Groepenkast in huis.

Hoi Vaklui,

Ik ben jaren elektricien geweest maar ben er al 20 jaar uit. Ik wil nu mijn groepenkast gaan vervangen, er zitten nu 3 losse kasten van 2 = 6 groepen in de kast. (dubbel gezekerd - Phase + 0 )

Vraag: *Als ik deze 3 kasten vervang voor 1 nieuwe moet er dan nog een hoofdschakelaar voor gezet worden? (omg.Rotterdam). * Zijn er kasten waar zowel 16 amp als een 20 amp groep ingeklikt kan worden? *Tot hoeveel groepen mag je tegenwoordig uitbreiden?

Bij voorbaat dank.

Grts Erik.

Reply to
Bikkel
Loading thread data ...

"Bikkel" schreef in bericht news:43ff88a8$0$20169$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

2

Pas vanaf 4 groepen. Jij hebt waarschijnlijk nog 2x 120 Volt en geen nul als ze dubbel gezekerd zijn.

Maakt niet uit waar in het land.

ingeklikt

Stotzen (automaten tot (uit mijn hoofd) 50 Ampere zijn even groot.

Ligt ook weer aan de hoofdzekering zover ik weet.

25 Ampere = 2x 16 Ampere 35 Ampere = 3x 16 Ampere enz
--
CU, Rob
www.gompy.net - www.news.gompy.net
 Click to see the full signature
Reply to
Rob / gompy.net

"Bikkel" schreef in bericht news:43ff88a8$0$20169$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

Erik,

Ik woon ook in die buurt. In dit huis hebben we een 220Vac fase en een nul, beide gezekerd met 16A per groep. Totaal vier groepen, dus acht 16A smeltveiligheden. Elke groep heeft zijn eigen schakelaar. Drie groepen gaan ook via de een gemeenschappelijke aardlekautomaat, die vierde, die voor de wasmachine, niet. Er is geen gemeenschappelijke hoofdschakelaar.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter
"

(Elk huis heeft toch meer dan 4 groepen zonder hoofdschakelaar?)

Voor zover ik weet is het hier gewoon 228 v met >>> 0 - Phase - Aarde.> * Zijn er kasten waar zowel 16 amp als een 20 amp groep

Passen die in Haff of Hazenmayer? Welk merk groepenkast kan ik het beste kopen??? Ik neem aan niet van Praxis / Gamma ed.

IK heb nu 5x16 Amp en 1x 20 amp. Deze oude kasten moeten vervangen worden omdat er al een schakelaar van een van de groepen is uitgebrand en er 2 al slecht zijn. Aangezien deze kasten ook niet meer aan de eisen voldoen.

Grts erik.

Reply to
Bikkel

"petrus bitbyter" schreef in bericht news:43ffa191$0$28423$ snipped-for-privacy@dreader31.news.xs4all.nl...

nul,

Dus jullie hebben een 16 Ampere zekering in de NUL ? Je kan me alles wijsmaken, maar dit toch echt niet.......of heb je het laten doen door het beruchte *mannetje* ? Je hebt een automaat waar zowel fase als nul op aangesloten is, maar alleen in de fase zit de (16A) zekering. Dat de nul ook uitgeschakeld wordt met de zelfde automaat dat is verplicht, je hebt geen groepenschakelaar meer zoals vroeger. Maar in de nul zit echt geen zekering *verstopt*, dat is een door normale schakelaar.

--
CU, Rob
www.gompy.net - www.news.gompy.net
 Click to see the full signature
Reply to
Rob / gompy.net

Hoi jullie,

Bij mij zit het precies hetzelfde daarom schreef ik ook Rotterdam omdat ik weet dat dit vroeger specifiek in Rotterdam eo als bovengenoemd werd uitgevoerd. Mijn Groepenkast dateert uit de jaren 60 er zat in dit huis toen ik hier kwam wonen 2 groepen in. Hier zit dus ook geen aardlekschakelaar in.

Grts Erik.

Reply to
Bikkel

"Bikkel" schreef in bericht news:43ff88a8$0$20169$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

Je moet eerst nagaan of je een 1 fase 230 Volt aansluiting hebt, of een twee-fase 230 Volt. Het laatste komt niet zoveel meer voor, maar er zijn nog steeds enkele stukjes in het land waar het zo uitgevoerd is.

Heb je een 1 fase 230 Volt aansluiting, dan mag je maximaal 6 groepen plaatsen zonder gebruik te maken van een hoofdschakelaar. Elke groep mag maar 1 Polig beveiligd worden!! Maar MOET 2 polig uitgeschakeld kunnen worden. Bijvoorbeeld met installatieautomaten 1P+N. Met gebruik van zekeringen dan maar 1 zekering per groep, en een groepsschakleaar toepassen.

Heb je een meerfasige aansluiting, hetzij 2 fase 230 Volt (dus een

130/230Volt net) of een 3 fase aansluiting, dan mag je maximaal 2 groeopen zonder hoofdschakelaar plaatsen. Elke groep moet 2 polig beveiligd worden. En ook 2 polig uitgeschakeld kunnen worden. Met zekeringen moet je dus 2 zekeringen per groep plaatsen, liefst een 2 Polige installatie-automaat.

Gezamelijk: In woonhuizen mag je normaliter maar tot maximaal 16 Ampere beveiligen. Waarom 20 Ampere?? De automaten zijn allemaal even groot, dus waar een automaat bvan 16 Ampere in past, past ook 20, en 25 (en 2,4,6,10)Ampere, mits van het zelfde merk en type. Hoeveel groepen (en automnaten) je plaatst maakt niet uit, desnoods 100. Dat moet je zelf bepalen. Of het zinvol is?? En hou rekening met de waarde van de voorbeveiliging van je energiebedrijf (netbeheerder)

Ook al is het niet verplicht, een hoofdschakelaar is altjd handig, makkelijk, en veiliger. Wil je nog een keer eem groepje erbij, of is er een automaat kapot, dan kun je tocht de groepenkast spanningsloos maken.

Maar ga eerst na wat voor een Elektra-aansluiting (1 fase 230 of meerfasig,

130/230 of 230/400Volt) je hebt, dat is het allerbelangrijkste.

Voor de rest kijk eens op de site voor de E Installateur

formatting link
Kies bij Handige Software voor Swift, en linksboven vind je een keuzemenuutje voor oa. toepassen van hoodfdschakelaar, en nog heel veel meer info.

Vragen?? kom er mee.

Toet

Reply to
Toeternietoe

doordat vroeger in Belgie alles in de steden bijna 3x230volt was, is er een algemene regel gekomen dat alles dubbel gezekerd is.

Automaten met 4 polen hebben meestal wel een N aanduiding, de meeste andere gewone 2 polige niet.

in nederland wel, bij ons niet. Wij hadden ook geen apparte schakelaar bij onze smelveiligheden, enkel een hoofdschakelaar.

doe de oogklepjes af en kijk verder dan nederland alleen vergeet ook het verschil niet historisch. Wij hebben echt nog veel

3x230V netten in de steden terwijl die bij jullie uitzondering zijn.
Reply to
Yannick

Let op de verschillende soorten automaten: Er zijn 1, 2, 3 en 4 polige automaten. Deze zijn in alle polen beveiligd, en schakelen alle polen uit.

En er zijn 1P+N, 2P+N, en 3P+N automaten. deze zijn in 1, resp, 2 of 3 polen, beveiligd, en schakelen de onbeveiligde Nul af. Deze mogen in netten zonder nul (dus de 130/230Volt netten) niet toegepast worden.

Toet

Reply to
Toeternietoe

"Toeternietoe" schreef in bericht news:4400046e$0$7150

Nog even ter aanvulling, Als je toch bezig bent de zaak aan te pasen, denk gelijk eens aan aardlekschakelaars. Het maakt de installatie voor jou, en je mede huisbewoners een stuk veiliger.

Heb je echt een 130/230V Volt net, plaats dan automaten die 2 Polig zijn (dus niet 1 Polig +Nul). Gaat het energiebedrijf over naar een, in nederland gebruikelijk net,

230/400 Volt aansluiting dan hoef je in de meterkast hooguit een paar draadjes te vervangen.

In een 130/230 Volt net MOET je de 2 fase groepen beveiligen met 2 Polige automaten (of 2 zekeringen) In een 230/400 Volt net MAG je de 1 fase goepen nl beveiligen met 2 Polige automaten (niet verplicht). Je kunt de automaten na aanpassing dus gewoon laten zitten.

Toet

Reply to
Toeternietoe

Nog even afgezien van het verhaal verderop over de 2x120; daar weet ik niets van; kom uit het 'oosten' en hier kennen we dat niet (meer?) Wat er verder beweert wordt over het wel/geen hoofdschakelaar is ONZIN; de nieuwe nen1010 schrijft voor dat het VERPLICHT is om een hoofdschakelaar te hebben (en nee, een eventuele bereikbare hoofdzekering is geen hoofdschakelaar!) Je moet nl. in 1 handeling de gehele installatie spanningsloos kunnen maken. (alleen als je een nieuwe kast plaatst natuurlijk) verder ben je verplicht als je een nieuwe groepenkast plaatst om minimaal 2 aarlekschakelaars te hebben. Achter elke aardlekschakelaar mogen maximaal 4 groepen komen (in de nieuwe aanleg; later mag je (laten) uitbreiden naar 5 achter 1 aardlekschakelaar).

20 A. in een kast is geen enkel probleem, bijna elke kast is hiervoor geschikt, en het mag ook gewoon (bv. voor een airco inst.) waar je natuurlijk wel rekening mee moet houden is je hoofdzekering! Nu zit ik alleen even te twijfelen of het (nog steeds?) zo is dat als je de groepenkast vervangt dit als zodanige ingreep is op je installatie wordt gezien dat je ook in de rest van je huis moet voldoen aan de nieuwste eisen van de nen1010 (zoals aarde in ALLE wcd´s ed.) Succes, enne als je er geen verstand van hebt doe het dan niet zelf maar laat het even doen, voor ieders veiligheid!

Marcel

"Bikkel" schreef in bericht news:43ff88a8$0$20169$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

Reply to
Marcel M.

De OP heeft het over Rotterdam en dat ligt toevallig in Nederland en niet in Belgie. Ieder huis heeft een hoofdgroepenkast waar 3x240 Volt + nul binnenkomt, dus geen uitzondering zoals jij denkt. Niet ieder huis heeft ook deze 3 fase tot zijn beschikking, dat is inderdaad uitzondering maar wordt op aanvraag aangesloten. Normaal gesproken is er maar 1 hoofdzekering geplaatst in de hoofdgroepenkast. Maar een heel klein deel van Nederland heeft nog een 2 fase net, dus 2x 120 Volt Zoals bv binnenstad Amsterdam, binnenstad Rotterdam enz, dit zijn nog de zeer oude netten. Deze huizen hebben geen nul en zijn afgezekerd met 2x 10 Ampere per groep. Opmerking, 1 groep is 2 fase van 120 Volt.

--
CU, Rob
www.gompy.net - www.news.gompy.net
 Click to see the full signature
Reply to
Rob / gompy.net

Onlangs is bij mij thuis de groepenkast vervangen door een moderner exemplaar, en voor de rest hoefde er niets aan de installatie te gebeuren, de meeste WCD's zijn hier nog gewoon ongeaard.

Reply to
Peter van Merkerk

Heb zelf zo'n groepenkast plus automaten (Attema) van de Gamma. Niks mis mee.

-p

Reply to
Piet Beertema

"Marcel M." schreef in bericht news:dtpft8$ubh$ snipped-for-privacy@news4.zwoll.ov.home.nl...

Even de NEN erop na geslagen.

te

Volgens de regels moet in geval van nood de hele installatie binnen maximaal twee handelingen spanningsloos gemaakt kunnen worden. Dit zou je als volgt in kunnen vullen:

- per (maximaal) 4 groepen 1 aardlek

- boven de 8 groepen 1 hoofdschakelaar

Heb je dus bijvoorbeeld 5 groepen dan is binnen twee handelingen (2 x aardlek) alles spanningsloos. heb je bijvoorbeeld 9 groepen dan is al binnen

1 handeling, te weten de hoofdschakelaar alles spanningsloos te maken. Slechts drie aardlekken voldoen dan wel aan de maximaal 4 groepen per aardlek maar niet aan de maximaal 2 handelingen spanningsloos maken.

2

Onzin, in een bestaand huis gelden deze regels niet.

Onzin, mag maar maximaal 4 groepen.....geen uitzonderingen, zo werkt de wet niet.

Onzin, je moet ten alle tijden twee stappen onder je hoofdzekering blijven. Hoofdzekering 35 Ampere, twee stappen eronder is 35 > 25 > 16 Amprere dus !

de

eisen

Onzin, dit geldt weer niet voor bestaande installatie. Pas als de installatie zelf (achter de groepenkast) wordt vernieuwd is men het verplicht en dat geldt niet voor de groepenkast.

--
CU, Rob
www.gompy.net - www.news.gompy.net
 Click to see the full signature
Reply to
Rob / gompy.net

"Rob / gompy.net" schreef in bericht news:44005b46$ snipped-for-privacy@news.gompy.net...

Het vervangen van een groepenkast in een woonhuis?? Dan mag je dit doen volgens de NEN1010 die geldig was op het moment van 1e aanleg, en moet minimaal voldoen aan de voorschriften van 1973 (NEN1010 -2e uitgave 1962, Oranje boekje met aanvullingen)

Maar natuurlijk mag je het altijd beter/veiliger doen.

Ik zou zeer zeker een hoofdschakelaar plaatsen, ondanks dat dit is niet verplicht is. En ik zou aardlekschakelaars (of nog beter aardlekautomaten, ) toepassen.

Aardlekautomaten bestaan niet (zoals de OP heeft) voor een 2 fase net, dus dat is niet mogelijk.

Toet

Reply to
Toeternietoe

Hoe is dat eigenlijk met die aardlekkers? Ooit moesten alle groepen achter de aardlek, daarna mocht de keuken er niet achter (rara...), en nu mag/moet dat weer wel?

-p

Reply to
Piet Beertema

Bij het vernieuwen van de groepenkast in een bestaande installatie is het niet verplicht als er nooit een heeft gezeten.

--
CU, Rob
www.gompy.net - www.news.gompy.net
 Click to see the full signature
Reply to
Rob / gompy.net

Dat is nooit verplicht geweest, ook nu niet.

Mog wel, hoefde niet

Nu moet dat wel

Toet

Reply to
Toeternietoe

Dat moge nuttige informatie zijn, op mijn vraag is het in het geheel geen antwoord.

-p

Reply to
Piet Beertema

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.