Hoeveel watt neemt een voeding op

Ik heb hier een laptop met een voeding die 4.74 amp bij 19 volt afgeeft, hoeveel watt neemt die voeding dan bij benadering op de 240 kant, misschien een dommme vraag, maar ik weet niet veel van electronica. PR

Reply to
Poecilia Reticulata
Loading thread data ...

Dat staat op de voeding. Ik verwacht iets van ongeveer 0,5 ampere.

Reply to
Omnibus

"Omnibus" schreef in bericht news:4b66cf16$0$22944$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

O, wacht, daar las ik overheen, er staat anderhalf ampere, maar hoeveel watt neemt hij dan? PR

Reply to
Poecilia Reticulata

dat ligt niet zo makkelijk

Ik veronderstel dat die voeding een ingangspanning kan hebben van 90VAC tot 250VAC of zoiets. (want 1,5A op 230V is echt wel veel voor deze toepassing)

Normaal: Watt = Volt * Ampere (* cos phi)

Reply to
pom

Als je dat wilt weten, dan kun je het beste voor E 10 zo'n energiemeter kopen. (Gamma, Blokker, etc.)

Die 1.5 ampere is trouwens de stroom waar bijvoorbeeld een UPS op berekend moet zijn, als je deze adapter daarop wilt aansluiten.

Een andere benadering is aan de hand van het afgegeven vermogen en het rendement. Dan kom je op pakweg 100 Watt. MAAR: dat geldt alleen als de voeding daadwerkelijk zijn maximale output staat te dumpen. In de praktijk: als je laptop aangeeft dat de accu leeg is en jij tegelijk doorwerkt. Dus maar heel kort. Daarna loopt het vermogen behoorlijk snel terug tot uiteindelijk iets tussen de 5 en 20 Watt in; afhankelijk van de laptop en de gebruikte voeding. (Er schijnen inmiddels ook voedingen te bestaan die met minder dan 1 Watt genoegen nemen maar die ben ik in het wild nog niet tegengekomen :-)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Dat ligt eraan hoe zwaar je hem belast. Bij volle belasting is de afgave 4,74*19 = 90,06 Watt. Ik neem echter aan dat je laptop de voeding niet ten volle belast, dan wordt dit lager.

Het uit het lichtnet opgenomen vermogen hangt dan weer af van het rendement. Laten we eens een gok maken van 80%. Dan is het opgenomen vermogen 90,06 * 100/80 = 112,6 Watt.

P.

Reply to
P.

AC 100-240V inderdaad

--

Poecilia Reticulata
Reply to
Poecilia Reticulata

"Gerard Bok" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@News.Individual.NET...

Ok, bedankt. Het gaat om de nieuwe Aldi medion laptop

--

Poecilia Reticulata
Reply to
Poecilia Reticulata

"P." schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Dat is inderdaad meer dan ik had verwacht, maar ik heb begrepen dat hij dat niet permanent opneemt

--

Poecilia Reticulata
Reply to
Poecilia Reticulata

dat

Ik heb hier een Medion Akoya E1210 en daarmee ben ik nu aan het meten. Ik zal het resultaat hier zo plaatsen.

Reply to
Omnibus

Ik heb hier een voeding van Akoya E1210 die ook19V uit geeft, 3,42A. Primair: 240 V, 2A.

Ik heb net een proefje gedaan, laptop aangesloten en aangezet. Accu wordt geladen, volgens de verbruiksmeter die ik er tussen heb gezet (uiteraard aan de 230V zijde..) begon hij met 34 watt (bij een laadtoestand van de accu van 85%). Dat daalde tot 32 watt bij 90%. Toen heb ik de laptop uitgezet en daalde het verbruik meteen naar 26 watt. Dat laatste is dan natuurlijk puur de laadstroom, die je vervolgens ziet dalen naarmate de accu voller wordt en die uiteindelijk op nul uit komt.

Met volgeladen accu is het verbruik van de alleen de pc zelf tussen de 15 en 22 watt. En bij minimale helderheid van het scherm varieert het verbruik tussen de 13 en 20 watt.

Reply to
Omnibus

Even meten terwijl hij wel of niet de acuu laadt kan schelen, en processorbelasting scheelt, en zet ook je lcd verlichting op hoog.

P.

Reply to
P.

Heel erg laag vermogen vergeleken met vast opgestelde pc's. Die blazen dus continue meer dan 300 watt voor niks te kamer in.

P.

Reply to
P.

hoeveel

Dit betreft ook maar een kleine netbook.

Reply to
Omnibus

Nee dat is beslist niet zo. Het feit dat je voeding "300 watt" is betekent niet dat dit ook continu door je PC verbruikt wordt. Het werkelijke verbruik hangt af van hoe je PC precies geconfigureerd is (hoe meer er in zit hoe meer verbruik) en ook hoe hard ie aan het werk is. Daarom is het niet verstandig om allerlei achtergrondtaakjes te draaien die bijvoorbeeld een encryptie proberen te kraken of mogelijk buitenaards leven opsporen in ontvangen signalen van een radiotelescoop. Men denkt vaak wel dat dit "gratis gebruik van een PC die toch niks staat te doen" is, maar een PC die werkt verbruikt meer dan een PC die niks doet. De voeding is zo gedimensioneerd dat ie tijdens pieken in het verbruik (bijvoorbeeld bij opstarten) de boel kan voeden. Maar het gemiddelde verbruik is veel lager.

Reply to
Rob

Hij geeft maximaal 90W af aan de uitgang. Het rendement zal afhankelijk van de belasting ergens tussen 70 en 90% zitten. Laten we zeggen dat hij maximaal zo'n 120W zal opnemen, maar bij normaal gebruik vaak ook veel minder. Onbelast ben je met 5 a 10W wel klaar vermoed ik. Mijn eigen laptop (ook met 90W voeding) zit tijdens gebruik ruwweg tussen 25 en 75W opgenomen vermogen aan de net-zijde. Scherm op volle helderheid, accu leeg, zware grafische- en processorbelasting zijn normaalgesproken dingen die niet tegelijk voorkomen, dus de maximale belasting zal je vrijwel nooit tegenkomen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Jij bent in de war met het aansluitvermogen, en dan ben je er niet met

0,5A. Wat overigens geen vermogen is, maar dat terzijde. Mijn 90W laptopadapter vermeldt een aansluitvermogen van 1,5A en dat zegt erg weinig over het te verwachten verbruik. Dat staat er niet op.
--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

1,5A is de maximale stroom die het ding uit het net kan trekken zonder dat er iets stuk is. Hij neemt dan 150W op, aangezien de maximale stroom alleen geldt indien je hem met de laagst toegestane spanning voedt, en dat is vermoedelijk 100V.

Zoals in mijn vorige bericht gemeld: Havel haalt twee dingen doorelkaar.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dat zal wel 100-240V zijn...

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dat valt erg mee. P4's waren het ergst, die zaten tussen 100 en 200W bij normaal gebruik. Een beetje fatsoenlijke PC van een paar jaar oud zat al rond de 100W en tegenwoordig kan het nog wat zuiniger.

Veel computers hebben nogal overkill-voedingen. Als je een Dell of HP koopt zit er niet voor niets vaak maar een voeding

Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.