hoe denken jullie hierover?

Dat lijkt me sterk, want wat moet je dan programmeren?

Je zal zeggen, de hardware maken ze wel elders... Vergeet het, als je nu mensen afraadt hebben we over een aantal jaar een fors kennistekort en tekort aan handen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten
Loading thread data ...

Je moet niet naar het chronische mismanagement van Philips kijken, die laten zich hooguit door een zeer-kortetermijnstrategie leiden omdat ze anders minder tevreden aandeelhouders zouden hebben.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Maar zij zijn het wel die ervoor zorgen dat alle elektronica verdwijnt. Het enige dat in de elektronica nog telt is lage prijs. Kwaliteit telt niet. Alleen nog maar bij moeilijkere elektronica.

Op hoger niveau is er niet veel werk meer. Op middelbaar en lager niveau wel.

P.

Reply to
P.

"C++", zelfs voor programmeerbare logica.

Klopt ook. En dan gaat het helemaal elders gemaakt worden. Je kunt mensen niet werk aanraden waar ze later niets mee kunnen. Het vak elektronicus is niet meer. Je kunt hooguit nog communicatiespecialist worden, of zo. Of commercieel bezig zijn. Daar blijft wel werk.

P.

Reply to
P.

Ik bedoelde eigenlijk, waar moet het geprogrammeerde op draaien zonder hardware.

Je beschrijft nu een vicieuze cirkel. Ik heb echter sterk de indruk dat er over een paar jaar meer vraag gaat zijn, zoals in vrijwel elke economische beweging onvermijdelijk is. Laat je niet gekmaken door de waan van de dag (hoewel, mag misschien wel want economische beweging bestaat mede bij de gratie van de waan van de dag).

Ga maar na, Korea is al practisch een high-tech land met zelfstandige ontwikkelingen dus straks net zo duur als Japan, zowel op ontwikkelings- als productiegebied. Spullen van Japanse en Koreaanse producenten zijn alleen nog maar betaalbaar omdat ze in China geproduceerd worden, en het ontwerpen is in deze landen al niet meer goedkoper dan in Europa of de VS. China beweegt zich met raketsnelheid omhoog in de vaart der volkeren en zal ook niet meer goedkoop zijn of zichzelf kwalitatief of politiek uit de markt prijzen. In Afrika moet alle kennis nog opgebouwd worden, dus daar zijn ze nog niet klaar tegen de tijd dat Azie op zijn retour is. Conclusie?

Met andere woorden, we kunnen het ons niet permitteren om kennis en vaardigheid weg te gooien want we gaan het nodig hebben.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Mwah, als ik naar C2000 kijk twijfel ik toch aan dat laatste. ;-)

-p

Reply to
Piet Beertema

Maar wat ik me afvraag is: wat wordt er nog ontwikkeld?

Er is wellicht nog een markt voor specifieke dingen waar locaal behoefte aan is, bijvoorbeeld een of ander meet en regelsysteem of zo.

Maar wat meer massa-productie georienteerde zaken, wordt daar nog wel wat aan gedaan in Nederland of zelfs west Europa?

We horen iedere keer maar weer dat er fabrieken gesloten worden, bedrijven zich veranderen van ontwikkelende en producerende bedrijven naar marketeers die alleen nog maar spullen inkopen en voorzien van hun merk.

Is er nog wel wat over waar daadwerkelijk een techneut aan de hand van ontwerpkennis, datasheets en een soldeerbout komt tot een nieuw product?

En zo ja, in welke branches en volumes zit dat dan?

Al die bekende namen waar spullen bedacht werden, het is er allemaal niet meer of het verloopt ingekochte producten...

Reply to
Rob

C2000 heeft geen toekomst? Communicatie via C2000 heeft geen toekomst?

Ik vraag me ook wel eens af waarom het zo'n probleem is om een professioneel digitaal portofoonnet te bouwen als de hele bevolking probleemloos digitaal kan bellen met GSM telefoons, maar ik denk ook dat heel veel van de problematiek die er gespeeld heeft rond C2000 en er nu kennelijk ook nog speelt meer te maken heeft met de "hogere lagen" dan met de techniek.

Je kunt als technicus nog zo'n mooie dingen maken, als de gebruiker het eigenlijk niet wil omdat de introductie gepaard gaat met een reorganisatie die men niet wil, dan wordt het toch een mislukking.

Reply to
Rob

In principe alle apparatuur die jij en ik overal tegenkomen. Ik zal het wat meer over consumentenapparatuur hebben omdat ik daar beter in thuis ben en omdat het daar ook grotendeels over gaat (hoe belabberd hun producten soms ook zijn, Siemens zal zijn tramontwikkeling en productie niet zo snel wegverhuizen, om maar een zijstraat te noemen).

Dat in elk geval. En dus bovengenoemde industrieele producten zoals trams. En medische systemen. En gebouwinstallaties. Enz.

Voordat Philips onlangs zijn ontwikkelingsafdeling sloot, hebben ze nog even snel het 21:9 beeldformaat bedacht en in productie gebracht. Bij de laatste grote ontwikkelingen op consumentenelectronicagebied (ik denk aan bluray bijvoorbeeld) zijn toch nog altijd veel Japanners betrokken. Hoe kan dat eigenlijk? Ontwikkelen is daar toch even duur of duurder dan hier? Waarom zouden we daar dan mee stoppen eigenlijk?

Dat is op korte termijn de makkelijkste manier om door te blijven draaien in een neergaande marktbeweging, dus niet vreemd dat dat zo populair is. De productkwaliteit kan daarbij een probleem zijn omdat je die niet zelf in de hand hebt (dat zie je overal om je heen al) maar een groter probleem zal komen als er wat nieuws op de markt gezet moet worden. Daarvoor is het handig als productie, ontwikkeling en ontwerp zeer nauw verbonden zijn en er bovendien nieuwe ideeen zijn die goed op de lokale markt aansluiten.

Aan de hand van datasheets gaat dat elders ook nog wel lukken. Het dichtstbijzijnde land waar ze dat met economisch succes doen is Turkije, toch echt nog een stukje Europa. Aan de producten die ze daar fabriceren, kan je echter al meteen zien waarom het werken met datasheets niet zaligmakend is. Zelfs als je over ontwerpkennis beschikt is het bij ingewikkelde ontwerpen lastig om dingen niet over het hoofd te zien. Enige samenwerking met je toeleveranciers kan dan cruciaal zijn om je product boven de rest uit te tillen qua features of kwaliteit.

Eigenlijk in elke branche, want zelfs bedrijven die slechts producten van anderen marketen zijn uiteindelijk afhankelijk van productontwikkeling. Stilstand = achteruitgang enzo. Echt belangrijke apparatuur wordt gelukkig nog wel zeer actief ontwikkeld, en dan ook veel in samenwerking met universiteiten. Denk aan medische apparatuur (hoewel Philips daar ook al de plank heeft misgeslagen kennelijk) of aan infrastructuur zoals stroomdistributie.

Of is stervende. Dat het echter wel kan, bewijst een fabrikant als Loewe. Ik ben er nog niet helemaal achter hoe die het voorelkaar krijgen (nadat ik dit gezegd heb, zal je altijd zien dat Loewe eerder failliet is of uitverkocht dan Philips). De vraag is dan wel weer, of dat soort overblijvende fabrikanten groot genoeg is om met grote ontwikkelingen te komen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Was er bij C2000 dan sprake van een reorganisatie? Ik zoek het falen toch voor een groot deel in de techniek.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Als C2000 simpelweg een vervanging was van het analoge mobilofoonnet, dan had het niet zo lang hoeven duren en niet zoveel geld hoeven te kosten.

Maar men heeft dit gecombineerd met het samenvoegen van de meldkamers van de diverse hulpdiensten. Voor dat samenvoegen was het eerst nodig dat de werkregio's van de hulpdiensten samen zouden vallen. Daartoe is er dus eerst her-ingedeeld en gereorganiseerd, tegen het zere been van de gevestigde orde natuurlijk. Die had daardoor al vanaf het begin een aversie tegen C2000.

Verder moest er een stuk software ontwikkeld worden voor die meldkamer, het GMS heette dat. Dit op basis van input vanuit de diverse disciplines, waar men al een hekel had aan de hele ontwikkeling. Dit werd dus voortdurend gefrustreerd en liep steeds verder uit de hand. Omdat men de invoering van C2000 gekoppeld had aan het in werking komen van dit systeem, werd C2000 ook steeds maar uitgesteld.

Dat werd naar buiten gebracht als zijnde "moeilijkheden met C2000" maar dat waren het lang niet altijd.

Wat er nu nog overgebleven is (in het nieuws) van de problemen met C2000 gaat over de inzet van portofoons op een locatie van een brand. De brandweer zegt dat portofoons in gebouwen niet goed werken. Wat ik er van weet is dat brandweerauto's een soort repeater aan boord hebben die op zo'n locatie kan worden ingeschakeld om de portofoons een sterk basisstation te geven, zodat ze niet hoeven te communiceren via de regionaal opgestelde basisstations die wellicht wat ver weg staan en dus geen goede dekking binnenshuis hebben. Maar men klaagt dat het evengoed niet werkt. Of dat een gevolg is van gebruikersfouten (de repeater niet gebruiken?), of van technische problemen dat weet ik niet. Maar het "we waren er de hele tijd toch al tegen en nou zie je het, het werkt niet" effect zal ongetwijfeld sterk mee gespeeld hebben bij de beslissing om zelf weer analoge porto's te gaan kopen.

Analoge porto netten hebben ook nadelen. Maar die noemt men nu minder ernstig. Dat blijft toch altijd een moeilijke vergelijking. Bij analoge netten blijven porto's hangen (schakelaar zit klem), men praat door elkaar heen waardoor niemand meer wat hoort, etc. Dat was ook niet leuk, maar van de oude tijd herrinnert men zich liever de goede dingen dan de problemen.

Reply to
Rob

Maar dit is al veel langer aan de gang dan dat er een neergaande markt beweging is. Dat het wel moeilijkheden moet geven daar ben ik het mee eens, maar hoe kan het dan dat die "knappe koppen" dat zo niet zien? Zou dat alleen maar verklaard moeten worden uit "is mijn probleem niet, ik krijg mijn bonus toch wel en als het fout gaat ben ik weg"?

Ik krijg toch sterk de indruk dat de nadruk meer en meer verschuift van "hoe kunnen we een goed product maken" naar "hoe kunnen we zoveel mogelijk verdienen" en als dat is zonder product te maken dan maar zonder. Dat er bepaalde zaken die vroeger een nuts- of staatsbedrijf waren in commerciele handen gegeven zijn dat helpt ook niet natuurlijk. Er wordt ons altijd wel voorgehouden dat die commerciele bedrijven het allemaal veel beter kunnen, maar de praktijk leert dat ze het misschien wel kunnen maar helemaal niet willen. En dan loop je toch het risico dat we steeds meer afglijden naar een wereld waarin alles wel heel goedkoop is en er bepaalde mensen heel veel geld verdienen, maar niks meer goed werkt.

Goed dat is dan een Duits bedrijf (dacht ik), maar ze zijn er kennelijk nog wel...

Reply to
Rob

Voor een groot deel vrees ik van wel, dat zou in elk geval het te kort vooruit kijken wel verklaren. De knappe koppen zijn verder vaak goed in het verkeerde vak heb ik wel eens het idee. Welk vak, ben ik nog niet helemaal achter, misschien iets met management maar een echte manager doet het beter. Ik ben ook maar een observator die niet binnen het wereldje zelf bekend is maar het moet doen met de symptomen en mijn macro-economische kennis rijkt niet verder dan VWO-niveau en wat ik om me heen zie gebeuren.

Daar ben ik het mee eens. Probleem is dan, is het langere tijd vol te houden om veel te verdienen zonder een product te maken? Je bent dan heel afhankelijk van de innovaties van je toeleveranceirs. Grundig is zelfs al geen (on)afhankelijke labeltjesplakker meer maar 100% eigendom van zijn grootste toeleverancier. Andere bedrijven zijn er na faillisement of na verkoping van de merkrechten zelfs gewoon helemaal mee gestopt zodat alleen de naam (in handen van deze of gene Oosterse toeleverancier) nog bestaat. De winst met die strategie is dan op lange termijn dus 0.

Op het gebied van nutsvoorzieningen denk ik zelfs dat die gewoon helemaal niet op de markt hadden mogen komen. Bij een bedrijf als Philips is de uitverkoop gewoon jammer, maar op het milieu na heeft de consument er geen onoverkomelijke schade van. Alleen wat ongemakken. Dat kan ik wel dom vinden, maar ik ben liberaal genoeg om het wel aan de markt over te willen laten.

Ze zijn er nog wel, trouwens ook in Nederland kleinere fabrikanten van wat specialistischer apparatuur. Dan meer op industrieel gebied dan op consumentengebied maar wel degelijk bedrijven die een ontwerper nodig zouden kunnen hebben. Zo maar even een willekeurig bedrijf uit de regio dat me te binnen schiet: Cremer tel- en verpakkingsmachines. Klinkt eigenlijk als iets dat je ook in China kan bestellen, maar kennelijk is er toch meerwaarde want het gaat daar prima.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Wat tot mijn conclusie leidt dat alleen hogere elektronica blijft. Medisch, militair, ruimtevaart, en nauwkeurig hoogstaand spul.

Er komt echt geen enkele MP3 speler uit Europa. Geen lampen. En geen DVD speler, ook tv's onderhand niet meer. Al dat soort goederen gaat hier weg.

Het ouderwetse experimenteren is alleen nog weggelegd voor de hobby thuis.

P.

Reply to
P.

Je hebt helemaal gelijk. Bedrijven hebben grote concurrentie en moeten goedkope bagger maken. En dat kan alleen in china.

Alleen winst telt nog. Wat niet gek is, anders overleven bedrijven het nu niet meer. Vandaar ook mijn conclusie dat de ouderwetse elektronica weg is.

P.

Reply to
P.

Bij Philips tel je als technicus niet mee. Alleen als manager. Ook al heb je minder kennis, minder opleiding, minder ervaring.

P.

Reply to
P.

Dat is nou juist hobbyistenwerk.

P.

Reply to
P.

Heel het project is fout gegaan.

Er had van bovenaf een standaard moeten komen waaraan iedereen en alles zich moet houden. Dan had het gewerkt, en was het testbaar. Net als met het GSM netwerk.

P.

Reply to
P.

Ja en nee, ik betoog in de basis dat dat weggaan tijdelijk is (economische sinusbeweging), maar dat je juist door het ontmoedigen van electronicakennis en -opleiding en door belabberd management het tijdelijke effect onnodig rekt. Die grote lijn is misschien een beetje ondergesneeuwd geraakt in alle uitwerkingen en details.

Zelfs al zou er hier het nodige verdwijnen voor een langer dan tijdelijke periode, we hebben genoeg economisch achterland waar die tak van sport veel sneller weer aantrekt of gewoon nog leeft (Oost-Europa, Turkije). Ik ken de bekende prutsfabrikanten Vestel, Beko en Profilo-Telra (waar ik regelmatig op afgeef) eigenlijk te slecht wat dat betreft, maar het zou me geen moment verbazen als die wel degelijk grote ambities hebben om ooit beter te worden en meer zelfstandig te ontwikkelen.

Overigens hebben we hier nog steeds voldoende fabrikanten van 'hogere' electronika om het voor mij te rechtvaardigen om geinteresseerden te blijven stimuleren (misschien dat het met NEDAP ooit nog weer een keertje wat wordt). Zoveel zijn dat er nou ook weer niet, en geschoolde technici komen altijd aan de bak al is het niet op hun eigen vakgebied.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Maar hoe overleeft Loewe het dan? Ik herinner me wel iets dat er gesteld wordt dat een tegenconjunturele beweging of het verdiepen van een nichemarkt zakelijk gunstig kan uitpakken. Zou dat hier aan de hand zijn? Dan had Philips het ook makkelijk kunnen redden, bijvoorbeeld.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.