Kostprijs geschat?

Hey,

Wat zouden momenteel zo ongeveer de componenten kosten die in de voeding Netzteil 1,23 - 20 v 30 a excl de gelijkrichtersbrug worden gebruikt? De reden waarom ik geen gelijkrichting nog een trafo nodig heb, is dat ik deze wens te gebruiken waar ik de boordspanning van de vrachtwagen kan gebruiken.

Bedankt,

MP

Reply to
Marco Polo
Loading thread data ...

"Marco Polo" schreef in bericht news:MEL7m.12962$ snipped-for-privacy@newsfe18.ams...

Oei, geen lenk meegegeven. Sorry. Ik bedoelde de voeding op deze site:

formatting link

Reply to
Marco Polo

Het is zò dat Marco Polo formuleerde :

Welke want er staan er meer, zoals deze

formatting link
en deze
formatting link

Reply to
Vonkenboer

Dat kan jezelf vrij gemakkelijk achterhalen door bij een online elektronica boer even een bestellijstje met de onderdelen van de voeding te maken(bijv.

formatting link
of
formatting link
voor een overzicht van webshops) .

Afgaande op de schema's die Vonkenboer gevonden had verwacht ik dat je aan elektronica onderdelen niet veel meer dan ¤10,- zal kwijt zijn. Echter omdat dit linear geregelde voeding zijn zullen deze flink wat warmte verstoken, zodat je een fors koellichaam nodig gaat hebben. Als die niet hebt liggen en nog moet kopen kan dat verhoudingsgewijs nog aardig aantikken.

Voor gebruik in de vrachtwagen zal je ook nog wat moeten doen aan de ingangskant van deze voedingen om spikes en ander zooi eruit te filteren. Als je dat niet doet zet je niet alleen de voeding op het spel, maar ook wat je aan die voeding hangt. Een zekering toevoegen aan deze voedingen is overigens ook geen overbodige luxe.

Reply to
Dombo

Je had toch al een DC-DC converter? En nou wil je er ineens weer een bouwen?

Reply to
Rob

formatting link

Omdat het voor gebruik in de vrachtwagen is zou ik een iets minder groot koelprofiel nemen en in de behuizing maken en dan actief gaan koelen met een ventilator anders vrees ik dat je een enorm koelprofiel nodig hebt om het passief te kunnen koelen.

En inderdaad de spikes zul je er goed uit moeten filteren, veel bakkies in vrachtwagens gaan kapot doordat er goedkope omzetters van 24 naar

12V worden gebruikt die vrolijk heel wat rommel er niet uithalen.

Mark

Reply to
Vonkenboer

Ik zou een switchmode DC-DC converter kopen in plaats van te klooien met zo'n lineair ding.

Je hebt dan een veel beter rendement. (Geen 100% natuurlijk, het is geen CV tenslotte)

Reply to
Rob

Persoonlijk zou dat mijn keuze ook zijn (ook om andere redenen), maar ja dit is hobby elektronica he.

Reply to
Dombo

formatting link

Als er dure spullen op deze voeding worden aangesloten, dan zou ik ook een crowbar circuit op de uitgang overwegen, zodat als de voeding defect gaat deze apparatuur in ieder geval niet met een te hoge spanning geconfronteerd wordt.

Reply to
Dombo

"Vonkenboer" schreef in bericht news:4a6171b2$0$1647$ snipped-for-privacy@textnews.kpn.nl...

Die van 30 amp, zo staat er maar 1.

Reply to
Marco Polo

Ik heb zaken die op 12 volt (exact en niet 13.8) lopen, en andere op 19V (laptop) vandaar.

En misschien kan ik ook gewoon interesse hebben in het zelfbouwen, wie zal het zeggen?

Reply to
Marco Polo

Ok je hebt er meerdere nodig dus

Het probleem is dat er in dit geval twee oplossingen zijn:

- lineaire omzetter, kun je zelf bouwen, maar is een slechte oplossing

- schakelende omzetter, is een veel betere oplossing, maar kun je niet zelf bouwen.

Het gaat niet alleen om het interesse hebben in zelf bouwen, maar ook om de veiligheid, het rendement (zeker in de zomer) en vast ook wel om wat het uiteindelijk gaat kosten.

Zelf bouwen is relatief duur, en in dit geval eindig je ook met een inferieur product.

Je kunt beter eens kijken bij een handel die dit soort dingen levert, bijvoorbeeld:

formatting link

Als je zoekt op dc-dc converter in google vind je ook heel veel.

Je moet ook opletten of je een galvanisch gescheiden converter nodig hebt. Voor die laptop zou ik dat zeker wel doen, want je wilt niet dat die laptop met een pool aan de massa van het voertuig ligt als je daar eventueel nog allerlei interfaces op gaat aansluiten.

Reply to
Rob

Tot hiertoe akkoord ja.

Rob het is ergerlijk hoe je het schoolmeestertje uithangt. Als Marco Polo kiest om zelf te bouwen, en het mindere rendement en de hogere kostprijs in koop wil nemen, wie ben jij dan om dat een slechte beslissing te noemen?

Overigens is het grootste bezwaar tegen een lineaire regelaar het mindere rendement. In een vrachtwagen is energie toch volop voorhanden, dus is dit bezwaar minder relevant dan in de meeste situaties. En nogmaals: laat hem dat zelf uitmaken! Als hij toch eens niet meer gestart geraakt (ingeslapen tijdens het filmkijken...?) zal hij zijn les wel geleerd hebben, hij kan niet klagen dat niet verwittigd werd!

Wel ben ik met u akkoord dat er op de veiligheid dient gelet. Maar er komen hier nergens hoge spanningen aan te pas dus levensgevaarlijk kan het al niet worden. Enkel dient er opgelet voor oververhitting door al te hoge stromen dus de nodige zekeringen moeten er echt wel in; anders staat er ooit nog een uitgebrande vrachtwagen in de krant.

Reply to
jan olieslagers

Het is naar mijn mening een slechte oplossing. En daar sta ik achter.

Het geringe rendement resulteert in een gigantische warmte productie. Dat is gevaarlijk.

Dit aspect vind ik minder belangrijk.

Dat is dus gevaarlijk. Jij denkt dat alleen hoge spanningen gevaarlijk zijn, maar naar mijn mening zijn hoge stromen ook gevaarlijk. 30A is gevaarlijk als je niet goed weet wat je doet. En als je een 24volt accu spanning (in de praktijk 27 volt) naar 12 volt brengt bij 30A dan blijft er bij een lineaire regelaar 450 Watt over.

VIERHONDERDVIJFTIG WATT!! Ik noem dat gevaarlijk. Alleen met zeer deskundige opbouw is dat verantwoord af te voeren.

En dat is mijn mening. Dat jij dat schoolmeesterachtig vindt dat interesseert me niks.

Reply to
Rob

Ja maar Robje snapt wel meer niet.

Mark

Reply to
Vonkenboer

formatting link

Ja dat is ook wel verstandig, de 3055 heeft namelijk de eigenschap dat als hij kapot gaat hij de volledige spanning van de ingang doorgeeft op de uitgang.

Mark

Reply to
Vonkenboer

Robje is gewoon aan het trollen, dat doet Robje wel vaker.

Mark

Reply to
Vonkenboer

Dat is nieuw voor me. Waarom kan je die dan niet zelf bouwen?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

De gemiddelde hobbyist, en zeker degene die hier moet komen vragen wat onderdelen ongeveer kosten, die is niet in staat om een schakelende omvormer zelf te bouwen. Een bouwkit in elkaar zetten zou uiteraard wel lukken, maar van een schema zelf de onderdelen verzamelen dat gaat nooit lukken.

Reply to
Rob

Nooit is iets teveel gezegd maar de diverse spoeltjes en trafo's is voor de meeste amateurs iets te hoog gegrepen. Foto'tje van een ATX PSU

formatting link

Maurits

Reply to
Maurits

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.