inductie kookplaat

Heeft iemand enig idee hoe het vermogen van een inductiekookplaat geregeld wordt? In onze ATAG kookplaat is er een defect op een van de twee (identieke) printen. Een van de printbaantjes - tamelijk direct na de 220 V aansluiting - heeft als "zekering" gewerkt. Nadat ik het doorgebrande printbaantje had overbrugd leek het even of de zaak weer werkte, maar ergens bij stand 10 (van de 12) was het weer pats - ander printbaantje door. Vraag me af wat er gebeurt bij het kiezen van een hogere stand. Spanningsregeling? Frequentieregeling? Faseaansnijding? Suggesties waar eventueel schema's te krijgen zouden kunnen zijn, zijn ook welkom (ATAG heeft ze niet - ze kopen dit spul in; een nieuwe print kunnen ze wel leveren, maar is een dure optie).

Govert

Reply to
Govert J. Knopper
Loading thread data ...

waarschijnlijkk moet je het zoeken in het vermogensgedeelte van 1 zone. Even vergelijken met de anderen. Door warmteontwikkeling maakt de tor of fet sluiting.succes "Govert J. Knopper" schreef in bericht news:416317c2$0$770$ snipped-for-privacy@reader20.nntp.hccnet.nl...

V

ergens

Vraag

Spanningsregeling?

Reply to
Kusters

Dank je. Maar daar kom ik er helaas niet mee. Het zijn tamelijk grote printen met veel elektronica. Het probleem veroorzaakt een keiharde kortsluiting (zekering in meterkast gaat uit); ik hoef niet te wachten tot er iets warm wordt, gewoon paar keer op de tiptoets drukken tot ik in de buurt van stand 10 kom en pats daar gaat ie. Proberen en meten is ook geen pretje, alles hangt direct aan het lichtnet en de koperkant van de printen zit onder. Zie ook geen verdachte (verkleurde) onderdelen. Zou graag iets meer van de techniek waarmee ze zoiets regelen te snappen om een idee te krijgen van in welke hoek ik moet zoeken.

"Kusters" schreef in bericht news:ck1ear$6sc$ snipped-for-privacy@news3.zwoll.ov.home.nl...

Even

bericht

geregeld

220

te

kopen

Reply to
Govert J. Knopper

Misschien is dit interessant om eens te lezen:

Staat er overigens op die print niet iets van een fabrikant of typenummer vermeld waar je eens op kunt Googlen?

Groeten, Danny Sanders www (o o) ,---------------------------------------------------oOO--(_)--OOo-. | This message is printed on 100% recycled electrons. | `-----------------------------------------------------------------'

Reply to
Danny Sanders

geregeld

Prima, ziet er zeker interessant uit! Dank je.

Heb hem op het moment weer dicht. We koken zolang even op de werkende helft. Zal in het weekend nog eens kijken - dan heb ik ook dat verhaal van Fairchild bestudeerd.

Govert

Reply to
Govert J. Knopper

Waarschijnlijk had je het zelf ook al bedacht, maar noteer dan ook even de typenummers van eventuele IC's en de aansturende componenten van de spoelen. Misschien als je daar op Googled dat je een betere application note kunt vinden.

Succes! Danny Sanders www (o o) ,---------------------------------------------------oOO--(_)--OOo-. | This message is printed on 100% recycled electrons. | `-----------------------------------------------------------------'

Reply to
Danny Sanders

spoelen.

Boosdoener heb ik geindentificeerd. In een groot koelblok zitten twee (identieke) vermogenstransistors; de ene is duidelijk defect. Ik vermoed dat het blok als geheel door de fabrikant van de print (inmiddels ook achterhaald, een Franse firma) is ingekocht; die firma blijkt o.a. onder de naam Brandt complete kookplaten te leveren met dezelfde typeaanduidingen als ATAG. Als ik dat combineer met het gegeven dat ATAG geen schema's kan leveren en alleen complete prints vervangt, dan is voor mij meteen duidelijk dat ATAG niet veel meer doet dan z'n naam op de kookplaten zetten....

Het blok is van Motorola; de transistors zijn eveneens van Motorola. Dat is dus de volgende uitdaging. Heb nog niets kunnen vinden over het betreffende type, de TE2549. Voor zover ik kan meten een NPN type.

Govert

Reply to
Govert J. Knopper

ik verwacht eigelijk eerder dat ze mosfets of triac voor dat soort zaken gebruiken.

Reply to
Spacebug

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

is

betreffende

Dat lijkt mij ook stukken waarschijnlijker dan een transistor. Het feit dat de "transistor" als NPN door te meten is, is mogelijk al een indicatie dat daar wel eens iets fout zou kunnen zitten.

Zou zo'n kookplaat trouwens niet gewoon met fase-aansnijding werken?

Groeten, Rene

Reply to
René

is

betreffende

Dacht ik ook toen ik eraan begon; verhaaltje van Fairchild (zie eerder in deze thread) is tamelijk verhelderend.

Govert

Reply to
Govert J. Knopper

Denk 't niet... MOSFETs zijn leuk voor LAGE spanningen, maar hoogspanningsFETs hebben niet zo'n geweldig lage kanaalweerstand...

Triac's schakelen met TIENTALLEN kHz? Da's knap! (Kan theoretisch wel, alleen 'n beetje omslachtig met uitdoof condensatoren (vooral met zo'n gigantisch inductieve belasting!))

Dus bipolair en IGBT blijven over sim-pel

Reply to
ELAL

Inderdaad... zoals het eerder genoemde AN van Fairchild beschrijft; pakweg zo'n 25 kHz en voeding uit zo'n 200 Volt. TE2549 heb ik niet kunnen vinden, wel de NTE2549 en die zou het qua eigenschappen wel kunnen zijn. Schakeling die ik heb herleid uit de print lijkt in principe op figuur 5-2 uit die AN. Nooit gedacht dat er zoveel elektronica onder de pannen zat... :-)

Govert

Reply to
Govert J. Knopper

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.