flitsbuisje

Dergelijke lampen zijn mij onbekend en ken/heb alleen dergelijke lampen met een fotocel, die alleen gaan knipperen als het donker wordt. De wegwerker stelt ze dan slechts eenmaal aan, waarna ze overdag geen stroom verbruiken. Indien ze alleen aangaan als ze aangestraald worden, zou ze ongeschikt maken in bochten of voor fietsers, wandelaars e.d..

formatting link

Reply to
KE
Loading thread data ...

Het lijkt erop dat de verlichtsterke wordt gemeten en dat er wordt bijgeflits indien nodig, anders is het apparaat defect. Dek evt. het gaatje aan de voorzijde af (ldr of fototransistor) Zit er een regelaar op met ISO waarde/afstandsschaal erbij?

Bij het uiteennemen van het apparaat:

Warning!!!!!!!!!!!!!!

Kijk uit voor de flitselco, vaak iets van 500uF 350 V altijd goed ontladen via een weerstand. Kortsluiten is slecht voor oa. de elco en de printplaat.

Warning!!!!!!!!!!!!

Maurits

Reply to
Maurits

Heren, heren,

Dit is geen ingewikkeld apparaat, maar een soort gecombineerde zaklantaarn(led)/flitsapparaat voor onderwater(duiktoepassing) en werkt op 3 AA-cellen. HEt zaklantarengedeelte fungeert als backup-lamp voor het geval je normale lamp het begeeft. Het flitsgedeelte is voor het geval je je buddy kwijtraakt, hij kan je zo makkelijker vinden. Je zet dat ding handmatig aan, dus geen automatische licht/donkerschakeling of iets dergelijks. Er zit ook geen neonlamp in. Ik heb hem net nagekeken en wat solderingen opnieuw gesoldeerd, maar dat geeft geen verbetering. Ook de module op een externe voeding gezet: helpt ook niet. Ben bang dat de onsteekspanning gewoon te laag is of dat er wat met de buis is. Als ik het zo zie bestaat de schakeling uit de volgende componenten:\ weerstand, elco, diode, tansistor, transistor waarvan de basis is afgeknipt?, condensatorje (geen elco)trafo en een soort spoeltje en vanaf dat spoeltje loopt een draadje naar de onsteekelectrode (als ik dat zo goed zeg). en dan natuurlijk het ontsteekbuisje. Het onsteekgedeelte bestaat uit een ringetje om het buisje vlak bij één van de uiteinden dat via een draadje aan de spoel zit. Hoe kan ik de spanning iets opvoeren of is er iets te doen aan het ringetje om het buisje, andere vorm, of iets van een stripje maken (las ik ergens). Iemand enig idee? Laurens

Reply to
Laurens

Dat kan, als de buis te warm is geweest (veel flitsen achterelkaar) neemt de levensduur af.

zou een diac kunnen zijn (relaksy oscillator)

condensatorje (geen elco)trafo en een soort spoeltje en

Je kan de voedingsspanning iets opvoeren met een regelbare voeding, kijken of de schakeling dan wel goed werkt.Flitsers hebben de duurste batterijen met een lage Ri nodig. Dus goede, nieuwe batterijen lost het euvel waarschijnlijk op. Geen accuus, de hebben een V van 1.2V. Een onbelaste batterij zit op 1.60 V of hoger, gemeten met een goede 4½ Fluke meter.

Maurits

Reply to
Maurits

Die transistor waarvan de basis is afgeknipt vervult mogelijk de rol van het door mij veronderstelde neonlampje. Wat dat betreft pech dus, want dat kan niet echt lichtgevoelig zijn. Ik zou me dan toch op die ontsteekelectrode richten. Dat ringetje om het buisje, is dat alleen maar een ringetje of loopt er achterop het buisje nog een streepje? Zo niet dan zou je eens kunnen proberen om een heel dun enkel adertje uit een soepel snoer een paar slagen om het buisje te draaien en dan met de ontsteekelectrode te verbinden.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik begreep dat er al een externe voeding geprobeerd was, maar die nog een voltje hoger zetten lijkt me ook wel een goed experiment.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"KE" schreef in bericht news:2a544$4b12c23d$5ed488fe$ snipped-for-privacy@cache5.tilbu.nb.home.nl...

Op de autoweg naar Vlissingen stonden deze lampen indertijd in overvloed. Persoonlijk vond ik het niet prettig omdat *opeens* de lampen gingen knipperen. Ze waren echt uit als je aan kwam rijden en je kon ze eerder aan doen door met grootlicht te rijden. Ik kwam daar zeer regelmatig langs, een blind paard zou daar nog kunnen autorijden zo stil was het er 's nachts. Waarschijnlijk dat ze daarom voor dit soort lampen hadden gekozen ?

--
CU, Rob / gompy.net
Reply to
Rob / gompy.net

"Rob / gompy.net" schreef in bericht news:4b12fa20$1 snipped-for-privacy@news4us.nl...

Het nut van dergelijke lampen snap ik niet.

Reply to
KE

"KE" schreef in bericht news:5a09e$4b131211$5ed488fe$ snipped-for-privacy@cache3.tilbu.nb.home.nl...

Langer levensduur van de batterijen ? Geen storende verlichting voor vee en/of omwonenden ?

--
CU, Rob / gompy.net
Reply to
Rob / gompy.net

Zou volgens mij beter zijn om ze eerder te laten werken, b.v. middels een lus in het wegdek.

--
Bye, BugHunter.
Reply to
BugHunter

Als ze alleen maar licht moeten geven als er licht op schijnt, is een reflector dan niet handiger? Heb je helemaal geen batterijen nodig.

Zo'n oranje rond knipperlicht heb ik ook wel eens in handen gehad, maar dat was er een die je met een pennetje aan/uit zet en die als ie aan staat alleen in het donker gaat knipperen. Maar ja, da's wel een heel beperkte ervaring. :-)

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

Clarke's Conclusion:
	Never let your sense of morals interfere with doing the right thing.
Reply to
Stef

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.