Elektrastoring bij opstarten computer

Eens in de week of zo, springt bij ons de aardlek bij het aanzetten van de computer. Ik ben ervan overtuigd, dat het niet zozeer ligt aan de computer, als wel hoe de boel aan elkaar geknoopt zit. Het is een zogenaamde minicomputer die met een externe voeding een master slave blok (van de Lidl) aanstuurt en achtervolgens een printer, een scanner,

20" flatscreen, 2 harde schijven, een externe brander en een aantal usb hubs van stroom moet voorzien. (een van de harde schijven is tevens een usb/firewire hub). Ik krijg de indruk dat er iets opbouwt wat dan na verloop van tijd een maximum heeft bereikt en dan hoef ik de aan knop maar aan te raken of *pats*, de boel sprint eruit. Het is des te meer hinderlijk, omdat het verbonden zit met de gehele woonkamergroep (maar e.e.a. staat aan de andere kant van de muur, aan de slaapkamerkant), dus een evt. aan staande plasmatv, digitale tvtuner en/of stereoinstallatie is dan ook opeens de stroom kwijt. Ik heb ook al de master/slave vervangen door een ander blok, die ik eerst aanzette en daarna de computer, maar dan ook sprong de boel er wel eens uit. Ik heb wel eens zitten denken, dat een soort intelligente master/slave, waar elk stroompunt achtereenvolgens stroom krijgt, met een halve of hele seconde tussenperiode beter zou zijn om die spanningspiek te vermijden. Maar dat het iets te maken heeft, dat de computer een externe voeding heeft lijkt mij ook wel aannemelijk. Ik heb namelijk in de _niet_ master/slave situatie de computer op een ander spanningspunt aangesloten met daartussen een tussen-overspanningsbeveiligingscontact. Daar kwam het voor, dat de computer überhaupt niet aan wilde, totdat ik de stekker er uit haalde en weer instak. Ik weet, het heeft zijdelings met elektronica te maken, maar ik snap niet zoveel van deze materie en irriteer me mateloos aan dit gedoe.
--
groeten,
____________________________Jim©
~ OS X really opens up windows ~
Reply to
"James T. Kirk©"
Loading thread data ...

Op Sat, 15 Aug 2009 18:48:55 +0200, schreef "James T. Kirk©" het volgende.

Ik snap wat je bedoeld, wat gebeurd er als je datgene doet met een simpele verdeeldoos met handschakelaar, als dat wel goed gaat is dat "Lidl" geval de boosdoener.

groetjes Henk

--
#Een reactie van de vraagsteller of een gegeven oplossing 
gewerkt heeft wordt zeer op prijs gesteld#
Algemene tips om zelf een PC te bouwen, zie mijn site.
usenet@pc-freak.nl     http://www.pc-freak.nl
Reply to
~PCfreak ©~

Ja, dacht ik ook, maar ook met dat blok en dan bij de steker via een eenvoudige doorvoerschakelaar, krijg ik dan zo nu en dan sluiting. Ik vermoed dat sowieso de aardlek van die huiskamergroep extreem gevoelig is. Mijn andere stroomkringen in huis, springen er nooit uit, behalve bij een algehele storing, waarbij de hoofdschakelaar eruit knalt. Iemand daar mee bekend, zeer gevoelige aardlek op 1 groep?

--
groeten,
____________________________Jim©
~ OS X really opens up windows ~
Reply to
"James T. Kirk©"

Heb je een aparte aardlek op iedere groep dan? Of noem jij een gewone zekeringautomaat een aardlek?

Reply to
Rob

Ik heb ooit eens met een schuifweerstand (zo'n oude van de technische school van vroeger) van 10K-10 watt tussen de fase en de nul uitgetest bij welke stroom de aardlek nu echt uitschakelt. Dan kun je ontdekken bij welke stroom dat is.

Kan natuurlijk ook met "losse" weestanden. bij 230 volt geldt de volgende tabel.

1e kolom de stroom (mA), 2e kolom weerstandswaarde (K ohm), 3e weerstands vermogen (Watt). 20---11,50---4,6 21---10,95---4,83 22---10,45---5,06 23---10,00---5,29 24-----9,58---5,52 25-----9,20---5,75 26-----8,85---5,98 27-----8,52---6,21 28-----8,21---6,44 29-----7,93---6,67 30-----7,67---6,9

Omdat de veroorzaakte stroom maar heel kort loopt (als het goed is) kun je ook met weerstanden van lager vermogen testen als je dat maar heel kort doet. Beperk de testtijd tot enkele seconden.

Reply to
(on)wijs man

Is het echt de aardlek of de automaat (of een gecombineerde aardlek+automaat)? Ik heb zelf ook gemerkt dat een standaard automaat met B-karakteristiek uitschakelt als de inschakelstroom te hoog wordt. En als je met één schakelaar een hoop apparatuur ineens aanzet, dan heb je dat al snel. Je kunt de betreffende automaat vervangen door een exemplaar met C- karakteristiek, die zijn berekend op een hogere inschakelstroom. Bij mij was dat voldoende om het probleem op te lossen.

--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

n
,
b
n

heb

Dat lijkt me hier niet aan de orde: de randapparatuur wordt door die master/slave al met vertraging ingeschakeld, en het omvat niet zoveel dat ik daar een grote inschakelstroom van verwacht.

Ik vraag me af of de aardlek inderdaad zo gevoelig is of dat er op die groep iets zit met een lekstroom die al zo hoog is dat hij dicht tegen de uitschakelstroom van de aardlek aanzit. Een netfilter in een randapparaat zou de zaak dan al "over het randje kunnen tillen", zeker als het inschakelen toevallig rond de top van de sinus gebeurt.

-p

Reply to
Piet Beertema

Met recht een onwijs advies: levensgevaarlijk.

-p

Reply to
Piet Beertema

"(on)wijs man" schreef in bericht news:4a87d519$1 snipped-for-privacy@news4us.nl... ?

Buiten het feit dat dit gepruts levensgevaarlijk is, vind ik het knap dat je de aardlek uit kunt laten schakelen door een weerstamd tussen fase en nul te plaatsen?????

Ben

Reply to
BenDeGek

Zo werkt de testknop ook. De truc is om de ene aansluiting aan de ingaande zijde te maken en de andere aan de uitgaande zijde. De stroom door de weerstand loopt dus om de plek heen waar de verschilmeting zit.

--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

Met een weerstand tussen de fase en *nul*??? Lijkt me toch logischer dat de test knop een verbinding (via een weerstand) tot stand brengt tussen fase en aarde.

De verschilmeting wordt gedaan op fase en nul. Indien er geen aardlek is zal bij een weerstand tussen fase en nul er geen verschil gemeten worden. Gelukkig maar anders zou de aardlek altijd afslaan op het moment dat er een belasting wordt aangesloten.

Reply to
Dombo

Oeps.....foutje.... moet natuurlijk tussen de fase en aarde zijn! (aan de uitgang van de aardlekschakelaar voor de betweters :-)

Reply to
(on)wijs man

Het lijkt me handig om eerst vast te stellen of het om uitschakelen van de aardlek gaat of vanwege een inschakelpiek alvorens tot vervanging over te gaan.

Reply to
(on)wijs man

Bekijk de gemiddelde aardlekautomaat maar eens goed. Daar zit geen aansluiting op voor aarde. Alleen fase en nul aan de ingang en fase en nul aan de uitgang.

Misschien maakt een beetje ascii-art het duidelijk:

Op plaats 'M' zit de verschilmeting, de weerstand 'R' met testknop 'T' lopen hierom heen. Dus als de stroom door R loopt niet heen en terug op de plek van de meting, en wordt dus als verschilstroom gezien.

-----------------------*------------ fase M | -------*---------------+------------ nul | | | | `------R+T------'

--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

je

te

Ik snap 'm nu!

Reply to
Dombo

Ja, IN de aardlekschakelaar werkt dat zo wel, omdat je over de testweerstand meet.

Maar achter de aardlekschakelaar gaat dat geintje dus niet op....... Er gaat alleen maar stroom lopen tussen de fase en de nul, en die stroom is gelijk in beide aders. (er is geen verschilstroom tussen de fase en de nul)

Ben

Reply to
BenDeGek

Ja, dat laatste :-) Ik wist de juiste benaming niet.

--
groeten,
____________________________Jim©
~ OS X really opens up windows ~
Reply to
"James T. Kirk©"

Is dat iets wat ik zelf kan of iets wat ik moet laten doen? (heb nog nooit gewerkt aan een meterkast, ik weet daar niets van!)

--
groeten,
____________________________Jim©
~ OS X really opens up windows ~
Reply to
"James T. Kirk©"

Voor mijn gevoel is het ook iets dat *OPBOUWT*, een aantal dagen gaat het goed en dan ineens *pats* is het weer zover. Het lijkt haast op een ontlading van iets. Maar gezien ik er geen begrip van heb, hoe zoiets nou gebeurt, en wáár het 'm in zit, kan ik er ook geen maatregel tegen treffen.

--
groeten,
____________________________Jim©
~ OS X really opens up windows ~
Reply to
"James T. Kirk©"

Zoals hiervoor al vertelt, het lijkt iets wat ergens opbouwt, een voedingsblok werkt toch niet als een soort condensator die stroom opbouwt of wat?

--
groeten,
____________________________Jim©
~ OS X really opens up windows ~
Reply to
"James T. Kirk©"

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.