Camping inverter gekocht.

Ik heb een camping inverter gekocht. Een ding van 150watt. Er staat bij uitgang dat het om een gemodificeerde sinus gaat. Dus niet. Een kaarsrechte 220 rechthoek spanning is het. Met lampen er op is het rendement best hoog. Maar iets met een trafo er achter is het rendement bar slecht. Ik dacht dat een trafo er achter die rechthoek wat zou temperen maar dat is ijdele hoop !

Reply to
Arnold
Loading thread data ...

El 17-05-13 21:20, Arnold escribió:

uitgang dat het

spanning is het.

is het

temperen

Dag Arnold,

Als het een modified sine wave is, dan heb je bij een ohmse belasting (bijvoorbeeld een lamp) een soort van blok (dus steile flanken), maar hij gaat niet direct van negatief naar positief.

Hij gaat van negatief naar 0, blijft daar even, en gaat dan naar positief en omgekeerd. Zie het als een drie niveau in plaats van twee niveau verhaal.

De naam "modified sinewave" suggereert dat het iets met een sinus te maken heeft, maar dat heeft het nagenoeg niet.

Op zich zou het met een trafo nog aardig goed moeten gaan, maar met een diode/elco belasing (bijvoorbeeld geschakelde voeding zonder Power Factor Correctie, of conventionele zware trafo voeding) gaat het niet zo goed.

--
Wim 
PA3DJS 
 Click to see the full signature
Reply to
Wimpie

"Arnold" schreef in bericht news:519682e4$0$2705$ snipped-for-privacy@reader.xsnews.nl...

Een gemodificeerde sinus is zo ongeveer de slechtste benadering van een sinus, dus geen sinus. Een transformator zou die blokken inderdaad wel afronden als er geen gelijkrichter met afvlakfilter achter zat. Daardoor krijg je stroompieken die nog beroerder zijn als bij een echte sinus en zo'n goedkope inverter kan daar niet goed mee omgaan. (Goedkoop qua ontwerp, niet noodzakelijk qua verkoopprijs). Er zijn duurdere inverters die er beter mee overweg kunnen maar ook die hebben het er niet makkelijk mee. Sterker, het hele lichtnet heeft er moeite mee. Het is niet voor niets dat de elektriciteitsmaatschappijen voor steeds meer apparaten power factor correctie eisen. In jouw geval zou een 50Hz filter enige verbetering kunnen geven maar een goed ontwerp schud ik niet even uit mijn mouw. Als je het niet goed doet, is het middel erger dan de kwaal. Een power factor correctie schakeling werkt waarschijnlijk nog beter maar is niet eenvoudig en wel duur. Dan kun je beter een inverter aanschaffen die een echte sinus afgeeft.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

uitgang dat het

spanning is het.

is het

temperen

Een hele boel goedkope inverters leveren ook niet de benodigde 50hz maar vaak hogere frequenties en dat is bij inductieve lasten fnuikend. Verder moet je eigenlijk veel meer vermogen kopen dan je nodig hebt. Het opgegeven vermogen is meestal het piekvermogen van het ding, en wordt eigenlijk zelden of nooit gehaald. Ik heb jaren geleden bij Televersum een 300 watt gevalletje gekocht om de 230v compressor van mijn Karsten tent te voeden, en die werkt tot op heden nog steeds tadelloos. Kostte wel een paar knaken. Als je het merk en type wil weten trek ik hem wel onder de achterbank vandaan. Houd er ook rekening mee dat de aanstekerplug voor grotere vermogens totaal ongeschikt is, mijn 300 watter trekt meer dan 30A en dat kan die plug echt niet verhapstukken;-) Ik heb daarvoor serieuze kabels een speciale stekker en vlakbij de accu een dikke zekering.. Werkt als een zonnetje, dat wel..

--
Vloeibare groeten van Henri te Oirschot
Reply to
H2O

;-) Gemodificeerde sinus betekend dat er middels naalden een sinus gesimuleerd wordt. Echte inverters werken met vermogens transistoren die net als in een audioversterker een nagenoeg perfecte sinus kunnen maken (afgezien van de nuldoorgang dan. Vroeger noemde men de huidige goedkope invertertjes ook wel choppers... Van hakken, weet je wel;-))

--
Vloeibare groeten van Henri te Oirschot
Reply to
H2O

Brrr... dat is toch hardstikke inefficient??? Lijkt me niet prettig, het is al een probleem om de stromen aan te leveren die je op 12V krijgt als je een op 220V normaal vermogen wilt leveren, en dan ga je ook nog vermogen in de inverter opstoken... wordt het nog erger.

Reply to
Rob

Dat choppen gebeurd nog steeds alleen bij veel hogere frequenties. Met een lineaire eindtrap kun het een paar honderd Watt wel vergeten.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply 
indicates you are not using the right tools... 
 Click to see the full signature
Reply to
Nico Coesel

Tis of een nagenoeg perfecte sinus of niet mekkeren over de nadelen van het alternatief. Overigens is het nu eenmaal wetmatig dat je bij het omvormen energie verspilt. Beter uit te kijken naar manieren om het zonder omvormer te doen. Bij mijn specifieke belangrijkste toepassing, de compressor is het helaas niet anders, de betrouwbare 12 volt compressortjes groeien echt niet aan de bomen en als je er een vindt kost het een arm en een been. Mijn 230v alternatief doet het nu al meer dan 10 jaar. En ik pomp er zo nu en dan ook nog eens auto en motorbanden mee op;-) Ja, en voor 300 watt aan de 230v kant zit je inderdaad al heel snel aan de 30A DC, het is dan ook raadzaam de motor te laten draaien op vol vermogen van een omvormer... Trouwens efficientere omvormers zijn er bijna niet, tenminste de betaalbare waar wij consumenten het mee moeten doen.

--
Vloeibare groeten van Henri te Oirschot
Reply to
H2O

uitgang dat het

spanning is het.

achter is het

temperen

compressor van mijn Karsten tent te voeden,

Het bedrijf Skiltronics had vroeger de 'port a kwart' waar een trafo inzat. De nette manier dus. Ik kon deze camping inverter niet laten liggen. Compleet voor ? 18,- En als mijn trafo hier een nette blokgolf kan doorgeven, dan kan ik hem zeker ook als modulatie-trafo gebruiken. :-)

Reply to
Arnold

Maak je toch een vergissing (denk ik). Modified sinewave werkt met blokken zoals Wimpie hierboven beschrijft. Die blokken kunnen eventueel gemaakt worden op de manier die je beschrijft. Dat hangt onder andere af van de toegepaste transformator. Toch denk ik dat wat jij bedoelt PWM (Pulse Width Modulation) is. Die werkt met allemaal even hoge maar in breedte verschillende pulsen met een frequentie van minstens 20kHz. Als je die pulsen door een geschikt laagdoorlaatfilter jaagt, komt er een keurige 50Hz sinus uit. Zowel de ontwerp- als de bouwkosten van zo'n inverter liggen hoger dan voor een modified sinewave, maar een goed ontworpen exemplaar geeft minder storing en kan meer hebben dan zijn goedkopere neefje. Wel worden de vermogens die inverters kunnen leveren op zijn minst lichtelijk overdreven. Dat is dan nog voorzichtig uitgedrukt.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Ik pruts regelmatig aan 250Kw 400V en grotere "omvormers" die op deze basis werken. De spikes van choppers geven mega netvervuiling, en koper is veel te duur om naast de ordinaire chopper ook nog eens een batterij smoorspoelen neer te zetten. ken je feiten, of wees stil en leer.

--
Vloeibare groeten van Henri te Oirschot
Reply to
H2O

zo'n

niet

correctie

afgeeft.

Stuur mij een schema en ik laat je precies zien waar de PWM modulatie gebeurt.

--
Failure does not prove something is impossible, failure simply 
indicates you are not using the right tools... 
 Click to see the full signature
Reply to
Nico Coesel

j

oek

r

at

r

zo'n

niet

mee

het

nnen

t

ectie

eeft.

Dag Henri,

Het naaldenverhaal volg ik niet, misschien helpt dit:

formatting link
Het linker scoopplaatje is de "modified sine wave". Het rechter plaatje is een true/pure sine wave. Die komt uit een 2 of 3 level PWM brug, gevolgd do or een Low Pass Filter om de schakelfrequentie eruit te filteren.

Als jij het over een audioversterker hebt, lijkt de true/pure sine wave inv erter het meest op een klasse D audioversterker (ook een chopper trouwens). Klasse D audioversterkers zitten tegenwoordig in al het lichtgewicht spul. Een conventionele audio versterker (bijv klasse B, AB, etc) wordt vanwege onder andere het rendement niet gebruikt in 50 Hz inverters, behoudens enke le uitzonderingen (laboratoria).

Voor zover mij bekend kom je in het consumer segment, en < 1kW, geen multi level converters tegen (zoals weergegeven in het handgetekende plaatje in d e link).

Kort door de bocht: "modified sine wave" is een marketing kreet voor "modif ied square wave".

Wim PA3DJS

formatting link

Reply to
Wimpie

Dag Henri,

Ik heb nogal eens te maken gehad met EMC problemen door VFD's (frequentieregelaars), omdat inderdaad vanwege kosten op de filters bezuinigd was. EN/IEC 61800-3 is er al meer dan 10 jaar, dus een beetje installateur kan zich niet meer beroepen op "ik wist het niet". Bovendien vallen installaties tegenwoordig ook onder de EMC richtlijn.

Het probleem is dus niet het choppen zelf, maar het bewust weglaten van (dure) componenten om een systeem goedkoper op de markt te kunnen brengen, of aan te kunnen aanbieden. Gelukkig kom ik soms wel goede (

Reply to
Wimpie

"Arnold" schreef in bericht news:5197bac3$0$3266$ snipped-for-privacy@reader.xsnews.nl...

Transformators en spoelen zijn ook nu nog meestal de lastigste en de duurste componenten in voedingsschakelingen. In de Skiltronics tijd waren de ferrieten nog lang niet zover uitontwikkeld en de schakelende voedingen waren ook veel moeilijker en duurder dan nu. Een 50Hz trafo was in die tijd nog een heel gangbaar ding dat ook in inverters gebruikt werd. In de hobby sfeer zie je nog wel schema's voor inverters die met een "laagspanningstransformator" werken, bijvoorbeeld 2x12V220V. Vermogens zijn uiteraard klein en het rendement geen hoofdzaak. Een modified blockwave doet het daar tamelijk goed vooral omdat de transformator - al dan niet in combinatie met een paar C'S - een goed 50Hz filter vormt. Ik herinner me zoiets onder andere ook uit Elektuur.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.