faradaykooi

Een magnetron is in feite een radiozender met een faradaykooi er omheen zodat er geen schadelijke straling naar buiten komt ( die straling kan er dus ook niet in ) Echter als ik mijn mobiele telefoon in de magnetron leg en de deur dicht doe ( die magnetron staat natuurlijk uit ) verwacht ik dat hij geen signaal krijgt dus ook niet over kan gaan.

Vanmiddag de proef op de som genomen en mijn mobiel telefoon gaat wel degelijk over als je zijn nummer belt. Ik trek dus de conclusie dat er wel degelijk straling door die dichte deur naar buiten kan komen Maar die magnetron is praktisch nieuw, is dit nou schadelijk ?

Reply to
Willem van Zeijl
Loading thread data ...

Zit er in die magnetronoven geen ruit of koelsleuven ? Natuurlijk " lekt" die magnetron hf energie, maar de hoeveelheid zou niet schadelijk hoeven zijn

Reply to
Admiraal

Vroegâh had PTT een tweetal bunkers in Bussum, die atoomvrij moesten zijn. Ze stonden vol met computers en er was dus ook een EMP-voorziening aanwezig. Dachten we.

Tot er een keer een paar bouwvakkers bezig waren, uiteraard met radio boem-boem op de transistorontvanger.

Reply to
joop g

formatting link

"A Federal standard limits the amount of microwaves that can leak from an oven throughout its lifetime to 5 milliwatts (mW) of microwave radiation per square centimeter at approximately 2 inches from the oven surface."

-p

Reply to
Piet Beertema

Precies. Er zitten wel openingen in (vandaar die lamp :-) maar de openingen zijn zo gemaakt, dat de 2.4 GHz magnetron stralen er niet doorheen kunnen. GSM (800 MHz, 900 MHz en 1.8 GHz uit mijn blote hoofd) kan er wel doorheen. Leg je iPad er maar eens in, en kijk of Wifi werkt :-)

Als je wifi van 5 GHz gebruik maakt mislukt de demonstratie ook, denk ik :-)

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Waarom je precies een telexcentrale in stand zou willen houden als "buiten" de bom gevallen was, dat was toch al een beetje onduidelijk.

Die EMP beveiligde draadjes die liepen toch door de boze buitenwereld naar de klanten toe en die zaten vaak ook niet in een bunker...

Reply to
Rob

Het was toch zo met die openingen dat frekwenties BOVEN een bepaalde grens er wel doorheen gingen en ERONDER niet?

Als de oven dicht is voor 2.45 GHz dan zou hij dat ook moeten zijn voor 900 MHz.

Alleen is zo'n ding nooit helemaal dicht. Dat hoeft ook niet.

Reply to
Rob

Dan heb je het toch niet helemaal begrepen. Of golven wel of wel of niet door een rooster heenkomen hangt af van de grootte van de openingen in het rooster. Als die (veel) kleiner zijn dan de golflengte, dan is het rooster een dicht medium. De golflengte van een magnetron is 12 cm, van gsm resp. 37 cm (800 MHz), 27 cm (900 Mhz) en 17 cm (1800 MHz). De openingen in het deurrooster zijn in de orde van 1 mm. Voor al deze golflengtes is het dus letterlijk een dichte deur. De golflengte van (geel) licht daarentegen is 580 nanometer, dus daarom zie je dat lichtend voorbeeld in de oven wel door het rooster heen.

Dat alles neemt niet weg dat er altijd wel sprake is van een beetje lek, maar die dient binnen de normen te vallen. Zie mijn vorige posting.

-p

Reply to
Piet Beertema

Dag Willen,

Een magnetron mag best veel uitstralen (zo uit mijn hoofd in orde van

0.5W, dat is 31 dB demping voor een 700W magnetron). Als je maar niet boven 5mW/cm2 op 5cm uitkomt. De overgang deur-behuizing is er een die geoptimaliseerd is voor 2450 MHz (omdat er geen elektrisch contact is). Daaronder en boven kan de demping afnemen.

Ik kijk er niet van op dat je GSM het doet. Masten produceren hier en daar meer dan -60 dBm uit een dipool, terwijl een GSM het bij -100 dBm ook nog doet. 40 dB demping komt neer op een factor 10k. Dus als je een 700W magnetron hebt, en de behuizing zou 40 dB dempen, dan lekt er slechts 70mW weg.

Met vriendelijke groet,

Wim PA3DJS

formatting link
zonder abc komt PM zeer waarschijnlijk aan.

Reply to
Wimpie

Verkeerde frequentie gebied.

Reply to
Sjouke Burry

Je moet de magnetron wel aanzetten als je een gsm test.....

Reply to
Sjouke Burry

Heerlijk, zo super-gevat. Ik lach me een bult.

--
Bye, BugHunter.
Reply to
BugHunter

Toch is er nog iets anders wat meespeelt, en GSM doet het ook in een afgesloten koekblik.

--
Bye, BugHunter.
Reply to
BugHunter

Over de veiligheid, inspecteer die delen van de deur die contact maken met de behuizing, daar mag g=E9=E9n vuil op aanwezig zijn. Een stukje groenteblad kan ervoor zorgen dat de deur wel sluit, maar er toch een kiertje ontstaat waardoor er meer straling uittreedt.

Als je denkt dat je magnetron transport-/valschade, etc opgelopen heeft, laat hem dan maar even uit en neem contact met je leverancier op.

Met vriendelijke groet,

Wim

Reply to
Wimpie

Zojuist heb ik de proef op de som genomen met een beschuittrommel, heb

2 x gebeld Die is dan blijkbaar beter afgesloten dan jou koekblik want bij de beschuittrommel ging de telefoon niet af. ( hij ging wel over op een analoog toestel wat op de router staat aangesloten en waar ik mee belde ) Toen ik de GSM even later tevoorschijn haalde kreeg ik keurig netjes het bericht in t venster dat 2x gebeld was.

Bedankt allemaal voor de reacties

Reply to
Willem van Zeijl

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.