diepvieszakken

Heb hier diepvrieszakken die volgens de gebruiksaanwijzing in de magnetron kunnen. Namelijk tot 115 graden. Maar een magnetron wordt toch veel warmer? Is dit wel veilig?

Reply to
arnold
Loading thread data ...

Nee. Een magnetron wordt zelfs helemaal niet warm, maar alleen het eten dat je erin zet. En dat wordt niet veel warmer dan 100 graden.

-p

Reply to
Piet Beertema

Dat hangt er vanaf wat er in die zakken zit. Er vanuitgaande dat er braaf ingevroren voedsel in zit, er vanuitgaande dat je inderdaad de magnetron- stand aan het gebruiken bent, en ervanuitgaande dat je niet opzettelijk dingen de soep in wil laten lopen zal het wel meevallen in de praktijk..

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Een magnetron "heeft" geen temperatuur. Er wordt kortgolvige straling in opgewekt, die moleculen in het voedsel laten resoneren. Daardoor wordt het voedsel warm. Het meeste voedsel bevat water en kan niet veel heter worden dan 100 graden (OK, ik ga hier wat kort door de bocht, maar daar komen vast wel reacties op). De magnetron zelf wordt niet echt heet.

Het enige wat fout _zou kunnen_ gaan, is, als de moleculen in de zakken zelf ook in trilling kunnen komen, en dan misschien wel met een hogere temperatuur. En dat wordt door de gebruiksaanwijzing uitgesloten.

Reply to
joop g

joop g wrote: [...]

... en dat moet natuurlijk "laat resoneren" zijn...

Reply to
joop g

bedankt voor de reakties.......

maar als een zak maar 115 graden mag worden en je laat hem iets te lang in de magnetron? ingevroren voedsel doe ik er in.... het voedsel wordt dus niet meer dan 115 graden? bij koken is het al 100 graden, is maar iets warmer.....

"jo> [...]

Reply to
arnold

Ik weet niet of het een goed idee is om ingevroren voedsel in één klap naar

100 graden te brengen... niet zozeer voor de zak zelf als wel voor het voedsel zelf. Volgens mij moet het altijd wel ontdooid worden. Ik zou dit toch eens aankaarten op een culinaire groep. Of aan mijn vrouw vragen, maar die is er even niet.
Reply to
joop g

Op het moment dat je je voedsel *zo* lang in de magnetron laat slingeren dat het significant warmer gaat worden dan 100 graden is de vraag of die zak misschien gaat smelten waarschijnlijk je *kleinste* probleem.

Een andere aanname is overigens dat je in een diepvrieszak dingen stopt die je normaal gesproken invriest (en dus een significante hoeveelheid water bevatten). Als je er, zeg, frietvet in gaat verwarmen ben je verkeerd bezig.

--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Dag Arnold,

Een soortgelijke vraag is eerder gesteld (enkele maanden geleden).

Het is niet het veld van de magnetron dat de diepvrieszak verwarmt, maar het voedsel dat door de magnetron verwarmd wordt. Ofwel de zakken worden opgewarmd door het voedsel.

Zolang de inhoud maar veel water bevat, en je het proces in de gaten houdt, wordt het niet veel warmer dan 100 graden. Zodra het 100 graden wordt (op zeeniveau), dan gaat het water koken en dat zie je gauw genoeg. Als je product in de zak voornamelijk uit vet bestaat, dan wordt het een ander geval (lees wel warmer dan 115 graden als je het proces niet bewaakt).

Voor alle zekerheid, verwijder metalen zakbindertjes (meestal witte platte strookjes met een ijzerdraadje erin). Als je gaat experimenteren, en je wilt je magnetron heelhouden, doe dan niet alleen plastic in je magnetron maar zet er ook een kommetje water bij.

Met vriendelijke groet,

Wim PA3DJS

formatting link
zonder abc komt PM meestal aan.

Reply to
Wimpie

Watermoleculen resoneren niet bij 2350 MHz.

--
Resistance is useless!
Reply to
Prostetnic Vogon Jeltz

Whatever. Als ze er maar opgewonden van raken.

-p

Reply to
Piet Beertema

Bij natuurkunde of hoe dat nu weer heet, heb je geleerd dat de temperatuur steeds stijgt bij het verwarmen van water. Totdat de temperatuur 100 graden is(zee nivo) dan kookt het. Zolang er nog water is tijdens het verhitten blijft het 100 graden. Pas als AL het water verdampt is gaat de temperatuur (van de stoom) weer om hoog.

Voor het verdampen van alle water is veel energie nodig en zal je dus niet snel boven de 100 graden uitkomen.

--
pim.
Reply to
tuinkabouter

Niet waar. Vet wordt in een magnetron veel heter. Zo vond ik onder ooit onder een portie sate + saus een wit plastic schijfje. Dat was het bekertje waar de sate in had gezeten.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
nico@nctdevpuntnl (punt=.)
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel

Dat heb je gemeten?

Plastic bekertjes zijn vaak niet magnetronbestendig. Dan kan dat gebeuren, maar het zegt niets over de temperatuur die de sate/saus bereikte.

-p

Reply to
Piet Beertema

Veel kunsstof gebruiksvoorwerpen staat een aanduiding op welke soort kunststof het is, b.v. PP voor Polypropyleen, PS voor Polystyreen LD PE voor Lowdensity Polyethyleen enzovoort. Via onderstaande link kan je wat meer info hierover vinden.

formatting link

Reply to
Gerard

Nuttige link. Duidelijk blijkt dat menige kunststof al onder of rond de 100 graden verweekt. Ook polystyreen, waarvan "plastic" bekertjes gewoonlijk zijn gemaakt. Zie ook:

formatting link

-p

Reply to
Piet Beertema

En ook niet bij 2450MHz, wat me in dit geval relevanter lijkt.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dat geldt alleen zolang het niet onder druk staat.

Je hebt het over een gesloten vat? (snelkookpan bijvoorbeeld) als al het water verdampt is kan er ook geen stoom meer zijn in een niet gesloten ruimte.

Reply to
(on)wijs man

Wat in het geval van diepvrieszakjes waarschijnlijk het geval is. Zo niet dan zal je op een gegeven moment een luide plof horen als de inhoud van het diepvrieszakje in de magnetron warm wordt.

Een snelkookpan in een magnetron???

Reply to
Dombo

Dat is simpel te beredeneren: vet verdampt niet bij 100 graden dus wordt het veel heter.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply
indicates you are not using the right tools...
nico@nctdevpuntnl (punt=.)
--------------------------------------------------------------
Reply to
Nico Coesel

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.