Hoogfrequentie led

Ik heb voor een meetopstelling een hoogfrequentie lichtbron nodig (denk

10MHz.) Ik kwam de volgende schakeling tegen:
formatting link

Kan ik hiervoor een gewone led gebruiken? Het gaat niet om stroomsterktes en zo, want daar kom ik wel uit, maar kan een led dit knippertempo bijhouden?

Gerard

Reply to
Gerard
Loading thread data ...

Op Wed, 15 Nov 2006 15:32:12 +0000, schreef Gerard:

Nee, dat gaat niet lukken, je krijgt de ladingsdragers domweg niet snel genoeg uit het silicium getrokken - en als je het toch probeert, zul je je LED braden. Het kan wel met een laserdiode voor glasvezelcommunicatie, maar ook die kun je niet zomaar aan de uitgang van het genoemde circuit hangen.

Maar waarom zou je een LED met zo'n hoge frequentie willen laten knipperen?

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Met dit schakelingetje niet, maar wat maakt je zeggen dat het met een LED niet kan? Simpele toslink transmitters bijvoorbeeld doen dat prima op vele megabauds.

Eric

Reply to
Eric Rullens

Ik wil met gepulseerd licht de lichtsnelheid gaan meten (300.000 km/s). licht van bron 1 gaat direct naar de ontvanger 1 licht van bron 2 (synchroon aan bron1) gaat via een omweg (4 spiegels onder 45 graden, zodat het licht een extra "U" maakt. Door de afstand steeds groter te maken, komt het licht vanzelf weer in fase. op 10 MHz is het lengteverschil 30.000.000 m/s * (1/10.000.000) = 3 m. De spiegels staan dan 1,5 meter opzij van de lichtbaan. Dit is goed te doen. Ik moet dus gewoon knipperend licht hebben op 10 MHz.

voor schets kijk

formatting link

Hoe kan ik deze laserdiodes wel op 10 MHz laten blokgolven? (of nog mooier sinussen)

Gerard

Reply to
Gerard

Ik ga even googlen op toslink transmitters. Kijk a.u.b. even op het door mij gereply-de bericht om mijn probleem te begrijpen. (waar ik de boel voor nodig heb)

Gerard

Reply to
Gerard

Op Wed, 15 Nov 2006 19:02:51 +0100, schreef Eric Rullens:

Even uit het hoofd (de colleges halfgeleidertheorie liggen alweer tientallen jaren achter mij): een stroom in de doorlaatrichting zorgt voor een overschot aan meerderheids-ladingsdragers op de PN-overgang. De LED gaat pas uit als zich weer een spergebied heeft gevormd rond de PN-overgang; daarvoor moeten de ladingsdragers zijn afgevoerd, en dat kost tijd. Hoe sneller je die ladingsdragers wilt afvoeren, des te harder moet je eraan 'trekken', en des te zwaarder wordt de diode belast. Gewone LED's zijn niet gebouwd op hoge snelheid, en als ik me goed herinner, ligt de maximale frequentie waarmee je ze aan en uit kunt zetten dan ook op een paar MHz. Overigens zie ik dat simpele toslink-transmitters zoals de TOTX147L ook niet veel verder komen dan een datarate van 15Mb/s, en lijkt het er op dat je voor hogere snelheden toch echt bent aangewezen op gemoduleerde laserdioden.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Richard toch! Ledjes zijn niet van Silicium hoor. De eerste de beste datasheet over leds die ik vind (Agilent) geeft voor rode leds een response tijd van 90 nS. dan moet 10 Mhz toch wel lukken.

Ben de Lange

Reply to
Ben de Lange

Gerard,

De golflengte bij 10 MHz is 30 m en niet 3m. Ik denk dus dat een laserdiode handiger is om zo'n afstand te overbruggen.

Ben de Lange

Reply to
Ben de Lange

Op Wed, 15 Nov 2006 21:48:18 +0100, schreef Ben de Lange:

Sorry, dat moet natuurlijk, GaAs o.i. zijn :-). De algemene term 'halfgeleidermateriaal' was beter geweest.

Ehm, nee toch? 90 ns om aan te gaan en 90 ns om weer uit te gaan betekent toch een maximale frequentie van zo'n 5,5 MHz?

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Was de turn-off tijd voor LED's niet langer dan de turn-on tijd? Kan me daar vaag iets van herinneren. Dan zou je dus nog lager uitkomen.

--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

LED

vele

Het ging over een 10 MHz sinus; prima te doen met een componentje van een paar euro. (Uiteraard ben je dan nog niet klaar met het voorgestelde experiment, maar goed, dat is natuurlijk ook een beetje de uitdaging.)

Modernere typen komen trouwens ruim boven de 100 megabit/s.

Eric

Reply to
Eric Rullens

M.i. hoeft de frequentie niet zo hoog te zijn. Als je met pulsjes van b.v.

50nsec aan de gang gaat met een herhaling frequentie een paar honderd Hz kun je het tijdsverschil op een scoop meten. Als je dat niet mooi genoeg vind neem je TAC (time to amplitude converter).

Hans

Reply to
JT van Es

Misschien dat je de LED's met een flinke stroom kan aansturen (en een lage dutycycle), dat ze dan nog iets sneller zijn?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"Gerard" schreef in bericht news:455b65f1$0$330$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Maar zo een ideetje. Voor een nauwkeurige meting is wel een nauwkeurige synchrone lichtbron nodig. Kun je niet een lichtbron gebruiken, waarvan, zeg maar, de helft van het licht rechtdoor gaat, en de andere helft van het licht via de spiegels gaat. Dit voorkomt een hoop synchronisatieproblemen, en ev. verschillen (spreiding) in je lichtbron.

Denk je ook aan je meetkabels, ze moeten natuurlijk exact even lang zijn, de lichtsnelheid is gelijk aan de snelheid van de elektriciteit. En zo verder denkend, kun je natuurlijk ook een signaal in twee kabels van verschillende lengte sturen. De signalen komen dan niet gelijk aan. Zolas ik al opmerkte, de lichtsnelheid is volgens vele gelijk aan de snelheid van elektra. Maar misschien wil, je dat wel aantonen met je proefopstelling.

Succes ermee

Toet

Reply to
Toeternietoe

Nee, dat is niet zo, de kabelsnelheid is afhankelijk van het type kabel maar altijd kleiner dan de lichtsnelheid. Vertraging van een kabel zit tussen de 3,5 en 10 ns per meter. Als vuistregel wordt vaak uitgegaan van

2/3 van de lichtsnelheid voor een coax kabel.
--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)
Reply to
Stef

En waarom geen laser? Ze zitten (rood) ook in dvd-branders en die zijn reuze snel. Wellicht gaat een laser pointer ook prima, maar een dvd-writer haalt 20 megabyte per seconde; dat is 160 megabit en op de plaat zelfs nog wat meer. Let wel op dat die dingen VEEL licht geven. Gevaarlijk, maar wellicht handig bij meten op lange afstand.

Thomas

Reply to
Zak

Die laser brandt continu als je van het schijfje leest. Het is de ontvanger die de bittenstroom moet zien bij te houden.

--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

200mW, dus je moet binnen in een afgesloten ruimte meten met alle passende voorzieningen om te voorkomen dat je iemand aan brandwonden of van een oog afhelpt. En ja: 200mW is voldoende energie om binnen de tijd die je knipperreflex nodig heeft onherstelbare schade aan je oog aan te richten.
--
Ruben

	Misfortune, n.: The kind of fortune that never misses.
		-- Ambrose Bierce, "The Devil's Dictionary"
Reply to
Ruben van der Leij

Als je schrijft (en dat gaat met 20 MB/sec) knippert die laser wel.

Thomas

Reply to
Zak

Je hebt gelijk, ik zat niet op te letten en dacht aan een lezer-laser.

--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.