flitsbuisje

Elke straling/externe energie, dus niet alleen radioactiviteit (zoals elders genoemd werd) bevordert de ionisatie van het gas in de buis. De ontsteekdrempel wordt dus wat lager, en als het allemaal net op het randje zit kan dat precies genoeg zijn om het ding te laten werken.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten
Loading thread data ...

Zie mijn uitleg aan Gompy.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ahja, ervaring (empirisch onderzoek) telt niet. Ben jij in staat een poging te doen om de theorie en de praktijk te laten matchen?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

schreef in bericht news:bfb1a$4b103390$d4549fe0$ snipped-for-privacy@news1.tudelft.nl...

Natuurlijk heeft de maanstand er ook mee te maken. Als de maan achter de aarde staat gaat het lampje ook niet branden. Waarschijnlijk was op het moment van testen in Egypte ook een onweersbui in de buurt. Hierdoor was de ionisatie op dat moment optimaal om het flitsbuisje, wat achter glas in een waterdichte behuizing zit. En dan nog die Egyptenaar die dat lampje verkocht.....die stand met een afstandsbediening op de gang het lampje aan en uit te schakelen.

Meer onzin mag ik niet verkondigen van St Klaas anders krijg ik kolen in mijn schoen, dus jullie moet de rest van de kolder maar schrijven.

--
CU, Rob / gompy.net
Reply to
Rob / gompy.net

Als je claimt dat iets onzin is, waarvan minstens empirisch duidelijk is dat het verschijnsel bestaat, moet je je grote bek inhoudelijk opentrekken inplaats van je domme gelul over aardstralen enzo hieronder, dat ik heb geknipt om je tenminste iets van een afgang te besparen als iemand deze discussie ooit nog een keer terugleest.

P.S. je kan ook gewoon even deze URL doorlezen

formatting link

Let ook op het gedeelte "Neon bulbs have been known to be photosensitive for over 50 years now."

Niets persoonlijks, niet iedereen kan alles weten maar neem dan tenminste aan dat er meer kan zijn dan jij hebt geleerd.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Maar ehm, na deze irritante onderbreking even terug naar het probleem van de TS. Behalve een marginale ontsteekelectrode kan het natuurlijk ook zijn dat om een of andere reden de spanning op het flitsbuisje te laag is. Zwakke batterij, corrosie in de electronica of ander slecht contact, slechte elco, etc.

Ik hoop dat we nog wat van hem terughoren.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

En bovendien _kan_ het natuurlijk ook nog een feature zijn, dus een bedienprobleem inplaats van een defect. Dat is sowieso het eerste en het simpelste om na te gaan. Zou ook een mooie redding voor Rob/Gompy zijn als het zo was.

Dan hoop ik hierbij in alle verwarring de mogelijkheden een beetje fatsoenlijk opgesomd te hebben

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Sinterklaas bestaat ook, net zoals de kerstman en de paashaas.......als je er maar in geloofd.

Mond heet dat, dieren (met uitzondering van paarden) hebben een bek. Heb je zitten slapen daar in Delft ?

Die zal eerst van zijn stoel vallen van het lachen om de gegeven antwoorden. Daarna gaat hij / zij zich afvragen waar al dat geld voor opleidingen naar toe is gegaan.

--
CU, Rob / gompy.net
Reply to
Rob / gompy.net

Het zijn aardstralen Piet. Misschien kan de OP eens met zijn lampje langs Jomanda gaan. Of of of...Ulri Geller, houd het lampje voor de tv en het gaat spontaan branden. De vraag is dan wel of het door Ulri komt of door de tv-stralen ?

--
CU, Rob / gompy.net
Reply to
Rob / gompy.net

Een paard is fatsoenlijker en inhoudelijker dan jij... Dus je hebt gelijk, jij hebt een mond.

Naar mensen die niet verder kunnen kijken dan hun oogkleppen lang zijn (ben je misschien toch een paard dan?), of heb jij geen opleiding?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

P.S. Je bent gewoon een vieze smerige troll op zoek naar een verzetje, want ik heb je nog nergens inhoudelijk op zien ingaan...

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Maargoed nu verlaag ik me dus alweer tot jouw inhoudsloze en blaterige niveau... Dat was ook de reden dat ik over bek begon, zulke taal spreekt je misschien meer aan en begrijp je beter, dacht ik toen.

Wat ik zo inhoudelijk nog eens bedacht, ik had al steeds een vaag gevoel dat er iets niet aan die redenatie klopte, jouw veronderstelling over een licht-donker schakeling. Het zou logisch zijn als het ding bij _donker_ automatisch aan zou gaan. Niet bij licht.

Ik denk dat we die licht-donker schakeling als mogelijkheid dus voorzichtig kunnen vergeten.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

schreef in bericht news:e184b$4b115f06$d4549fe0$ snipped-for-privacy@news1.tudelft.nl...

Lezen Maarten en relativeren !!!

Ik heb dat ding kortgeleden in Egypte gekocht en hem daar uiteraard geprobeerd in het hotel. Toen deed hij het goed. Nu thuis probeerde ik hem ook in het donker.

Aha, in de hotelkamer was het licht dus aan of kwam er daglicht binnen.

Daar gaat het fout; dan flitst hij niet. Loop ik vanuit het donker naar een verlichte kamer dan begint hij weer te flitsten.

Mmmm, dus vanuit het donker naar het licht en het werkt weer......net als in die hotelkamer waar het licht was. Hieruit kunnen we opmaken dat het lampje het alleen op dit moment in het licht doet, kunstlicht of zonlicht. Tevens weten we dat het niet uitmaakt of het kunstlicht is wat het lampje beinvloed of zonlicht. Daarbij zit het lampje opgesloten in een waterdichte behuizing, dus invloed van buiten af is tot een minium beperkt. Er wordt helaas niet vemeld in welke positie de lamp gehouden werd tijdens het testen, maar dat zal wel niet gelijk zijn. Nu kan niemand mij wijsmaken dat twee verschillende locaties (Egypte / Nederland) met een veelvoud aan variatie juist dat lampje kan laten knipperen......dat zou teveel toeval zijn.

Zolang ik maar niet vergeleken word met een gesjeesde student mag je me alles noemen.

--
CU, Rob / gompy.net
Reply to
Rob / gompy.net

Jij hebt het door Rob, wat een verhalen ontstaan er opeens. Het is nogal simpel: ding in Egypte gekocht en in het hotel geprobeerd, gewoon overdag en daar flitste hij gewoon. Thuis dacht ik, hoe zou het eigenlijk in het donker uitzien en heb ik hem in een donkere ruimte geprobeerd en het resultaat was dat er niets gebeurde, ding deed het niet meer. Loop je dan weer een verlicht ruimte in begint hij weer vrolijk te flitsen. Ik begrijp uit jullie verhalen, dat het gas in de buis gevoelig is voor licht. Kan ik me iets bij voorstellen, in een lichte omgeving wat minder weerstand en dan ontsteekt de buis sneller. Heb hem uit elkaar gepeuterd en ga morgen bij daglicht maar eens wat solderingen overdoen. Hoop dat er ergens een slechte soldering bij zit en dat ik door mijn soldeerwerk de ontsteekspanning wat kan verhogen, zodat hij het onafhankelijk van de hoeveelheid omgevingslicht weer gaat doen. Ik laat jullie weten hoe het verder verloopt.

Groeten, Laurens

Reply to
Laurens

De grap is dus dat dat verhaal, wat opzich prima bij jouw constateringen paste, door Rob/Gompy werd afgedaan als aperte onzin... Dus wie er nou niet kan lezen laat ik in het midden ;-)

Of het echt een soldering is, weet ik niet. Er zijn genoeg andere oorzaken te bedenken. Ik zou in elk geval als eerste naar de ontsteekelectrode kijken.

Ben in elk geval heel benieuwd naar de afloop!

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Niet uit mijn verhaal, maar je mag geloven wie / wat je wilt. Ik houd het op een LDR'tje oid wat de lamp aan / uit doet gaan in het donker.

Geen woorden in iemands mond leggen die hij niet heeft gesproken. Jullie zeggen dat licht invloed heeft op het gas en niet de OP, die neemt het aan.

Andere oorzaken.......begin je aan je eigen te twijfelen ?

--
CU, Rob / gompy.net
Reply to
Rob / gompy.net

Ik heb de fabrikant via de mail benadert en die geeft aan dat geen schakeling in de lamp zit die door het omgevingslicht wordt beïnvloed. laurens

Reply to
Laurens

En ik hou het erop dat dat juist andersom zou moeten werken, wil het een bruikbare feature zijn... Als het licht is heb je immers geen licht meer nodig.

Als een van de meest plausibele en 100% bij de symptomen passende oplossingsmogelijkheden, kom anders eens met een betere hypothese als je zo goed weet wat het niet is.

Laat me wat uitleggen over hoe reparaties aan onbekende apparatuur (geen standaardfouten en statistieken bekend) doorgaans gaan. Als reparateur begin je met het opbouwen van een beeld van wat er aan de hand is, aan de hand van ervaring, observaties en algemene electronicakennis. Dat beeld ga je dan vervolgens met metingen en visuele inspectie proberen te bevestigen of te weerleggen. Als er dan iets niet meer klopt aan je beeld ga je opnieuw redeneren.

Hier geldt: "wat er aan de hand is" = bij donker flitst hij niet "ervaring" = gasontladingslampen stoppen er bij donker soms mee "algemene kennis, bevestigd door 1 of meerdere bronnen" = bij een neonlampje hangt de benodigde ontsteekspanning samen met de aanwezigheid van externe ionisatiebronnen (radioactiviteit maar ook fotonen = licht). Geen reden om aan te nemen dat xenon anders werkt dan neon.

Vandaar dus dat de eerste meting of observatie in de richting van de ontsteekspanning of de manier waarop deze aan de buis wordt toegediend zal zijn.

Al het geschrijf tussendoor over neonlampjes, heeft me nog op een ander aanverwant idee gebracht. De TS zou eens moeten kijken of er in het ontsteekcircuit van de flitsbuis een neonlampje zit (in dat geval wordt het flitstempo bepaald door een relaxatieoscillator waar dat lampje deel van uitmaakt). Als dit het geval is, zou hij eens kunnen kijken of dit neonlampje (hoort heel flauw mee te knipperen in het flitstempo) in het donker nog steeds knippert. Zo ja, dan moet je richting de flitsbuis zoeken, zo nee dan zou het kunnen lonen om het neonlampje zelf te vervangen of van een iets hogere spanning te voorzien.

En voorlopig even als laatste mogelijkheid, omdat het om een nieuw apparaat gaat, kan het zijn dat de problemen niet door een direct mankement, maar door productietoleranties wordt veroorzaakt. Dat is moeilijker op te lossen omdat er niet meteen iets aanwijsbaar "stuk" is. Dan moet je voor de eenvoud eigenlijk hopen dat er iets makkelijk aanwijsbaars (zoals bovengenoemd neonlampje indien aanwezig) buiten z'n toleranties zit.

Aan m'n eigen wat? Of bedoel je aan mezelf? Aan mezelf twijfel ik per definitie niet want ik ben er zelf bij om al mijn redenaties te checken en te dubbelchecken (*), ik heb het wel degelijk over andere oorzaken van het fotogevoelig zijn van de flitsbuis, OF, en dat is ook een leuke van hetzelfde laken en pak, van het neonbuisje dat in veel flitsers wordt gebruikt in het ontstekingscircuit -> hierboven nog even vermeld bij de foutzoektips. Allemaal dingen die ik al eerder genoemd heb onder de categorie te lage spanning eigenlijk. M.A.W. ik heb geen reden om mijn hypothese bij te stellen. Jouw LDR doe ik daarbij niet eens af als onzin, maar als uiterst onwaarschijnlijk en vergezocht zeker omdat die functie er kennelijk gewoon niet opzit.

(*) Ik twijfel niet, maar ik ben wel flexibel in het bijstellen van m'n mening als er nieuwe feiten opduiken (wat hier pas het geval kan zijn als de TS zijn reparatie begint). Dat zou je ook constant twijfelen mogen noemen, maar is toch iets anders. Iets dat jij nog moet leren: bij jou bestaat er kennelijk niets dat je niet kent, geheel zonder enige twijfel. Zie verder het principe van repareren dat ik hierboven omschrijf.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

schreef in bericht news:f27b3$4b1272ee$d4549fe0$ snipped-for-privacy@news1.tudelft.nl...

Bij werk aan de weg staan van die orange lampen langs de weg. Rond orange lampenglas en een rechthoekige gele accubak er onder. Deze lampen branden alleen als ze verlicht worden, door naderend verkeer. Het heeft nl geen nut om de accu's leeg te trekken als er geen verkeer is. Een LDR of fototransistortje zit verborgen in de lampenhouder. 's Morgens zet de wegwerker de lampen weer uit dmv een *verborgen* schakelaartje. Deze lampen doen het dus alleen maar bij licht en niet in het donker.

--
CU, Rob / gompy.net
Reply to
Rob / gompy.net

Hoewel ik van die schakeling nog nooit gehoord heb, klinkt het ook niet onlogisch. De lampen ken ik in elk geval wel. Daarmee is dan verklaard hoe je op het idee kwam, waarvoor dank.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.