Gegevens zonnepaneel

Bij de gegevens van een zonnepaneel staat b.v. 20 Wp 18 V en even verder 20 W 12 V. Wat betekent die Wp en is die 18 V onbelast?

--
____________________________________________ 
                             Bye, BugHunter.
Reply to
BugHunter
Loading thread data ...

Op Mon, 28 Mar 2016 21:00:27 +0200, schreef BugHunter:

Praktisch dient het om 12 V op te laden ... of 12V toestellen te voeden ...

Reply to
marc

De 20Wp is duidelijk, dat is het piekvermogen, dus het maximum vermogen wat het paneeltje bij optimale bezonning kan leveren.

20W 12 V is minder duidelijk, vermoedelijk betekent het dat het paneeltje die 20W bij een uitgangsspanning van 12 V han leveren, (bij 1,666 A dus)

Die (vermoedelijk niet gespecificeerde) onbelaste spanning zal dan hoger zijn, en dat zou inderdaad best 18 V kunnen zijn. (Maar dat vermeld je niet)

Jan

PS Overigens kan je voor NL op ongeveer 1000 uur effectief rekenen, dus op een jaaropbrengst van je paneeltje van 20 kWh.

Reply to
J. J. Lodder

Als je een zonnepaneel optimaal wilt benutten dan moet er een MPPT regulator achter die het paneel laat werken op het optimale werkpunt (waar het vermogen maximaal is). De regulator zet dit vermogen dan om naar de werkspanning die je wilt hebben.

De paneelspanning is daarom niet zo'n interessant gegeven, is meer een indicatie om het systeem te ontwerpen. (valt de paneelspanning in het gebied wat de MPPT regulator ondersteunt)

Reply to
Rob

Kleine zonnepaneeltjes als deze wil je gewoonlijk niet optimaal benutten.

20 kWh per jaar aan het lichtnet leveren is niet zo'n interessante toepassing.

Ze worden gewoolijk gebruikt voor toepassinngen waarbij de werkspanning een gegeven is. (zoals het opladen of bijhouden van accus, het laten draaaien van een ventilator, of een pompje, enz.)

Kortom, leuke theorie, maar niet zo van toepassing,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Weer het bekende "ik weet er alles van" gepraat van Lodder. Maar helaas, het klopt niet.

JUIST voor het laden van accu's moet je een regulator hebben en heeft het weinig zin om daar een te simpel type voor te nemen. (zonder regulator worden je accu's mishandeld door het paneel)

Alleen voor pure spielerei toepassingen moet je het zonder regulator doen en dan heb je geen 20 watt paneel natuurlijk.

Reply to
Rob

Daar ga je weer. Waarom moet je altijd weer het vervelende over-agressieve tiepje uithangen?

Het onbegrip zit toch echt bij jou. Een laadregelaar voor accus (als nodig) is een heel ander ding dan jouw MPPT regulator. [1] De een begrenst de spanning op 14 V om overladen te vooorkomen, de ander regelt het setpoint van een set panelen op het optimum om zoveel mogelijk vermogen naar elders te pompen.

Weet jij veel? Voor een ventilator bijvoorbeeld is een 20 watt paneel (zonder verdere stabilisatie) een prima optie.

Jan

[1] Voor de liefhebbers: een MPPT regulator doet aan Maximum Power Point Tracking. Zo'n regelaar stelt de belasting van de zonnepanelen zodanig in dat het product van spanning en stroom maximaal is. Dat is relevant als je (met een omvormer) zo veel mogelijk vermogen (bv aan het lichtnet) wilt leveren. Voor het laden en bijhouden van (lood) accus heb je alleen maar een simpele spanningsstabilisator op 14 V nodig die overladen voorkomt.
Reply to
J. J. Lodder

Omdat jij altijd de allesweter uithangt die adviezen geeft die helemaal niet kloppen.

Een typische MPPT acculaad regulator combineert beide functies, wat heel eenvoudig is met een switchmode converter. Het zonnepaneel wordt optimaal belast en de accu wordt geladen zonder overladen te worden.

Als je het paneel gewoon aan de accu knoopt dan mis je BEIDE functies. (zowel de vermogensoverdracht is niet optimaal, als de accu wordt overladen)

Je verliest dus op 2 punten t.o.v. het juiste advies.

Reply to
Rob

Dat probleem zit toch echt bij jou.

Dat kan, maar wil het echt niet tot je doordringen dat zoiets overkill is, voor een 20 Wp paneeltje en het bijhouden van een accu?

Voor 20 Wp paneeltje is dat aanzienlijk simpeler en goedkoper op te lossen dan door er een MPPT regelaar tussen te hangen. Die wordt pas van nut als je grotere vermogens beschikbaar hebt.

'de allesweter uithangt' zei je? Met het enig juiste advies?

Jan

Reply to
J. J. Lodder

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.