Generator pomp combinatie

Een poos geleden bezocht ik de fa. Cranenbroeck voor de aanschaf van een generator en pomp om een volkstuintje te beregenen. Mijn idee was om een

1500 W generator te nemen (was in de aanbieding) met een 800 W pomp. "Nee" zei de verkoper. "Als je een 800 W pomp wilt sturen, heb je minimaal een 2 kW generator nodig.". Ik dacht, dat zal toch niet waar zijn. Mijn buurman had een 1200 W generator en 600 W pomp en dat liep vlekkeloos. Eigenzinnig als ik ben (nog opgeleid als electrotechinicus ook, vandaar :-)) ging ik dus met een 1500 W generator en 800 W pomp naar huis. Helaas. Bij mij werkte het niet. De verkoper had toch gelijk (gaat overigens niet altijd op, vandaar mijn eigenwijsheid) en ik moest met hangende pootjes kleur gaan bekennen. Mijn derde pomp leverde eindelijk een werkende combinatie (ja, ze waren heel geduldig en ik mocht twee keer ruilen). Hoewel ik aan gaf elektrotechnicus te zijn, is dat wel mijn opleiding, maar heb 30 jaar nooit iets aan machines gedaan en ben dan ook mijn vectordiagrammen en alles wat daar omheen hangt volledig kwijt. Toch zou ik graag goed begrijpen waarom het met de ene combinatie beter gaat dan met de andere. Ik kwam op het spoor van een werkende combinatie door het meten van de ohmse weerstanden van de wikkelingen van de diverse pompen. Omdat de werkende installatie van mijn buurman een weerstand op de hoofdwikkeling had van 12 ohm en veldwikkeling van 18 ohm. Zocht ik in die richting en zocht de hoogste ohmse weerstanden. Dat bleek in elk geval te werken. Wie legt het mij "even" goed uit. Met name hoe ik dit praktisch moet benaderen. Mijn eigen installatie: de generator heeft een benzine motor van 3 pk en de generator heeft een ohnse weerstand van 5.6 ohm (Zelfinducties meten kan ik helaas niet). De hoofdwikkeling van mijn laatste pomp is 8.8 ohm en de veldwikkeling is 15.2 ohm in serie met 16 uF (De niet werkende pompen zaten eens stuk lager). Stroom (zonder water in de pomp): Generator 0.9 A, pomp hoofdwikkeling 1.38 A, veldwikkeling 1.9 A. Ja, natuurlijk met allerlei faseverschuivingen, maar die kan ik niet meten. Ik heb ook geen enkel gevoel van hun waarden en of ze een grote invloed hebben, of dat het praktisch voldoende is me te concentreren op de ohmse weerstanden zelf. Als iemand hier toch chocola van kan maken, hoor (lees) ik het graag.

Hal

Reply to
Hal
Loading thread data ...

Alweer?

formatting link

-p

Reply to
Piet Beertema

Ik denk dat je met die ohmse weerstanden toch wel wat op het spoor bent. Ik ben ook absoluut niet thuis in verlieshoeken en dergelijke, dus neem mijn antwoord met een korreltje zout, maar het ligt wel voor de hand dat de ohmse weerstand de aanloopstroom van een motor (mede) bepaalt.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

formatting link

Heel goed. Excuus. Kun je zien hoe goed mijn geheugen is.

Hal.

Reply to
Hal

formatting link

Maar even voordat ik nou heel nl.doehetzelf moet doorspitten, is daar al een bevredigend antwoord langsgekomen?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

formatting link

Nogmaals excuus. Bericht is verwijderd.

Hal

Reply to
Hal

formatting link

Beetje tweeslachtig. Eigenlijk wil ik zowel de praktische als theoretische benadering weten. Ik heb het draadje nog even snel doorgelopen (want mijn geheugen is echt #@&#. Leeftijd zegt men dan :-( ). Enkele poostings zijn nuttig, maar doen ook een aantal veronderstellingen die het nodig maken cijfermatig te werken. Bv. het vemogen zoals opgegeven. Daar zit m.i. net de clou: Hoe wordt die opgegeven. nominale spanning maal maximale stroom bv. Ja, dan hang je. Een motor die inzakt: tja, hij is toch 3 pk en zoals ik al aangaf, de andere installatie werkt perfect met een lichtere generator van hetzelfde type. Verder was het bij mijn niet werkende pomp geen aanloop probleem. Juist de koppeling tussen theorie en praktijk heeft daarom mijn belangstelling. Dat had ik beter duidelijk moeten maken. Zelf draai ik nu probleemloos, maar diverse andere tuinders geven, met dit hete weer, aan dat zij mogelijk ook een generator/pomp willen aanschaffen. Ik wil ze mijn zoektocht besparen. Luisteren naar de verkoper dan? Ja, maar wel kritisch want als dezelfde verkoper zegt dat ik met een gelijkstroommotor te doen heb verlies ik snel het vertrouwen.

Hal

Reply to
Hal

schreef in bericht news:b4dd3$4c38ac12$d4549fe0$ snipped-for-privacy@news1.tudelft.nl...

Hebben we hier niet te maken met aanloopstromen van de pomp??

Directe aanloop van een elektromotor is 6x IN ( I nominaal) Daar kunnen generatoren meestal niet tegen als ze een beetje krap bemeten zijn. Die kunnen dat vermogen (hoe kort dan ook) niet leveren.

joop

Reply to
Joop

Lijkt me niet. Ook na een paar minuten kreunde de generator nog steeds om op toeren proberen te komen.

Hal

Reply to
Hal

En dat lukte niet...omdat hij het vermogen niet kon leveren. Maar goed, hoe is he op te lossen? Wellicht door in de aanloopfase de belasting tijdelijk te verminderen.Dus een koppeling tussen de motor en de pomp, liefst eerst generator opstarten voor de motor van de pomp eraan gekoppeld wordt, dat soort dingen?

Reply to
Gerard

Om misverstanden te voorkomen. Ik heb deze combinatie niet meer. Ik heb de pomp geruild voor een pomp met hogere koperweerstand en dat loste het probleem op. Jouw voorstel zou, denk ik, niet gewerkt hebben, omdat hij wel ver op toeren kwam, maar niet volledig. Je kon niet alleen echt horen dat het vermogen tekort schoot, maar ook dat de motor wat "rauw" liep. Zelf denk ik dat de blindstroom de zaak verziekte: je krijgt wel spanningsval over koperweerstanden, maar je krijgt er geen koppel voor terug.

Hal

Reply to
Hal

"Joop" schreef in bericht news:4c3a2a56$0$97965$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

Dat klopt gelijk een zwerende vinger. Ferre.

Reply to
Fernand

Ik doelde daarmee op de aanloop als oorzaak. Daar naast lijkt me, zelfs indien de specs wat te uitbundig zijn, 1500 W tov 600 W voldoende reserve te moeten geven.

Hal

Reply to
Hal

Er begint me wel iets te dagen. Generatoren worden in VA gespecificeerd, motoren in W. Een motor van 600W kan zomaar 1000VA of meer zijn. Dan is er niet eens zoveel ruimte (wel iets) voor bijkomende factoren (zoals aanloopstroom?).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik kan me voorstellen dat dit zich met name bij goedkope motoren zal voordoen. Deze dingen kosten ook niets meer (?68, elektromotor + pomp) Helaas echter komt er nog een aap uit de mouw. Ik heb de specs er om bovenstaandenog eens bijgehaald en zie nu dat de type aanduiding "1500" niets te maken heeft met het vermogen. Ze geven op 1000 W. Daarmee zit ik natuurlijk veel dichter bij de grens als ik ten onrechte had aangenomen. Mijn reserves zijn blijkbaar veel kleiner en daarmee het gedrag beter verklaarbaar.

Hal

Reply to
Hal

Kijk aan, ruimschoots na datum toch een afdoende verklaring. 600W -> ongeveer 1000VA en dat is dan ook gelijk je maximale belasting.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik zit me ook langzamerhand af te vragen of er geen vergissing is begaan tussen ster- en driehoekschakeling.

Reply to
Gerard

thread/fe9bc8febc2d342e

Als er op een elektromotor bv 1000W is opgegeven, wil dat zeggen dat die motor een vermogen van 1000W kan/mag leveren, ze zal daarvoor natuurlijk meer vermogen uit het net halen. Op het motorplaatje staan ook nog de spanning, stroom en arbeidsfactor, met die drie bereken je hoeveel vermogen de motor zal verbruiken (bv 1250W)

Je zou hen beter een pomp met benzine motor aanraden.

--
inox
Reply to
inox

Daarnaast zal de pomp in de aanloopfase waarschijnlijk een flink lage cos(phi) hebben. Ik vraag me af hoe die generator omgaat met de vermoedelijk redelijk hoge blindstroom die daarvan het gevolg zal zijn.

-p

Reply to
Piet Beertema

Het ware mooi, maar van zowel de generator als de pompmotor is de arbeidsfactor niet opgegeven.

Het gaat ook om een benzinemotor met generator met pomp.

Hal

Reply to
Hal

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.