combineren weerstanden en ledverlichting op auto

Met dank aan allen die hebben gereageerd: ik heb het orginele kentekenlampje in de kofferruimte ingebouwd en parallel geschakeld aan de rest van de kentekenverlichting. Twee vliegen in een klap: de boordcomputer houdt z'n gemak en ik heb verlichting in de kofferbak :-)

Reply to
hari seldon
Loading thread data ...

Eh, maar wat is dan het punt van de hele excercitie? Je verbruikt nog steeds evenveel stroom (iets meer zelfs) en je verslijt nog steeds evenveel gloeilamp.

Het kost alleen extra aan LED aanschaf,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Het punt van de excercitie was dat ik een combinatie achteruitrijdcamera-kentekenlampje had gekocht. Vijftien euro inclusief verzendkosten :-) maar zonder corrigerende weerstand.

formatting link

Reply to
hari seldon

"hari seldon" schreef in bericht news:vftpB.566$ snipped-for-privacy@fx15.fr...

In moderne autos wordt een teststroompje door de verlichting gestuurd om te controleren of er lampjes kapot zijn. Als je nu een gewoon gloeilampje vervangt door een LED, is de weerstand veel te laag en wordt de lamp als kapot gemarkeerd.

Ik zou verwachten dat je dan een weerstand gelijk aan de weerstand van de oorspronkelijke lamp plus de weerstand van de LED in serie zou moeten schakelen, maar op internet wordt steeds gepraat over een weerstand parallel aan de LED. Dat begrijp ik niet helemaal, de totale weerstand wordt dan toch juist verlaagd?

En gerelateerd aan die vraag: als ze dan praten over een weerstand van Y ohm en 1 watt, kun je die dan vervangen door twee parallele weerstanden van ieder 2Y ohm en 1/2 watt om aan de gewenste wattage te geraken?

Aangezien de OP zijn probleem op heeft kunnen lossen, kan een beetje extra discussie geen kwaad denk ik.

Herhaling: Zoals al is uitgelegd, stuurt de boordcomputer een klein stroompje door het circuit dat dus bestaat uit de lamp en een serieweerstandje. Als de lamp stuk is, is zijn weerstand heel groot, ongeveer oneindig, en loopt er helemaal geen stroom meer door het circuit. Dat is te zien aan het feit dat er geen spanning meer over het weerstandje gemeten wordt. Als je de lamp vervangt door een LED-type wordt weerstand wel niet oneindig maar wel zo groot dat er heel veel minder stroom door het circuit gaat lopen. De computer meet dan geen of een veel te lage spanning over het serieweerstandje en slaat alarm.

Oplossing: Er is al eens een oplossing gepubliceerd die dit probleem zonder al te veel energieverlies kan oplossen. *) Tussen de weerstand en de lamp wordt een voeding aangesloten die een spanning levert die iets hoger is dan de boordspanning. Door de uitgang van die voeding tussen de accu en de serieweerstand aan te sluiten wordt een groot deel van de energie weer terug geleverd aan het boordnet. Het kost allemaal wel energie - dat doet het controlecircuit toch al - maar veel minder dan een parallel weerstand aan de LED lamp. Hoewel... Bij kentekenverlichting kon het wel eens helemaal niet de moeite waard zijn.

*) Ik denk Elektuur maar het kan ook Circuit Cellar of Nuts en Volts geweest zijn.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Plus het voordeel dat ik nu kofferbakverlichting heb, als het licht tenminste aanstaat ;-)

Reply to
hari seldon

O in mijn auto gaat de kofferbakverlichting aan als ik de achterklep open doe en de auto "actief" is (dwz net de sloten geopend, of er is een deur open, of de motor loopt). Net als de binnenverlichting dus eigenlijk.

Reply to
Rob

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.