internet via kabel en stroomuitval

Jammer Jan, je hebt gefaald en je wilt het niet toegeven he?

Reply to
Rob
Loading thread data ...

Precies.

Het kan op vele niveaus van moeilijkheid, maar als je het snapt dan zie je het, om met het nationale orakel te spreken.

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Ja, dat klopt. Het DECT toestel heeft nog wel opgeladen accu-tjes, maar het basisstation... helaas. Ik zou nog zo'n ouderwetse analoge telefoon kunnen aansluiten, maar ik heb geen ouderwetse aansluiting meer.

Reply to
Rink

De middengolfzenders in Zeewolde bereikten ook Zuid-Limburg. De kwaliteit was lager en wellicht was er storing van zenders op dezelfde of naastgelegen frequenties. Voor rampen is dat niet erg, je kunt die AM-zender dan toch wel verstaan. Die storende zenders zijn er trouwens ook meestal niet meer. Je hoeft geen megawatts te stoken, de laatste tijd draaide 1008 Grootnieuwsradio op ca. 60 kW ERP. En toch een landelijk bereik en geen steunzender in Limburg.

Bij DAB+ waar nu op wordt ingezet, valt het signaal uit als de veldsterkte iets te laag is, of er een storend signaal doorheen gaat. Dat kan al als je de hoek omgaat. Het is digitaal he? Het is er wel, of het is er niet. Men zegt: storingsvrij, kraakhelder, hogere kwaliteit, geen ruis, enz. Maar ik heb er een vreselijke hekel aan als mijn dab-radio hakkelt, zodat je het ene woord wel hoort en het andere woord niet. Ik kan discussies of praatprogramma's dan niet meer volgen. Lijkt me niet een goed uitgangspunt voor een rampenzender....

Bovendien draaien portable AM-radio's langer op dezelfde batterijen, dan

DAB-radio weergaf: "battery low", en het gewoon niet meer deed, alleen die mededeling. Frustrerend, heeft nog geen dag gespeeld. Als de oorlog langer dan 1 dag duurt, hoe ga ik dan radio luisteren? Elke dag nieuwe batterijen?

Reply to
Rink

Volgens mij deden zendamateurs het op de korte golf en dat was de basis

De lange golf in Kootwijk was meer voor de scheepvaart in onze omgeving en voor de omroepzender die daar ook heeft gedraaid voor Nederland zelf.

Overigens gaat het verhaal dat Idzerda's zender, die in 1919 uitzond op wat we nu de lange golf noemen, een FM-zender was.

Zendamateurs in de 2 meterband (144-146 MHz) kunnen kiezen uit allerlei modulatiesoorten, waaronder FM-smalband en SSB (single-side-band met onderdrukte draaggolf). AM is daar niet gebruikelijk. CW (morse) komt wel voor. Op andere banden zijn er andere voorkeuren voor de modulatiesoort.

Ook 27 Mc-ers (27 MHz) kunnen kiezen uit FM en AM. SSB is daar volgens mij illegaal, maar het gebeurt wel.

Een ouderwetse "analoge" tv zender maakte voor beeld gebruik van restzijband AM modulatie en voor geluid van een FM-zender 5,5 MHz boven de beelddraaggolffrequentie. Voor stereo geluid werd nog een tweede FM-zender gebruikt op 5,74 MHz boven de beelddraaggolffrequentie. In andere landen werd in dezelfde frequentieband voor geluid gebruik gemaakt van AM-geluid. Nu worden in VHF-band 3 (174-230) DAB uitgezonden en in de UHF band (470-862) digitale TV (digitenne) en mobiele telefonie (3G, 4G)

Hoe hoger de frequentie hoe makkelijker je een hoge antennewinst kunt halen. De antennes zijn immers kleiner en er kunnen er dus meer op dezelfde oppervlakte. De grote VHF TV-zenders (Lopik ca 64 MHz, Smilde, Markelo, Roermond en Goes tussen 174 en 230 MHz) draaiden met 50 tot 100 kW ERP, de grote UHF TV-zenders (470-862) draaiden tot 1000 kW. Hiervoor bestonden enorme antennevelden op de hoge masten. Voor FM-radio (87-108 MHz) zijn deze antennevelden er nog steeds.

Reply to
Rink

Nee die (super)lange golf zender in Kootwijk was gebouwd voor 1 specifieke verbinding, met Nederlands Indie (Indonesie) waar ook een zender gebouwd was. Dit was geen telefonie maar alleen telegrafie (morse).

De latere kortegolfzenders waren eerst ook telegrafie maar werden daarna SSB telefonie. Dit was om te kunnen bellen met Nederlands Indie en later ook andere landen. Je moest dan een gesprek aanvragen bij de telefoniste en dit werd op de zender gezet (gewoon mee te luisteren voor iedereen, maar toen hadden nog niet veel mensen een geschikte ontvanger daarvoor).

Inderdaad is daar later ook het verkeer voor de scheepvaart bij gekomen, en werd er naast telefonie ook telex-over-radio gedaan (TOR).

Het scheepvaart verkeer zat aan de lage kant van de kortegolf, net boven de middengolf. (er was ook nog wel een bandje net onder de middengolf)

Dat klopt maar het is wel zo dat het effectief rendement van een dergelijke antenne ongeveer gelijk blijft en alleen afhangt van het oppervlak. De "paddemping" neemt namelijk ook toe met de frekwentie.

Inderdaad. En voor DVB-T2 TV ook. Die stapels witte dozen die in

4 richtingen staan bovenop dergelijke masten die bevatten ieder 2 dipolen naast elkaar. De hele stapel is 6-8 hoog en heeft een versterking van rond de 12dB. Daar gaat dan ongeveer 1500 watt zendvermogen in (per kanaal) voor zo'n 20kW ERP (varieert per locatie). In de oude tijd maakte men inderdaad wel 1MW ERP en dan moest je dus een zender hebben van 50-80kW ofzo met een dergelijke antenne. DVB is echter veel efficienter (ik weet dat de oude rotten dit niet willen horen maar het is toch echt zo) dus kon het vermogen flink naar beneden terwijl het gemak van ontvangst juist beter geworden is. Met analoge TV had je een dakantenne nodig en nu werkt het vaak al met een stickie in de vensterbank.
Reply to
Rob

Maar daarentegen kun je met DAB+ meerdere zenders hebben op dezelfde frekwentie dus als je een hoek omgaat kan het zijn dat je bijv achter een flat verdwijnt voor de ene zender, maar nu ontvang je een andere zender uit een andere richting en daar schakel je naadloos op over! Dat is met AM en FM eigenlijk niet te doen.

Je zou met een vergelijkbare setup met AM en FM helemaal NIKS horen! Maar je vergelijkt dan een AM of FM zender met veel meer vermogen en een veel hogere antenne met een laagvermogen DAB+ zender.

Met een buizenradio uit de jaren 30 deden de batterijen het ook niet zo lang hoor. Die moest je dan iedere keer omruilen bij de lokale batterijenwinkel (de fietsenmaker ofzo). Maar later kwamen er radio's die minder stroom verbruikten. Dat zal met DAB+ ook nog wel gebeuren, als er belangstelling voor is. (wat waarschijnlijk niet het geval is, maar dat is een ander onderwerp)

Reply to
Rob

Heeft je modem geen DECT ingebouwd?

Je kan het ding nog wel voor je modem aansluiten, eventueel met een splitter. Maar op veel plaatsen kan je er niet meer mee bellen omdat de centrale geen pulsen meer accepteerd. Gebeld worden kan nog wel altijd,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

WZIW zijn daar geen meningsverschillen over,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

De lange golf zender is in WO II nog door de Duitsers gebruikt voor het verzenden van orders naar hun U-boten op de Atlantische Oceaan. Uiteraard was dat een-richting verkeer, maar dat gaf niet, want ze mochten toch niet antwoorden,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Voor de gloeidraad voedeing werden loodaccus gebruikt. Vandaar de gangbare 6,3 volt gloeispanning. Voor de hoogspanning waren er zgn anodeblokken. Groot en zwaar, met heel veel cellen.

Nou nee. De winst kwam van de gelijkricht dioden. (nagezocht) De AZ1 dubbele diode is van 1935. Daarna liep alles op het lichtnet,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Yep. 400 kW vermogen sleutelen via "een sein-smoorspoel met 10 kilo ijzer". Mooi werk.

-p

Reply to
Piet

Mooi dat ze het ueberhaupt geschakeld kregen, maar volgens de overgeleverde verhalen was de seinsnelheid die ze konden halen veel lager dan die van een kortegolf zender,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

De seinsnelheid die je kunt halen wordt niet bepaald door deze schakelmethode maar door de bandbreedte van de zender, en die wordt op deze frekwentie bepaald door de bandbreedte van de antenne. Die bandbreedte is voor gelijke constructieprincipes een percentage van de frekwentie waarop je werkt, dus hoe hogere de frekwentie hoe minder last je hier van hebt.

Op de lange- en lage middengolf is de bandbreedte van de antenne vaak zelfs nog een beperking voor de geluidskwaliteit bij AM, zeker als de antenne "verkort" is (dus niet een halve golflengte in fysieke afmeting).

Reply to
Rob

Dat kan je wel verzinnen, maar het is onjuist. Het al eerder aangehaalde artikel geeft voor de antenne een bandbreedte van een 1/4 % voor de antenne. Je hebt bij de zendfrequentie van 48 kHz dus een paar honderd Hz bandbreedte voor signaal. Dat is veel meer dan wat de snelste telegrafist kan vullen.

De beperking van de seinsnelheid kwam dus niet van de antenne, maar wel degelijk van de technische problemen met het schakelen van het zendvermogen, [1]

Jan

[1] Alweer hetzelfde verhaal meldt dat ze op zijn allerbest iets van 500-1000 woorden in 6 uur haalden, zeg optimistisch 150 woorden per uur, dus iets van 4 seconden voor een morse letter, dus van orde eenmaal schakelen per seconde.
Reply to
J. J. Lodder

Er zijn ook ouderwetse telefoons die tone hebben of zelfs de keuze tussen tone en pulse.

--
            \   /          http://nieuwsgroepen.tk 
-------------///---------------------------------- 
            /   \                   Bye, BugHunter
Reply to
BugHunter

[-]

Zeker, maar de T65 en alles wat ouder is horen daar niet bij. En nieuwer dan de T65 is niet echt ouderwets,

Jan

Reply to
J. J. Lodder
  • Rink:

Ik heb sinds januari een DAB+ radiootje in mijn jaszak, waar ik 's morgens en 's avonds op de fiets naar luister. Iets minder dan een uur per dag. Volgens mij heb ik hem nu 2x moeten opladen.

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Bij portable "radio" denk ik aan een ding met speaker, bij "radiootje" aan een ding met alleen oortjes. Wereldje van verschil in stroomgebruik.

-p

Reply to
Piet

Dat wel, maar dit verschil is irrelevant als het gaat om "AM radio's draaien langer op dezelfde batterijen dan DAB radio's". Het deel wat bij DAB meer stroom verbruikt dan bij AM is niet afhankelijk van het gebruik van een speaker of oortjes.

Reply to
Rob

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.