Dimmer

Dag hobby-vrienden, Zit hier te koekeloeren naar een antiek schema van een zaaglintlasser. Werkt zo: zaaglint einden tegen elkaar drukken, stroom er door, verder aandrukken, stroom uit, afkoelen, ontlaten, vlak slijpen. De vraag... In het schema wordt het secundaire voltage (1,3V, 2,3V en

3,3V) geregeld door het aantal primaire wikkelingen te variëren met een keuzeschakelaar. Zo een trafo te wikkelen lijkt me geen doen. Maar kan ik hetzelfde effect bereiken met dimmer in het primaire circuit? Groeten, Dirk
Reply to
Dirk
Loading thread data ...

"Dirk" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@mid.individual.net...

Is dus een puntlasmachine als ik het goed begrijp ? Zou niets in de prim of sec-zijde maken, maar gewoon een trafo nemen met deze spanningen. Bedenk dat als je *uitschakelt* dat de trafo zich wil behouden in stroom en spanning. Het effect is een bobine-achtig iets en daar een hoop electronica niet tegen.

--
CU, Rob
Don't follow me I'm lost too
Reply to
Rob

Rob gebruikte zijn klavier om te schrijven :

Klopt Rob, de enige elektronica die daar dan last van zou hebben is dat van de dimmer. De rest is alleen wat schakelaars en een relais: met een hendeltje druk je linteinden tegenelkaar, daardoor sluit een microswitch die een relais aan zet. Een stelsel veren regelt vervolgens het aandrukken van het gloeiende staal tot een tweede microswitch het relais weer af zet. Door het relais loopt dus de hoofdstroom. Ik heb hier nog een MOT zonder secundaire wikkelingen liggen. Zou het kunnen met een dimmer?

Reply to
Dirk

Nee, dat gaat niet. Naast dat je de spanning verlaagt, verhoog je met de trafo ook de beschikbare stroom: 230V/10A -> 2.3V/1000A (als je even geen verliezen rekent, en die zullen in dit geval behoorlijk zijn). Met een dimmer gaat je dat niet lukken, je hebt die hoge stroom nodig voor het lassen (hoe hoog weet ik ook niet, dit was slechts een voorbeeld). Staan er nog stromen of vermogens vermeld in dat schema?

Ander probleem met een dimmer is dat deze niet galvanisch gescheiden is en dat je dus de netspanning op het zaaglint zet. In het beste geval is de machine geaard en gaat de aardlek er uit, in het slechtste geval ...

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

All that glitters is not gold; all that wander are not lost.
Reply to
Stef

Stef stelde de volgende uitleg voor :

Bedankt voor de reactie. Het is de bedoeling de dimmer vóór de trafo te zetten, niet in plaats van ;-) Het oorsponkelijke schema kent drie aftakkingen op de primaire wikkeling waarmee de spanning op de secundaire is te regelen van 1,3 tot 3,3V. Dit resulteert in twee lasstanden (witheet, voor twee bandbreedtes) en een stand voor het ontlaten (kersrood). Ondertussen heb ik gevonden dat er inductieve dimmers bestaan, bedoeld voor motoren, "gewikkelde trafo's en ringkerntrafo's". De laatst twee meestal voor laagspanning. Ook een hoop tegenstrijdige informatie trouwens. Dirk

Reply to
Dirk

Ah, dat had ik gemist dus, je wilt wel een trafo gebruiken, maar dan 1 met 1 maal primair. :-) Dat moet kunnen met een dimmer die geschikt is voor trafo's en voor het benodigde vermogen. De gebruikelijke 'bouwmarkt' trafo dimmers (vaak halogeen dimmer genoemd) gaan niet veel verder dan een paar honderd VA.

Zoeken op [scr controlled spot welding transformer] op het internet levert wel het een en ander op, bijv. deze:

formatting link
Heb je in ieder geval een MOT conversie voorbeeld. Ze verwijzen ook naar een regelcircuit, maar ik heb het nog niet gevonden.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

T-shirt Of The Day:
 Click to see the full signature
Reply to
Stef

Stef had uiteengezet :

Ja Stef, op die sites heb ik al een poosje zitten kijken. Heb de Flitsende Labhulp ook al bijna klaar (oplaadbare batterijen aanelkaar lassen) en een MOT-welder (stalen kastjes lassen) idem. Maar dit schemaatje is compleet anders. Ik had ook nog nooit eerder gezien dat je de secundaire stroom kunt regelen met behulp van de primaire wikkelingen.

Reply to
Dirk

Dat is elementaire elektriciteits leer. Pimaiar vermogen in is secundaire vermogen uit. Afgezien van verliezen, en die kunnen aardig oplopen bij stromen van 1000 Ampere.

Reply to
pim

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.