Grappig kunstje ...

formatting link

Erg leuk gedaan, al zou ik nog even niet kunnen verzinnen hoe(*); die eentiende watt van de telefoons kan nooit van z'n leven voldoende energie zijn, hoe je het ook wendt of keert -- nog afgezien van het feit dat die dingen de verkeerde frequentie hebben voor het effectief opwarmen van water of zetmeel.

*: Je zou denken aan een hittebron of gesaboteerde magnetron onder het kleedje of tafeloppervlak -- maar van het eerste zou je toch de gevolgen moeten zien, en bij het tweede zouden de telefoons dunkt me meteen stuk moeten gaan (en het lijkt me ook niet prettig voor degenen die er direct in de buurt zitten). Wellicht kun je popcorn voorzichtig voorverwarmen zodat het na een redelijk voorspelbare tijd alsnog 'afgaat'?

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker
Loading thread data ...

"Richard Rasker" schreef in bericht news:g2gi5o$ds4$ snipped-for-privacy@saturn.z4.net...

GSM 1800 is redelijk in de buurt van de 2400 MHz van de magnetron....

Een GSM kan meer leveren dan 0,1 Watt, zeker als hij een slecht signaal meet zal hij meer vermogen gebruiken om de GSM mast te bereiken.

We gaan het bij de volgende verjaardag eens proberen :-)

Grtz, Ben

Reply to
Ben

Ga maar lekker proberen, maar dan moet je hetzelfde goocheltrucje uitvoeren als in het filmpje dat hardstikke fake is.

Bert

Reply to
Bert

Toch is dit een veel gebruikte tactiek van 'mythbusters'. Als de reconstructie niet lukt is het vaak al aannemelijk dat het achterliggende principe niet opgaat.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

En soms worden ook de mythbusters verrast. 't Verhaal erachter klopt wellicht niet, maar toch werkt de goocheltruuk.

Hoe zit dat trouwens met magnetron-popcorn? Wat is er zo speciaal aan die mais?

En hoe werkt dat spul: Wordt er warmte in de doos gegenereerd die vervolgens de popcorn weer opwarmt, of is het de popcorn zelf die heetgemaakt wordt door de straling?

Reply to
mijn naam

Slechte truuk.

Niets. Gewone maiskorrels.

De folie zorgt ervoor dat de onderzijde heet wordt en al geplofte maisjes minder. De ongeplofte maiskorrels blijven door hun grotere soortelijk gewicht namelijk altijd onder liggen. Je moet altijd ophouden als je twee pops per seconde hoort. Er ontstaan in de USA zoveel branden door oververhitte popcorn, dat ze vorig jaar magnetronpopcorn in Seattle wilden verbieden:

formatting link
Maar dat zal je met een GSM niet gebeuren, hoe lang je ook wacht...

Bert

Reply to
Bert

Hmm. Ik lees in Wikepedia: "The radio waves emitted by a GSM handset, can have a peak power of 2 watts, and a US analogue phone had a maximum transmit power of 3.6 watts.". Als er dan 4 liggen en op maximum afstand van de mast zitten. Dan zou alleen de frequentie nog roet in het eten kunnen gooien. Maar ook met die frequentie zit het wel snor. Je hersenen worden immers ook opgewarmd als je zo'n ding bij je hoofd houdt. Daar blijken normen voor te zijn. Iets van een halve graad of zo schijnt men acceptable te vinden !!:-( Gebeurt bij wat koorts immers ook :-)_

Hal.

Reply to
Hal

Mmmm, lijkt me onsmakelijk, al die gepofte schedels.

Bert

Reply to
Bert

Gelukking zijn we vloeistof gekoeld: "The brain's blood circulation is capable of disposing of excess heat by increasing local blood flow."

Hal

Reply to
Hal

Mooi. Weer een heethoofd minder. Maar er is maar één manier om mais te poffen met een GSM: Laadt de accu helemaal op. Sluit de plus en minpool kort met een dikke draad. Leg de mais op de accu en wie-weet heb je daarna popcorn tussen de smurrie.

Bert

Reply to
Bert

Inderdaad, netjes volgens de norm gemeten op 1 METER AFSTAND....

Pieter

Reply to
Pieter

Of gewoon een godkope accu op ebay kopen.

Pieter

Reply to
Pieter

Ja, en wat wil je daar dan mee zeggen?

Hal.

Reply to
Hal

Apparatuur wordt gemeten op 1 meter afstand. Maar niemand telefoneert met een GSM op 1 meter van zijn hoofd.

Een bekende formule is: aantal Volt per meter: V/M = 1/R * wortel(30*P*G) met P = vermogen en G = antenneverstrking (1 bij een rondstralende GSM antenne)

Het maximale vermogen van een GSM is 2 Watt. Dus op 1 meter afstand heb je een elektrische veldsterkte van 1/1 * wortel(30*2*1) = 7,7 V/M

Wettelijke eis is dat apparatuur moeten kunnen tegen deze veldsterktes: 3 V/M voor huishoudelijke apparatuur 10 V/M voor industriële apparatuur 30 V/M automotive Voor echte merkbare opwarming moet je wel richting 100 V/M gaan.

Zie nu:

formatting link
De maximale elektrische veldsterkte van 400 MHz tot 2 GHz is voor beroepsbevolking: bij 900 Mhz ca 111 V/M, bij 1800 MHz ca 180 V/M algemene bevolking: bij 900 Mhz ca 50 V/M, bij 1800 MHz ca 81 V/M Blijkbaar is 900 MHz, de laagste GSM frequentie kritischer dan de hoogste! En dus niet de hogere frequenties. Waarschijnlijk omdat die minder doordringingsvermogen hebben?

Maar nu hou je de GSM-antenne op 3 cm van je hoofd. Dan is de elektrische veldsterkte lokaal: 1/0,03 * wortel(30*2*1) = 258 V/M Dit geeft dus zeker een merkbare opwarming. En is flink buiten de normen die de overheid (die GSMs goedkeurt) notabene zelf uitgegeven heeft.

Pas vanaf ca 7 cm is de veldsterkte onder 111 V/M gezakt.

Overigens zijn zendmasten gevaarlijker, daar moet je echt wel 1 a 2 meter vanaf blijven. Daar kan best een 200 à 300 Watt uitgezonden worden, en zou popcorn maken zeker mogelijk kunnen worden (als het vermogen gericht zou worden, met een juiste antenne).

Ik denk dat alles wel meevalt. Niemand telefoneert 8 uur per dag met z'n GSM. Maar ik probeer het toch maar zoveel mogelijk te vermijden, of anders de gesprekken kort te houden. Wie weet worden later toch nog wat andere verschijnzelen duidelijk, bijvoorbeeld door toch iets anders verlopende chemische reacties in je eiwitten, of invloed op slaappatroon etc. Maar zolang we dat nog niet ontdekt hebben is GSM verkeer veilig.

Pieter

Reply to
Pieter

Dat is pas een antwoord:-) Overigens wilde ik slechts aangeven dat als een GSM je hoofd (-veel water) kan opwarmen, het met een bijna droog maiskorreltje niet veel moeite kan hebben. En niet dat ik verdedig dat het moet kunnen, ik ben slechts nieuwsgierig naar het antwoord. "(die GSMs goedkeurt)" Overal waar geld in het spel kan zijn..... Zelfs de amateurvoetbal blijkt zijn uitwassen te kennen. Laat staan de miljardenbusines die de GSM wereld is en nog steeds in belang toeneemt.

Hal.

Reply to
Hal

Je moet toch zeker wel een paar honderd watt hebben voor je popcorn. Stel 300 Watt, 2 Watt per GSM geeft in totaal 150 GSM's. Maar die moeten dan wel bovenop mekaar zitten, in de praktijk dus niet haalbaar. Wel kun je versterken door de GSM's in een metalen kast te zetten die het vermogen binnenhoudt. Dan wordt het merendeel wel geabsobeerd door de mais. Maar worden de GSM's ook wel warm. En dan geven de LiION accu's boven een bepaalde temperatuur wel de benodigde warmte.

Pieter

Reply to
Pieter

"Pieter" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Moet je Watts hebben, of Joules ?

Twee keer zoveel vloeistof in de magnetron betekent twee keer zo lang stralen -of- twee keer zoveel vermogen. De andere kant op beredeneerd: een kleine hoeveelheid water heeft minder tijd of minder straling nodig.

En volgens het verhaal is interferentie belangrijk. Kan je dan gewoon

2+2+2=6 zeggen (want: minimaal 3 GSMs), of wordt de berekening moeilijker?
Reply to
mijn naam

Veel moeilijker, de energie zwalkt door de interferentieeffecten heen en weer tussen 0 en 6.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Als je gewoon de knopen en dalen bekijkt kom je daar op uit. Maar dat is nog steeds een simpele optelsom; mijn vraag was of er wellicht andere effecten een rol gaan spelen, waardoor er bijvoorbeeld makkelijker stoom ontstaat ook al is het water in de popcorn nog niet echt veel opgewarmd. Water is een rare stof, die zich niet altijd gedraagt volgens "ijs bij

Reply to
mijn naam

Mbt spanning kun je niet veel zeggen. Maar als de GSM's een vermogensregeling hebben geven ze allemaal 2 Watt af, en refelecteert alle vermogen in de kast, en wordt dus alle warmte vroeger of later geabsorbeerd. Wet van Newton: behoud van energie. Er is geen interferentie op energie, er is geen negatieve energie.

Pieter

Reply to
Pieter

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.