zijn filters bij waarbij de aarde zwevend is en niet direct aan de metalen behuizing aangesloten zit.
formatting link
Als je gaat meggeren, dus met een hoge spanning direct tussen aarde en de fase, dan gaat de boel stuk. Daarom zit er aan bepaalde meetinstrumenten juist een echtra aansluitin g waarbij je de aarde van het meetinstrument direct aan de behuizing kan knopen. Daardoor omzeil je dat je door de electron ica van de filters gaat meten met een hoge meetstroom (meggeren)

Reply to
BOFH

"sidkl301" schreef in bericht news:jaj7p2$1115$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Hier heb je helemaal een electronisch netfilter.

formatting link
Als je daar je meetapparaat opzet dan blaas je alles op.

Reply to
BOFH

Welnee. Alles is netjes beveiligd. En zoveel spanning wekt een megger ook niet op. Alles wat aan het lichtnet hangt moet pieken van enkele kilovolts kunnen doorstaan. Geen paniek gaan zaaien.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
 Click to see the full signature
Reply to
Nico Coesel

Ik vraag me telkens weer af hoe iemand kan schrijven zonder dat hij / zij kan lezen ?

Reply to
BOFH

Die opmerking slaat als een tang op een varken net zoals zoveel wat jij in dit draadje beweerd over het defect raken van netfilters. Die dingen gaan niet stuk van meggeren.

In een netfilter zitten X2 en Y2 condensatoren die erop gemaakt zijn kortstondig enkele kilovolts te verwerken:

formatting link
formatting link

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
 Click to see the full signature
Reply to
Nico Coesel

maar goed,nu de hamvraag, moet ik de beschermingsleiding met de Ohm meter van de megger meten in de ohm stand? En gaan hier voedingen oid van kapot? De Ohm-meter in de megger meet volgens mij met 200mA........

Reply to
sidkl301

"sidkl301" schreef in bericht news:jb0phj$mv5$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Ik zou je graag een gepast antwoord willen geven, maar de heer Coesel maakt het toch belachelijk en dus heeft het geen nut.

Reply to
BOFH

Logisch geredeneerd wil je voor wat betreft de electrische veiligheid twee dingen weten:

1) de isolatieweerstand tussen fases in de steker naar de buitenkant van het apparaat (en dan met name aanraakbare metalen delen). 2) de weerstand tussen de aanraakbare metalen delen van de buitenkant van het apparaat en de aarde in de steker.

Terugkomend op je vraag zul je de aarde (beschermingsleiding) in de Ohm stand moeten meten en de isolatieweerstand in de megger stand. Ongeacht de stand van de meter mag het apparaat wat je meet er niet kapot van gaan. Gebeurd dat wel, dan is dat afkeur.

Gezien je vragen zou ik je echt aanraden een korte cursus te volgen. Als je een apparaat dat niet goed is toch goedkeurd voor gebruik dan heb je een groot probleem in geval van ongelukken. Met electriciteit moet je geen enkel risico nemen.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
 Click to see the full signature
Reply to
Nico Coesel

Bij het doorlezen van deze thread vraag ik me af of de TS niet beter aan de leverancier of fabrikant van de laders kan vragen hoe deze op hun veiligheid behoren te worden getest. Elke fatsoenlijke leverancier behoort hier een adequaat antwoord op te kunnen geven.

--
Edward
Reply to
Edward

Het is niet zo dat lader A anders moet worden getest dan lader B. Dat lader A bij de test kapot gaat kan aan de contructie liggen. Dat de test een fout geeft kan ook aan de constructie van de lader liggen.

Een voorbeeldje, ik koop 10 scheidingstransformatoren. Bij het testen (NEN3140 keur) blijkt dat de aarde niet gescheiden is van het apparaat. Sterker nog, de aarde zit aan de verkeerde kant aangesloten, aan de zgn veilige kant. De fabriek en leverncier geven beide aan dat het apparaat goed is. Om een welles en nietes te voorkomen heb ik het advies gevraagd van de keuringsdiens van waren. Uit het onderzoek blijkt dat het apparaat inderdaad niet goed is. Niet goed wil zeggen, niet voor land gebruik maar wel voor op zee ed. De fabrikant was even vergeten dat te vermelden in de manuals en het verkoop praatje. Zou ik het apparaat gekeurd hebben aan boord van een schip dan was er niets aan de hand geweest.

De leidingen incl aansluitingen meet je met Ohms, dus de leiding van A naar B moet binnen een bepaalde weerstand blijven. De isolatie megger je met het Voltage 1 stap hoger dan het gebruik van de installatie. Dus een 240 / 400 Volt net megger je met 500 Volt en een 700 Volt net met

1000 Volt. Een geschakelde voeding zou ik niet op isolatieweerstand meggeren omdat hier andere factoren meespelen. Je kan wel het aansluitsnoer meggeren als je de hoofdschakelaar van de lader maar uit zet.
Reply to
BOFH

Dan heb je de lader dus niet op veiligheid getest. Tenzij de norm een uitzondering maakt zou ik schakelende voedingen net zo testen als de rest. Sterker nog, vanwege de opbouw van een schakelende voeding zou ik de test juist niet overslaan.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
 Click to see the full signature
Reply to
Nico Coesel

okeej, wij doen 2 testen, we zijn nog in de opstartende fase hierin, er wordt nog niet officieel gekeurd. Maar ik kreeg sterk het idee dat er iets niet klopte in de cursus en dat blijkt dus ook.

wij doen dus 2 testem, 1 de aardleiding meten, wat dus met de Ohm meter moet en 2 meten wij de lekstroom, dit doen we met speciale kabels waar de aarddraad uit de bundel gehaald is, om deze aarddraad doen een we een speciale leakage ampere tang (ht77).

moet elke fabrikant de maximale lekstroom ergens vastleggen? De apparaten die wij meten, met name hf laders, die komen gauw op 6mA wat te veel zou zijn volgens nen3140.........

Reply to
sidkl301

Je zou een lader met een te hoge lekstroom nog eens kunnen laten nameten door een gespecialiseerd bedrijf. Als de lekstroom dan nog steeds te hoog is, dan is het domweg afkeur. Zoniet, dan doe je toch nog iets verkeerd.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
 Click to see the full signature
Reply to
Nico Coesel

El 29-11-11 18:56, sidkl301 escribió:

Bepaalde apparatuur mag een lekstroom hebben (gemeten bij AC230Vac) die aanzienlijk hoger is dan 3.5 mA. Het gaat dan om stationaire apparatuur of apparatuur in ruimtes met beperkte toegang. Zo ja, dan moet er een waarschuwing opstaan m.b.t. die hoge lekstroom.

Over wat voor laders gaat het (verplaatsbaar tafelmodel voor autoaccu's of een zware vast opgestelde lader met kW's output)?

Met vriendelijke groet,

--
Wim
PA3DJS
 Click to see the full signature
Reply to
Wimpie

Wimpie heeft uiteengezet op 11/29/2011 :

gaat om hoogfrequent laders, meestal op vaste plek, wel aanraakbaar door de klant, alle merken hf-lader geven 6 mA of hoger, output is vaak

48V/120A, uiteraard ook andere voltages, 12 24 36 72 80 en 110 Volt maar de 48V/120 A is meest gangbaar.
Reply to
sidkl301

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.