"dynamisch contrast" bij plasmascherm?

Bij "dynamisch contrast" bij een lcd-scherm kan ik me iets voorstellen: door dimmen van de backlight/backleds kun je in de donkerste beelddelen de aan lcd inherente lichtlek (sterk) terugbrengen.

Maar wat moet ik me voorstellen bij "dynamisch contrast" bij een plasma- scherm? Lichtlek komt daarbij immers niet voor, want een dichtgestuurde cel geeft domweg helemaal geen licht. Toch zie je tegenwoordig ook bij veel plasmaschermen "dynamisch contrast" staan, met een waarde die, net als bij lcd, ordes groter is dan het "native" contrast.

-p

Reply to
Piet Beertema
Loading thread data ...

Ik denk hetzelfde idee als bij een CRT, het verschil tussen de donkerste en lichtste passages waarbij ook de tint en lichtdoorlatendheid van het glas meetelt.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"Piet Beertema" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@opt-in.invalid...

Geen idee; wel weet ik dat ik bij mijn LCD (Plips) dat DC heb uitgezet omdat ik gek werd van de xichtbare helderheidsfluctuaties. Die boeven uit Eindhoven hadden trouwens dat uitzetten van DC verstopt in het service menu. Maar met dank aan Maarten/Panic heb dat netjes kunnen fiksen (en na mij een hele hoop anderen)

YMMV, Folkert

Reply to
FastFolkert

ma-

de

j

et

e

Maar dat zit toch al in het "native" contrast? En als je doelt op een donker getinte glas/kunststofplaat v=F3=F3r het plasmapaneel, dan zou ik denken dat die meer effect heeft op de lichtste gedeelten dan op de donkerste gedeelten, waardoor het contrast juist minder zou worden.

-p

Reply to
Piet Beertema

Dat is hier vaker vermeld, en niet alleen van Philips toestellen.

Ja, maar iets dat in de reclame zo'n grote rol speelt ga je toch niet in een hoofdmenu stoppen? ;-)

Overigens is de nieuwste generatie plasmaschermen opvallend zuinig geworden en kunnen ze zich meten met lcd-schermen, en sommige doen het zelfs beter. Een algeheel verbod op plasmaschermen zou dus wel eens averechts kunnen uitwerken...

-p

Reply to
Piet Beertema

Heb ik zelf aan meegewerkt... ;-)

Dat is helaas zeker niet waar ! Bij de eerste plasma's was het contrast zelfs minder dan 100:1. Dat komt omdat een plasma cel ook al een beetje licht geeft bij het adresseren, en bij het resetten naar zwart.

De state van een plasma cel is opgeslagen in de elektrische lading tussen de electrodes. Bij het ompolen van een AC plasma cel wordt licht gemaakt. Periodiek moet de cel in een gedefinieerde state gebracht worden, dat is dus de reset. Adresseren gebeurt 1x per sub-field, en daarna volgen de sustain pulsen om een hoeveelheid licht te maken. Het is dus een probleem als adresseren naar zwart, en resetten, ook al een beetje licht geven. Deels wordt dat onderdrukt door slimmer te adresseren, maar ik denk dat het resetten nog steeds een probleem was.

Ik vermoed dat bij voor het bereiken van een dieper zwart nivo het resetten van de cellen niet meer 1x per frame wordt gedaan, maar nog maar enkele keren per seconde. Dat is genoeg om ze op zwart te houden, en er wordt dan dus minder onnodig licht uitgestraald. Let wel, dit is mijn theorie, want ik heb niet meer veel informatie over de werking van plasma sinds plasma niet meer zo populair is.

Waarschijnlijk kan dit alleen maar lukken als het hele beeld zwart is, dus in de praktijk ga je er niet zo veel aan hebben. Niettemin, een paar 1000:1 native contrast is ook al erg goed, toch ?

Overigens, bij Philips LCD TV kan "dynamic contrast" in het setup menu zowel slaan op dynamic backlight dimming als op histogram modification en contrast reserve. Soms kun je ze apart aan en uit zetten in het (user) setup menu, en soms (vroeger) alleen samen. Als je de dimming op "best picture" zet en de dynamic contrast op "minimum" dan vind ik het zelf alleszins acceptabel, op een high-end last-TV-ever-made-in-Brugge Cinema 21:9 TV althans. YMMV met goedkopere modellen. ;-)

Groeten,

-- Jeroen (het gekke reply adres werkt maximaal 3 maanden, of tot ik het kill)

Reply to
Jeroen

Op een ander forum gaf een monteur aan erg tevreden te zijn over het beeld van de de Q528/Q529 reeks. Steekt er in die Cinema 21:9 ook zo'n chassis?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dat slimmer adresseren zal zeker moeten met de toename van het aantal subfields, anders wordt het probleem daar alleen maar erger door.

Bedankt voor de uitgebreide en duidelijke informatie.

Tsja... market push.

Natuurlijk is dat prima, zeker als die "paar 1000:1" 50.000:1 is. Je vraagt je dan natuurlijk wel af waar dat dynamisch opschroeven naar 3.000.000:1 dan voor nodig is. Behalve voor de in de PR zo geliefde Wet van de Grote Getallen. Maar dat geldt voor LCD ook.

Hm, zou dat "contrast reserve" misschien ook een rol spelen bij het "dynamisch contrast" van plasma? Ik neem tenminste aan dat die contrast reserve bij plasma nog veel hoger is dan bij lcd, gezien de waanzinnig hoge helderheid (1500 cd/m2) die plasma kan halen.

-p

Reply to
Piet Beertema

Een Q nummer zegt mij (in Eindhoven) niks. In de Cinema zit een TV543 chassis (PNX8543 + PNX5100). En dus een Sharp 2560x1080p 100 Hz panel met CCFL backlight, 0D dimmable, maar wel scanning (voor "200 Hz"). Ze zijn nog te koop, als je wil, de Brugge voorraad was nog niet op.

-- Jeroen.

Reply to
Jeroen

Eh... het is: technology push , market pull .

En laten we niet vergeten dat plasma toch wel wat nadeeltjes had t.o.v. LCD: (toen) lagere resolutie (dan 1080p), reflektie van daglicht op de witte fosforen, hogere power, en minder licht uit een full-white beeld. Pioneer en Panasonic hebben daar wel veel aan verbeterd, maar in de winkel ziet een LCD er toch wat frisser uit. Larry Weber (de grootste plasma fan van de wereld) zei altijd: een LCD doet het beter in de winkel, maar een plasma is beter in de huiskamer. Helaas worden TVs in winkels verkocht, en niet in huiskamers, en dus kiest de markt voor LCD.

"Contrast reserve", volgens mijn eigen definitie (zie bijv. EP0589513) is een gain > 1 die de contrast regelaar kan maken om een donkere scene toch vol uit te sturen op het display. Dat kan handig zijn als je graag kijkt naar donkere films in een lichte huiskamer (of winkel). Onvermijdelijk geeft dat wat dynamiek compressie, want grijze scenes en witte scenes worden dan even wit. Contrast reserve is eigenlijk een doorontwikkeling van de vroegere peak drive limiter, het is een auto gain circuit voor een constant piek wit. In de jaren 80-90, dus op CRT, hadden we veel last van ondertitels, want een witte ondertitel over een grijze film drukt meteen het contrast omlaag. Dus dat gaat "pompen". Daarom dus dat we wat oplossingen hebben bedacht om dat te voorkomen. En die truuken passen we hier nog steeds toe op LCD TVs. :-)

Bij plasma heb je een ander geval: net als bij CRT kan het piekvermogen, dus de helderheid van een klein wit vlak, erg hoog zijn, maar het gemiddelde vermogen, dus op een groot wit vlak, moet veel lager zijn, want anders wordt de voeding overbelast, wordt de TV te heet, en/of zijn de fosforen (of OLED materiaal) te vroeg versleten. Dus hebben eigenlijk alle emissive displays (in tegenstelling tot de light valve displays zoals LCD en DLP) een average power limiter. En ook dat geeft dynamiek compressie, maar dan in funktie van de gemiddelde beeldinhoud, en niet het piek wit. Dat is overigens wel meer acceptabel, want je oog reageert ook sterk op het gemiddelde.

Maar dat beinvloedt dus niet de dynamic contrast ratio, want die wordt i.h.a. gemeten met een beeld waarvan het witte vlak klein genoeg is dat de average power limiter daar weinig of niet op aanspreekt.

Groeten,

-- Jeroen.

Reply to
Jeroen

Hoe valt dat laatste te rijmen met de 3 keer zo grote helderheid die hedendaagse plasmaschermen hebben t.o.v. even hedendaagse lcd-schermen?

Dan zou hij eens naar de nieuwste Samsungs (zoals de PS50B850) moeten kijken. Maar misschien doet die het juist in de huiskamer minder. ;-)

Moet ik het dan zo begrijpen dat de native contrast ratio gemeten wordt bij grote vlakken en de dynamic contrast ratio bij kleine? Dat zou het grote verschil tussen native en dynamic kunnen verklaren.

-p

Reply to
Piet Beertema

Toch jammer dat ze in Eindoven (toch dicht bij het vuur dacht ik) niet op de hoogte zijn van het chassis gebruik in Philips televisies. Al enige jaren beginnen de chassisnummers met een Q. In dit geval beschikt de 56PFL9954H/12 over een Q549.2ELA chassis De genoemde PNX8543 en PNX5100 ziin de toegepaste Main-processor en NVM. Het toegepaste display is van het type LK558Z3LA1P.

Henk

Reply to
Henk van den Hof

Dat zou zomaar een Q543 chassis kunnen zijn, heb ik nog geen gegevens over gezien maar het bestaat wel. Ik geloof dat de TV5xx chipsets wel tot de beste op de markt horen als ik op oordelen van anderen moet afgaan (ik heb nog geen uitgebreide beeldvergelijkingen gedaan).

Het zou een mooi stuk voor m'n museum zijn als laatste Brugse TV (ik neem aan dat ze in Hongarije doorgeproduceerd worden? maar dat is natuurlijk niet echt meer), maar ik heb door geldgebrek een max. budget van 50 euro per stuk voor echt bijzondere toestellen. Ik zal dus helaas wat jaartjes moeten wachten tot ik meer geld heb, of tot ik zo'n ding ergens defect opscharrel.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Voor de liefhebber: Chassis: Q549.2E LA, Styling: ELITE CORE

In die reeks komen ook een paar 16:9 toestellen voor.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dag,

Piet Beertema wrote:

Dat is de helderheid bij een klein wit blok, als dus alle vermogen van de voeding op een klein oppervlak geconcentreerd kan worden.

Nee... de native contrast ratio wordt gemeten bij een vaste instelling van de backlight (hoog of laag, maakt niet uit), en dan wit : zwart uitrekenen. Voor de dynamic contrast ratio worden het wit en zwart apart gemeten, wit bij de hoogste helderheid van de backlight en zwart bij de laagste helderheid van de backlight, en dan weer wit : zwart. Uiteraard komt daar een veel hoger getal uit, namelijk net zoveel hoger als de dimbaarheid van de backlight, en die kan soms flink hoog zijn. Als de backlight helemaal uit kan dan heb je eigenlijk een contrast ratio van oneindig, maar dan zegt men vaak toch maar "2 miljoen" of zo (omdat de gebruikte meter niet beter is dan dat). Deze meting is toch relevanter dan je denkt, want hij zegt iets over hoe goed de TV donkere scenes kan weergeven. Vooral belangrijk als je ook nog eens in een donkere kamer zit te kijken, dus als je ogen extra gevoelig worden.

En dan heb je ook nog de ANSI contrast meting, waarbij witte en zwarte blokken tegelijk in hetzelfde beeld aanwezig zijn. Dit is meestal de laagste verhouding, omdat sommige displays last hebben van strooilicht van de witte naar de zwarte delen, vooral bij projectors en CRTs (backscattering). Deze meting is dus relevant voor de donkere delen in een beeld, zeg maar de schaduwen. Dit contrast getal hoeft niet zo hoog te zijn, omdat je ogen immers ook last hebben van die witte delen (flare, verstrooiing in je oogbol). Een paar honderd op 1 is al vrij goed. Meer details in zwart kun je eigenlijk toch niet waarnemen. Maar het staat wel veel fraaier, als zwarte delen echt zwart zijn.

Dit alles heeft natuurlijk alleen maar zin als de display zelf geen omgevingslicht weerkaatst. LCDs, en vaak ook OLEDs, zijn daar erg goed in. CRTs en plasma's zijn daar vrij slecht in, alhoewel er wel truken zijn om het beter te maken (kleurfilters, anti-reflex coatings, en vooral: donkere glasplaten !). Rear-projectors zijn (waren) goed, en front-projectors zijn meestal heel slecht. Daarom ook dat er in een bioskoop geen felle verlichting van de nooduitgangen moet zijn, en dat de bioskoopgangers beter geen witte kleding aandoen...

Groeten,

-- Jeroen (dit e-mail adres is tijdelijk, totdat de spam komt).

Reply to
Jeroen

Maar aangezien plasma's geen backlight hebben zou ik denken dat er bij plasma's dan geen verschil tussen native en dynamic contrast is.

Van die trucs wordt driftig gebruik gemaakt. Maar... PS50B850 reclame: "Met Ultra Filter Bright plus is het beeld volledig helder, met de diepste zwarttinten, zelfs in verlichte ruimten, met felle kleuren, scherpe beelden en een hoger contrast dan bij andere actuele schermen in een fel verlichte omgeving." Commentaren van PS50B850 gebruikers: "Poor blacks overall (no better or worse than last years Panny's)" "Blacks better in bright daytime viewing but poor in dimmed conditions"

-p

Reply to
Piet Beertema

Dag,

Ik vergat nog te vermelden dat voor LCD de getallen voor contrast ratio alleen geldig zijn als je recht van voren kijkt. Het contrast is altijd sterk afhankelijk van de kijkhoek, en afhankelijk van het soort LCD (TN, VA, IPS) kan dat meer of minder onaangenaam varieren. Vaak is de kijkhoek slechter als de LCD maar gedeeltelijk wordt uitgestuurd, dus het toepassen van backlight dimming vergroot niet alleen het dynamisch contrast, maar verbetert meestal ook de kijkhoek. Heel belangrijk ! Bij plasma, OLED en CRT is die afhankelijkheid er niet, of veel minder. Dus als je daar een bepaalde contrast ratio hebt, dan heb je die wel over een veel grotere kijkhoek. Zo kan minder toch meer zijn...

-- Jeroen.

Reply to
Jeroen

Dat mag ik toch ook aannemen ! We gaan wel door met 21:9.

Ik heb nog een 41" CRT rear-projector om weg te geven, met G110 chassis, bouwjaar ca. 1990, en made in Spain (Barcelona, IIRC). Die fabriek is natuurlijk ook al heel lang geleden gesloten. :-(

Ik heb er nog 3 nieuwe beeldbuizen bij, plus setjes rubbers en vloeistoffen voor de montage. En hij is nog nooit kapot geweest. Voor de liefhebber. Hij staat op wieltjes, dus makkelijk voor scholen en zalen en zo. 50 Hz, geheel analoog, geen VGA input !

Het reply-to mail adres werkt gewoon, totdat ik het ophef.

Groeten,

-- Jeroen.

Reply to
Jeroen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.