Groepenkast: 16+25A automaat op 40A aardlek toegestaan?

Beste allemaal,

In mijn appartement staan bijna alle wandcontactdozen op dezelfde

16A-automaat. Regelmatig klapt daardoor deze zekering eruit. Bijvoorbeeld: wasdroger (3000W) + waterkoker (2000W) gaat altijd mis. Er is zelfs al een automaat gesneuveld door de vele overbelastingen.

Ik heb 3-fasen-stroom en het geheel gaat van een 3-fasen hoofdzekering (40A) naar een 3-fasen aardlek (40A) en per fase naar 2 groepen van 16A. Er waren

6 automaten, nu zijn er nog 5 die werken. Volgens mij zijn de draden na de automaat 2.5 mm2. Maar ik zag op
formatting link
dat zelfs over 1.5mm2 26A mag lopen...

Vraagje 1: Mag ik een installateur één van mijn 16A-automaten laten vervangen door een

25A-automaat en mag deze 25A-automaat samen met de 16A-automaat op 1 fase (samen 41A)? Als dit is toegestaan lijkt dit me de goedkoopste oplossing.

Een elektrotechnicus van de Gamma zei dat je geen 25 A-groep achter de aardlek mag hebben... klinkt vreemd... Alle suggesties zijn welkom.

Vraagje 2: Bestaan er normale wandcontactdozen (geen Perilex) met een max belasting van

25A op 220V?

Wouter

Reply to
Wouter Reumer
Loading thread data ...

In de nieuwsgroep news:3fcbb148$0$186$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl, slingerde Wouter Reumer de volgende woorden naar ons toe:

normale groepen moeten afgezekerd zijn met _maximaal_ 16 A.

--
JVD - jvd_609 [at] hotmail [dot] com
http://www.josvandijken.tk - http://www.jvd-ftp.tk
ftp://jvd.no-ip.info - Let op: spamblock!
Reply to
JVD

Wel de kleine lettertjes lezen. Dat is voor bevestiging vrij in de lucht. Ik neem aan dat ze bij jou gewoon in PVC-pijp in de muur zitten. Dan is de maximale belasting een stuk lager. Bijna al het standaard installatie-spul is ontworpen voor maximaal 16 A.

Nee dus. Probeer indien mogelijk de boel over meerdere groepen te verdelen. Als dat niet kan, dan zelf ervoor zorgen dat je niet te veel apparaten tegelijk inschakelt.

--
Maurice                                    mauricej (at) xs4all (dot) nl
Reply to
Maurice Janssen

Wouter Reumer schreef in news:3fcbb148$0$186$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl:

Nee. Een automaat beveiligd de aangesloten bedrading en installatie materiaal, niet de belasting of gebruiksapparatuur. Verhogen van die beveiliging is zeer brandgevaarlijk.

Je kunt meerdere 16A-automaten op een 40A hoofdzekering zetten. Ligt aan de totale installatie en gemiddelde belasting.

Laat voor je wasdroger extra aparte bedrading en 16A-automaat aanleggen.

--
Robbedoes.

Het is beter je mond dicht te houden en de mensen zich te laten
afvragen of je niet goed wijs bent, dan je mond te openen en alle
twijfels weg te nemen.
Reply to
Robbedoes

Met 'normale groepen' bedoel je waarschijnlijk groepen met wandcontactdozen. De waterkoker trekt hooguit twee minuten zijn hoge stroom. Helpt het misschien als ik een trage 16A-smeltveiligheid laat monteren (in de vorm van een Holec Pasco)? En is het daarna verboden om daarin een 25A-stop te stoppen?

Mag ik de 40A van de aardlek uberhaupt overschreiden? Bijvoorbeeld: 3x

16A-groepen per fase? En als ik de 40A aardlek vervang door een 63A-versie, mag ik dan 4x 16A-zekeringen of smeltveiligheden laten monteren? Of is overschreiding (met slechts 1A) ook dan niet toegestaan?

Staat al deze info ergens in de NEN1010?

Wouter

Reply to
Wouter Reumer

Met 'normale groepen' bedoel je waarschijnlijk groepen met wandcontactdozen...?

De waterkoker trekt hooguit twee minuten zijn hoge stroom. Helpt het misschien als ik een Holec Pasco laat monteren, met daarin een 'trage

16A'-smeltveiligheid met D-karakteristiek? Die zijn toch 'trager' dan automaten?

En als ik de 40A-aardlek vervang door een 63A-versie, mag ik dan 4x

16A-zekeringen of smeltveiligheden laten monteren? Of is overschreiding (met slechts 1A) ook dan niet toegestaan?

"Robbedoes" wrote

Als ik dan toch aparte bedrading laat aanleggen, kan het dan ook met 25A (bijvoorbeeld 4 mm2)?

De norm die over bovenstaande iets zegt is waarschijnlijk NEN 10439-3. Die beantwoord waarschijnlijk vragen als:

- wat is een 'normale groep'...

- wat is de voorgeschreven bedrading voor 16, 25 en 40A-groepen...

Is hier een samenvatting van of is die ergens online te lezen?

Wouter

Reply to
Wouter Reumer

Wouter Reumer schreef in news:3fcbe3b2$0$165$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl:

Gewone smeltpatronen kunnen langer een hoge belasting verdragen dan automaten. Trage patronen helpen alleen tegen een hoge inschakelpiek.

Er zit een 40A aardlekautomaat vanwege je hoofdzekering. Een aardlek schakelt niet af op een maximale stroom maar op stroom verschil tussen de aansluiting, bij een aardlek dus (30mA). Je kunt meerdere 16A automaten op je hoofdautomaat aansluiten. De automaten beveiligen namelijk de onderliggende bedrading. 2,5 mm2 = 16A. Daar kun je gerust een aantal (4-5) van op je hoofdzekering zetten. Bij een te hoge algehele belasting zal namelijk je hoofdautomaat eruit gaan. De bedrading tussen je hoofdschak/aardlek en je 16A automaten moet wel dik zijn. (6mm2)

Waarom? Je kunt meer gebruiken op een 2x 16A dan op een 25A. Stap van dat 25A idee af. Dat is veel te gevaarlijk als je er geen verstand van hebt. Krijg maar eens een sluiting in een apparaat wat met een 6A snoertje aangesloten zit op een groep die met 25A afgezekerd is... Wat zal de brandweer zeggen denk je?

Maar je kunt ook je wasdroger en waterkoker op een speciaal verkrijgbaar master-slave verdeelblok aansluiten. Die is in de bouwmarkt te verkrijgen voor een euro of vijftig. Die is eigelijk voor een wasmachine-droger oplossing. Bij een hoge verbruik van je wasmachine (opwarmen) schakelt je droger automatisch tijdelijk uit. Normaal draaien van je wasmachine en drogen gaat prima. Je zou je waterkoker in de plaats van die wasmachine kunnen zetten. Als ze bij elkaar staan tenminste.

--
Robbedoes.

Left to themselves, things tend to go from bad to worse.
Reply to
Robbedoes

In de nieuwsgroep news:3fcbe3b2$0$165$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl, slingerde Wouter Reumer de volgende woorden naar ons toe:

ja

volgens mij zijn er ook automatien die 'traag' zijn

--
JVD - jvd_609 [at] hotmail [dot] com
http://www.josvandijken.tk - http://www.jvd-ftp.tk
ftp://jvd.no-ip.info - Let op: spamblock!
Reply to
JVD

Ik weet niet in wat voor appartement jij woont maar ik vind dat je al best zwaar bent afgezekerd door het energiebedrijf. Ik heb een landbouw bedrijf en wij hadden tot vorig jaar 3x35A . Na een verbouwing zijn we doordat we meerdere krachtmotoren nodig hebben gegaan naar 3x50A. Overigens moeten de aardlek en de hoofdschakelaar zwaarder zijn dan de hoofdzekeringen. "Wouter Reumer" schreef in bericht news:3fcbb148$0$186$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

(40A)

waren

een

van

Reply to
EVen

"Wouter Reumer" schreef in bericht news:3fcbb148$0$186$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

(40A)

waren

een

De automaat verzwaren: Nee dit mag absoluut niet. Het kan brandgevaar opleveren, en kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. Beslist niet (leten) doen.

Dit mag dus wel, alleen mag je in woonhuis normaal geen 25 ampere beveiligde eindgroepen hebben. Het is er dus maar wat aan waarvoor, en waarin je de aardlekschakelaar gebruikt. De man van de Gamma heeft dus eigenlijk toch wel gelijk.

van

Ja die bestaan er, zelfs 125 Ampere bestaat. Maar ook hier weer, in een gewoone huisaansluiting mogen geen eindgroepen zijn die zwaarder afgezekerd zijn dan 16 Ampere.

Er zijn vooe jou maar twee oplossingen denkbaar. a) wasdroger niet gebruiken als je de waterkoker gebruik. b) de wasdroger, of de waterkoker op een aparte groep aansluiten. Een aparte groep met extra stopkontakt zal wel moeilijk uitvoerbaar zijn denk ik.

Opmerking: Als bijna alle stopkontakten op dezelfde automaat aangesloten zijn, dan heeft de installateur een ondeugdelijke installatie gemaakt.

Jantje

Reply to
jantje

Waar gaan die andere groepen dan heen?

Weet je dat zeker? In het algemeen is een huisaansluiting afgezekerd op

25ampere en eventueel op 35 eerst volgende hierna is 50 en dan 63A. Hmm ofschoon het wel voorkomt dat er tegenwoordig automaten ingezet worden.

Persoonlijk zou ik alamatjes plaatsen, per groep een eigen aardlek is wel zo makkelijk. Niet meteen het hele huis zonder stroom doordat de aardlek wordt aangesproken.

Ja dat mag mits je wel selectief blijft, dat betekend dat de lagere zekering er eerder uitgaat als de daarvopor geplaatste. Bij de D patronen (die zandgevulde porselijnen inschroefpatronen) moest er 1 stap tussen zitten dus bijv. 10A gezekerd 20 A de daarvoor zittende (16 zit er dus tussen. Jemoet dus in de karkateristieken duiken om e.e.a. uit te zoeken.

hmm op zich niet als je uit gaat van een standaard huisaansluiting van

25 amp hoofd en 16 amp groeps zekeringen.

Ik zou overgaan op een betere verdeling van de stroom voorziening. Dus je wasdroger op een aparte groep (was al gesuggereerd door een respondent)

Het is wat je onder normaal verstaat, ik weet dat je gangbare stekers hebt in 2 uitvoeringen 10 en 16 A , voor 25 A moet je al naar cee stekers grijpen (zijn niet zo fraai in een woning) Of een permanente aansluiting met schakelaar mag ook. (steker wordt beschouwd als schakelaar in sommige normen.)

PS de leukste zekering die ik ben tegengekomen was ca 125 cent aan stuivers als D patroon. (zeker 1000A zekering of zo) Alle met een plakbandje aan elkaar gebeund

Suc6

--
# The sex life of an arion circumscriptus looks like a foam party to me.
# Cees Keyer, HVA dept I&E, Weesperzijde 190, 1097DZ Amsterdam, Holland
# pe1jmj@-NO_SPAM-amsat.org  Voice: (+31)20-5951639, Fax: (+31)20-5951620
Reply to
Cees Keyer

Vraagje 1:

een

Dit is niet mogelijk, je mag (kan) de beveiligingen niet bij elkaar optellen. Ze schakelen toch op hun punt. Je mag wel twee beveiligningen in dezelfde groep plaatsen, zodat je selectief bent naar bepaalde delen van de groep. Dit is vooral voor bedrijfsprocessen, bijvoorbeeld wanneer een gedeelte eerder moet afschakelen, zodat de rest nog wel stroom heeft. Dit kan je niet zomaar doen er komen een aantal zaken bij kijken, zoals schakeltijden. Maar ja het dus niet mogelijk een groep van 41 A in dit geval.

Zoals de anderen al zeiden kan je het beter op 16 A laten, vanwege de liging van de kabels komen er factoren erbij die nadelig kunnen zijn. En aangezien je ook andere groepen erbij hebt is het mogelijk dat je door een grotere groep plus de andere groepen je hoofdzekering eruit vliegt en dan kan er weer een monteur komen.

Reply to
Hugo

de grootste zever uit de krant: "Brand door kostsluiting" of je nu kortsluit met een 0.75mm² of met een

16mm², de zekering springt gegarandeerd.

MAAR: overbelasting van een kabel of slecht kontakt aan de aansluitingspunten, DAT is gevaarlijk!

Reply to
Guust

meestal is dit het geval bij elektrische verwarming

Reply to
Guust

ik weet niets van de Nederlandse wetgeving, maar waarom geen 20A zekering?

Mag perfekt met 2.5mm²

Reply to
Guust

Guust schreef in news:wX4zb.56703$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be:

Ik heb anders vaak genoeg bedrading van kerstverlichting een sterretje na zien doen. De zekering bleef er toch uren inzitten. Wel een leuk gezicht zo'n eeuwig bengaals vuurtje....

--
Robbedoes.

Whenever you set out to do something, something else must be done first.
Reply to
Robbedoes

Ja als je een 20 A automaat dan kan hij de droger plus waterkoker wel voor een uurtje hebben in warme conditie (maar niet gaan verwarmen he)

Reply to
Hugo

Op Tue, 2 Dec 2003 20:07:03 +0100, schreef Hugo:

Ik ben een leek hoor, maar (2000W+3000W)/220V = 22,7A, toch? Dan klapt

20A er toch vrij snel uit? Of betekent automaat iets totaal anders dan een stop in de stoppenkast.....

JF

Reply to
Jimmy Fernandez

Allemaal bedankt voor het overweldigend aantal reacties. Wat ik ga doen is een overzicht maken van alle groepen (trial en error). Wees gerust: ik blijf in ieder geval bij 16A-groepen.

Vervolgens doe ik dan: (afhankelijk van over hoeveel groepen de onzichtbare wandcontactdozen van de keuken verdeeld zijn)

  1. (Eenvoudig) - Ik heb in de keuken in ieder geval een andere groep met 'achter-de-kastjes-verborgen-wandcontactdozen'. Deze zijn ten behoeve van de koelkast + vriezer + combi-magnetron + oven + 5 x 20W halogeen. Ik zal kijken wat de lichtst-bezette groep is in de keuken, en vanaf zo'n verborgen wandcontactdoos op die groep een verlengsnoer maken waarop ik de waterkoker aansluit. De oven gebruik ik overigens bijna nooit. of...
  2. (Moeilijker) - De defecte 16A-automaat heeft nu geen bedrading meer, want ik heb de draden van mijn 'zichtbare wandcontactdozen' laten verwisselen naar de 'reserve'-automaat. Ik zal zelf een nieuwe leiding met bedrading trekken (meteen maar 4mm2, kan geen kwaad denk ik?), met daarop een nieuw stopcontact bij de wasdroger (de droger is zelfs 3300W zag ik). Deze bedrading laat ik aansluiten op een nieuwe 16A-automaat of Pasco+stop, op de plaats van de defecte automaat.

Onderstaand verder wat korte reacties op de voorgestelde alternatieven... nadat ik mijn situatie wat nauwkeuriger schets...

De situatie van mijn appartement: het is één van de 2 bovenwoningen van een café-restaurant, vandaar denk ik de zwaarder dan normale 3-fasen hoofdzekering van 40A. Ik heb een aantal verschillende groepen, maar bijna alle wandcontactdozen staan op die ene groep: slaapkamer + woonkamer + zichtbare wcd in de keuken + verlichting. (Ja het is best een drukke groep, waarvoor dank aan de installateur...)

Wat betreft de reacties:

-Samengevat:

duur.../

Wat betreft a) Het probleem is nu dat je meestal vergeet dat de droger aan staat.... Vergeet-achtige...

Wat betreft b) Dat wordt waarschijnlijk de oplossing ;)

Wat betreft c) De waterkoker staat jammergenoeg te ver van de wasdroger, maar dit vind ik een hele slimme oplossing!

Wat betreft d) Deze oplossing is waarschijnlijk ook niet afdoende. En hogere 20+ smeltveiligheden zijn op een huisinstallatie blijkbaar niet toegestaan. Waarschijnlijk dus ook niet als ik al 40A-aardlek + 40Ahoofdzekering heb, want het blijft een huisinstallatie. Ik neem aan dat er geen uitzonderingsregels zijn op de 16A-groepen in een huisinstallatie, alhoewel ik sommigen hoor zeggen dat dit wel kan (bijvoorbeeld 20A/25A).

Indien men nog andere opties weet, danwel opmerkingen heeft: graag posten... Wouter

Reply to
Wouter Reumer

Een elektrotechnicus van de Gamma zei dat je geen 25 A-groep achter de aardlek mag hebben... klinkt vreemd...

Is het personeel van de gamma zo kundig ??

"Wouter Reumer" schreef in bericht news:3fcbb148$0$186$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

(40A)

waren

een

van

--
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.532 / Virus Database: 326 - Release Date: 27-10-2003
Reply to
zoeker

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.